Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 18:00
*ΜΟΝΙΜΑ στο μετερίζι ο Πάρις Λιόλιος, πρακτικά ισόβιος γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, αξίωμα που στο ΚΚΕ διαθέτει υψηλό συμβολισμό, κομματικά είναι το ανώτερο. (Γιατί επομένως να θέλει να γίνει πρόεδρος;). Ζ. *ΜΟΝΙΜΑ στο μετερίζι ο Πάρις Λιόλιος, πρακτικά ισόβιος γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, αξίωμα που στο ΚΚΕ διαθέτει υψηλό συμβολισμό, κομματικά είναι το ανώτερο. (Γιατί επομένως να θέλει να γίνει πρόεδρος;). Ζ.

Άνοιξη συνεπής
*ΖΕΣΤΕΣ ανοιξιάτικες μέρες κι από μεθαύριο και οι νύχτες το ίδιο. Οι προγνώσεις αναφέρουν

ότι ακόμη και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμένουν στη ζώνη των διψήφιων, δεν θα δείξει το θερμόμετρο κάτω από 10 βαθμούς.
Άνοιξη σωστή και συνεπής στο ραντεβού της: στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου. (Ωστόσο πρόλαβε και την έκανε τη ζημιά προχθές. Δύο βράδια παγετός, εντελώς αταίριαστος στην εποχή, έπιασε τα δέντρα στην ανεμελιά τους προκαλώντας καταστροφές).
Ζ.

Με τσούγκρισμα
*TA τρέχοντα στη συζήτηση των Λαρισαίων χθες στο πάρκο.
- Αν είχαν χιούμορ στην Κυβέρνηση, θα έβαζαν πανέρια με κόκκινα αυγά στα διόδια. Να τσουγκρίζεις κι αν νικάς να περνάς για να πας Πάσχα στο χωριό.
***
*- ΚΑΠΟΙΑ στιγμή, έβγαλα την πιτζάμα ημέρας και φόρεσα την πιτζάμα νύχτας. Πάω να ξεκουραστώ, με κούρασε το καθισιό.
***
*- ΕΙΔΕΣ τι έγινε πάλι στην Αθήνα. Φοβόμασταν μη γίνουμε Βενεζουέλα και γίναμε Κολομβία.
Ζ.

Κι όμως φρέναρε
*ΕΙΧΑΝ διατυπωθεί φόβοι για έκρηξη των μολύνσεων στην περιοχή της Λάρισας, καθώς αυτή, λόγω του σεισμού, είχε εξαιρεθεί των μέτρων καθολικού λοκντάουν, παρότι οι αριθμοί την κατέτασσαν τότε στο «βαθύ κόκκινο». Ευτυχώς δεν συνέβη, το κρίσιμο διάστημα πέρασε και μάλλον το αντίθετο υπήρξε, μια μείωση στα εντοπισμένα περιστατικά, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Το παράδοξο της Λάρισας ή μήπως αυτό το σύστημα λειτουργίας της κοινωνίας είναι καλύτερο; Λογικά θα το έχουν αναλύσει οι ειδικοί, δεν μπορεί να τους ξέφυγε.
Ζ.

Διακρίσεις
*- ΕΙΝΑΙ γνωστό εξαρχής ότι ο ιός προσβάλλει κυρίως και πιο βαριά τους άντρες, θύμιζε ο Λαρισαίος στη διάρκεια του χθεσινού περιπάτου.
- Το εμβόλιο όμως, οι όποιες πολύ σπάνιες παρενέργειες, φαίνεται να πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες. (Θα ξεσπάσει κάνα φεμινιστικό αντιεμβολιαστικό;).
Ζ.

Μοντέλα
*«ΝΑ μη γίνουμε Χιλή», ακούστηκε αυτές τις μέρες η προειδοποίηση. Εκεί ο εμβολιασμός πήγε σφαίρα, όχι σαν το Ισραήλ που έχει επιστρέψει επιτυχώς σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, με ταχύτητα προχώρησαν και οι Χιλιανοί, οι οποίοι όμως μάλλον βιάστηκαν ακόμα πιο πολύ στην άρση των περιορισμών και το πλήρωσαν με πολλά θύματα και πιο αυστηρό λοκντάουν. Είχε δημιουργηθεί ψευδής αίσθηση ασφάλειας, που οδήγησε σε πρόωρη χαλάρωση.
***
* Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, προβάλλει αισιόδοξα την προοπτική για «το μοντέλο Ισραήλ» ή και «το μοντέλο της Μ. Βρετανίας και πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα». Σε αντιδιαστολή με «το κάζο των Πορτογάλων», την απευκταία εξέλιξη, καθώς οι Λουζιτανοί τον περασμένο Ιανουάριο είχαν τη μεγαλύτερη ανά την υφήλιο αναλογία μολύνσεων κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό. Εφαρμόζοντας σκληρό λοκντάουν τότε, η κατάσταση στη χώρα της Ιβηρικής είναι τόσο καλή τώρα, όσο σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Άνοιξαν και την εστίαση.
Ζ.

Εν ψυχρώ
*ΑΝ κάποιος θα επέλεγε να κάνει λαϊκίστικη αντιπολίτευση στη ΝΔ, θα ανέσυρε από το αρχείο όλες τις δηλώσεις στελεχών της, όταν ήταν αντιπολίτευση τότε που κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις δολοφονίες μέρα – μεσημέρι συνήθως, για τα «συμβόλαια» του οργανωμένου εγκλήματος.
Το οποίο παγκοσμίως... προηγείται των Διωκτικών Αρχών και ουδόλως λογαριάζει ποιος είναι κυβέρνηση και ποιος αντιπολίτευση. Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, δεν είναι όμως μια υπόθεση που επιδέχεται λαϊκισμό. Αποτελεί μια αποτρόπαια πράξη και οι Διωκτικές Αρχές επιβάλλεται να αποκαλύψουν, τόσο τους δράστες όσο και τα κίνητρά τους.
Οι (δύο) δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ελλάδα, δεν περνούν επίσης απαρατήρητες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με δεδομένο ότι διεθνώς δολοφονούνται δημοσιογράφοι μετά από έρευνες και για να κλείσουν στόματα.
Για αυτό χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Διεθνής ο διασυρμός, τα υπόλοιπα αποτελούν «εμπνεύσεις» των πολιτικών...
Β.Κ.

Παραπάτησε;
*ΠΡΟΚΑΛΕΙ εντύπωση η σπουδή με την οποία ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου, απέδωσε τον τραυματισμό του 13χρονου μαθητή σε... παραπάτημα.
Ο κ. Οικονόμου απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, με αφορμή τον τραυματισμό του μαθητή στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε πως ο ίδιος ο μαθητής ευθύνεται γιατί... έτρεξε και έπεσε.
«Τα νεαρά άτομα» είπε ο κ. Οικονόμου «ενόψει του αστυνομικού έλεγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών δυστυχώς παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος».
Προχθές που έγινε η συζήτηση στη Βουλή, ούτε η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση της ΕΛ.ΑΣ. είχε ολοκληρωθεί, ούτε ήταν γνωστή επίσης η εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας. Συνεπώς πώς ο κ. Οικονόμου εμφανίστηκε τόσο βέβαιος στη Βουλή για προδίκασε τις συνθήκες του ατυχήματος; Για κάτι τέτοια οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις αρχές...
Β.Κ.

Οδηγάρα
*ΣΕ κλασική συζήτηση με εξυπνάδες οι μεσήλικες Λαρισαίοι γύρω από το τριγωνοπλατειακό παγκάκι.
- Βλέπω ένα άρθρο «Πώς να λύσετε το 50% των προβλημάτων σας». Θα το διαβάσω δύο φορές.
***
*- ΡΕ συ, δεν σταματάς τ’ αμάξι να κατέβω; Φοβάμαι έτσι που οδηγάς.
- Νομίζεις ότι αν ήξερα πώς σταματάει, δεν θα είχα κατέβει κι εγώ;
***
*- ΗΜΟΥΝ με το λάστιχο κι έπλενα το αυτοκίνητο. Περνάει ένας. «Το πλένεις;» με ρωτάει. «Όχι το ποτίζω να γίνει λεωφορείο».
Ζ.

Οι «κονκισταδόρες»
*ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχει συγκροτηθεί μηχανισμός στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμηχανισμός δηλαδή, που συντονίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση. Και ο οποίος βρίσκεται σε προφανή, εκ των κινήσεων αλλά και των συμφραζομένων, επαφή με τον βουλευτή Β. Κόκκαλη. Παρακολουθεί, παρεμβαίνει και φθείρει τον επικεφαλής της οργάνωσης Β. Ζωγράφο, αλλά γενικότερα την επικρατήσασα τάση στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Νομαρχιακής, αφού δεν κατάφεραν για λίγο να την ανατρέψουν στην κάλπη. Επί της ουσίας, αυτός που φθείρεται περισσότερο είναι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. (Εκτός κι αν η κόντρα φέρνει ζωντάνια, αν ενεργοποιεί δυνάμεις).
***
*ΟΥΔΕΝ κακόν αμιγές καλού. Πάντοτε ισχύει και το αντίστροφο. Το επιχειρηθέν άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε κόσμο μέσα στο κόμμα, έφερε όμως και ασθένειες, πολιτικές εννοείται. Απέναντι στις οποίες οι συριζαίοι βρέθηκαν χωρίς αντισώματα. Όπως περίπου οι ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, που κυριολεκτικά εξολοθρεύθηκαν από ασθένειες, όπως η ιλαρά, η γρίπη και η ευλογιά, που μετέφεραν οι Ίβηρες κονκισταδόρες από την Ευρώπη και στις οποίες οι αυτόχθονες δεν είχαν ανοσία.
Αναλόγως και οι γηγενείς συριζαίοι, έχουν να αντιμετωπίσουν άλλου είδους προσωπικές φιλοδοξίες πια, ιδίως από παραπονεμένους παρατεταμένους του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΝΔ, άλλα χνώτα, με άλλους κανόνες και αρχές. Να, επί παραδείγματι, οι μετεγγραφέντες είναι μαθημένοι να ζητούν και να ασκούν την εξουσία. Τι δηλαδή, να ξανακερδίσει ΣΥΡΙΖΑ και να μην είναι εκείνοι στο κουμάντο; Δε λέει...
Ζ.

Εξαγωγές Πορτογαλίας
*ΜΙΑ ολόκληρη παροικία Πορτογάλων, η ομάδα του Ολυμπιακού, που κυριαρχεί μεν στην Ελλάδα, στελεχωμένη όμως από απογόνους των μεγάλων θαλασσοπόρων. Ο προπονητής Πέδρο Μαρτίνς και αρκετοί βασικοί: Ρούμπεν Σεμέδο, Ζοζέ Σα, Τιάγκο Σίλβα, Μπρούμα, όλοι Πορτογάλοι. Όπως κι ο Ντάνιελ Ποντένσε, με τη μεγάλη μεταγραφή στην Αγγλία, συνδετικός κρίκος με τη Γουλβς εκεί, άλλη πορτογαλική ποδοσφαιρική αποικία, που εκτός από τον προπονητή Νούνο Εσπίριτο Σάντος, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της είναι Πορτογάλοι. Εννέα για την ακρίβεια στη σύνθεσή της, τόσοι δεν παίζουν ούτε στις ομάδες της Λισαβόνας.
***
*ΣΤΟΝ Ολυμπιακό πάντως δεν είναι ο Μαρτίνς ο τωρινός μονάχα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν προηγηθεί στο ίδιο πόστο οι Μάρκο Σίλβα, Λεονάρντο Ζαρντίμ, Πάουλο Μπέντο, Βίτορ Περέιρα.
Πορτογάλους τεχνικούς όμως είχε και ο ΠΑΟΚ, τον Φερνάντο Σάντος που διέπρεψε κατόπιν και με την Εθνική και τώρα κρατάει τα ηνία της Εθνικής Πορτογαλίας, προσφάτως τον Άμπελ Φερέιρα, ενώ από τις σημαίες της ομάδας είναι ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Αντρέ Βιεϊρίνια, αλλά κι Σέρτζιο Κοσεϊνσάο ως παίχτης και κατόπιν τεχνικός σύμβουλος.
Ο Φ. Σάντος θήτευσε και στην ΑΕΚ, απ’ όπου επίσης πέρασαν ως προπονητές ο Ζοζέ Μοράις και ο Μιγκέλ Καρντόσο, επίσης Πορτογάλοι, όπως και ο βασικός ποδοσφαιριστής Αντρέ Σιμόες.
Πορτογάλοι κόουτς και στον Παναθηναϊκό, ο Ζοσέ Πεσέιρο κι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, αλλά κι ο πρώην παίχτης της ομάδας Κάρλος Ζέκα, που έγινε κατόπιν Έλληνας και παίζει στην Εθνική.
***
*ΚΑΙ δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, η ποδοσφαιρομάνα Πορτογαλία εξάγει και στα μεγάλα πρωταθλήματα. Εκ των σπουδαιοτέρων ως προπονητές ο Ζοζέ Μουρίνιο κι ο Αντρέ Βίλας Μπόας και ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο τώρα στη Γιουβέντους, ο Μπερνάντο Σίλβα της Σίτι, ο Ντιόγκο Ζότα της Λίβερπουλ, ο Μπρούνο Φερνάντεζ της Μάντσεστερ. Ποδόσφαιρο, το σπουδαιότερο ίσως εξαγώγιμο προϊόν της Πορτογαλίας.
***
*ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι τυχαίο όμως. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, ο «Special One» υπήρξε η ζωντανή διαφήμιση του προπονητικού ταλέντου των Πορτογάλων, όμως ήταν και ο ίδιος «προϊόν» της βιομηχανίας παραγωγής τεχνικών ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε στη χώρα κατά τη δεκαετία ’90. Η πρωτοβουλία ανήκε στα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και του Πόρτο, που -σε στενή συνεργασία με την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- λειτούργησαν τμήματα αθλητικών επιστημών, με έμφαση στο σπορ που οι Πορτογάλοι λατρεύουν. Με επιστημονικές και καινοτόμους μεθόδους εκμάθησης, οι υποψήφιοι προπονητές σπουδάζουν εκεί τα πάντα γύρω από την μπάλα. Τα πτυχία αυτών των σχολών ήταν πιο «βαριά» και από το UEFA Pro, το ανώτερο δίπλωμα προπονητή στην Ευρώπη.
Ζ.

Έφαγε τη γη
*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ πράγματα στις σχέσεις των Λαρισαίων.
- Τηλεφώνησα στον άντρα μου από το τηλέφωνο μιας φίλης μου. «Έλα μωρό μου», μου απάντησε. Αμέσως το κατάλαβε ότι θα ήμουν εγώ.
***
*- ΚΑΛΑ, χωρίσαμε κι έβαλες δέκα κιλά;
- Έφαγα τη γη να σ’ αναζητάω...
***
*- ΑΝ μια γυναίκα δεν σε πρήζει και δεν σε ζηλεύει, μη χαίρεσαι. Το κάνει σε άλλον.
Ζ.

Βαρδινομαρινάκης
*Μ’ ΑΥΤΟ το διπλής προελεύσεως όνομα, ο Βαρδής Μαρινάκης σκηνοθετεί την πλουσιοπάροχη παραγωγή «Σιωπηλός Δρόμος» για το Mega το κανάλι του Μαρινάκη κι όχι για το Star του Βαρδινογιάννη. Η σπέσιαλ τηλεοπτική σειρά αστυνομικού-κοινωνικού περιεχομένου, με τεχνικές κινηματογράφου και φιλοδοξίες διεθνούς καριέρας μέσω Netflix, παίζει στο κανάλι τα βράδια της Κυριακής. Με τη σφραγίδα του πολιτικού μηχανικού απ’ τα Χανιά που έγινε σκηνοθέτης.
Ζ.

Άλλη προσέγγιση
*ΣΕ συνάντηση μαζί τους, ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή στους εμβολιασμούς, από τους εκπροσώπους συνταξιούχων. Τους πρόλαβε. Αντί να γυρέψουν εκείνοι περισσότερα εμβόλια, που τόσο πολύ έχουν καθυστερήσει. Μόνο το 62% άνω των 85 ετών έχουν λέει ενδιαφερθεί να εμβολιαστούν. Το πόσοι υπερήλικες αδυνατούν, καθώς έχουν δυσκολία στη μετακίνηση και δεν μπορούν να φτάσουν στο Εμβολιαστικό Κέντρο, μάλλον δεν θα το σκέφτηκαν.
***
*ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ υπάρχει ένα θέμα προσέγγισης των πραγμάτων, που δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας. Ένα σοβαρό στοιχείο ανέδειξε η βουλευτής Άννα Βαγενά με δήλωσή της: θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε σε συνέντευξη στην τηλεόραση ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν». Το ίδιο βράδυ λάμβανε χώρα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας το πρωτοφανές έγκλημα, όπου ασθενής σηκώθηκε από το κρεβάτι του, πήγε στο διπλανό και έβγαλε από την πρίζα τον αναπνευστήρα που κρατούσε στη ζωή διασωληνωμένο ασθενή με κορονοϊό, επειδή τον ενοχλούσε ο θόρυβος. Διασωληνωμένο ασθενή με κορονοϊό, εκτός ΜΕΘ. (Μάλλον αυτός ο ένας θα ήταν, θα αποτελούσε εξαίρεση).
Ζ.

Μπερδεύτηκε
*ΗΤΑΝ αμέσως μετά τον ύπνο ο νεαρός Λαρισαίος, δεν λειτουργούσαν ακόμη πλήρως τα συστήματά του.
- Καλημέρα, εσύ έχεις σχέση;
- Όχι ακόμη, συνήθως μετά τον καφέ.
- Σχέση είπα βρε, σχέση.
Ζ.

 

TRYPA CIU

*ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ξαφνικά το αφεντικό, οπότε έπρεπε να δείξεις ότι κάτι κάνεις κι εσύ στη δουλειά.
Ζ.

 

MASTERCHEF CIU

*ΚΑΙ να πιτόγυρο master chef. Αποδομημένο που λένε...
Ζ.

 

AGOOS KALOGIANNHS CIU

*- ΜΕ όλη μου την καρδιά, δήμαρχε. Όμως κι εσύ...
Ζ.

 

POLITES CIU

*- ΜΕ όλη μου την καρδιά, δήμαρχε. Όμως κι εσύ...
Ζ.