Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη οι επισκευές ζημιών στα σχολικά κτίρια

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ «ΑΡΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ -ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -ΣΤΟΧΟΣ Η «ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 21:01

Ετοιμα να λειτουργήσουν, είναι όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου Λαρισαίων,

που κατατάχθηκαν μετά τους δευτεροβάθμιους ελέγχους μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., στην κατηγορία Β, και συγκριμένα αυτά που κρίθηκαν κατάλληλα για άμεση χρήση, με την προϋπόθεση «άρσης επικινδυνότητας». Οι αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας, κ. Ντίνος Διαμάντος και Παιδείας, κ. Θ. Δαούλας, σε έγγραφό τους προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αναφέρουν ότι τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων ολοκλήρωσαν χθες τις εργασίες «άρσης επικινδυνότητας», και συγκεκριμένα αυτές αφορούν καθαιρέσεις σοφάδων και καταγραφή των φθορών των κτιρίων, για τη σύνταξη μελέτης επισκευής τους και κόστους εργασιών.
Τα κτίρια δεν κρίνονται επικίνδυνα μεν, για τη φιλοξενία μαθητών, αλλά χρήζουν επισκευών, που μπορούν να γίνουν σε δεύτερο χρόνο και εφόσον η Δημοτική Αρχή εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια από το κράτος.
Από σήμερα ξεκινά και ο προγραμματισμός της διαδικασίας «άρσης επικινδυνότητας» στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία, Β’ κατηγορίας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι ανάλογες εργασίες, μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Να σημειωθεί πως τα τελευταία σχολικά κτίρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου έγιναν οι εργασίες καθαίρεσης σοφάδων, ήταν αυτό του 12ου Γυμνασίου Λάρισας και του Γυμνασίου - Λυκειακών Τάξεων Κοιλάδας.
Όπως επισημάνθηκε, η Δημοτική Αρχή έδωσε προτεραιότητα στα κτίρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς προαναγγέλθηκε από τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης ότι θα ανοίξουν τα Λύκεια με διά ζώσης εκπαίδευση από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, λόγω των Πανελληνίων εξετάσεων 2021 στην τρίτη τάξη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΑ –ΓΥΜΝΑΣΙΑ Γ’ ΚΑΙ Δ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Υπάρχουν όμως και κτίρια Λυκείων στη Λάρισα, ακατάλληλα προς χρήση, ως επί το πλείστον Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), που ανήκουν στην κατηγορία Γ’ και Δ’, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί οι φθορές τους από τον σεισμό.
Σύμφωνα με τη λίστα που έχουν ανακοινώσει οι δύο αντιδήμαρχοι, κ. Διαμάντος και κ. Δαούλας, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, είναι τα εξής:
- Γ’ Κατηγορία: 1ο, 2ο Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια, 6ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και 1ο και 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Λάρισας.
- Δ’ Κατηγορία: κτίριο 4 (σκάλες κινδύνου) στο 7ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, κτίριο 1 (σκάλες κινδύνου) στο 9ο Γυμνάσιο και το γυμναστήριο στο 4ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Όσον αφορά το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, αναζητάται λύση προσωρινής μεταφοράς του μαθητικού πληθυσμού τους, σε άλλο κτίριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, νυν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όσον αφορά το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, προβλέπεται η μεταφορά των μαθητών του στο 7ο ΕΠΑΛ. Σχετικά με τις ζημιές στις εξωτερικές σκάλες κινδύνου του 7ου Λυκείου και του 9ου Γυμνασίου, εκτιμήθηκε ότι δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του σχολείου και απομονώνονται.
Τέλος, το γυμναστήριο του 4ου Γυμνασίου, αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί μέχρι την επισκευή του. Γενικότερα τα θέματα λειτουργίας των σχολείων και η κάλυψη των αναγκών τους, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μεταξύ αρμόδιων αντιδημάρχων του Δήμου Λαρισαίων, με τους διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Όπως αναφέρθηκε, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, του Δήμου Λαρισαίων, κατηγορίας Β’.
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση των μετασεισμικών ελέγχων που διενέργησαν κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., στην κατηγορία Β’ ανήκουν οι εξής σχολικές μονάδες:
- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 9ο, 11ο, 12ο εκτός από τις αίθουσες Δ1 και Β1 του ισογείου (Γ’ κατηγορία), καθώς και Στ1 και Στ2 του 1ου ορόφου (Γ’ κατηγορία), 13ο, 29ο, 30ό κτίριο 1, 37ο, 16ο (Γ’ κατηγορία είναι αίθουσες του 1ου ορόφου από το κλιμακοστάσιο και δεξιά), 32ο (Γ’ κατηγορία είναι αίθουσες του 1ου ορόφου από το κλιμακοστάσιο και δεξιά), 17ο, 18ο, 21ο, 25ο, 13ο, 26ο, 28ο, 37ο, 33ο, 30ό, 42ο, 1, 2ο και 3ο Γιάννουλης, Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας-Β’ κτίριο, Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας: κτίρια 2,3,4, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης.
- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 3ο, 4ο, 18ο, 38ο, 37ο, 28ο, 11ο, 42ο, 47ο, 27ο, 39ο, 17ο, 23ο, 52ο, 57ο, 60ό, 31ο, 56ο, 61ο, 3ο Γιάννουλης, 1ο και 2ο Φαλάνης, 48ο (Γ’ κατηγορία είναι αίθουσες του 1ου ορόφου από το κλιμακοστάσιο και δεξιά), 20ό (Γ’ κατηγορία είναι αίθουσες του 1ου ορόφου από το κλιμακοστάσιο και δεξιά), Νηπιαγωγείο Κοιλάδας, 1ο Γιάννουλης, Νηπιαγωγείο Δασοχωρίου, Μάνδρας, Τερψιθέας στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, Ειδικό Νηπιαγωγείο ΔΑΔ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Δ’ ΚΑΙ Ε’
Σύμφωνα με την ίδια γνωμάτευση, στη Δ’ κατηγορία ανήκουν το κτίριο 1 του 22ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και το κτίριο 1 του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας. Αντίστοιχα στην κατηγορία Ε’, κατατάσσεται του 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης και συγκεκριμένα αυτό που στεγάζεται στο πέτρινο παλιό σχολείο.

ΠΡΟΚΑΤ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΗ ΦΑΛΑΝΗ
Σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, θα τοποθετηθούν έξι προκάτ αίθουσες στον προαύλειο χώρο του σχολείου Φαλάνης, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο πρωινές ώρες, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ