Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2021 18:00
*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ και δήμαρχος, με τον δεσπότη ανάμεσα αποδεχόμενοι την εξ ύψους βοήθεια. Ζ. *ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ και δήμαρχος, με τον δεσπότη ανάμεσα αποδεχόμενοι την εξ ύψους βοήθεια. Ζ.

Απλωμένοι
*ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΣ ο καιρός, σαν γυναίκα λέει, μπροστά σε ανοιχτή ντουλάπα.
***
*ΑΡΓΙΑ χθες και μάλιστα χωρίς υποχρέωση με παρέλαση και τσίπουρα μετά, με τον ήλιο να κρυφοπαίζει πίσω απ’ τα σύννεφα, οι Λαρισαίοι απλώθηκαν σε πάρκα και πλατείες ή κοντινές εξοχές. Ο δε συνήθης περίπατος, γνώρισε μεγάλες δόξες στις γειτονιές. Με τα δρομάκια να μοσχομυρίζουν, όχι άνοιξη αφού οι παγωνιές έχουν κατσιάσει την ανθοφορία φέτος, ούτε και κρέας με πατάτες στον φούρνο απ’ τις παρόδιες κουζίνες. Ήταν η μέρα του τηγανητού μπακαλιάρου η χθεσινή.
Ζ.

 

Πολιορκημένοι
*- ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ την απελευθέρωση και είμαστε φυλακισμένοι. Από μόνο του είναι αστείο. (Για τη διαφορετική επέτειο έλεγαν οι Λαρισαίοι).
***
*- ΜΗΝ μπερδεύεστε. Γιορτάζουμε 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης όχι 200 χρόνια που ελευθερωθήκαμε.
***
*- ΚΑΙ να που γιόρτασε όλος ο πλανήτης τα 200 χρόνια απ’ το 1821 κι εμείς κρυφοκοιτούσαμε.
***
*- ΔΙΑΒΑΣΑ γραμμένο σε τοίχο: «Ως πότε παλικάρια θα ζούμε ως τις 9».
Ζ.

 

Επετειακά
*Η πραγματικότητα διέψευσε τη φήμη. Ότι η κυβέρνηση θα επέτρεπε στους πολίτες να παρακολουθήσουν την επετειακή στρατιωτική παρέλαση στέλνοντας ειδικό sms με τον κωδικό «Γιάννα» και τα προσωπικά τους στοιχεία σε ένα νέο τετραψήφιο νούμερο, το 1821.
***
*ΕΠΙΣΗΣ κυκλοφόρησε το επετειακό: «Με προβλήματα η κίνηση στην Ιονία Οδό λόγω της εξόδου του Μεσολογγίου».
Ζ.

 

Δγιακόσια χρόνια
*Η ARTista η Καρδιτσιώτσα που όλα τα νουγά’ει, κάθιτι κι γράφ’ει:
Τι γιουρτάζ’ν στα ξιένα κράτ’η κι ανάβ’ν μπλιέ φώτα; Τ’θ’κή μας ντ’κατάντγια; Μας βόητσαν τότι τρεις μαναχά, Ιγγλέζ’οι, Ρώσ’ οι κι Γάλλ’οι, ντάξ’ει. Τώρα τι θέλ’ν κι αυτοί κι άλλ’οι; Μας ψυχοπόνισαν; Όντας τ’ς χρειάζουμάσταν, σα πού ήταν; Απ’ μας προυγκούσαν απ’ ν’ Ηυρώπ’η κι μας ιέλιγι κείν’ η η ουρσούζα, η γιρακουμύτου, φέρτι παράδις, φέρτι παράδις, φέρτι… Δγιακόσια χρόνια απέρασαν, ακόμα η Τούρκους μας φουβερίζ’ει κι αυτοί ούλοι οι ξέν’οι μας γυρνάν τουν γκώλου κι πουστηρίζ’ν αυτόν. Τώρα ήρθαν να φαν να πχιούν κι να πιράσ’ν καλά; Να τσ’ βράσου… Να τηρήσουμι μαναχά να μουνιάσουμι αναμιταξύ μας κι αντάρα να γιέν’ κι αυτοί κι καμπόσοι ακόμα. Αϊ, χρόνια πουλλά τσ’ Βαγγιλίτσις κι τσ’ Βαγγιλάδις κι του χρόν’ου γιροί κι ούλ’οι μαζί απού σ’μά. (Κάλβος και Σολωμός του κάμπου, όχι τη Διχόνοια).
Ζ.

 

Με τον πρίγκιπα
*ΛΟΓΙΚΟ να σχολιάσουν οι Λαρισαίοι και την παρουσία του πρίγκιπα.
- Ήρθε ο πρίγκιπας Κάρολος ενώ κανονικά έπρεπε να έρθει η βασίλισσα Ελισσάβετ, που έχει ζήσει και τα πραγματικά γεγονότα από κοντά.
***
*ΣΤΟ επίσημο δείπνο έβαλαν τον Αλ. Τσίπρα να καθίσει απέναντι από τον πρίγκιπα Κάρολο. Βγήκαν διάφορα συμπεράσματα.
- Κάνει δουλίτσα τελικά η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ United Kingdom.
- Ευκαιρία να κάνει και practice στα αγγλικά του.
- Ο Κάρολος;
Ζ.

 

Οι μισοί, τα μισά
*ΒΡΑΖΕΙ το Λεκανοπέδιο, φλέγεται η Αθήνα. Μόνιμοι τίτλοι στα αθηναϊκά μίντια για τη διασπορά του ιού. Να, μια τυχαία από τις τελευταίες μέρες.
«Για ακόμη μία μέρα η Αττική έδωσε τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Επικράτεια. Από τα 2.769 νέα εγχώρια κρούσματα, τα 1.281 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο».  Και; Ούτε τα μισά δηλαδή, για τον μισό και παραπάνω πληθυσμό της χώρας, με εντονότερη την οικονομική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα και με δεδομένο τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχει αλλού. Άρα πού το παράξενο, αναμενόμενο δεν είναι;
Ζ.

 

Στα πόδια του
*ΛΑΡΙΣΑΪΚΕΣ οικογενειακές ιστορίες.
- Μαμά; Ο μπαμπάς μου είπε στο λεωφορείο να δώσω τη θέση μου σε μια κυρία.
- Καλά σου είπε, πρέπει να σεβόμαστε τους μεγαλυτέρους.
- Ναι μαμά αλλά εγώ καθόμουν στα πόδια του.
***
*- ΜΠΑΜΠΑ, τι είναι η ηχώ;
- Είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο παιδάκι μου, που εμποδίζει τη μάνα σου να έχει την τελευταία κουβέντα.
***
*- ΣΕ είδα, με είδες. Σου έκλεισα το μάτι. Με είδε ο άντρας σου, μου έκλεισε και τ’ άλλο.
Ζ.

 

Χαρά
*ΜΕΓΑΛΗ η χαρά και η συγκίνηση των Λαρισαίων φίλων της Αναστασίας Ζαννή, καθώς η Ελληνίδα σοπράνο, προσκεκλημένη του ΓΕΕΘΑ, ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο στις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Αναστασία μετά τη συναυλία που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας απέκτησε πολλούς φίλους στην πόλη μας, με τους οποίους μέχρι σήμερα διατηρεί επαφές. Στο ενεργητικό της η γνωστή σοπράνο έχει μια sold out συναυλία στο ιστορικό Carnegie Hall στο Μανχάταν, αλλά και στο Keyaki Hall στο Τόκιο, ενώ βρέθηκε στην Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Καναδά και το Φεστιβάλ του UCLA για τα Special Olympics του Λος Άντζελες, με σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις στην «Ε» είχε δεσμευθεί ότι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και το πρόγραμμά της, ευχαρίστως θα ανταποκρινόταν σε πρόσκληση τοπικών αρχών για να συμμετάσχει σε κάποια μεγάλη εκδήλωση.
Γ.Ρ.


Στο Πολυδένδρι
*«ΜΕ την ενεργοποίηση των Καραμπινιέρων της Μεσσήνης, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον φυγόδικο της μαφίας Μάριο Τζούλιο Καλντερόνε κοντά στην πόλη της Λάρισας». Μετά την εφημερίδα στη Λάρισα, έγινε θέμα πρώτης γραμμής στον Ιταλικό Τύπο, αρχικά τον ηλεκτρονικό και ιδιαιτέρως αυτόν της Σικελίας.
«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε κοντά στην πόλη της Λάρισας τον 64χρονο φυγόδικο Μάριο Τζούλιο Καλντερόνε, που θεωρείται εξέχον μέλος της οικογένειας της μαφίας «Βαρκελώνη» και συμπεριλήφθηκε από το 2016 στον κατάλογο επικίνδυνων φυγάδων που συνέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών.
(Calderone, ήτοι Καζάνας στα ελληνικά ο Ιταλός συλληφθείς).
***
*Η σύλληψη στο Πολυδένδρι, όπου ζούσε κρυμμένος τα τελευταία χρόνια, απασχόλησε τα Ιταλικά ΜΜΕ.
«Ο φυγάς της μαφίας συνελήφθη στην Ελλάδα. «Χάρη στον επαγγελματισμό των αστυνομικών μας δυνάμεων», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμποργκέσε, μετά τη σύλληψη ενός μέλους εγκληματικής συμμορίας που συνδέεται με την Cosa Nostra από το Παλέρμο και την Κατάνια.
Κυρίαρχο θέμα και λεπτομέρειες σε La Repubblica, σε Newsicilia, σε Palermo Repubblica, σε Vetrina tv, σε La Sicilia, σε Sicilia Reporter κ.λπ.
«Ο Καλντερόνε ήταν φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια και ανήκε στην οικογένεια της μαφίας του «Barcellona Pozzo di Gotto», στην Τυρρηνική πλευρά της επαρχίας της Μεσσήνης». (Ελλάδα-Ιταλία, αστυνομική συνεργασία).
Ζ.

 

Με τους επίσημους
*ΓΙΑ δεύτερη χρονιά διαδικτυακά η ετήσια συνέλευση μελών του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών. Στο κλειστό τμήμα της, μίλησε ο υπουργός Υγείας, που ενημέρωσε για την εξέλιξη της πανδημίας, τους εμβολιασμούς για την προστασία εργαζομένων μα και εργοδοτών στις επιχειρήσεις. Εμφανώς κουρασμένος, λέει, ο Βασίλης Κικίλιας.
Στο ανοιχτό κομμάτι της συνέλευσης, κλασικά Κ. Αγοραστός, πρόεδρος Αχ. Νταβέλης και, επίσης κλασικά πλέον, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μίλησε για τις δυνατότητες της Θεσσαλίας και φυσικά για την ιδιαίτερη σχέση του με τους ανθρώπους της και με τον Σύνδεσμο που τυγχάνει και επίτιμο μέλος του.
***
*Η συνέχεια είχε και υπουργό Ενέργειας/Περιβάλλοντος, τον Τρικαλινό Κ. Σκρέκα και την εκπρόσωπο του Αλ. Τσίπρα, πρώην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Όλες σημαντικές παρουσίες, επίσημη ατμόσφαιρα όπως πάντα. (Ωστόσο έλειπαν τα μαύρα κουστούμια. Και τα χρυσά μανικετόκουμπα).
Ζ.

 

Αιτείται κόμβο
*ΤΗΝ κατασκευή κυκλικού κόμβου και στον περιφερειακό δρόμο των Φαρσάλων και συγκεκριμένα στη συμβολή με την οδό Ανωχωρίου, ζητά με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο αγρότης Γιώργος Δρόσος.
Πρόκειται για σημείο όπου υπάρχει απότομη στροφή του περιφερειακού.
Ο αιτών αναφέρει ότι έχει γίνει μάρτυρας ατυχημάτων, με εκτροπή αυτοκινήτων στο παρακείμενο χωράφι του, με κίνδυνο και για τον ίδιο και όσους εργάζονται σ’ αυτό.
Επίσης σημειώνει ότι στον δρόμο περπατά καθημερινά πολύς κόσμος, χωρίς να υποψιάζεται τον κίνδυνο που διατρέχει.
Γ.Γ.


Στην παραλία
*ΠΕΡΑΣΕ η 25η Μαρτίου, άρχισαν τα σχέδια.
- Για να βγω φέτος παραλία δεν χρειάζομαι δίαιτα, απεργία πείνας χρειάζομαι.
***
*- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ζυγαριά με βλάβη, κολλημένη στα 58 κιλά. Χρήσιμη ενόψει καλοκαιριού.
***
*- ΤΟ καλοκαίρι στην παραλία θα είμαστε το καλύτερο τρίο. Εγώ, η κοιλιά μου και τα ψυχολογικά μου.
Ζ.

 

Στόχος;
*ΣΗΜΕΙΟ των καιρών το χαρακτήριζαν οι Λαρισαίοι.
- Με 9 περιπολικά και 14 αστυνομικούς φυλάνε λέει τον Μένιο Φουρθιώτη.
- Φοβούνται μάλλον μην του επιτεθούν η Αισθητική, το Συντακτικό και η Γραμματική.
Ζ.

 

Ασφαλτόστρωση
*ΓΙΑ έναν δρόμο 33 χρόνων μιλάει ο Αθ. Γ. Για την οδό Δημοκρατίας στη Νεάπολη, που ασφαλτοστρώθηκε το 1988. Έκτοτε πέρασαν επιχειρήσεις και οργανισμοί ύδρευσης, αποχέτευσης και αερίου, αφήνοντας τα ίχνη τους. Σε έναν δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, βασικός της συνοικίας, απ’ τον οποίο περνάει και το αστικό λεωφορείο Νο1.
Κάθε που βρέχει δεν είναι να κυκλοφορήσει πεζός, μούσκεμα γίνεται από τα νερά που πετούν τα διερχόμενα οχήματα. Στην οδό Δημοκρατίας υπάρχουν μετρημένες 15 λακκούβες μεγάλες και 8 μπαλώματα κατά πλάτος που έγιναν για τις συνδέσεις αερίου.
Πήγαν λέει επανειλημμένα στο Γραφείο του Πολίτη, εις μάτην. Προ διετίας πέρασαν απ’ τον Δήμο, διαπίστωσαν το πρόβλημα πλην όμως ουδέν.
Ζ.

 

Ανταποδοτικά
*Η σειρά μου κι η σειρά σου, η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι και ανταποδοτική.
Κάτοικοι απ’ το Φύλλο, απ’ το Σαμπαλί Καρδίτσας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του χωριού, πλημμυροπαθείς του «Ιανού» προ καιρού, βρέθηκαν τώρα στο δοκιμαζόμενο Δαμάσι Τυρνάβου, να προσφέρουν βοήθεια στους παθόντες του σεισμού.
Ζ.Στο ταμπούρι
*ΑΝΗΜΕΡΑ 25ης χθες, ο προπονητής της Εθνικής είχε στη διάθεσή του, για το εκτός έδρας ματς με την πανίσχυρη Ισπανία, μόνο έναν Τζαβέλλα, κρίμα αλλά δε διέθετε κι έναν Μπότσαρη, ενώ ούτε ο Χατζη-Διάκος μπόρεσε να αγωνιστεί. Κι ήταν έτσι δύσκολο να στήσει το ταμπούρι, ένα Χάνι της Γραβιάς, βάστα καημένο Μεσολόγγι. Ευτυχώς οι Ισπανοί εμφανίστηκαν αρκούντως Φιλέλληνες. Στο πρώτο ημίχρονο τουλάχιστον.
Ζ.

 

Έφυγε
*ΤΟ βράδυ της παραμονής της 25ης Μαρτίου απεβίωσε από παθολογικά αίτια ο Κώστας Αρχοντούλης σε ηλικία 89 ετών, πατέρας του αθλητικού συντάκτη της «Ε» Χρήστου.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη χθες στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Χανδακλή στον Παλαμά.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει… Θερμά συλλυπητήρια και από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία».

 

ARXES_KYKLOS_CIU.jpg

*ΟΙ αρχές του τόπου σε κύκλο, διατελούντες εν αμύνη.
Ζ.

 

ANAMNHSTIKH_CIU.jpg

*ΜΙΑ αναμνηστική φωτογραφία ζήτησαν οι φωτογράφοι από τους παριστάμενους χθες στην επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή και τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Με τον Μητροπολίτη, σεβ. Ιερώνυμο να παρεμβαίνει… χωροτακτικά, ζητώντας από τους παριστάμενους να παραταχθούν, οι μεν «στρατιωτικοί δεξιά» του, οι δε «πολιτικοί αριστερά» του.
Είχε και νωρίτερα… παρέμβει ο Σεβασμιότατος, με τον τρόπο του, μεταξύ των δύο ανδρών βουλευτών της ΝΔ, υπενθυμίζοντας το… ενωτικό πνεύμα της ημέρας. Στις επίσημες εκδηλώσεις, συχνά συμβαίνει για τεχνικούς λόγους να μην «ταυτίζονται» οι θέσεις που καταλαμβάνουν εκπρόσωποι με τον χώρο που προσδιορίζουν οι επιγραφές, με αποτέλεσμα να ευνοούνται… σχολιασμοί.
Ετσι και χθες ο βουλευτής Μάξ, Χαρακόπουλος παρ’ ολίγον να «βρεθεί» στη θέση του δημάρχου Λαρισαίων, σπεύδοντας με διάθεση χιούμορ ωστόσο να αποσαφηνίσει στον εξ ευωνύμων Απ. Καλογιάννη πως «δεν εποφθαλμιώ τη θέση σου δήμαρχε».
Ίσως να άκουσε το σχόλιο ο ευρισκόμενος, μια θέση πιο… αριστερά του δημάρχου, βουλευτής Χρ. Κέλλας και «φωναχτά» ψιθύρισε «και εγώ βρίσκομαι στη θέση του Μητροπολίτη». Σχόλιο που προκύπτει από τη φημολογία που θέλει τη ΝΔ να φλερτάρει με την ιδέα να «κατεβάσει» τον κ. Κέλλα για υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, φημολογία που φέρεται να διαψεύδει ο κ. Κέλλας. Άλλοι δεξιά – άλλοι αριστερά και πίσω, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, συνήθως κρύβεται ο… διάβολος των εκλογών.
Β.Κ.

 

KOYTSOYLIA_CIU.jpg

*ΣΕ μια κουτσουλιά χώρα. Κι όμως… Την ίδια μέρα, ίδια ώρα, στην Κοζάνη και στο Ρέθυμνο.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass