ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2021 18:00
*ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ πέρυσι και φέτος ή καλύτερα από πέρυσι μέχρι φέτος. Η νεαρή Λαρισαία μητέρα αποτύπωσε συγκριτικά την εξέλιξη φωτογραφίζοντας το βλαστάρι τους στην ίδια θέση, τότε και τώρα. Φαίνεται ότι πέρασε πάρα πολύς καιρός. Ας μη βαστάξει μέχρι να πάει ο πιτσιρικάς φαντάρος... Ζ. *ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ πέρυσι και φέτος ή καλύτερα από πέρυσι μέχρι φέτος. Η νεαρή Λαρισαία μητέρα αποτύπωσε συγκριτικά την εξέλιξη φωτογραφίζοντας το βλαστάρι τους στην ίδια θέση, τότε και τώρα. Φαίνεται ότι πέρασε πάρα πολύς καιρός. Ας μη βαστάξει μέχρι να πάει ο πιτσιρικάς φαντάρος... Ζ.

Πάει έρχεται
*- Ο ήλιος δουλεύει πενθήμερο...
Σ’ αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει η Λαρισαία. Μετά από μια λαμπερή εβδομάδα με λιακάδες,

όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξαφανισμένος πίσω από βροχερά σύννεφα και τσιρτσιρ ασταμάτητο. Χθες Δευτέρα πήγε να κάνει πάλι δειλή εμφάνιση, αλλά μάλλον δήλωσε αναρρωτική για καναδυό μέρες. (Άνοιξη το λένε αυτό).
Ζ.

Διακοσιετηρίδα
*ΚΙ έτσι μπήκαμε στη Μεγάλη Εθνική Εβδομάδα. Που γιορτάζονται τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης. Μια διαφορετική χρονιά όμως, όλα αλλιώτικα και πώς να γίνει. Ωστόσο όλοι μπαίνουν λίγο ή πολύ στο κλίμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
***
*- ΕΧΕΤΕ τον νου σας...
Ο παλιός Λαρισαίος καλούσε σε επαγρύπνηση.
- Στα 100 δε μας είχε πάει και τόσο καλά. Ακολούθησε τότε η Καταστροφή του ’22...
***
*- ΚΙ εμείς είμαστε ήρωες του ’21. Του 2021.
- Ποιοι, εμείς; Που στέλνουμε sms να πάρουμε άδεια για να βγούμε να αγοράσουμε γάλα;
Ζ.

Επιστράτευση
*ΔΕΝ ήταν γιατρός, ούτε και φίλος τους, ο Λαρισαίος. Απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.
- Προσλήψεις γιατρών έκανε έναν χρόνο τώρα; Οι επικουρικοί των νοσοκομείων έστω, τι απέγιναν εν μέσω του πολέμου; Τι θα πει επιστράτευση...
***
*ΛΟΓΙΚΟ ν’ αρχίσουν και τ’ αστεία.
- Κυρ αστυνόμε, κυρ αστυνόμε; Ο γείτονας κρύβει δύο γιατρούς στο υπόγειό του.
- Του είπα καλέ να παίξουμε τον γιατρό και μου ζήτησε φύλλο πορείας.
Ζ.

Δωρεάν των 15 €
*- ΓΕΙΑ σας, ήρθα για το δωρεάν τεστ.
- Βεβαίως, 15 ευρώ. (Άλλη φάση με τους φαρμακοποιούς).
***
*- ΕΝΑ τεστ θα ήθελα. Πόσο κάνει;
- 15 ευρώ.
- Πω πω... Φαρμακείο είστε.
***
*- ΕΤΣΙ είναι. Τα δωρεάν τεστ θα πωλούνται 15 ευρώ στα φαρμακεία.
- Μα τόσο κάνουν και στα μικροβιολογικά κέντρα.
- Στη Γερμανία πάλι πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ.
***
*Α ναι, επίσης η μετακίνηση μεταξύ νομών είναι δωρεάν. Το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.
Ζ.

Άθληση
*ΑΝΟΙΞΑΝ οι αρχαιολογικοί χώροι, από χθες. Είναι μια καλή ευκαιρία οι Λαρισαίοι να αλλάξουν τις συνηθισμένες τους διαδρομές άθλησης ή να εντάξουν σε αυτές και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας.
Νούμερο 6, λοιπόν, και μετάβαση με τα πόδια στο παρελθόν...
Λ.Κ.

Στα δύο
*Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κόπηκε στα δύο. Σχίσμα όχι τόσο ιδεολογικοπολιτικό, όσο προσωπικών αντιθέσεων. Ομάδες και παρέες βρέθηκαν αντιμέτωπες, παρά φατρίες, που στην Αριστερά τις λένε φράξιες.
Μετά την τριπλή αναμέτρηση, όποιος και να κέρδιζε θα είχε τη μισή Νομαρχιακή απέναντί του. Κι επιπλέον καθόλου σίγουρη στο πλευρό του την άλλη μισή. Καθότι φαίνεται ότι οι 12 είχαν ψηφίσει εναντίον Ζωγράφου κι οι άλλοι 12 κατά Σφήκα.
Οι περισσότεροι από τις δύο ντουζίνες στελεχών φέρεται να καταψήφισαν τον άλλο υποψήφιο παρά να υποστήριξαν τον δικό τους. Και μάλιστα το έκαναν τρεις φορές, δεν επρόκειτο για κάτι στιγμιαίο, το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν, δημιουργήθηκε πάγια αντίθεση. Α, κι ένας εκ των 25 μελών της Νομαρχιακής τούς καταψήφιζε μονίμως και τους δύο υποψήφιους γραμματείς. Όποιος και να εκλεγόταν είχε μπροστά του έναν δύσκολο κομματικό δρόμο, γεμάτο ανηφοριές, στροφές και με πολλά αγκάθια στο πλάι. (Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα συμβιώσουν).
Ζ.

12 με 8
*ΧΘΕΣ Παγκόσμια ημέρα ποίησης. Την οποία οι Λαρισαίοι την έχουν 12 τη μεγάλη κι 8 τη μικρή. Την πίισ’η.
***
*- ΕΛΕΓΑ να απαγγείλω λόγω της ημέρας, είπε ο εύσωμος, αλλά μάλλον θα παραγγείλω.
Ζ.

Μάρτης
*ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ο Μάρτης-γδάρτης, να δείξει τα δόντια του, προς τη «δύση» του.
Για τη Λάρισα είναι απλά ένα διάστημα βροχερών ημερών, αλλά για τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τον σεισμό είναι ένα ακόμα μαρτύριο, μέσα σε σκηνές και οικίσκους...
Ακόμη και η βροχή είναι πλέον γι’ αυτούς μία επιπλέον δοκιμασία στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν.
Λ.Κ.

Σιγά τα ωά...
*ΜΕΤΑ τη δεύτερη και πριν την τρίτη ψηφοφορία παρενέβη σκωπτικά ο Α. Κ.: Νέα ισοπαλία για την εκλογή γραμματέα για τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και ο Κούγιας κατήγγειλε τον Μπέο για στοιχηματική χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η Φώφη χαιρέκακα δήλωσε πως αυτή είναι η τύχη των κομματικών σώγαμπρων. Ο Γιάνης χαρακτήρισε δημιουργική ασάφεια την ισοψηφία. Ο βουλευτής Β. Κόκκαλης θεωρεί απαράδεκτη την οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωκομματικές διαδικασίες. Ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε ασήμαντο το γεγονός και δήλωσε πως τέτοια φαινόμενα εκφράζουν τη σήψη του αστικού συστήματος και θα λυθούν οριστικά με την Εργατική Εξουσία. Ο Μητσοτάκης δεν έκανε ακόμη κανένα σχόλιο γιατί συμμετείχε στην πορεία κατά της αστυνομικής βίας που οργανώθηκε στην Πόλη.
Και καταλήγει με «μια προσωπική απορία. Το άκυρο, ενδεχόμενα έγκυρο στην επόμενη ψηφοφορία θα επικυρώνει ή θα «ακυρώνει» την εκλογή γραμματέα Ν.Ε.;».
Ζ.

Πονοκέφαλος
*ΣΕ μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει εξελιχθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Ο ψηφιακός φάκελος δηλαδή που καταγράφει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου και τις μεταβολές από την κατασκευή του έως το τέλος της ζωής του.
Η ισχύς των βεβαιώσεων που επιτρέπει τη διενέργεια μεταβιβάσεων ή άλλους είδους συναλλαγών είχε παραταθεί προς διευκόλυνση των πολιτών, αρχές του έτους για δύο μήνες και λήγει στις 31 Μαρτίου, ώστε από την 1η Απριλίου να γίνει υποχρεωτική για τα ακίνητα η ταυτότητα του κτιρίου.
Για το προαναφερόμενο διάστημα (έως 31 Μαρτίου) όσοι είχαν αυτοψίες μηχανικών που είχαν διενεργηθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές δίχως να χρειάζεται να μπουν στην ηλεκτρονική ταυτότητα.
Ωστόσο η επιδείνωση της πανδημίας και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στις μετακινήσεις και στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών (από Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολόγιο, Πολεοδομίες κ.ά.), έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εδώ και ένα δίμηνο ζητούν παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας μέχρι το τέλος της πανδημίας.
Τώρα ακούγεται ότι θα δοθεί νέα τρίμηνη παράταση, έως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή. Ισως να είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη εν τέλει...
Γ.Ν.

Άφαντες οι συστημικές
*ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ και καυστικός ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σε συνέντευξή του στη «Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6», για την έλλειψη αλληλεγγύης εκ μέρους των συστημικών τραπεζών προς τους σεισμόπληκτους. Όπως σημειώνει σε ενημερωτικό σημείωμα το ραδιόφωνο, ο Κων. Αγοραστός ανέφερε ως μοναδική εξαίρεση στον τραπεζικό κλάδο σε προσφορά βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
«Αν και είχαμε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες, δεν εμφανίστηκε καμία να ενισχύσει τους σεισμοπαθείς. Μόνο η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας έχει βοηθήσει. Για αυτό λοιπόν θα κάνω κι εγώ μια ανακατανομή πλέον, και θα συνεργαστώ με αυτούς οι οποίοι βοήθησαν τώρα την Περιφέρεια.
Εδώ είμαστε μια αλυσίδα και κάθε ένας μας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της θεσσαλικής οικονομίας» φέρεται ειπών ο περιφερειάρχης.
Ο οποίος συμπλήρωσε ότι βοήθεια έχουν προσφέρει και πολλοί ιδιώτες, μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν κάνει πολύ αξιόλογες προσφορές. Αναφέροντας χαρακτηριστικά για το νέο σχολείο του Δαμασίου που θα γίνει από τη ΓΕΚ Τέρνα, ότι είχαν προσφερθεί και οι Αφοί Σαράντη να το κατασκευάσουν.
«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι κάτοικοι των σεισμοπαθών περιοχών», κατέληξε ο Κ. Αγοραστός.

Παρόντες
*TΟ νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο «Παρόντες», θέτει κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετά-Covid εποχή που ζούμε και βάζει σε σκέψεις τους θεατές. Δυνατό, συγκινητικό και ωμό.
Αξίζει να το δει κανείς.
Γ.Γ.

Αποζημιώσεις
*ΣΕ μπούμεραγκ για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται να εξελιχθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έλαβαν πέρυσι επειδή τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Τα ποσά θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους και θα ανεβάσουν τα όρια που ισχύουν για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων. Οπότε θα χάσουν το δικαίωμα είσπραξής τους.
Θυμίζουμε πως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αν και απαλλάσσονται τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και προσμετρώνται στο συνολικό ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάθε εργαζόμενου που τις έλαβε. Η αύξηση του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που θα προκαλέσει η προσμέτρηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού είναι πολύ πιθανό να ανεβάσει το οικογενειακό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για τη χορήγηση των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και εν τέλει η εξέλιξη αυτή να κοστίσει στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο την απώλεια των συγκεκριμένων παροχών.
Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη όμως ως αντιστάθμισμα των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν το 2020, με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν φέτος δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο ή θα δουν τον λογαριασμό της εφορίας να ξεφουσκώνει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί μάλιστα θα λάβουν και επιστροφή φόρου.
Γ.Ν.

Το κοκαλάκι
*ΖΟΡΙΣΜΕΝΟΙ στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Έχω πολύ χαμηλό χρηματοκρίτη βρε παιδιά...
***
*ΕΜΕΝΑ πάλι μου λένε ότι έχω το κοκαλάκι της νυχτερίδας.
Κι αν κρίνω απ’ τη ζωή μου, μάλλον αυτή η νυχτερίδα ήταν από τη Γιουχάν.
***
*- ΧΩΡΙΣ καφέ δε δουλεύει καθόλου το μυαλό μου.
- Πόσα χρόνια έχεις να πιεις;
Ζ.

Γεννήσεις
*ΤΕΛΙΚΑ η καραντίνα οδήγησε σε μείωση των γεννήσεων, λένε οι ειδικοί, που προχώρησαν σε στατιστικές αναλύσεις σχετικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που προέρχονται από τα ληξιαρχεία της χώρας, οι γεννήσεις κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή εννέα μήνες και πλέον από την έναρξη της πρώτης καραντίνας, μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Ποιος πίστευε το αντίθετο;
Όσο μεγαλώνει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας, όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά ποσοστά και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει με επιδόματα, τόσο η αντισύλληψη θα φαίνεται ως αναγκαία λύση για να μη βρεθούν τα νέα ζευγάρια μπροστά σε νέες υποχρεώσεις.
Λ.Κ.

Προερχόμενοι
*- ΜΕ το διαρκές πηγαινέλα παικτών, η Λάρισα έχει αφήσει παντού ίχνη ευκρινή, σχολίαζαν σε παρέα φιλάθλων. Να προχθές στη Ριζούπολη, έπαιζαν βασικοί με τον Απόλλωνα και ο Φατιόν και ο Ντάουντα, πρώην της ΑΕΛ, καθώς και ο Λαρισαίος Σωτ. Τσιλούλης. Δεν έδειξαν πάντως εκδικητικές τάσεις, δεν τα πήγαν και τόσο καλά κι οι τρεις τους έγιναν αλλαγή στο δεύτερο... (Μακάρι να υπάρξει το ίδιο μοτίβο και με όλους τους υπόλοιπους πρώην στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν).
Ζ.

«Φουγάρα»
*ΑΛΓΕΙΝΗ εντύπωση, αλλά και διαμαρτυρίες, εντάσεις και καβγάδες, προκαλεί η συμπεριφορά μερίδας εργαζομένων, είτε γιατρών και νοσηλευτών, είτε υπαλλήλων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι καπνίζουν αρειμανίως σε χώρους του ιδρύματος, λες και δεν υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος και χωρίς να σέβονται κανέναν. Στους χώρους του εστιατορίου, ακόμη και των αποδυτηρίων, όπως μας κατήγγειλε εργαζόμενος, μπορεί να διακρίνει κανείς μέσα στους καπνούς τέτοια «φουγάρα». Το αποκαρδιωτικό είναι ότι από πλευράς υπευθύνων δεν υπάρχει αντίδραση, ακόμη και όταν η συμπεριφορά τους καταγγέλλεται, με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο.
Δ.Χ.

Κόμπρα
*Η ΕΙΔΗΣΗ, ότι κάποιος έχει συλλογή φιδιών στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση στην κοινωνία, από το γεγονός πως σήμερα κινδυνεύει η ζωή του γιατί τον τσίμπησε ένα από αυτά και μάλιστα κόμπρα.
Όποιος βιαστεί να πει το αντίθετο, ας σκεφτεί πώς θα ένιωθε, αν στο διπλανό διαμέρισμα ζούσαν φίδια, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο του αφεντικού τους...
Να είσαι στο κέντρο της Αθήνας και να πεθάνεις από δάγκωμα φιδιού, το είδος του οποίου δεν συναντάται καν στην Ελλάδα;
Λ.Κ.

Τυπικοί
*ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ την οικογένεια Λαρισαίων με το αυτοκίνητο στο μπλόκο της Τροχαίας.
- Βλέπω ότι φοράτε όλοι ζώνη, μπράβο.
- Ε κυρ αστυνόμε... Μέχρι να βγάλω το δίπλωμα προσέχουμε.
Ζ.

 

LARISAIOI CIU

*TI κορονοϊός και ξεκορονοϊός... Οι αποστάσεις όσο γίνεται αποστάσεις, η μάσκα στη θέση της ή περίπου, τα ψώνια ψώνια και η παρέα παρέα. Ελάχιστη καθημερινή εκτόνωση Λαρισαίων.
Ζ.

 

NIKOLAOY

Τα συγχαρητήριά του στον Γοννιώτη αρχιπλοίαρχο Χρήστο Κανάκη, ο οποίος παρέμεινε διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, που εδρεύει στον Βόλο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τεμπών Γιώργος Νικολάου. Ο κ. Νικολάου συνεχάρη τον «Στρατηγό» του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εποπτεύει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη που ξεκινά από την Πιερία και φθάνει μέχρι το Πήλιο και τις Σποράδες, ενώ συζήτησαν και ειδικότερα θέματα που αφορούν τα παράλια του Δήμου Τεμπών.

Γ.Ρ.

 

TSOUGKRISMA CIU

*ΠΟΥ να μην φτάσει δηλαδή ο καιρός για το τσούγκρισμα αυγών, να έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα ως τότε στα σεισμόπληκτα.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass