Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 18:00
*ΤΟ μοναδικό «καφενείο» που λειτουργεί στη χώρα. Ο ημιυπαίθριος αυτοδιαχειριζόμενος κοινόχρηστος χώρος, με την τηλεόραση, για τους σεισμόπληκτους στο γήπεδο του Δαμασιακού. Ζ. *ΤΟ μοναδικό «καφενείο» που λειτουργεί στη χώρα. Ο ημιυπαίθριος αυτοδιαχειριζόμενος κοινόχρηστος χώρος, με την τηλεόραση, για τους σεισμόπληκτους στο γήπεδο του Δαμασιακού. Ζ.

Θα βρέξει;
*Ε, δεν φύσηξε και τόσο χθες... Αέρας κάποια στιγμή και στη Λάρισα χθες, όμως άλλο 5 μποφόρ κι άλλο 9.


Προγνώσεις κάνουν ωστόσο οι μετεωρολόγοι, για πιθανότητες λένε, δεν είναι δα και μέντιουμ... Ο αέρας έφερε τα φορτωμένα σύννεφα, ας έρθει η άγια βροχούλα σήμερα. Και μετά έτοιμοι για καιρό καλοκαιρινό.
Ζ.

Στο χωριό
*- ΥΠΟΜΟΝΗ παιδιά, κάποτε θα τελειώσουν τα δύσκολα. Και θα έρθουν τα δυσκολότερα. (Δεν ήταν και πολύ αισιόδοξος ο Λαρισαίος).
***
*- ΠΑΣΧΑ στο χωριό; Θα κάνουν σίγουρα όσοι μένουν στο χωριό.
***
*ΡΩΤΑΣ αν το αρνάκι είναι ελληνικό; Μα κάθε μέρα στις 9 γυρνούσε στο μαντρί. Άσε που πέρασε και 3 καραντίνες.
Ζ.

Επίτηδες;
*ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ανακοινώσεις, από τους διεθνώς εντεταλμένους για την Υγεία και τα φάρμακα, λες και το κάνουν επίτηδες, που δεν αποκλείεται κιόλας, θρόμβωση στην πληροφόρηση. Ανήσυχος ο κόσμος, επιφυλακτικός και με το δίκιο του.
Ήταν πειστικός όμως ο καθηγητής Μαν. Δερμιτζάκης: Περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να σκοτωθεί πηγαίνοντας με τ’ αυτοκίνητό του να κάνει το εμβόλιο, παρά να πεθάνει από το AstraZeneca.
Ζ.

Φτου και βγαίνω
*ΦΥΣΙΚΟ να δυσανασχετούν οι Λαρισαίοι με την κατάσταση.
- Έφτασε η εποχή που θα κάνουν και οι άντρες τεστ απ’ τα φαρμακεία. Να νιώσουν την αγωνία θετικό ή αρνητικό.
***
*- ΘΥΜΑΣΤΕ που όταν ήμασταν παιδιά και παίζαμε κρυφτό, φωνάζαμε «φτου και βγαίνω»; Ε, και τα δύο, παράνομα είναι τώρα.
***
*- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ εμβολιασμού λέει. Στο τέλος θα μας βάζουν και σφραγίδα στ’ αυτιά σαν τα μοσχάρια.
Ζ.

Κοροϊδεύουν;
*ΜΕ μηδέν βαθμολογεί την παρούσα Κυβέρνηση, για όσα αυτή -δεν- έκανε σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, ποιος, ο Κώστας Γκούμας, ναι ο εκ των βασικών υδροφυλάκων του κάμπου, τον οποίο τόσο έχουν κατηγορήσει ορισμένοι υδρολογούντες για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός γεωπόνος ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι νεοδημοκράτης. Ωστόσο, φίλη μεν η ΝΔ, φιλτάτη δε η αλήθεια περί των υδατικών έργων και ιδίως του Αχελώου.
***
*ΣΕ άρθρο του χθες στην εφημερίδα, το οποίο προκάλεσε αίσθηση, ο παλιός πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων, θυμίζει όσα προεκλογικά υπόσχονταν οι νεοδημοκράτες παράγοντες, σε αντιδιαστολή με τους συριζαίους, και τα οποία ποτέ δεν τήρησαν.
Θυμίζει τη μεγάλη ειδική σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους υπουργός Γ. Γεραπετρίτης, που από τότε πέρασαν 15 μήνες και ουδέποτε έγινε. Τονίζει ότι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής δεν αξιοποίησε καν τα 2 εκατομμύρια που είχε εξασφαλίσει ο προκάτοχός του Χρ. Σπίρτζης για τη συντήρηση των ημιτελών έργων επί του Αχελώου, με κίνδυνο πλημμύρων και καταστροφών να ελλοχεύει. Τι άλλο να πει... (Τα συμπεράσματα πολύ εύκολα).
Ζ.

Πρακτορεία
*Ο κορονοϊός έχει πλήξει σημαντικά τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και όσους εργάζονται σε αυτά, που παραμένουν σχεδόν 6 μήνες κλειστά και 9 μήνες συνολικά από την αρχή της πανδημίας.
Στην ίδια μοίρα και οι πλανόδιοι πωλητές λαχείων που επιτρέπεται να πουλούν εδώ και λίγο καιρό, μάταια όμως, καθώς με κλειστά πρακτορεία δεν γίνεται κλήρωση στα λαχεία με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των παικτών περιμένοντας την κλήρωση για να αγοράσουν ξανά.
Γ.Γ.Με 39
*ΣΑΦΩΣ αντίθετος με την εσωστρέφεια, αλλά και πώς να γίνει, δεν μπορεί να αγνοήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστό στέλεχος Α-Α, ήτοι εκ της Ανανεωτικής Αριστεράς προερχόμενο, απευθύνει έκκληση, επιγραμματικά: «Πρέπει να το αντιληφθούν, τόσο ο βουλευτής Β. Κόκκαλης, όσο και τα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αγροτικά στελέχη, ότι τώρα βρίσκονται σε ένα αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα, με κανόνες και λειτουργία. Αλλιώς κανένας δεν θα βγει κερδισμένος». (Να είναι τυχαίο που χρησιμοποίησε «παρά μία τεσσαράκοντα» λέξεις;).
Ζ.

Plan-B
*ΣΕ νέες αναζητήσεις τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Όταν δεν σε πιάνει νύστα το βράδυ, θα σε πιάσει πείνα. Νόμος της φύσης.
***
*- ΒΓΗΚΑ, αγόρασα φρούτα κι ώσπου να τα φέρω στο σπίτι έγιναν σάντουιτς.
- Εγώ πάλι, πήρα φασολάκια κι έγιναν μπριζόλες.
***
*- ΤΟ σχέδιο να χάσω κιλά δεν έπιασε, οπότε περνάω στο plan-B. Να ψηλώσω.
Ζ.

Εκτός πλάνου
*ΜΕ τηλεδιάσκεψη οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κοινή θέα στο διαδίκτυο, οπότε ο καθένας μπορεί να δει και τον χώρο απ’ όπου εμφανίζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, το σπίτι ή το γραφείο τους, το φόντο τουλάχιστον που έχουν επιλέξει. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, τα κενά «τετραγωνάκια» στην οθόνη της τηλεδιάσκεψης. Όχι οι απόντες από τη συνεδρίαση, περί των παρόντων ο λόγος, αυτών που έχουν συνδεθεί, μετέχουν υποτίθεται, αλλά έχουν σηκωθεί κι έχουν φύγει. Απ’ το λάπτοπ τους, μπορεί κι απ’ τον συγκεκριμένο χώρο. Ίσως για κάποιο τηλεφώνημα, μπορεί για τσιγάρο ή για τουαλέτα, ποιος ξέρει κάθε φορά. Ακόμη και για να τσιμπήσουν κάτι στην κουζίνα.
***
*ΝΑ προχθές βράδυ, σε κάποια τυχαία στιγμή, από τα 19 τετραγωνάκια των συνδεδεμένων στη συνεδρίαση, με τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων κάτω από το καθένα, εκείνο του Θαν. Δρυστέλλα έδειχνε το ταβάνι, του Δημ. Τάχου έναν πίνακα, του Δημ. Γεωργάκη έναν πίνακα και μια κουρτίνα, του Μάριου Ξηρομερίτη το κενό, του Πάνου Σάπκα τέσσερις πίνακες. Εναλλασσόμενες οι «απουσίες» στη διάρκεια της συνεδρίασης, απουσίες απ’ το πλάνο, διότι μια χαρά τους ακούς τους άλλους κι όταν εκείνοι δεν σε βλέπουν.
Ζ.

Κάργα
*Ο σεντερμπάκ που δένει τα κορδόνια του στη σέντρα. Και στα Γιάννενα ακόμη μετρούν τα λάθη του, στο κρίσιμο ματς με τον ΟΦΗ. Κρίσιμο μόνο για τον ΟΦΗ, που είχε να κερδίσει από πέρυσι.
«Τραγικό λάθος του Κάργα», ισοφάρισαν οι Κρητικοί. «Νέο λάθος του Κάργα», δεν κατάφερε να προηγηθεί ο ΟΦΗ. «Χέρι του Κάργα μέσα στην περιοχή, πέναλτι», τα κατάφερε επιτέλους. Παραλίγο να τον εκθέσουν δηλαδή τον άνθρωπο. Κάργα άμυνα.
***
*ΕΝ τω μεταξύ η ΑΕΛ έχει κλωτσήσει ένα σωρό ευκαιρίες, παίζοντας κυρίως με τους ανταγωνιστές για υποβιβασμό, που δεν είναι καλύτερες ομάδες. Και τώρα αρχίζει και λοξοκοιτάζει, μπας και σώσει την παρτίδα, τον βαθμολογικό πίνακα της Β’ Εθνικής.
Αφού αυτός που θα βγει δεύτερος στο πρωτάθλημά της θα παίξει μπαράζ με τον δεύτερο απ’ το τέλος, τον προτελευταίο της Α’ Εθνικής, θέση που δείχνει να εξελίσσεται ως πιο ρεαλιστικός στόχος για τους βυσσινί. Ως πιθανότεροι αντίπαλοι προβάλλουν σήμερα Λεβαδειακός και Ξάνθη. Ωχ... Της κακομοίρας θα γίνει πάλι μεταξύ των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.
Ζ.

Κορόνα-γράμματα
*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ στη συντροφιά των Λαρισαίων χθες, καθόλου κεφάτοι.
- Μπορεί να είμαστε η γενιά που δεν ξεκίνησε από το μηδέν, το έφτασε όμως.
***
*- ΟΙ αμαρτωλοί θα καούν στην κόλαση.
- Κι οι άλλοι;
- Ποιοι άλλοι;
***
*- ΘΑ το ρίξω κορόνα-γράμματα για το αν πρέπει να δουλέψω σήμερα. Κορόνα όχι, γράμματα ξαναρίχνω.
Ζ.

Το αυτονόητο
*ΠΗΓΕ η Λαρισαία να αγοράσει ηλεκτρική συσκευή, σκέφτηκε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής με άτοκες δόσεις, τσεκάροντας στο λογιστήριο της είπαν ότι δεν γίνεται διότι χρωστούν στην τράπεζα. Εκείνη δεν ήξερε για χρέος, ρώτησε τον άντρα της, δεν χρωστάμε της είπε κι εκείνος, μα χρωστάτε δάνειο στην Εθνική, τους διευκρίνισαν, εμείς στην Εθνική, όχι ποτέ δεν είχαμε δάνειο, άλλα έλεγαν όμως τα κιτάπια του όποιου μάντη Τειρεσία, δάνειο απλήρωτο, ληξιπρόθεσμη οφειλή, δανειοληπτική ικανότητα ανύπαρκτη, ούτε στεγνωτήριο με δόσεις δεν παίρνεις. Παράξενα πράγματα.
***
*ΤΙ είχε συμβεί; Πριν δυο δεκαετίες είχαν πάρει στεγαστικό μικροδάνειο επισκευής από τον τότε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, απ’ αυτά τα άτοκα, που έμεναν από όλους σχεδόν απλήρωτα. Πριν τρία χρόνια, το 2018, υπήρξε από την τότε κυβέρνηση μία από τις κατά καιρούς ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής παρόμοιων οφειλών. Σ’ αυτήν όμως δεν μπορούσαν να ενταχθούν οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια είχε μεταφέρει ο ΟΕΚ στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς να τους ρωτήσει. Δάνεια που επιβαρύνονταν από τραπεζικούς τόκους και γιγαντώνονταν τεχνητά. Μπλοκάροντας το 10% περίπου των δικαιούχων.
***
*Η κυβέρνηση άλλαξε, υπουργοί ήλθαν και παρήλθαν, γενικοί γραμματείς και διοικητές επίσης, ο Οργανισμός δεν κατάφερνε να εντάξει κι αυτούς τους οφειλέτες στη ρύθμιση. Ήθελαν να πληρώσουν οι άνθρωποι, να ξεμπλέξουν και δεν μπορούσαν.
Κάποια στιγμή μπήκε στην υπόθεση ο Μ. Χαρακόπουλος, καταθέτοντας ερώτηση στον υπουργό. Δεν του απάντησαν. Επέμεινε εκείνος, ξανά ερώτηση μετά από ένα εξάμηνο, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, είχε αλλάξει κι ο υπουργός.
Τρίτη ερώτηση ο Λαρισαίος βουλευτής και συνάντηση με την υπηρεσία και τέταρτη προσφάτως πολύ πιο απαιτητική, όπως θυμίζει με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα, εδέησαν τελικά να ρυθμίσουν την υπόθεση.
Να γίνει πράξη δηλαδή το αυτονόητο. Μετά την παρέλευση τριετίας, τα κατάφεραν και με πιεστικό κυνηγητό. Πάλι καλά δηλαδή...
Ζ.

Πέρα απ’ το Εγώ
*- ΓΕΝΙΚΑ είμαι της άποψης ότι συχνά, και όταν αυτό έχει ένα γενικότερο πρόσημο στη ζωή, πρέπει να κερδίζει το «άλλο», σχολιάζει η Μ. Δ. Το έξω από το Εγώ. Όταν το «άλλο» έχει επίσης να κάνει μ’ εμάς, πρόκειται περί ψευτοδιλήμματος. Όταν, όμως, το «άλλο» έχει να κάνει με κάτι ευρύτερο από εμάς, με ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε με πιθανό δικό μας κόστος, προκειμένου να πάει δύο βήματα μπροστά το είδος, ο κόσμος, τότε το δίλημμα είναι αυθεντικό. Το κάνανε πολλοί άνθρωποι αυτό το βήμα. Με κόστος.
***
*- ΘΑ το κάνω το εμβόλιο ακόμη κι αν μου πουν ότι πρέπει να μου το καρφώσουν μέσα στο μάτι, εκεί θέλω να καταλήξω. Θα προστατευθώ εγώ, θα προστατεύσω άλλους, θα πάμε ένα βήμα μπροστά, αυτό το όπλο έχουμε, όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, στο μέλλον ο κόσμος μας θα αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες περιστάσεις, είναι δεδομένο πλέον, το ξέρουμε, έτυχε σε μας να είμαστε οι πρώτοι, οι πρώτοι πάντα είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά είναι κι αυτοί που κάνουν το μεγαλύτερο βήμα. Εξαρχής με άφησαν με ανοιχτό το στόμα οι «εγώ είμαι σε ηλικιακή ομάδα που δεν κινδυνεύει», τους θεώρησα πολύ εγωπαθείς για να το πω ευγενικά.
Ζ.

Δυσκολεύεται
*ΑΤΕΓΚΤΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος, χθες στο πάρκο.
- Έχω να δω την κοπέλα μου μια βδομάδα.
- Σπουδάζει σε άλλη πόλη;
- Παρκάρει.
Ζ.

 

AGORASTOS KOKKALHS CIU

*- ΟΥΤΕ εγώ μπορώ να βγάλω άκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύντροφε βουλευτή...
Ζ.

 

EJOTERIKA IATREIA CIU

*ΠΟΛΥΣ κόσμος και χθες το πρωί στην ουρά για τα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού. Περιμένοντας να μπουν με τη σειρά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πολύς κόσμος συνωστισμένος για την εποχή της πανδημίας. Πολύ λίγος για τον συνήθη φόρτο του Πανεπιστημιακού τις παλιές εποχές, φοβάται ο κόσμος να πλησιάσει στα νοσοκομεία.
Ζ.

 

SYNANTHSH CIU

*ΗΤΑΝ αναμφισβήτητα διαφορετική αυτή η συνάντηση του διοικητή και των υπολοίπων μελών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Υποδέχθηκαν παλιούς εργαζόμενους του ιδρύματος, που δραστηριοποιούνται στον Σύλλογο των Συνταξιούχων του νοσοκομείου, και τους ευχαρίστησαν για την πολύπλευρη στήριξή τους με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης που παραδόθηκαν στους σεισμοπαθείς του Ν. Λάρισας. Η κίνηση αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη ώστε από τις δύο πλευρές ετοιμάζεται ενίσχυση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό που είναι αναγκαίος στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου. Με τους παλιούς εργαζόμενους να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται σε κάθε πρόσκληση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου.

Δ.Κ.

 

XROMATA CIU

*ΟΥΤΕ συνεννοημένοι, κατά την επίσκεψη της υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου στη Λάρισα. Ασορτί εμφάνιση με τον Χρ. Κέλλα, και κρίμα που δεν ξεχωρίζουν τα χρώματα στην εν προκειμένω ασπρόμαυρη φωτογραφία. Εκείνη μαύρο δερμάτινο μπουφάν, ταμπά παντελόνι, μαύρα παπούτσια. Αυτός ταμπά μπουφάν και παπούτσια, μαύρο παντελόνι. (Εκδίδει και γραμμή styling το κόμμα;).
Ζ.