ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2021 18:10
*ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Κοινοβούλιο, Αυτοδιοίκηση, Στρατός συντεταγμένοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με στόχο τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Αν και πρωτόγνωρες οι συνθήκες που δημιούργησε ο Εγκέλαδος στην περιοχή μας, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  Γ.Ρ. *ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Κοινοβούλιο, Αυτοδιοίκηση, Στρατός συντεταγμένοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με στόχο τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Αν και πρωτόγνωρες οι συνθήκες που δημιούργησε ο Εγκέλαδος στην περιοχή μας, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Γ.Ρ.

ΕΜΑ μου


*ΔΕΝ υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων, δήλωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη, για να προσθέσει πως τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων.
Το πόρισμα του ευρωπαϊκού ΕΟΦ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένει η διεθνής κοινότητα για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου.
Η απόφαση ωστόσο, τόσων χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χορήγηση, ενέτεινε την αγωνία όλων όσοι έπρεπε χθες να εμβολιαστούν στη χώρα μας. Μέσα σε όλα αυτά αναθάρρεψαν και οι αρνητές που δηλώνουν... δικαιωμένοι. Από τι, ένας Θεός ξέρει...
Β.Κ.

Έξω φρενών
*ΒΡΑΖΟΥΝ οι σεισμόπληκτοι του νομού από θυμό για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα ΜΜΕ της Αθήνας, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μετά σεισμό εποχή. Κι ενώ η βοήθεια που καταφθάνει από όλη την Ελλάδα είναι πολύπλευρη και συγκινητική, αντιστρόφως ανάλογο είναι το ενδιαφέρον των αθηναϊκών καναλιών. Το εξοργιστικό είναι ότι κάποια κανάλια καλούν τοπικούς φορείς να βγούνε σε ζωντανές συνδέσεις από τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων, αλλά στη συνέχεια είτε ακυρώνουν αυτές τις εμφανίσεις, επικαλούμενα έλλειψη χρόνου, είτε τους δίνουν τον λόγο για πολύ σύντομο διάστημα, για να βγουν από την υποχρέωση. Αξίζει βέβαια να διευκρινιστεί ότι την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά τα διευθυντικά στελέχη των καναλιών και σε καμιά περίπτωση οι ανταποκριτές –δημοσιογράφοι.
Γ.Ρ.

Κούλουμα
*ΠΑΝΤΩΣ οι Λαρισαίοι το τριήμερο της Αποκριάς το γιόρτασαν όπως και όπου μπορούσαν. Ταβέρνες και ουζερί μπορεί να μη λειτούργησαν, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν τα μεζεδάκια τους στα τάπερ και πήγαν για πικ-νικ στα πάρκα. Ειδικά την Κυριακή που η θερμοκρασία θύμιζε καλοκαίρι, κατακλύστηκε το Αλκαζάρ από μικρούς μασκαράδες που βγήκαν να χαρούν την Αποκριά μαζί με τους γονείς τους. Και χαρταετό πέταξαν την Κ. Δευτέρα χωρίς να πτοούνται από τα μποφόρ. Τα μέτρα φαίνεται ότι κούρασαν τον κόσμο και δεν αντέχει να μείνει άλλο στο σπίτι του. Ίσως γι’ αυτό και οι ειδικοί το ξανασκέφτονται έχοντας στο μυαλό τους τη χαλάρωση των μέτρων, παρά το γεγονός ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει το ΕΣΥ.
Ν.Π.

Κόκκινη γραμμή...
*Ο ΦΟΒΟΣ των Φαρσαλινών για την περαιτέρω αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, έστω και με τη μεταφορά κενών οργανικών θέσεων προς άλλη μονάδα, ενίσχυσε την πίεση προς πάσα κατεύθυνση ...τραβώντας μία κόκκινη γραμμή χθες στο Δ.Σ. σύσσωμες όλες οι παρατάξεις αφουγκραζόμενες την αγωνία των κατοίκων. Πρώτος και κύριος λόγος, η απόσταση από μεγάλα νοσοκομεία. Δεύτερος λόγος η συνεχής και σταδιακή αποψίλωσή του όλα αυτά τα χρόνια. Αντί λοιπόν να μιλάμε για το πώς θα το ενισχύσουμε με περισσότερες ειδικότητες καθώς βλέπουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο να αδυνατεί να εξεταστεί σε ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομεία, η 5η ΥΠΕ προβαίνει σε αυτή την πρόταση την οποία περνά στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Αντιθέτως ο κ. Σερέτης προσπάθησε να καθησυχάσει το Σώμα ότι δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για πρόταση άλλου δήμου, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν έπεισε κανέναν όμως, με την τοπική κοινωνία να είναι ήδη θορυβημένη.
Γ.Γ.

Μπαλώματα
*Η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, μετά μάλιστα και το... πάθημα – μάθημα της πανδημίας απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και όχι μπαλώματα σαν αυτά που σχεδιάζουν οι διοικούντες.
Το αίτημα λοιπόν για δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ και η ενίσχυσή του με μεταφορά κενών οργανικών θέσεων προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, είναι φυσιολογικό πως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Έτσι εμπλέκονται φορείς της Τ.Α., κόμματα και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που επιχειρηματολογούν, με ανακοινώσεις τους υπέρ της μίας ή της άλλης θέσης.
Όλοι θέλουν και προπαντός δικαιούνται υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες τους. Αλλά αντί να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο που να ικανοποιεί τα αιτήματα των περιοχών και αφού πρώτα μελετηθούν οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής, επιλέγονται εμβαλωματικές λύσεις. Έτσι όμως κάποιον θα στεναχωρήσεις και κάποιον θα χαροποιήσεις, εξέλιξη μάλλον άσχετη με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των Φαρσάλων και της Νίκαιας.
Β.Κ.

Φταίνε οι νέοι;
*ΕΙΝΑΙ γνωστή η τακτική κάθε γενιάς αυτού του τόπου, των σαραντάρηδων συνήθως και άνω, να επιρρίπτει τις ευθύνες για κάθε κακό που θα συμβεί, στους έφηβους και στους νέους.
Χρόνια τώρα, οι νέοι στοχοποιούνται σχεδόν για οτιδήποτε.
Είναι τα εύκολα «θύματα», είναι η εύκολη λύση να φταίνε, όταν οι «ώριμοι» ενήλικες δεν θέλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Χρόνια τώρα, κάθε γενιά νέων είναι καταδικασμένη να έχει μία ταυτότητα στο σύνολό της, με τα εξής χαρακτηριστικά: «ανώριμοι», «ανεύθυνοι», «απερίσκεπτοι», «αντιδραστικοί».... και με πολλά άλλα ακόμη αρνητικά στοιχεία.
Είναι κάτι σαν «κολλητική αρρώστια», κάθε γενιά μεσήλικων να διαιωνίζει το ίδιο λάθος.
Πιθανόν γιατί δεν τους δίδαξαν την αυτοκριτική, όταν ήταν νέοι.
***
*ΕΤΣΙ λοιπόν ερχόμαστε και στην εποχή μας, η οποία φυσικά δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.
Στην περίπτωσή μας επιρρίπτουν ευθύνες στους νέους για την εξάπλωση του κορονοϊού!
Οι «ώριμοι» σήμερα και «υπεύθυνοι» ενήλικες, στοχοποιούν τους νέους, ενώ κλείνουν τα μάτια στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που περπατούν στους δρόμους, που συναντιούνται στα πάρκα και τις πλατείες, που δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς.
***
*ΚΑΙ δικαίως το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λαρισαίων, αγανακτεί και καταγγέλλει πως «χρησιμοποιούν τους νέους ως αποδιοπομπαίο τράγο». Σημειώνει ότι «η μη τήρηση των μέτρων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρκεί μια βόλτα στους δρόμους», τονίζει ότι «η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη όλων...» και δίνει τροφή για σκέψη λέγοντας: «Ιδιαίτερα ανησυχητικές θεωρούνται οι απόψεις σας για τους νέους, αν αναλογιστεί κανείς ότι ψηφίζουν από τα 17».
Λ.Κ.
Μοριοδότηση
*Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του νομού καταθέτουν ερώτηση στην υπουργό Παιδείας, Νίκ. Κεραμέως. Ζητώντας πρόσθετη μοριοδότηση αποφοίτων λυκείων των σεισμόπληκτων περιοχών σε Τύρναβο και Ελασσόνα ενόψει και των πανελλαδικών.
Με δεδομένο ότι η κ. Κεραμέως εξήγησε πρόσφατα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και γι’ αυτά τα παιδιά – όπως και για υποψήφιους άλλων σεισμόπληκτων περιοχών στο παρελθόν – έχει κάποιο νόημα οι βουλευτές του νομού να καταθέτουν το ίδιο ερώτημα; Στα αλήθεια έχει;
Β.Κ.

Τηλεκπαίδευση
*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ και πάλι τα μαθήματα εξ αποστάσεως οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας. «Παλιές καραβάνες» πια συνήθισαν τα παιδιά σε αυτή τη μέθοδο. Μόνο που χθες η μέρα ήταν ιδιαίτερη. Πολλοί εκπαιδευτικοί αφιέρωσαν χρόνο να μιλήσουν με τα παιδιά για τον σεισμό και για το πώς τον βίωσαν. Από τις 3 Μαρτίου είχαν να συναντηθούν και βρέθηκαν μετά από τόσες μέρες μέσα από μια οθόνη. Έστω και έτσι είδαν τους δασκάλους και τους συμμαθητές. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι μαθητές των δημοτικών σχολείων χθες το πρωί παρέλαβαν τις τσάντες και τα προσωπικά τους είδη που είχαν αφήσει στην τάξη από την ημέρα του σεισμού. Την Καθαρή Δευτέρα ειδοποιήθηκαν οι γονείς να σπεύσουν στα σχολεία να πάρουν τις τσάντες των παιδιών τους. Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στα σχολεία και πάλι. Το Υπουργείο Παιδείας μιλά για δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευση, αλλά ήδη ξεκίνησαν να κυκλοφορούν σενάρια για επιστροφή στα μέσα Απριλίου, θα προηγηθούν Γυμνάσια και Λύκεια.
Ν.Π.

Ψυχραιμία...
*ΠΩΣ να βρεθεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα; Καλές οι συστάσεις του Υπ. Υγείας προς τους πολίτες που προβληματίστηκαν και ανησύχησαν για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με αυτό...
Πώς να επικρατήσει σύνεση και υπευθυνότητα, όταν οι μεν ειδικοί και οι επαΐοντες λένε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή πρέπει να αξιολογηθούν τα δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή αν πρόκειται για σύμπτωση, η δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να επιμένει πως «όλα είναι εντάξει συνεχίζουμε» και όλοι οι υπόλοιποι «επιστήμονες» και δη του πληκτρολογίου να κάνουν λόγο για εμβολιαστικά εγκλήματα, για πειραματόζωα, για ανθρωποκτονίες, για συνωμοσίες και παιχνίδια τιμωρίας της Βρετανίας για το Brexit και τόσα άλλα;
Πάντως με όσα διαβάζουμε και μαθαίνουμε για την ώρα όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε, νιώθουμε επιεικώς αφελείς... Μια ερώτηση μόνο. Πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης;
Γ.Ν.

Voucher
*ΑΚΟΜΗ περιμένουν οι μαθητές το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τάμπλετ. Μήνες τώρα συζητιέται αλλά ακόμη στα χέρια τους δεν το πήραν, ενώ η σχολική χρονιά με τηλεκπαίδευση προχωρά κανονικά. Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στις 12 Μαρτίου 2021 υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα voucher των tablet των μαθητών. Ωστόσο, ανοιχτό άφησε το θέμα για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το voucher των 200 ευρώ για αγορά τάμπλετ, λάπτοπ και τεχνολογικού εξοπλισμού. Το voucher των 200 ευρώ χρηματοδοτεί κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο τη στήριξη της τηλεκπαίδευσης. Πού θα πάει, κοντά είναι το Πάσχα.
Ν.Π.

Οι μισοί...
*ΤΕΛΙΚΑ μερικές εκατοντάδες είναι οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Λάρισας που άρχισαν να παίρνουν από χθες την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ... Όχι ότι τους χαλάει, αλλά οι αιτήσεις ήταν διπλάσιες.
Η πλειονότητά τους απορρίφθηκε καθώς δεν πληρούσε το κριτήριο της πτώσης του τζίρου που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 δηλαδή θα έπρεπε να είχαν μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20%. Φαίνεται πως το ξεπέρασαν...
Από αύριο όμως θα έχουν μια ευκαιρία ακόμη. Η πλατφόρμα της «Εργάνη» θα ανοίξει και πάλι για δέκα μέρες, για διορθώσεις και συμπληρωματικές αιτήσεις. Μήπως και περισώσουν κάτι...
Γ.Ν.

Ο δημοσιογράφος Τζανακούλης
*ΜΙΑ ακόμη ιδιότητα πρόσθεσε στο βιογραφικό του, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΤΕΙ Λάρισας, αγρότης και μεταποιητής, αποφάσισε να ...παντρέψει όλα αυτά και να κάνει τηλεοπτική εκπομπή για αγροτικά θέματα στο TRT. Κάθε Κυριακή πρωί στις 9:00 παρουσιάζει εκπομπή αγροτικού περιεχομένου με τίτλο «Γεωργία-κτηνοτροφία σε πρώτο πλάνο». Ήδη βγήκαν στον αέρα οι δύο πρώτες εκπομπές με θέματα για τους νέους αγρότες και τις λαϊκές αγορές. Καλοτάξιδη να είναι η νέα του προσπάθεια.
Γ.Ρ.

Νονός
*ΣΤΟ μεταξύ αν ο Άδωνις δεν είχε τουιτάρει για τη βάφτιση, δεν θα το είχε μάθει κανείς. Θέλει ...να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει! Πάντως το πνευματικό του παιδί όταν μεγαλώσει και θα διαβάζει για τη βάπτισή του, θα λέει στους φίλους του, ότι έπεσαν κορμιά!
Γ.Γ.

Λακκούβες
*ΓΙΑ την κατάσταση του δρόμου στα παράλια του Αγιοκάμπου διαμαρτύρεται κάτοικος της περιοχής που αδυνατεί να εννοήσει πώς οι δρόμοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και δεν συντηρούνται, δεν επισκευάζονται.
Παρατηρεί λοιπόν τις λακκούβες στον δρόμο προς Σωτηρίτσα αλλά και στον κεντρικό δρόμο του Αγιοκάμπου. Δεν χρειάζονται περισσότερες υποδείξεις, όποιος έχει αυτοκίνητο... διαθέσιμο για το συνεργείο ας κάνει ένα τέστ ντράιβ.
Β.Κ.

Κατσίκα
*ΠΕΡΙ ταραμά ο λόγος... λόγω Καθαρής Δευτέρας που πέρασε και μας ήρθε στη θύμηση ένα φιλοσοφικό ερώτημα ετών, που αντανακλά από γενιά σε γενιά:
-Μασάει η κατσίκα ταραμά;
Πετάχτηκε ξαφνικά μια φωνή από το βάθος:
-Αμέ, φτύνει και κουκούτσια!
Δεν έμαθε ποτέ κανείς ξεκάθαρα.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass