ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2021 18:00
*ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, η Ελλάδα τιμά τα 200 χρόνια της Επανάστασης. *ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, η Ελλάδα τιμά τα 200 χρόνια της Επανάστασης.

Δεν κολλάει
*«ΚΑΤΙ δε μου κολλάει βρε παιδιά...
Είναι δυνατόν με ρεκόρ κρουσμάτων, δεκάδες θανάτους κάθε μέρα, τις μεταλλάξεις να εκτοξεύουν

τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και το ΕΣΥ «γονατισμένο» με τα περισσότερα Νοσοκομεία στα όριά τους, οι έχοντες την ευθύνη διαχείρισης πολιτικοί, να προαναγγέλλουν χαλάρωση των μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα;».
Εύλογη η απορία του συμπολίτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται και την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας και τις δυσκολίες να αποδώσουν τα μέτρα, αλλά και την επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας...
Θεωρεί όμως ότι η όλη συζήτηση ίσως γίνεται στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή. Πριν δηλαδή υπάρξουν απτά αποτελέσματα: αποδώσουν δηλαδή οι εμβολιασμοί και, σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, περιοριστεί αισθητά η εξάπλωση.
Εκτός κι αν υπάρχουν άλλου είδους σκοπιμότητες.
Όπως; Κοινωνικοοικονομικές; Ψυχολογικές; Ή μήπως εκλογικές;
Τι να υποθέσει κανείς...
Δ.Χ.

Καρμπόν
*ΟΛΑ όσα συμβαίνουν σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας, με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, είχαν εφαρμοστεί τον περασμένο χειμώνα στα νοσοκομεία της Λάρισας.
Άδειασαν το ΓΝΛ και το έκαναν νοσοκομείο Covid, έκλεισαν τα χειρουργεία του ΓΝΛ (σ.σ. πού να πήγαν άραγε οι ασθενείς;) για να τα κάνουν κλίνες ΜΕΘ Covid, συζητούσαν αν θα επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, απηύθυναν κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να ριχθούν στη μάχη των νοσοκομείων και, όταν γέμισαν οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Λάρισας, τότε ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών που βρέθηκαν Χαλκίδα και ακόμα παρακάτω.
Οι εφημερίες στο ΓΝΛ και ΠΠΓΝΛ ξεκινούσαν επίσης με ελάχιστα κρεβάτια. Είχε προηγηθεί η Θεσσαλονίκη.
Επειδή η Κυβέρνηση επαναπαύθηκε (σ.σ. επικοινωνιακά και με τη στήριξη ΜΜΕ) με τη διαχείριση του πρώτου κύματος και δεν προετοίμασε το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα. Έτσι οι κυβερνώντες σκοπίμως εστιάζουν στην ατομική ευθύνη των πολιτών για να καλύψουν τη δική τους ευθύνη.
Τώρα πάμε για τον... τρίτο γύρο.
Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα, το έχουμε ζήσει...
Β.Κ.


Πλατανούλια
*ΑΠΟΡΟΥΝ πληγέντες του σεισμού από τα Πλατανούλια, καθώς σπίτια (ως επί το πλείστον πλίθινα) που στον πρώτο έλεγχο είχαν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα από τα συνεργεία, τώρα, στον δεύτερο έλεγχο χαρακτηρίζονται ως επισκευάσιμα.  Και φυσικά ανησυχούν...

Καυτά ερωτήματα
*ΥΠ’ ατμόν παραμένει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η κοινωνία στην επαρχία Φαρσάλων με τις εξελίξεις στο Κέντρο Υγείας της επαρχίας και κυρίως με τα όσα διημείφθησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτη Σερέτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα δύο ερωτήματα που έθεσε η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή στον κ. Σερέτη, τα οποία μάλλον τον έφεραν σε δύσκολη θέση.
«Αφήσαμε το ...δάσος που είναι το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και τα περιφερειακά μας ιατρεία και ασχολούμαστε τόση ώρα με το ...δέντρο που είναι το Ιατρείο της Νίκαιας. Πόσα χρήματα όμως δαπανήθηκαν από τη γέννηση του Περιφερειακού Ιατρείου της Νίκαιας μέχρι και σήμερα; Κάναμε ένα βήμα μπροστά με τη θέση του παιδιάτρου, αλλά 100 βήματα πίσω με τη μεταφορά οργανικών θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων...» ήταν το πρώτο της ερώτημα, με τον κ. Σερέτη να παραπέμπει στην... Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση που φτάνει τις 650.000 ευρώ!
Από την άλλη, η έμπειρη αυτοδιοικητικός ζήτησε από τον ΔΥΠΕάρχη να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για τα περιφερειακά ιατρεία της επαρχίας Φαρσάλων. Ερώτημα που μάλλον απέκτησε ρητορικό χαρακτήρα, καθώς δεν απαντήθηκε ποτέ.
Οι εντυπώσεις όμως που δημιουργήθηκαν από τα όσα η κ. Χατζηπλή είπε, ήταν κάτι παραπάνω από ικανές για να αποτυπώσουν το μέγεθος της αδικίας που αισθάνεται μία ολόκληρη επαρχία...
Γ.Γ.

Κριτική...
*ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικούς τόνους από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου χρησιμοποιούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών για τα νέα μέτρα στήριξης. Η κριτική που ασκούν είναι δριμύτατη, όταν η πλειοψηφία των λοιπών επιχειρηματικών φορέων τα θεωρεί ως πρόσθετη «ανάσα».
Γι’ αυτούς όμως, τα μέτρα «αναπαράγουν οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες», καθώς μέσα σε έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας υπάρχουν κλάδοι, λένε, που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος, όπως η εστίαση ενδεικτικά και άλλοι που βγαίνουν αλώβητοι...
Ακόμη και το μέτρο της διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής επιστρεπτέων προκαταβολών και η μεταφορά της δόσης Μαρτίου ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, ισοδυναμούν γι’ αυτούς, με μετάθεση της ημερομηνίας... θανάτου! Σε τέτοια απελπισία και απόγνωση βρίσκονται, γι’ αυτό ζητούν επιμόνως τη διαγραφή χρεών. Έστω και αν οι πιθανότητες ικανοποίησης ενός τέτοιου αιτήματος είναι απειροελάχιστες...
Γ.Ν.


Αποσυμπίεση;
*Η Κυβέρνηση βλέπει την κόπωση της κοινωνίας από τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, που πλέον όμως δεν αποδίδουν και αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης... Την ίδια ώρα όμως που συζητά για χαλάρωση κάποιων μέτρων, το ΕΣΥ είναι έτοιμο να εκραγεί. Μπερδεύτηκε και ο κόσμος, με λιγότερα κρούσματα κλείνει η χώρα, με τέτοια τρομακτική αύξηση ανοίγει; Αρχίζουν να δυσπιστούν και οι καλοπροαίρετοι.
Το κακό είναι ότι και οι ειδικοί δε βοηθούν εκφράζοντας ο καθένας και διαφορετική άποψη. Ας πάρουν μια απόφαση τελικά «Μέσα ή έξω;».
Ν.Π.

Όλοι;
*ΟΥΤΕ ένας - ούτε δύο, αλλά εννέα, και μάλιστα πολυπληθείς, επιστημονικοί φορείς της χώρας διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.
Σχετικά με το βοήθημα των 400 ευρώ που έλαβαν τα μέλη τους, φορείς διαμαρτύρονται, καθώς χορηγήθηκαν σε 44.258 επιστήμονες (από τους 120.000) 17,7 εκατ. ευρώ, όταν στο αποθεματικό τους βρίσκονται 67 εκατ. ευρώ προερχόμενα από κρατήσεις των μελών.
Ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας εγκαλούν οι φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Οικονομικό Επιμελητήριο, Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων,  Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών και Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Τα χρήματα αυτά «δε βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό» τονίζουν οι θιγόμενοι, ενώ το θέμα φέρνουν στη Βουλή με αναφορά 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ή κάνουν οικονομία ή τα αποθεματικά υπάρχουν στα χαρτιά. Αλλά «κουμάντο» στα ξένα χρήματα;
Β.Κ.

ΕΝΦΙΑ
*ΜΕ την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της και την οικονομία να παραμένει σε καραντίνα, το Οικονομικό Επιτελείο εξετάζει να «παγώσει» τον ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή δε θα ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ δε θα έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τα εκκαθαριστικά του 2020, μιας και δε θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του φόρου. Σημειώνεται ότι το 2019 η Κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και είχε ανακοινώσει νέα μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά για το 2020. Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε το σχέδιό της που προέβλεπε μείωση φόρων, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί και φέτος...
Πάντως το βέβαιο είναι ότι και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, όπως έγινε και πέρυσι. Ωστόσο η πρώτη δόση είναι εξαιρετικά πιθανό να μην πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.
Γ.Ν.


Χωρίς προορισμό
*ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εταιρεία κρουαζιέρας σχεδιάζει ταξίδια με πολυτελή πλοία χωρίς προορισμό, στην εποχή του κορονοϊού, αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Η εταιρεία σκέφτηκε να προσφέρει ημέρες χαλάρωσης πάνω σε ένα από τα πολυτελή πλοία της, χωρίς στάσεις και χωρίς την αγωνία πως σε κάποια απόβαση θα υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Τι έχουμε να δούμε και αυτό το καλοκαίρι. Όλοι σκέφτονται τρόπους ώστε να δελεάσουν τον κόσμο να κάνει διακοπές νιώθοντας ασφάλεια. Δύσκολο το εγχείρημα...
Ν.Π.

Φορομπόνους...
* ΑΝΟΙΓΕΙ επιτέλους ο δρόμος για έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ στο φετινό εκκαθαριστικό της Εφορίας για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που έγιναν το 2020.
Η σχετική υπουργική απόφαση για το «φορομπόνους» του 40% θα έπρεπε να έχει εκδοθεί εδώ και έναν χρόνο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να είναι σε είναι θέση υπολογίσουν την έκπτωση που θα έχουν.
Οι φορείς άρχισαν να πιέζουν την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και η σχετική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία εφαρμογής του «φορομπόνους» είναι θέμα ημερών να εκδοθεί.
Σε κάθε περίπτωση ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα ληφθούν υπόψη.
Συνεπώς με βάση τον «κόφτη» το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται στο 40% των 16.000 ευρώ, δηλαδή σε 6.400 ευρώ. Καθόλου άσχημα δηλαδή...
Γ.Ν.

Διοικητήριο Καρδίτσας
*ΤΗΝ ανησυχία του για την καθυστερημένη ολοκλήρωση κατασκευής του νέου Διοικητηρίου στην Καρδίτσα, εκφράζει αναγνώστης, ο οποίος με επιστολή του στην «Ε» ζητάει εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας μεγαλύτερη πίεση προς τον εργολάβο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο εργολάβος, επικαλούμενος τα προβλήματα του «Ιανού» και της πανδημίας του κορονοϊού, διέκοψε τις εργασίες αποπεράτωσης του Διοικητηρίου, ενώ κέρδισε και τη δικαστική μάχη σχετικά με την έκπτωσή του.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή οι εργασίες θα ξεκινήσουν εκ νέου.
Γ.Ρ.

Καθαριότητα
*ΕΠΙ δύο βδομάδες τώρα, σχεδόν καθημερινά, ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, περίοικοι της οδού Κανάρη (στο ύψος του αριθμού 8), για την αποκομιδή ογκωδών επίπλων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποθέσει στο σημείο.
Λαμβάνουν τη διαβεβαίωση «θα φροντίσουμε», αλλά μάταια. Σε βαθμό που δίπλα στα απορριφθέντα έπιπλα αρχίζουν σιγά-σιγά να στοιβάζονται και άλλα σκουπίδια...


Χόρτα
*ΕΙΝΑΙ έντονες οι διαμαρτυρίες κατοίκων της Γιάννουλης, για την Υπηρεσία Πρασίνου ή Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή ξεχασμένα κλαδιά, κοντά στον Παιδικό Σταθμό στις Εργατικές Κατοικίες. Κλαδιά παρατημένα πριν ακόμη από την τελευταία χιονόπτωση. Τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού στο Πράσινο είναι γνωστά, ενώ τώρα με τον σεισμό άλλαξε ο σχεδιασμός, δίνεται αλλού προτεραιότητα, όπως απάντησαν στον πολίτη που διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στον Δήμο. Σύμφωνοι, αλλά κάποια στιγμή το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.
Β.Κ.

Σκόνες
*ΣΤΙΣ εργασίες αλλαγής δικτύου ύδρευσης στην οδό Οδυσσέως, στη Νέα Σμύρνη αναφέρεται συμπολίτης. Ζητώντας την παρέμβαση του Δήμου έτσι ώστε ο εργολάβος να φροντίζει παράλληλα και για την καθαριότητα του δρόμου όπου εκτελούνται εργασίες. Τους «έφαγε» η σκόνη και δεν είναι σωστό να ελπίζουν στις βροχές...
Β.Κ.

Συντρέχω
*ΓΝΩΣΤΗΣ και παρατηρητικός ο αναγνώστης της «Ε», μας διορθώνει: Δεν υπάρχει ρήμα «συνδράμω», ο οποίος είναι αόριστος του «συντρέχω». Επομένως οι γιατροί «συντρέχουν» το ΕΣΥ και όχι «συνδράμουν»...

 

GIANNA CIU

*ΓΙΑΝΝΑ μου το τσαντάκι σου, ποια το ’χει καμωμένο!
Γ.Γ.

 

MHTROPOLITHS CIU

*ΚΑΙ η πνευματική στήριξη, η συμβουλή, η καθοδήγηση, είναι απαραίτητες αυτόν τον καιρό για τους ανέστιους του Εγκέλαδου. Πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά και τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών. Με τον μητροπολίτη Ελασσώνος Χαρίτωνα να τους τις προσφέρει απλόχερα, σαν στοργικός πατέρας.

 

KELLAS FALANH CIU

*ΠΩΣ να μην πάρει προσωπικά το θέμα της ανακατασκευής του σχολείου στη Φαλάνη ο Χρήστος Κέλλας, αφού ο διευθυντής Νίκος Κολοβός τού θύμισε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο σεισμόπληκτο σχολικό συγκρότημα, ότι το 2011 που χτίστηκε η στέγη του Δημοτικού, πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων ήταν ο ίδιος και το βιβλίο του σχολείου αναφέρει το όνομά του. Έτσι μετά από λίγες μέρες ο Λαρισαίος πολιτικός βρέθηκε στα γραφεία της ΚΤΥΠ, με τη Διοίκηση της οποίας συζήτησε το θέμα.
Γ.Ρ.

 

SKHNH NEAPOLH CIU

*ΣΕ επιφυλακή ο συμπολίτης, στις Εργατικές Κατοικίες της Νεάπολης.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass