ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2021 18:15
Πήρε απ’ το περίπτερο τη χθεσινή «Ε» και πετάχτηκε ως τον Μύτικα στα 2.918 μέτρα. Ε, άμα είσαι έμπειρος -όπως ο Θάνος Μαργαρίτης- είναι ευκολάκι το αυθημερόν δρομολόγιο. Πήρε απ’ το περίπτερο τη χθεσινή «Ε» και πετάχτηκε ως τον Μύτικα στα 2.918 μέτρα. Ε, άμα είσαι έμπειρος -όπως ο Θάνος Μαργαρίτης- είναι ευκολάκι το αυθημερόν δρομολόγιο.

Εν πτήσει...


ΧΑΛΑΣΜΟΣ κόσμου... Δορυφόροι πετάνε βραδιάτικα πάνω από τον λαρισαϊκό ουρανό θυμίζοντας επέλαση ... UFO, κινέζικοι πύραυλοι κρέμονται επί των κεφαλών μας, αμερικανικά μαχητικά F-15 διασχίζουν τους θεσσαλικούς αιθέρες και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ στη Λάρισα.
Χαμός στον αέρα, χαμός και στο έδαφος... Πολυκοσμία στην ανοιχτή λαρισαϊκή αγορά, γεμάτα τα καφέ και τα εστιατόρια, ακόμη να κοπάσει το πρώτο ξέσπασμα των στερημένων για έξοδο Λαρισαίων.
Γενικά αυτή η χώρα σου δίνει την εντύπωση ότι ξαφνικά ... τα κονόμησε και πως οι πολίτες της έχουν άφθονο χρήμα για ξόδεμα. Αυξήθηκαν - γράφει ο οικονομικός τύπος - οι καταθέσεις, ανεβαίνει η αγορά ακινήτων, μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινήτων ...
Τι γίνεται εδώ παιδιά; Λεφτά υπάρχουν; Πού βρέθηκαν όταν - λόγω πανδημίας - η χώρα είχε σβήσει τις μηχανές και καθότανε;

Θέσεις εργασίας
ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ μάρτυρας ότι κάτι κινείται στην τοπική οικονομία είναι πάντα η στήλη «Ζητείται» στις Μικρές Αγγελίες της «Ελευθερίας». Όπως διαπιστώνεται καθημερινά εδώ και μήνες η ζήτηση εργαζομένων όλο και αυξάνεται, ενώ με το άνοιγμα πάμε για ρεκόρ... Μπορεί μεν να πρόκειται σε ένα μεγάλο ποσοστό για θέσεις part time στον κλάδο της εστίασης, αλλά ... έτσι είναι η νέα εποχή. Οι νέες οικονομικές δομές δεν ευνοούν οχτάωρα και μονιμότητες, όπως έζησαν οι προηγούμενες τυχερές γενιές... Περάσαμε οριστικά στη ζώνη των ρευστών εργασιακών σχέσεων και είναι γι’ αυτό που η Κυβέρνηση επείγεται να περάσει νέο Νόμο για τα εργασιακά. Να ... κυρώσει δηλαδή με Νόμο αυτά που η αγορά έχει έτσι κι αλλιώς εφαρμόζει στην πράξη.

Υποβιβασμός ΑΕΛ
ΑΝΩΜΑΛΗ προσγείωση για την ΑΕΛ, στου ... Βόλου τις ακρογιαλιές. Ο Αχιλάκος ο Μπέος έδωσε απλώς τη χαριστική βολή σε μια ομάδα που έδειχνε άρρωστη από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Ο Μπέος το έκανε για δεύτερη φορά. Τη μια ως αφεντικό του Πανιωνίου, τώρα ως ΝΠΣ Βόλου, με αυτό το απρόσωπο ... μπέικο κράμα που μάλλον δεν έχει και πολύ σχέση με το βολιώτικο ποδόσφαιρο. Σε άλλες εποχές, ένας Ολυμπιακός ή μια Νίκη Βόλου, παρά την αντιπαλότητα, όλο και θα σκέπτονταν τον γείτονα... Τώρα όμως, το παιχνίδι ήταν και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Κούγια - Μπέου.
Στη Λάρισα, έχει πέσει πολύ βουβό «κλάμα» για τον νέο υποβιβασμό της ομάδας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί φίλαθλοι έχουν πάψει προ πολλού να ασχολούνται με τη σημερινή ΑΕΛ, καθώς δεν εκφράζει αυτό που οι Λαρισαίοι έχουν στο μυαλό τους όταν σκέφτονται αυτήν την ομάδα... Η δική μας ΑΕΛ, θέλουμε να λέμε, δεν υποβιβάστηκε ποτέ. Μια άλλη ομάδα είναι αυτή που έπεσε κατηγορία.
Αυτή η άλλη ομάδα έπεσε εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας, ο οποίος δεν πρόκειται να αλλάξει με το παρόν καθεστώς. Η ΑΕΛ δεν είναι πια η ομάδα πρότυπο, η ομάδα - φυτώριο των ντόπιων ταλέντων. Ένα Κέντρο Διερχομένων λεγεωναρίων είναι τους οποίους -τι ντροπή!- ντύνει με βυσσινί φανέλες και ονομάζει ΑΕΛ. Ε, λοιπόν, κανείς δεν τσιμπάει πια ...
Η ΑΕΛ μπορεί να υποβιβάστηκε. Η νοημοσύνη μας δεν γίνεται να υποβιβαστεί.
* * *
ΚΑΙ τι μέλλει γενέσθαι;
Προσώρας ... τίποτα... Εμείς μένουμε στο γεγονός ότι ο Κούγιας ξαναδήλωσε χθες πως δεν φεύγει κι ότι παραμένει στο τιμόνι. Αν και πρόκειται για δήλωση εν θερμώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικό του μαγαζί είναι, άρα δικές του και οι αποφάσεις. Αλλά και να πουλούσε, ποιος θα αγόραζε; Όταν μάλιστα ο κάθε υποψήφιος αγοραστής ξέρει πως θα βρει απέναντί του διάφορα «στρατόπεδα» (όλοι ... «ΑΕΛάρες εννοείται) που όλοι θέλουν να έχουν λόγο και να κάνουν κουμάντο στην ΑΕΛ;
Κρίμα... Ο Κούγιας θα μπορούσε πραγματικά να δοξαστεί στη Λάρισα. Αλλά με τέτοια ιδιοσυγκρασία... δύσκολο.
Τα ψάχνουμε
- ΤΕΛΙΚΑ αυτός δεν ήταν σεισμός Ελασσόνας, ήταν σεισμός Λάρισας !
Τάδε έφη ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης σε αντιπροσωπεία γονέων της Φαλάνης υπονοώντας ότι ενώ στην Ελασσόνα χρειάζονται 1,5 εκατομμύριο για αποκατάσταση σχολικών υποδομών, στη Λάρισα απαιτούνται 8,5 εκατομμύρια (που ακόμη τα ψάχνουμε).
Το συμπέρασμα είναι πως, για πολλά χρόνια, ακόμη Φαλάνη και λοιποί πληγέντες θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερς.
Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά τον σεισμό του ‘78, πολλά σχολεία λειτουργούσαν σε κοντέινερ για μερικές δεκαετίες... Ας μην το δούμε κι εδώ ένα τέτοιο χάλι.

Δεν αρκεί
ΘΕΤΙΚΟ ότι στρώθηκε ένα μικρό κομμάτι του δρόμου της Φαλάνης από τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά δεν αρκεί. Ο δρόμος, μετά από τόσα χρόνια αφροντισιάς, θέλει γενική ανακατασκευή διότι έχει καταστεί πια επικίνδυνος από τα πολλά μπαλώματα. Και μιλάμε για έναν δρόμο υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου, όχι για τον τελευταίο επαρχιακό δρόμο ...

Σημειώματα
ΚΑΛΑ κάνει ο Δήμος Λαρισαίων και στέλνει σημειώματα σε ιδιοκτήτες οικοπέδων καλώντας τους να ενδιαφερθούν και να καθαρίσουν τα χορταριασμένα οικόπεδά τους. Αλλά άμα αρχίσουν να τους στέλνουν και οι δημότες ανάλογες ... απανταχούσες για ακούρευτα χορτάρια, εκεί να δεις τι γίνεται.
Ειδικά σε κάτι περιφερειακά σχολεία τα χορτάρια στην αυλή έχουν φτάσει 1,5 μέτρο και κανείς από τον Δήμο δεν ασχολήθηκε. Και τα σχολεία υποτίθεται ότι ανοίγουν σήμερα...

Εμβόλια βουλευτών
ΕΚΑΝΕ αυτές τις μέρες με τη σειρά του το εμβόλιο ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και το δημοσίευσε παντού.
Στην ουσία το έκανε για να απαντήσει για μια ακόμα φορά στη συριζαία συνάδελφό του Άννα Βαγενά που είχε κατηγορήσει πρόσφατα τους νεοδημοκράτες συναδέλφους της για παράκαμψη της σειράς. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι παρέσυραν τότε την Άννα με ανυπόστατες πληροφορίες. Γιατί γενικά η σειρά τηρείται, πολλώ δε μάλλον από τους πολιτικούς που ξέρουν ότι τυχόν «ματσαράγκα» θα έβγαινε γρήγορα στον αέρα και η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Είναι ευαίσθητα αυτά τα θέματα, δεν παίζουν.

Ποια Πρότυπα;
ΘΑ γίνουν Πρότυπα Σχολεία στη Λάρισα; Η ερώτησή μου, προς νεοδημοκράτη - στέλεχος της Κυβέρνησης.
- Να είσαι σίγουρος ... Και σύντομα μάλιστα.
- Θα τα κάνετε από την αρχή;
- Μάλλον όχι. Θα επιλεγούν ήδη υφιστάμενα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αν τα κάνουμε από την αρχή, δεν τελειώνουμε ούτε σε τρία χρόνια...
Από την άλλη πάλι, τι σόι σχολεία αριστείας θα είναι αυτά όταν στα «βαφτισμένα» Πρότυπα αυτά σχολεία θα διδάσκει το ίδιο προσωπικό που, στην πλειονότητά του, δεν έχει τα λεγόμενα «αυξημένα προσόντα»;
Θα μου πεις και σε μερικά μοναστήρια βαφτίζουν το ψάρι ... κρέας... Κι αυτό σωστό!
Κολλημένη
ΔΕΝ φτάνει η ταλαιπωρία και η αναγκαστική σκονοπορεία στον παραλιακό του Αγιοκάμπου, σκαλωμένο φαίνεται και το έργο-γέφυρα στο Πουρί, που όταν ολοκληρωθεί, θα ανακουφίσει πάρα πολύ τον παραλιακό και όσους κινούνται στον δυτικό παράλληλό του, πηγαίνοντας προς σπίτια, κτήματα ή άλλες δουλειές τους.
Εδώ και αρκετό καιρό όμως, τα έργα φαίνεται να έχουν σταματήσει, με το στήσιμο των δύο μεγάλων βάσεων στις άκρες του ρέματος, περιμένοντας την τοποθέτηση του οδοστρώματος της γέφυρας. Κάποιος λόγος προφανώς θα υπάρχει, αλλά μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες καλό θα ήταν να πληροφορηθούν το γιατί, αλλά κυρίως το πότε το έργο θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Φροντιστήρια
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ σιγά σιγά στην καθημερινότητα, πρεμιέρα έχουν σήμερα Δευτέρα και τα φροντιστήρια: Ανοίγουν μόνο για τη Γ’ Λυκείου. Ανοίγουν; Όχι όλα! Κάποια από τα μεγάλα, κεντρικά, ιστορικά φροντιστήρια της Λάρισας... συνεχίζουν online. Ίσως τα επιδόματα; Ίσως οι πληρωμές των εκπαιδευτικών; Τι είναι αυτό που οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση, μη βοηθώντας τα παιδιά διά ζώσης, έστω τον έναν μήνα που απέμεινε; διερωτώνται αρκετοί Λαρισαίοι γονείς. Ποιος ξέρει... Η απογοήτευση βέβαια των υποψηφίων όσο και των ιδίων μεγάλη, αλλά ίσως τις επόμενες μέρες κάτι αλλάξει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass