Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ -ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 21:00

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας Φώτο: Β. Ντάμπλης

Δυναμική ήταν η διαμαρτυρία των επαγγελματιών (παραγωγών και πωλητών)

των λαϊκών αγορών Λάρισας, οι οποίοι χθες δεν έστησαν τους πάγκους τους για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λάρισας και κατέληξαν στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο αρμόδιο Υπουργείο, που είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς «αυτό αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή». Η διαμαρτυρία των παραγωγών λαϊκών αγορών έγινε ιδιαίτερη αισθητή στη Λάρισα, καθώς υπήρξε αυτοκινητοπομπή σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με μαύρες σημαίες, πανό και συνθήματα.

TO ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών Λάρισας παρέδωσαν στον κ. Αγοραστό υπόμνημα με τις θέσεις τους, το οποίο αναφέρει τα εξής: Το σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών αναθέτει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές. Τις θέσεις που κατέχουν τόσα χρόνια οι παραγωγοί τις χάνουν και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, δηλαδή βγάζει τις θέσεις τους στο σφυρί. Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια) και εξαιρεί τη συμμετοχή των εκπροσώπων συνδικαλιστών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών απ’ όλες τις αποφάσεις και σχεδιασμούς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Γιάννης Ποτούλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατάπτυστο και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Αυτήν τη στιγμή όλοι αυτοί που ασχολούνται με τις λαϊκές υποφέρουν οικονομικά. Ένας θεσμός 90 χρονών πάει να αλλάξει και να βρεθεί στα χέρια εταιρειών, οι οποίες δεν θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχανικών Προϊόντων Μαργαρίτης Τσιάρας δήλωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, να βάλουμε πλάτη για να αναβαθμίσουμε τη λαϊκή αγορά, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε δικαιοσύνη και ισότητα. Πιστεύουμε ότι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά είναι ο κ. Αγοραστός, ενώ καλούμε όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων του κάματου, της εργασίας και του μόχθου. Είναι οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια τροφοδοτούν τους συνανθρώπους τους με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των επαγγελματιών – πωλητών λαϊκών αγορών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. «Οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός πολλών ετών. Σε αυτό το δύσκολο υγειονομικό, οικονομικό, ψυχολογικό περιβάλλον όπου έχουν ανατραπεί οι ισορροπίες, οι λαϊκές αγορές επιβάλλεται να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους. Το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση χρειάζεται αλλαγές προκειμένου οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών να παραμείνουν στο πόστο τους. Είναι άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε αυτήν την εργασία, βρίσκονται στο πόστο τους από πολύ νωρίς το πρωί, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνανθρώπους τους να έχουν ποιοτικά και φθηνά αγαθά στο τραπέζι τους. Στο νομοσχέδιο χρειάζονται αλλαγές για τον κόσμο, για τον άνθρωπο, προκειμένου να προωθηθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών αγορών εξέφρασε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σε συνάντηση που είχε μαζί τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί και πωλητές, στο πλαίσιο της κινητοποίησης βρέθηκαν έξω από το Δημαρχείο, με τον Απόστολο Καλογιάννη και στελέχη της Δημοτικής Αρχής να εκφράζουν τη στήριξή τους στoν αγώνα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Απευθυνόμενος, στους συγκεντρωμένους ο Δήμαρχος επισήμανε ότι είναι σε απόλυτη γνώση της Δημοτικής Αρχής και συνολικά των φορέων της Αυτοδιοίκησης οι βασικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου που είναι η είσοδος των εταιρειών στη διαδικασία λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με ό,τι αρνητικό και εάν σημαίνει αυτό για παραγωγούς και πωλητές και για τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, όπως τις γνωρίζουμε.  Ο Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι έχει θέσει το θέμα στα όργανα της ΚΕΔΕ, ενώ προφανώς το θέμα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ»
Η περιφερειακή παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» με ανακοίνωσή της τονίζει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών και ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές.

Η «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ»
«Το νομοσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» των λαϊκών αγορών, βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές, όσο και τους καταναλωτές» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το νέο σχέδιο νόμου εκτός του ότι δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα και μεγάλες εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, προβλέπει ακόμα ότι θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. Επιπλέον ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια και εμπλέκει τους Δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς τον φορέα διαχείρισης. Επίσης καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, τότε σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών.
Η Κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στο θέμα των ασφαλιστικών - φορολογικών εισφορών. Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» πιστεύει ότι η είσοδος των κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες. Ενώνει τη φωνή της με αυτήν των παραγωγών των λαϊκών αγορών και ζητά να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υπάρξει σοβαρός διάλογος με στόχο τον πραγματικό και αναγκαίο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, με την ταυτόχρονη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών».