Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2021 18:10
*ΠΡΩΤΟΙ έσπευσαν, τελευταίοι -όπως όλα δείχνουν- θα φύγουν από τις πληγείσες περιοχές οι άνθρωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος όλης αυτής της προσπάθειας στήριξης των ανθρώπων στα σεισμόπληκτα χωριά. Κι αυτό το ξέρουν καλά Αγοραστός και Λιούπας. *ΠΡΩΤΟΙ έσπευσαν, τελευταίοι -όπως όλα δείχνουν- θα φύγουν από τις πληγείσες περιοχές οι άνθρωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος όλης αυτής της προσπάθειας στήριξης των ανθρώπων στα σεισμόπληκτα χωριά. Κι αυτό το ξέρουν καλά Αγοραστός και Λιούπας.

Εθνικός Υμνος


*ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον Εθνικό Ύμνο στη νοηματική γλώσσα. Δύο μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τον Εθνικό Ύμνο και ήταν απλά συγκλονιστικοί . Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων της Ελληνικής Νοηματικής που κατατέθηκε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που στήριξε αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μόνο εύκολο δεν ήταν όμως να γίνει, καθώς επιστρατεύτηκε μια 18μελής επιστημονική ομάδα γλωσσολόγων, φιλολόγων, εκπαιδευτικών και δασκάλων νοηματικής, η οποία επεξεργάστηκε επί 3 μήνες γλωσσολογικά και φιλολογικά τα δύο πρώτα τετράστιχα του ύμνου του Διονύσιου Σολωμού. Η προσπάθειά τους έπιασε τόπο και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, αφού πράγματι είναι ό,τι πιο αξιόλογο έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Εύγε!
Ν.Π.

Πολυδύναμο
*ΜΕ ενδιαφέρον παρακολουθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη Λάρισα τους χειρισμούς του Φώτη Σερέτη στην υπόθεση του Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια με τη μεταφορά θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων. Την ώρα που αντιπαράθεση εξελίσσεται διαδημοτική και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για πρόταση, στο Υπουργείο Υγείας οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν τη σολομώντεια λύση: να γίνει το Πολυδύναμο Ιατρείο στη Νίκαια χωρίς να υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας στα Φάρσαλα.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα με τη σύσταση νέου οργανισμού με έξι οργανικές θέσεις, για την οποία διαφωνεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εξαιτίας του δημοσιονομικού κόστους.
***
ΤI άλλο μπορεί να γίνει; Εξαντλητικός διάλογος για να βρεθεί η λύση, με τις δύο πλευρές πάντως με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση να εμφανίζονται ανένδοτες για οποιαδήποτε υποχώρηση. Με τον περιφερειάρχη να μην έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για σύγκληση σύσκεψης και το Υπουργείο Υγείας να έχει στα χέρια του την πρόταση της 5ης ΥΠΕ, αλλά να μην έχει αποφασίσει τη σύσταση του Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια που προφανώς βρίσκεται στον αέρα.
Άδικο έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι κακώς άνοιξε μεσούσης της πανδημίας και με αυτούς τους χειρισμούς ένα θέμα, προσθέτοντας ένα ακόμα πονοκέφαλο στον χώρο της υγείας;
Δ.Κ.

Στη μάχη...
*Η «μάχη» του Υπουργείου Εργασίας για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το πόσο αποτελεσματική αποδεικνύεται είναι το ζητούμενο, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν «βουνό». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανερχόταν σε 163.000 περίπου, μειωμένες ελαφρώς κατά 5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.
Το αμέσως επόμενο βήμα της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, αναμένεται να αφορά την προκήρυξη για την απασχόληση 100 συνταξιούχων με στόχο την έκδοση 40-60 νέων συντάξεων έκαστος τον μήνα... Προφανώς και δεν πρόκειται να βγάζουν περισσότερες συντάξεις από τους εργαζόμενους του φορέα, αλλά η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου σε ανθρώπινο επίπεδο σε σωστή κατεύθυνση κινείται...
Γ.Ν.

Το μαρτύριο
*ΑΝΟΙΞΑΝ ξανά οι υποθέσεις των "κουρεμένων" ενοικίων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει και να λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση τα ποσά που δικαιούνται... Και αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια.
Προφανώς οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δηλώσεων αλλά και οι παραλείψεις που έχουν εντοπιστεί μπλόκαραν τις πληρωμές, αφήνοντας στον αέρα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως αυτούς που ζουν αποκλειστικά με την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Πέρα από τα λάθη των ιδιοκτητών, παρατηρήθηκαν δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή παρατυπίες των ενοικιαστών, με αποτέλεσμα τόσους μήνες να μη λαμβάνουν ούτε το ενοίκιο από τους ενοικιαστές ούτε την αποζημίωση από το κράτος...
Με βάση τις αρχικές δηλώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν λάβει αποζημιώσεις για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Αυτό δεν έχει συμβεί. Άλλοι περιμένουν ακόμα να γίνει συμψηφισμός της έκπτωσης φόρου με φορολογικές οφειλές για τα ενοίκια που έχασαν από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δηλώσεις υποβλήθηκαν στην ώρα τους.
Πολλοί παίρνουν μηνύματα από την ΑΑΔΕ και μαθαίνουν τώρα τον λόγο για τον οποίο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, άλλοι ενημερώνονται για τα λάθη που θα πρέπει να διορθώσουν στις δηλώσεις και κάποιοι δεν έχουν δηλώσει ούτε τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους για να αποζημιωθούν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν μείνει εκτός χωρίς αποζημίωση, καθώς όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ ένα μπάχαλο, ένα μαρτύριο... Μακάρι με τις διορθώσεις, να μπουν όλα σε μια τάξη...
Γ.Ν.
«Τρίτσης»
*ΠΡΙΝ ένα περίπου χρόνο ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» που διαδέχτηκε εκείνο του «Φιλόδημου». Η υπόσχεσή του για έργα 2,5 δισ. ευρώ (με συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να καλύπτει 1,5 δισ. ευρώ) που θα έδιναν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, έγινε έκτοτε ...διαφημιστικό φυλλάδιο της κυβέρνησης, τα στελέχη της οποίας, το διατυμπάνιζαν σε κάθε ευκαιρία.
Όπως επισημαίνει όμως ο «airetos.gr», μόλις προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την ΕΤΕπ, μόνο που αυτή προβλέπει χρηματοδότηση μόνον 500 εκατ. ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της αρχικής πρόβλεψης.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Και κυρίως, ποια έργα Δήμων και Περιφερειών θα μείνουν (αν μείνουν) εκτός νυμφώνος; Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να παραπέμπει στο μέλλον (χωρίς χρονοδιαγράμματα και ανάλογα με την απορροφητικότητα των εξασφαλισμένων πόρων), αλλά οι δήμαρχοι έχουν επενδύσει στο πρόγραμμα αυτό.
Δ.Χ.

Αστράφτουν!
*ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ αξίζουν στα μέλη της ομάδας «Λάρισα η πόλη», που σήκωσε τα μανίκια και ανέλαβε τον καθαρισμό μνημείων της πόλης που έχουν βανδαλιστεί με γκράφιτι. Πρώτα το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου Τλούπα, μετά η βάση του γλυπτού αλόγου στον κυκλικό κόμβο της γέφυρας Πηνειού στον Άγιο Αχίλλιο. Όλοι πρόσεξαν τη διαφορά. Στο χέρι μας είναι να τα διατηρήσουμε καθαρά, αλλά και όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου, πρόκειται για μια κίνηση πολιτών που απλά θέλουν την πόλη και τα μνημεία της καθαρά.
Ν.Π.

Άγνοια...
*ΤΟ κόστος και η άγνοια για τα πιθανά οφέλη φαίνεται ότι αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες, εξαιτίας των οποίων πολλές λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ακόμη ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό προέκυψε από έρευνα του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 200 περίπου μελών του. Αρκετό δηλαδή για να υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα...
Και ποιο είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο της έρευνας; Ότι τρεις στους δέκα ανέφεραν ως βασική αιτία το κόστος και ένας στους πέντε δήλωσε πως θεωρεί ότι το ειδικότερο αντικείμενο της επιχείρησής του δεν μπορεί να πωληθεί ηλεκτρονικά! Και όμως πάνω από το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης σχετικά με τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, είναι και των δικών μας, της Λάρισας. Δυστυχώς στις περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου κυριαρχεί μια νοοτροπία "συνοικιακού" καταστήματος . Δεν έχουν αντιληφθεί τη δυναμική και την εμβέλεια των διαδικτυακών πωλήσεων, την υπερτοπικότητα των διαδικτυακών αγορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Βέβαια κάποια δειλά βήματα λόγω της πανδημίας έγιναν και τώρα με την επιδοτούμενη δράση "e- λιανικό" είναι ευκαιρία να κάνουν το άλμα...
Γ.Ν.

Δωροδοκία
*ΑΚΟΜΑ και με... χρήματα θα αμείβει η ΑΑΔΕ όσους δίνουν πληροφορίες για υποθέσεις λαθρεμπορίας! Σε μια συγκυρία όπου το κάθε ευρώ μετρά, το Υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει να επιβραβεύσει όσους βοηθούν τις διωκτικές αρχές στον αγώνα πάταξης της λαθρεμπορίας.
Ποσοστό 20% επί των λαθραίων θα δίνει, σε χρήμα εννοείται... Βλέπεται 1 δισ. ευρώ ετησίως, στοιχίζει στα κρατικά ταμεία το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ποτών και καυσίμων. Αν βλέπει το όλο θέμα μόνο λογιστικά δεν θα πέσει και έξω, αν δώσει τα 200 εκατ. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο απλό;
Γ.Ν.

Παντού
*ΣΤΟΝ Έβρο, μόλις ολοκληρώθηκε η ΤΑΜΣ «Θρακική Συνεργασία - 21» με τη συμμετοχή Τεθωρακισμένων Μεραρχιών της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Στην Κρήτη ολοκληρώθηκε η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Στην άσκηση συμμετείχε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» το οποίο κατέπλευσε χθες στη ναυτική βάση του Μαραθίου. Στη Λάρισα τέλος, μεταξύ άλλων περιοχών γίνεται η συνεκπαίδευση αλεξιπτωτιστών κομάντο, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Βόρειας Μακεδονίας. Ασκήσεις από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, όλες σχεδιασμένες από το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο πάντα των κυβερνητικών επιλογών. Ενδεικτικό της οποίας είναι η προαναγγελία της μεθαυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο «Eisenhower».
Υπάρχει πολιτικός αντίλογος στις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως το σχέδιο των Αμερικανών για επενδύσεις σε στρατιωτικές υποδομές από τα Χανιά έως την Αλεξανδρούπολη, συμπεριλαμβανομένης και της Λάρισας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Β.Κ.

Ποια μέτρα
*ΤΑ μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού αμφισβητεί Λαρισαία, παρατηρώντας την κίνηση στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες. Για να αναρωτηθεί, η Πολιτεία μας κοροϊδεύει λέγοντας ότι εφαρμόζει πιστά τα μέτρα ή οι πολίτες κάνουν πως εφαρμόζουν τα μέτρα; Όχι τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο από τον φόβο των προστίμων και των αστυνομικών ελέγχων.
Ένα ερώτημα ωστόσο που δεν είναι εύκολο αριθμητικά να απαντηθεί είναι το εξής: Η εικόνα της Κεντρικής πλατείας για παράδειγμα είναι η αληθινή ή τα φαινόμενα απατούν καθώς οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας;
Το μόνο βέβαιο πάντως είναι, πως τα μέτρα ακορντεόν έχουν κουράσει τους πολίτες και μάλλον δικαιολογημένα. Ούτε επίσης μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα. Κοινώς, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...
Β.Κ.

Με κόσμο;
*ΠΟΣΟΥΣ φιλάθλους θα μάζευε στη Ριζούπολη ο Απόλλωνας, στις κανονικές εποχές, σε ματς εναντίον της ΑΕΛ; Και να μην έχει αυτό και βαθμολογικό ενδιαφέρον για την Ελαφρά Ταξιαρχία... Τριακόσιους, τετρακόσιους; Ε, τόσοι περίπου ήταν και προχθές στην κερκίδα του «Γ. Καμάρας».
Παρότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες γίνονται χωρίς φιλάθλους, ας απαγορεύεται αυστηρά από τον Γ. Χαρδαλιά. Κάμποσος κόσμος μαζεύτηκε στην αθηναϊκή λιακάδα να δει μπάλα, φάνηκε στα τηλεοπτικά πλάνα. Ανεξήγητο το πώς συμβαίνει αυτό, πώς δεν το βλέπει κανείς απ’ τους εντεταλμένους. Κάμποσες μικρομεσαίες ομάδες τα πάνε καλά από κερκίδα αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν θα μάζευαν περισσότερο κόσμο άλλοτε. Απλώς τώρα δεν κόβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα εισιτήρια. (Και βέβαια δεν μπορεί να τις βοηθήσει αυτή η χλιαρή κερκίδα, όπως συνέβη και χθες το απόγευμα).
Ζ.

Διαθέσιμα...
*ΤΑ διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα... Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιρειών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση, σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων, σχεδιάζει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Το πολύμηνο απαγορευτικό έχει κόστος και μάλιστα υψηλό. Οι οικονομικές δυνάμεις της χώρας όμως είναι πεπερασμένες. Βγαίνουμε στις αγορές για να δανειστούμε και τα δανεικά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν...
"Είναι ασφαλέστερο να έχεις κάποιον να δουλεύει με τα μέτρα, παρά να κάθεται και να έχει επαφές χωρίς τα μέτρα». Κάπως έτσι σκέφτονται. Άλλωστε το ζήτημα είναι να μην ξεφύγει το χρέος, ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα... Αλλά σε κάθε περίπτωση η όλη κατάσταση μοιάζει σαν να είμαστε σε τεντωμένο σχοινί, αν το ανοίξουμε κι άλλο μπορεί να σπάσει και αν το χαλαρώσουμε μπορεί να πέσουμε όλοι...
Γ.Ν.

Θέμα πείρας
*ΣΚΕΨΕΙΣ για τον πατέρα, από τον γιο στην πορεία του βίου του, καταγράφει ο Λαρισαίος Τ. Π. 7 ετών: Ο μπαμπάς μου είναι μεγάλος. 14 ετών: Φαίνεται ότι ο μπαμπάς μου γελιέται σε ορισμένα πράγματα. 20 ετών: Ο πατέρας μου είναι λίγο οπισθοδρομικός, οι θεωρίες του δεν είναι της εποχής μας. 25 ετών: Ο γέρος δεν ξέρει τίποτε, υπερβάλλει σε πολλά πράγματα. 35 ετών: Με τη δική μου πείρα ο πατέρας μου θα ήταν σήμερα εκατομμυριούχος. 45 ετών: Δεν ξέρω τι να κάνω; Να ρωτούσα μήπως τον γέρο μου; Ίσως θα μπορούσε να με συμβουλέψει. 55 ετών: Τι κρίμα που ο μπαμπάς πέθανε. Είχε πολλές φωτεινές ιδέες. 60 ετών: Φτωχέ μου πατέρα... Ήσουν σοφός. Πόσο αργά το κατάλαβα...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass