ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2021 18:00
 *ΣΕ εμβληματικό πρόσωπο του σεισμού της 3ης Μαρτίου αναδείχθηκε -δικαίως- ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, Γρηγόρης Λέτσιος, που ενημέρωσε χθες και τον γραμματέα της Κ.Ε. ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την έξοδο μαθητών και εκπαιδευτικών από το λαβωμένο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Για να δεχθεί τα εύσημα εκτός από τον Πρωθυπουργό, από έναν ακόμα πολιτικό αρχηγό. *ΣΕ εμβληματικό πρόσωπο του σεισμού της 3ης Μαρτίου αναδείχθηκε -δικαίως- ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, Γρηγόρης Λέτσιος, που ενημέρωσε χθες και τον γραμματέα της Κ.Ε. ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την έξοδο μαθητών και εκπαιδευτικών από το λαβωμένο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Για να δεχθεί τα εύσημα εκτός από τον Πρωθυπουργό, από έναν ακόμα πολιτικό αρχηγό.

Προς την άνοιξη..
*ΜΑΡΤΗΣ γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης που λέγανε και οι παλιοί, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή έκφραση, επειδή τα κρύα του Μαρτίου έρχονταν ξαφνικά και τα αποθέματα σε ξύλα έφταναν προς το τέλος τους. Με την άνοιξη να λογίζεται και επίσημα από την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου, η οποία θα παραμείνει για λίγο ακόμη στα χαρτιά, καθώς ο καιρός τις επόμενες μέρες θα είναι βροχερός με χαμηλές θερμοκρασίες, θέλοντας να επαληθεύσει την παροιμία.
Γ.Γ.

 

Βροχή
*ΟΙ αγρότες του κάμπου πάντως που έσπειραν αυτήν την εβδομάδα καλαμπόκια και ρεβύθια τη θέλουν τη βροχή, όπως και τα σιτηρά.
Γ.Γ.

 

Γιορτές
*ΜΑ πώς περνούν οι γιορτές και τα τριήμερα και δεν τα καταλαβαίνουμε. Πότε ήταν Χριστούγεννα, πότε πέρασαν οι Απόκριες, έρχεται και η 25η Μαρτίου και χαμπάρι δεν παίρνουμε. Πάνε εκείνες οι εποχές που ο κόσμος κοιτούσε το ημερολόγιο να δει τι μέρα πέφτει και αν βγαίνει τριήμερο για να οργανώσει καμιά απόδραση. Τώρα όλες οι μέρες ίδιες, ακόμη και η Κυριακή. Η ελπίδα όλων στο Πάσχα, που σίγουρα δε θα είναι ίδιο όπως λένε οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι με το περσινό, αλλά δε θα είναι και όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει. Κάπου στη μέση δηλαδή. Έχουμε και μπροστά μας ενάμιση μήνα. Πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε.
Ν.Π.

 

Κοντέινερ
*ΔΥΟ βασικά θέματα ανέδειξε η χθεσινή περιοδεία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι.
Το πρώτο είναι πως στο Μεσοχώρι παραμένει ως μείζον -όπως τουλάχιστον το περιέγραψε χθες ο κοινοτάρχης Γ. Ζαρλαδάνης- το στεγαστικό πρόβλημα. Λέγοντας πως «πέρασαν 14 ημέρες από τον σεισμό και από τα 25 κοντέινερ ήρθαν μόνο τα 7. Σημειώνεται πως «από τις 240 κατοικίες του χωριού, το 65% κρίθηκαν ακατοίκητες» και οι κάτοικοι του χωριού «μένουν σε σκηνές, σε πρόχειρα καταλύματα», όπως είπε χθες ο Κοινοτάρχης ενημερώνοντας τον Γραμματέα του ΚΚΕ.
Με δεδομένο ότι αρκετοί οικίσκοι αποτελούν δωρεές ιδιωτών, είναι προφανές ότι τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς. Όπως και της παραχώρησης σε δικαιούχους, οικίσκων που έχουν τοποθετηθεί. Εύκολο δεν είναι, γρηγορότερα να γίνει λένε οι κάτοικοι…
Β.Κ.

 

Εμβόλια
*ΤΟ δεύτερο και εξίσου σοβαρό θέμα είναι αυτό των κατ’ εξαίρεση, πείτε το και κατά προτεραιότητα, εμβολιασμών των κατοίκων των σεισμόπληκτων χωριών.
Όλοι οι αιρετοί, όπως και όλοι οι πολιτικοί, που επισκέφθηκαν την περιοχή συμφώνησαν στην ανάγκη του εμβολιασμού των κατοίκων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Σωστά καθότι δεν μπορεί οι σεισμόπληκτοι να μένουν σε σκηνές, να βρίσκονται στον καταυλισμό και να τους συστήνονται μόνο τα μέτρα αυτοπροστασίας, με μάσκες δηλαδή και αντισηπτικά.
Εδώ είναι αποκλειστική η ευθύνη του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά από το Υπουργείο Υγείας σιωπούν…
Β.Κ.

 

Απαλλαγή
*ΝΑ σταματήσουν οι τράπεζες να χρεώνουν προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών μέσω e-banking, όσο διαρκεί η πανδημία ζητά αναγνώστης και αναλύει το αίτημά του: Όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, η Πολιτεία μάς ενθαρρύνει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να επιλέγουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες και φορείς. Την ίδια στιγμή η εξυπηρέτηση του κοινού στα τραπεζικά υποκαταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι προβληματική, λόγω εφαρμογής της εργασίας εκ περιτροπής του προσωπικού. Θα ήταν σκόπιμο και επιδημιολογικά σωστό να δοθεί ένα κίνητρο να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ μέσω e-banking, χωρίς χρέωση». Βέβαια η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προτρέπει τους καταναλωτές, για να αποφεύγουν τις χρεώσεις να χρησιμοποιούν τα απευθείας κανάλια των εταιρειών, με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω πάγιας εντολής, αλλά πόσοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα;
Γ.Ρ.

 

Habemus γραμματέα;
*ΙΣΩΣ δεν έχει προηγούμενο στα κομματικά χρονικά. Αλλά για να μην είμαστε απόλυτοι, μπορεί να έχει προηγούμενο στα… αστικά κόμματα, όπου οι διεργασίες εστιάζουν μεταξύ προσώπων, καθώς δεν υπάρχουν διαφορές σε πολιτικές. Η Λάρισα, λοιπόν, και δη ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ περνά στην ιστορία των κομματικών διεργασιών αφού: Για δεύτερη φορά, οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του γραμματέα (σ.σ. γραμματέα έχουν στο Κόμμα, αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντονιστή, αλλά τέλος πάντων) ισοψηφούν.
Οι δύο υποψήφιοι, στην πρώτη ψηφοφορία προ εβδομάδας έλαβαν από 11 ψήφους και βρέθηκαν 3 λευκά επί 25 ψηφισάντων. Άγονη δηλαδή η πρώτη ψηφοφορία. Χθες μετά από… ζυμώσεις -όπως αποδείχθηκε- στο εκλογικό σώμα, δύο «ουδέτεροι» (λευκά) πείσθηκαν και ψήφισαν υπέρ του ενός και του άλλου υποψηφίου. Μόνο που ισοψήφισαν ξανά λαμβάνοντας από 12 ψήφους, ενώ βρέθηκε ένα λευκό. Αυτός ή αυτή που παραμένει «εκτός γραμμής» είναι που θα κρίνει τελικά τη μάχη στην τρίτη ψηφοφορία και φαρμακερή ενδεχομένως. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων η παρατήρηση δεν αφορά στους συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά στη διαδικασία. Παρεμπιπτόντως από πότε στα κόμματα της αριστεράς (σ.σ. καλά ντε) τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά κι όχι οι πολιτικές; Αρχηγικά κόμματα, προσωποκεντρικές σκοτούρες…
Β.Κ.


Γυμναστική
*ΑΥΞΗΣΗ των ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, προτείνουν οι συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής από 20 Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.Κ.Ε.Σ.), στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το ΙΕΠ. Η αλήθεια είναι ότι η γυμναστική έλειψε από τη ζωή των παιδιών εδώ και έναν χρόνο που μαίνεται η πανδημία. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες με αθλήματα κόπηκαν, στα σχολεία με το «άνοιξε - κλείσε» το μάθημα της Φυσικής Αγωγής σχεδόν ξεχάστηκε και οι παιδικές χαρές που λειτουργούσαν ως χώρος άθλησης, παιχνιδιού και εκτόνωσης παραμένουν κλειστές. Θα πάρει καιρό να συνέλθει και ο νους και το σώμα. Οπότε η πρόταση έχει βάση, τώρα μένει να δούμε και τι τύχη θα έχει.
Ν.Π.

 

Το βράδυ
*ΕΙΔΑΝ οι Φαρσαλινοί/-ές χθες στα κοινωνικά δίκτυα για προγραμματισμένη διακοπή νερού σήμερα στις 22:30 το βράδυ στην πόλη και απορούσαν ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, ως προς την ώρα της διακοπής.
Βράδυ σου λέει ...μα είναι δυνατόν! Κάποιο λάθος θα έγινε απαντούσε η άλλη σχολιάζοντας. Με τον Οργανισμό να αναρτά ξανά χθες το απόγευμα διευκρινιστική προς ενημέρωση των καταναλωτών: «...κατανοούμε την απορία των καταναλωτών, αλλά επιβεβαιώνουμε την ώρα έναρξης εργασιών».
Να θες να δουλέψεις βράδυ, να τους προειδοποιείς και να μη σε πιστεύουν. Βρε μπελά που τσάκωσαν...
Γ.Γ.

 

Μετρητά
*ΔΙΑΒΑΣΕ το πρόβλημα στην Αγιά και δεν έχασε την ευκαιρία να θυμήσει στη στήλη ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Συκούριο κάθε Σαββατοκύριακο. Το ΑΤΜ της τράπεζας μένει από ρευστό, καθώς φαίνεται η ζήτηση -μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας- είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Μεγάλο το πρόβλημα λένε οι κάτοικοι και διαμαρτύρονται -δικαίως φυσικά- όταν καλούν στα διαθέσιμα τηλέφωνα για να ενημερώσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά κανείς δεν απαντά στα τηλεφωνήματα…


Βουλευτικά παράπονα
*ΤΟ παράπονο των σεισμόπληκτων για την αδιαφορία των ΜΜΕ της Αθήνας για τις δύσκολες συνθήκες που διαβιούν στους καταυλισμούς και την αγωνία για το αύριο είχε μεταφέρει μιλώντας στο κανάλι «Κόντρα» προ ημερών ο Χρ. Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά της στήλης για τον θυμό που νιώθουν οι σεισμόπληκτοι για την ελλιπή προβολή των συνθηκών διαβίωσης από τα κεντρικά, μας υπενθύμισε τις δηλώσεις του στον Αιμ. Λιάτσιο για τη μη επαρκή προβολή της καταστροφής και των αναγκών των σεισμοπαθών από τα μεγάλα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης: «Αν ο σεισμός είχε συμβεί στην Αθήνα θα μονοπωλούσε τα δελτία ειδήσεων, ενώ τώρα προβάλλεται ως 3ο, 8ο ακόμη και ως 12ο θέμα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Γ.Ρ.

 

Παράταση
*ΜΕΧΡΙ τέλος Ιουνίου σκέφτεται το Υπουργείο Παιδείας να παρατείνει το σχολικό έτος, ενώ σοβαρά εξετάζουν και το ενδεχόμενο της έναρξης της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτέμβρη, δηλαδή νωρίτερα.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα τα σχέδια δεν τους πολυβγαίνουν, καθώς και φέτος αφενός έλεγαν ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα και τελικά ξεκίνησαν αργότερα από κάθε άλλη χρονιά και αφετέρου ότι δε θα κλείσουν και τελικά η τηλεκπαίδευση ειδικά για το Λύκειο κρατά μήνες τώρα.
Καλά λέει, λοιπόν, ο λαός «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες».
Καλύτερα βλέποντας και κάνοντας.
Ν.Π.

 

Ριχτερόμετρο
*ΓΙΝΑΜΕ όλοι ειδικοί με τους μετασεισμούς που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Δεν προλαβαίνει να κουνήσει και το ριχτερόμετρο του Facebook παίρνει φωτιά. Πλέον όλοι έχουν ζαλάδα ή νομίζουν ότι κουνιούνται κάθε τρεις και λίγο. Ψυχολογικό θα μας μείνει στο τέλος.
Ν.Π.

 

Πληρωμές
*ΜΕ τον νέο πρόεδρο Δημήτρη Μελά να αναλαμβάνει το τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να προγραμματίσει τις πληρωμές, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, σε σκληρό σιτάρι, βαμβάκι, ψυχανθή, τεύτλα, κ.ά., δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες και στην αγορά που φαίνεται να έχει στεγνώσει τελευταία.
Γ.Γ.

 

Νονός...
*ΣΤΙΓΜΕΣ γέλιου προσφέρουν οι βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα.
Μπήκε ο Γεωργιάδης στη Βουλή την ώρα που μιλούσε ο Τσίπρας και γυρνάει και του λέει:
«Ήρθε ο νονός; Άξιος! Πάντα άξιος...!».
Δεν ήθελε και πολύ να γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Άδωνις σκέφτεται το επόμενο βήμα - ατάκα προς τον Αλέξη Τσίπρα, για να πάρει το αίμα του πίσω.
Γ.Γ.

 

Παράταση;
*ΘΑ επιστρέψουν λέει σύντομα στις τάξεις οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων γιατί υπάρχει το θέμα των προαγωγικών και των πανελλαδικών εξετάσεων. Τώρα αν οι προαγωγικές θα γίνουν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, οι πανελλαδικές πάντως θα διεξαχθούν, αλλά φέτος είναι μια πρωτόγνωρη διδακτική χρονιά, πολύ δυσκολότερη και από την περσινή. Ήρθε και ο σεισμός και έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά την κατάσταση πάντως. Η υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή δήλωσε ότι σχεδιάζεται παράταση για δύο εβδομάδες μέσα στον Ιούνιο καθώς η ύλη προχωρά κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά μόνο και μόνο επειδή η διά ζώσης εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα λοιπόν. Οι μαθητές δύο χρόνια τώρα δηλαδή προχωρούν κανονικά.
Ν.Π.

 

Για τα «δύσκολα»
*ΜΕΤΑ και την απόφαση για τη μετατροπή του ιατρείου στη Νίκαια σε Πολυδύναμο Ιατρείο με τη μεταφορά των 6 θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων προκαλώντας τις αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, που κατεβαίνει στον δρόμο, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, αποδεικνύεται ότι αν μη τι άλλο ότι του αρέσουν τα δύσκολα.
Το απέδειξε άλλωστε από την ανάληψη των καθηκόντων του όταν από τις πρώτες αποφάσεις ήταν η κατάργηση των κινητών μονάδων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άμεσες οι αντιδράσεις των πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και φορέων, με αποτέλεσμα οι κινητές μονάδες να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ακολούθησε η πρόθεσή του να αλλάξει το εφημεριακό καθεστώς μεταξύ των δύο νοσοκομείων, πρόθεση που κατέβασε τους υγειονομικούς σε συγκεντρώσεις και προκάλεσε τους πανεπιστημιακούς για να παγώσει οποιαδήποτε εξέλιξη και με τη βοήθεια της πανδημίας.
Αλλά και η απόφαση για τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε νοσοκομείο για covid ασθενείς και η άρνησή του να άρει την απόφαση παρά την υποχώρηση της πανδημίας δεν πέρασε απαρατήρητη και χωρίς δυσαρέσκειες στον ιατρικό κόσμο.
* * *
*ΜΕ την κοινωνία των Φαρσάλων να βράζει και να ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι. Ας μην ξεχνάμε και τις πολιτικές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας να μην αποδεχθεί την πρόταση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ για τη μεταφορά των θέσεων από τα Φάρσαλα στη Νίκαια πέραν της δυσκολίας που θα βρεθεί η πολιτική ηγεσία να εξηγήσει τα ανεξήγητα στη Βουλή και στις ερωτήσεις των βουλευτών.
* * *
*ΤΗΝ ίδια ώρα οι υγειονομικοί της ΕΙΝΚΥΛ καραδοκούν και προσφέρονται όχι μόνο να ενισχύσουν, αλλά και να συνδιοργανώσουν κινητοποιήσεις στα Φάρσαλα αναμένοντας τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση σύσκεψης για την επίλυση ενός προβλήματος δυσανάλογα μικρού συγκριτικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε και συνεχίζει να προκαλείται.
* * *
*ΜΕ τέτοιους χειρισμούς και αποφάσεις που προκαλεί τόσες αντιδράσεις δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αρέσουν τα δύσκολα στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη. Ας μην ξεχνά όμως ότι οι δύσκολες αποφάσεις για να είναι αποδεκτές και να λύνουν -αντί να δημιουργούν- προβλήματα χρειάζονται συνεργασίες και συναινέσεις. Ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας…
Δ.Κ.

 

SYLLOGH_CIU.jpg

*ΠΡΙΝ χρόνια ο αναγνώστης της στήλης Κ.Α.Ζ. δημιούργησε μια πρωτότυπη συλλογή. Συγκέντρωσε σε τέσσερις σελίδες τους τίτλους από τις δημοσιεύσεις της «Ε» για τις χοροεσπερίδες που οργάνωναν εκείνη τη χρονιά φορείς του νομού.
Δείγμα της συλλογής έστειλε στη στήλη προτείνοντας και τίτλο: «Μια φορά και έναν καιρό στη Λάρισα έκοβαν πίτες και χόρευαν!» (πόσο αλήθεια έλειψαν...).
Και εναλλακτικά: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...».

 

PISTOI_CIU.jpg

*- ΜΗΝ τολμήσεις...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass