Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειράματα και Πειραματικά σχολεία...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ 25ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 15:05

Κατά του ενδεχομένου μετατροπής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σε Πειραματικό Σχολείο

τάσσεται με ανοιχτή επιστολή ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδακίου. Στην επιστολή, ο Σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με πολύ μεγάλη έκπληξη και μετά από ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου πληροφορηθήκαμε περί της ενδεχόμενης μετατροπής του 25ου Δημοτικού Σχολείου σε Πειραματικό Σχολείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου που δεν θα κληρωθούν θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μία τόσο παράλογη πρόταση η οποία θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, πράγμα που σημαίνει ότι:
-Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του 25ου Δημοτικού Σχολείου θα αναγκαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, αλλαγή που μόνο ως εξορία μπορεί να εκληφθεί από τον μαθητικό πληθυσμό και τις οικογένειές τους. Όπως είναι φανερό, αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία των μαθητών της συνοικίας μας και κατά συνέπεια τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Άραγε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης;
-Είναι πιθανόν, όχι βέβαιο, ότι κάποιοι μαθητές θα ωφεληθούν από τη φοίτησή τους σε ένα Πειραματικό Σχολείο. Είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι αυτό θα γίνει εις βάρος αντίστοιχου αριθμού μαθητών της συνοικίας μας.
- Πώς είναι δυνατόν το όραμα αναβάθμισης της εκπαίδευσης να περνάει μέσα από την καθημερινή ταλαιπωρία των μαθητών ενός ολόκληρου σχολείου και των οικογενειών τους, μιας ολόκληρης συνοικίας;
Ως Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδακίου και γονείς των συγκεκριμένων μαθητών, είμαστε πάντα υπέρ της αναβάθμισης της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ωστόσο ο ρόλος και η θέση μας δεν μας επιτρέπει να δεχτούμε μια απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της συνοικίας μας με αυτόν τον ανορθόδοξο και παράλογο τρόπο. Οι νόμοι και οι αποφάσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.
Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου για την ανέγερση ενός νέου διδακτηρίου που θα λειτουργήσει ως πειραματικό και το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό έργο -επιχείρημα της αναβάθμισης σχολείων σε πειραματικά- αλλά και θα διατηρήσει στο πλαίσιο του δυνατού τον κοινωνικό ιστό αρραγή.
Είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί η τοπική κοινωνία και να μη μείνει αμέτοχη στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ίδια. Στη χώρα που γέννησε τη Φιλοσοφία και τη Λογική είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε».