Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ.Υ. Ελασσόνας: 36 χρόνια προσφοράς στον τόπο!

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Κ.Υ. ΖΗΣΗΣ ΔΟΤΑΣ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 15:02

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Ήταν 7 Απριλίου του 1985, σαν χθες ακριβώς πριν 36 χρόνια, τότε που ο αείμνηστος υπουργός

Υγείας Γιώργος Γεννηματάς εγκαινίαζε το πρώτο Κέντρο της χώρας, το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Σημαδιακή και εμβληματική η ημερομηνία για την Ελασσόνα, για τον Νομό Λάρισας, για τη χώρα. Ημερομηνία - «ορόσημο», αφού άλλαζε ο «χάρτης» της Υγείας και «άναβαν οι μηχανές» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Με την ευκαιρία της χθεσινής ιστορικής επετείου, για τη συμπλήρωση 36 χρόνων λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, αλλά και με την ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Κ.Υ. Νομού Λάρισας, προκειμένου να συναντηθούν με τους εργαζόμενους και να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις, τις αγωνίες τους, και τα αιτήματά τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος Βασ. Κόντης, ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Μπρισίμης και τα μέλη Γιάννης Γουναράς, Κατερίνα Δήμου, Ντίνα Γκόγκου.
Σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι των Κ.Υ. Νομού Λάρισας, επισημαίνουν:
«Οι Υπουργοί της ΥΓΕΙΑΣ διαχρονικά επενδύοντας σε μια επικοινωνιακή πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, ενώ συνεχίζουν να απαξιώνουν και να υποβαθμίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ & των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Ενώ βρισκόμαστε εδώ και έναν χρόνο στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας και ενώ όλοι πλέον ομολογούν την καθοριστική συμβολή του δημόσιου Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δυστυχώς για την κοινωνία και τους πολίτες οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι πολιτικές ενίσχυσης του συστήματος, αλλά πολιτικές μπαλωματικού χαρακτήρα του τύπου βλέποντας και κάνοντας χωρίς να δίνουν πραγματική διέξοδο στα προβλήματα και οι επαγγελματίες υγείας υπερβάλλοντες εαυτόν να προσπαθούν να κρατήσουν υγειονομικά όρθια την κοινωνία. Επίσης, ενώ όλοι ομολογούν ότι η ΠΦΥ θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στην ασφαλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην κοινότητα, δυστυχώς και εδώ καμία πολιτική μέριμνα δεν πάρθηκε ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την ενίσχυσή της.
Η πάγια διαχρονική μας θέση είναι ότι στρατηγικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ. ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια, ότι η Πολιτεία πρέπει να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας, υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη.
ΖΗΤΑΜΕ:
1) Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων των οργανισμών των Κέντρων Υγείας του Νομού για να υπάρξει επαρκής στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση.
2) Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με σταθμούς βάσης και στα Κέντρα Υγείας που σήμερα δεν διαθέτουν σταθμούς ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη κάλυψη σε 24ωρη βάση των περιοχών ευθύνης των Κέντρων Υγείας.
3) Άμεση λειτουργία του θεσμού των επισκεπτών ιατρών ειδικοτήτων για την πραγματοποίηση εβδομαδιαίων ιατρείων στα κέντρα υγείας.
4) Σχεδιασμό σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για τη μεταφορά του κέντρο βάρους από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ.
5) Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
6) Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει τις ομάδες εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα.
7) Κτιριολογική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας καθώς και αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού.
8) Άμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών.
9) Ένταξη στα ΒΑΕ.
10) Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πιστεύουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, και εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους κοινωνικούς φορείς του νομού για την αμέριστη συμπαράσταση, τη στήριξη και τη συμβολή τους στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας της μεγαλύτερης Κοινωνικής Κατάκτησης της Μεταπολίτευσης.

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Από το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας τιμήθηκε ο διοικητικός υπάλληλος Ζήσης Δότας, ως ο πρώτος αιρετός πρόεδρος των συλλόγων των εργαζομένων Κέντρων Υγείας στον Νομό Λάρισας και στην υπόλοιπη χώρα, για την πολύχρονη προσφορά του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για τη συνδικαλιστική του δράση. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ζήση Δότα στην «Ε», μη κρύβοντας τη συγκίνησή του: «Υπηρετώντας 36 χρόνια το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας από την ίδρυσή του και έχοντας οριοθετήσει την αποχώρησή μου αισθάνομαι την ανάγκη δημόσια να αποχαιρετήσω όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στα εύκολα και στα δύσκολα, τόσο στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και στα Κ.Υ. του Νομού μας όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και την 5η ΥΠΕ, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία μας.
Καθοριστικές και ιδιαίτερα σημαντικές, όλα αυτά τα 36 χρόνια έως και σήμερα, οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, η συνεχής συμπαράσταση όλων των δημοτικών αρχών και αυτοδιοικητικών του Δήμου Ελασσόνας και των φορέων της περιοχής και βέβαια η καταλυτική παρουσία όλων των μητροπολιτών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, που πάντα στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό μας.
Πιστεύω ότι συνέβαλλα και εγώ στο ελάχιστο για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας. Εύχομαι, καλή συνέχεια σε όλους.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Συλλόγου μας για την τιμή που μου έκανε να με τιμήσει ως πρώτο αιρετό πρόεδρο των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, και της εύχομαι καλούς αγώνες».