Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2021 18:10
*ΔΕΝ είναι μόνο η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού που αραίωσε θεαματικά τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Είναι κι η οικοδομή στα πολύ κάτω της μια δεκαπενταετία τώρα, άλλαξε κι η σύνθεση όσων απασχολούνται στα δημόσια έργα, ενώ ακόμη και το ΚΚΕ παραδέχεται ότι γενικότερα «ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό» στη χώρα. Στο πάλαι ποτέ κραταιό Συνδικάτο, που έκανε τις αίθουσες και τις διαδηλώσεις να βογκούν από κόσμο, μετριούνται τώρα και βγαίνουν καμιά δεκαπενταριά Μοϊκανοί όλοι κι όλοι, μαζί με το προεδρείο.  Ζ. *ΔΕΝ είναι μόνο η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού που αραίωσε θεαματικά τη συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Είναι κι η οικοδομή στα πολύ κάτω της μια δεκαπενταετία τώρα, άλλαξε κι η σύνθεση όσων απασχολούνται στα δημόσια έργα, ενώ ακόμη και το ΚΚΕ παραδέχεται ότι γενικότερα «ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό» στη χώρα. Στο πάλαι ποτέ κραταιό Συνδικάτο, που έκανε τις αίθουσες και τις διαδηλώσεις να βογκούν από κόσμο, μετριούνται τώρα και βγαίνουν καμιά δεκαπενταριά Μοϊκανοί όλοι κι όλοι, μαζί με το προεδρείο. Ζ.

Ποια μάσκα...


*ΔΕΝ είναι και λίγοι οι Λαρισαίοι που προσέχουν τηρώντας τα μέτρα. Ούτε και πάρα πολλοί όμως είναι. Μα κι αυτά τα μέτρα λιγάκι περίεργα, αντιφατικά, δεν πείθουν και τόσο.
Όταν περπατάς μόνος σου, με κανέναν άλλον κοντά σου, είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Κι όταν κάθεσαι σε μαγαζί με παρέα, όχι. Άντε τώρα να το καταλάβει κάποιος αυτό. Και κανένας δηλαδή δεν προσπάθησε να το εξηγήσει. Και τι να πει δηλαδή...
***
*ΣΤΑ καφέ και τα ουζερί κανένας δεν φοράει μάσκα, ούτε καν στο σαγόνι. Και πώς θα πιει δηλαδή, πώς θα φάει ή θα καπνίσει... Ταυτόχρονα συζητάει «γόνα με γόνα» με τους συνδαιτημόνες, σε απόσταση αναπνοής και με τους θαμώνες στα γειτονικά τραπέζια. Τα σταγονίδια σε ένα διαρκές πάρτι.
- Να κοίτα... Μόνο εμείς οι 5 φοράμε μάσκα σε όλο το μαγαζί, κανένας άλλος...
Απελπισμένοι, ούτε να θυμώσουν δηλαδή, οι απόμαχοι πλην όμως ενεργοί Λαρισαίοι, παρέα χθες στη συνοικιακή πλατεία.
Ζ.

Πεταμένα λεφτά
*ΑΛΛΟ ένα παράδοξο της ΕΡΤ. Αν είναι δυνατόν... Σαββατόβραδο κι έχει τον τελικό της Γιουροβίζιον, ένα περίβλεπτο προϊόν που της κοστίζει κιόλας κάμποσο. Γίνεται, πανευρωπαϊκώς, διάλειμμα για διαφημίσεις, ενώ εξελίσσεται η ψηφοφορία, στην πιο κρίσιμη στιγμή του διαγωνισμού, τη στιγμή με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα. Και τι διαφημίσεις δείχνει η ελληνική κρατική τηλεόραση; Βασικά, τρέιλερ από εκπομπές και σίριαλ δικά της, τζάμπα πανάκριβος τηλεοπτικός χρόνος, χασούρα μεγάλη. Με τι να ασχολούνταν άραγε το εμπορικό τμήμα της ΕΡΤ, άλλο κανάλι παρακολουθούσε;
Ζ.

Καθυστέρηση
*ΕΞΑΛΛΟΣ ο Λαρισαίος Β. Γ.
- Το επίδομα πετρελαίου, πότε; Καλοκαίριασε... Άλλα είχαν πει, πουθενά όμως η β’ δόση. Και φυσικά κανείς δεν απαντάει στα τηλέφωνα. Νομίζουν ότι δεν το έχουμε ανάγκη;
Ζ.

Όλα τζάμπα;
*ΤΗ μια μέρα συνελήφθη ο 45χρονος Τυρναβίτης, κατηγορούμενος ότι αποπειράθηκε να ληστέψει ιδιοκτήτη πιτσαρίας, ο δικαστής τον άφησε ελεύθερο μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Οπότε εκείνος βγήκε στην αγορά της Λάρισας κι είπε να πάρει καινούργια ρούχα, χωρίς να τα πληρώσει όμως. Κι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν ξανά «σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Τυρνάβου», ύστερα πήγε για τσίπουρα δηλαδή. Άγνωστο αν θα τα πλήρωνε...
Ζ.

Περί τεκνων
*Η ζωή είναι σύνθετη, όμως τα πράγματα είναι κατά βάση απλά, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στην παρέα των Λαρισαίων.
- Μία 45άρα με δύο παιδιά που τα έχει μ’ έναν 23χρονο, θεωρείται τρίτεκνη;
- Άμα όλα της τα τεκνα, δεν έχουν τόνο...
***
*- ΓΙΕ μου πού πας;
- Μάνα θα πάω στα καράβια...
- Κι εσύ κόρη μου πού πας;
- Εγώ μάνα πάω να τα σύρω.
***
*- ΈΠΙΑΣΑ τον άντρα μου με μια πιτσιρίκα...
- Και τι της είπες;
- Χίλια συγγνώμη κούκλα μου για τα χάλια του.
Ζ.

Αναγραμματισμός
*ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ με την κυριακάτικη αναφορά για τα 400 παιδικά χαμόγελα ημερησίως που μειώνονται στα 15 κατά την ενηλικίωση των ανθρώπων, η Λαρισαία φιλόλογος Ν. Δ.-Η. εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε έναν απλό αναγραμματισμό: τα παιδικά χα χαχα μετατρέπονται σε αχ αχαχ των μεγάλων.
Ζ.

Σκάρτα γκάλοπ
*ΚΑΝΕΙ πέτρα την καρδιά του ο Νίκος Καρδούλας, ο μέγας που τον ξήλωσαν απ’ τη ΝΔ για την ειλικρίνειά του, τώρα δεν διστάζει να θίξει και τον εαυτό του. Παραδέχεται το σφάλμα του εν τοις πράγμασι και εκ των υστέρων, βαστάει όμως μυστικό το πώς ξεπερνούσε την παραμόρφωση κι έβγαζε σωστά αποτελέσματα, για τα οποία ο ίδιος καμαρώνει. Αφού τα στοιχεία αυτών των δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούσε για να κάνει τη δικιά του υπερδημοσκόπηση, που όπως έλεγε, έπεφτε πάντα μέσα. «Οι παραδοσιακές μέθοδοι ερευνών της κοινής γνώμης στην Ελλάδα περνούν μια κρίση, διότι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν έχει σταθερό τηλέφωνο και το ποσοστό αυτών που απαντούν σε μια τηλεφωνική έρευνα είναι πολύ χαμηλό. Έτσι η τυχαιότητα του δείγματος μειώνεται, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην αντιπροσώπευση του δείγματος, αλλά στα αποτελέσματα των ερευνών». (Άργησε λίγο, αλλά το κατάλαβε κι ο ειδικός).
***
*ΥΠΟ το φως του συμπεράσματος αυτού, ο Ν. Καρδούλας αποπειράθηκε δικιά του, προσωπική δημοσκόπηση, πληρώνοντας ο ίδιος ανάρτηση με ερώτημα στο facebook. Κι έβγαλε αποτέλεσμα, που το θεωρεί αξιόπιστο: Ένα 27%, λέει, δεν θα επέλεγε να κάνει κανένα εμβόλιο, ενώ άλλο ένα 18% θα προτιμούσε το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο που όμως δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Άρα; Πρόβλημα. Πώς το λύνεις;
Ζ.

Τα 8 θαύματα
*ΕΧΟΥΝ το σχολείο, που δεν έχουν, έχουν κι όλα τα υπόλοιπα οι Λαρισαίοι μαθητές. Οι οποίοι ανταπεξέρχονται όμως.
- Τι να πουν και οι μαθηματικοί... Όλο προβλήματα έχουν.
***
*- ΓΙΩΡΓΑΚΗ πες μας δύο αντωνυμίες;
- Ποιος; Εγώ;
- Μπράβο Γιωργάκη. Βλέπεις όταν διαβάζεις;
***
*- ΞΕΡΕΙΣ ποια ήταν τα 8 θαύματα του κόσμου;
- Μα, 7 είναι...
- Για κοίταξέ με καλύτερα...
Ζ.

Ο «θείος» της
*ΣΤΗΝ αναγκαιότητα επαναδημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης αναφέρεται στην κυριακάτικη παρέμβασή του μέσω της εφημερίδας ο Πέτρος Ηλιάδης. Με τις στάνταρ βολές κατά της Δεξιάς και της συντήρησης, θεωρεί ότι το εγχείρημα δεν μπορεί να το επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαψεύσεις της τετραετούς διακυβέρνησής του. Εκπλήσσει ωστόσο ο αρθρογράφος με τον ρεαλισμό του: «Το Κίνημα Αλλαγής παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά, επειδή οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν το ευνοούν αντικειμενικά, είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει τόσο, ώστε να εκφράσει από μόνο του τη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της». Κι αν αυτό το ομολογεί ο Λαρισαίος «θείος της Φώφης»... Ο από πάντα πασοκτζής φροντίζει να διευκρινίσει ότι δεν είναι φυσικά με τον Λοβέρδο, επ’ ουδενί. Επομένως;
***
*«ΕΙΝΑΙ ανάγκη επομένως να υπάρξει με άλλους όρους η ανασυγκρότηση και αναδιάταξη του προοδευτικού χώρου», συμπεραίνει, «κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο από τη συνεργασία δύο ή και περισσοτέρων κομμάτων... δεν μπορεί να γίνει με συνεννοήσεις κορυφής των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης... να υπάρξουν πολιτικές διεργασίες και πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα από ικανούς και εμπνευσμένους ανθρώπους... με συμμετοχή και συνέργεια του Δημοκρατικού Λαού... οι ηγεσίες των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, να δώσουν χώρο στις νέες πρωτοβουλίες στηρίζοντάς τες...». (Δύσκολο; Σύνθετο σίγουρα. Η ζωή πάντως είναι πιο πολύ).
Ζ.

Τα λέει...
*«Η επιρροή της Κυβέρνησης ήταν άμεση, πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν βάσει κυβερνητικών ειλημμένων αποφάσεων, τις οποίες απλώς συζητούσε η επιτροπή στη συνέχεια». Δεν μασάει τα λόγια του, άλλωστε παραιτήθηκε πέρυσι από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, ο Σπύρος Ζακυνθινός καθηγητής κι αυτός Εντατικολόγος στην Αθήνα, στον «Ευαγγελισμό», αδελφός του Επαμ. Ζακυνθινού με την αντίστοιχη θέση στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας. «Δεν ανέχομαι να με περιπαίζουν, έχω φάει τα παντελόνια μου -όπως κι άλλοι- στα θρανία για να είμαι εδώ που είμαι. Την αξιοπρέπειά μου την κρατάω πιο ψηλά από οτιδήποτε».
***
*Ο λόγος του έχει μια επιπλέον βαρύτητα: «Το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε για να προστατευτεί η Κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, όχι τα μέλη της επιτροπής. Αν ήταν μόνο για την επιτροπή, που πάλι θα ήταν υπερβολή, είναι ότι τους προστατεύει από κάθε λογής ψεκασμένους που κάνουν διάφορες παρεμβάσεις και μηνύσεις».
Είναι σαφής ο καθηγητής: «Είναι εχθρική κίνηση διαρκείας προς την κοινωνία η μη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμη και σήμερα συνεχίζεται το όργιο αισχροκέρδειας από ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές. Γνωρίζω οικογένειες που ζουν με 200 ευρώ τον μήνα και πληρώνουν μοριακά τεστ των 60 ευρώ. Είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας, που δεν το καταλαβαίνουν οι κύριοι που κυβερνούν, γιατί γεννήθηκαν μέσα σε χρυσά σπάργανα».
***
*«ΜΕΤΡΑΜΕ πλέον παραπάνω από 11.500 θανάτους στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στα χειρότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον πληθυσμό μας, τόσο σε σύγκριση με την Ευρώπη όσο και με άλλες χώρες... Την Κυβέρνηση ενδιέφερε όχι να γίνει η δουλειά όπως πρέπει, αλλά να μην εμφανιστούν ότι φταίνε. Μια φορά δεν παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος, μόνο η επικοινωνία και το φαίνεσθαι τους απασχολεί, όχι το ουσιαστικό που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας... Πιστεύω ότι αν είχαν γίνει επιτάξεις σοβαρών ιδιωτικών κλινικών, όπως είναι το Ιατρικό Κέντρο, το Υγεία ή το Διαβαλκανικό, αυτά θα βοηθούσαν το ΕΣΥ, από άποψη των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Αυτοί που σχεδίαζαν να διαλύσουν το ΕΣΥ, θα το σκεφτούν δύο φορές να το κάνουν τώρα. Η κοινή γνώμη, που είχε νομίσει ότι ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει σημαντικά, πιστεύω ότι τώρα κατάλαβε ότι είναι μόνο βοηθητικός στον δημόσιο τομέα». (Τέτοια που λέει, περιμένει ότι θα τον παίξουν τα κανάλια;).
***
*ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ωστόσο ότι «οι εμβολιασμοί έχουν οργανωθεί επαρκώς. Υπάρχει όμως άρνηση πολλών να εμβολιαστούν. Δυστυχέστατα. Εδώ περιμέναμε από τα καλοταϊσμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να κάνουν δουλειά. Αλλά όχι, καθώς η δουλειά των ΜΜΕ αυτήν την εποχή είναι μόνο να λιβανίζουν τους κυβερνώντες».
Ζ.

Προαστιακός
*ΠΟΙΕΣ αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας στον Προαστιακό. Σαρδέλες έγιναν οι επιβάτες του δρομολογίου των 5.20 μ.μ. από τη Θεσσαλονίκη για Λάρισα προχθές το απόγευμα, καθώς απ’ τα παράλια της Λεπτοκαρυάς επιβιβάστηκαν πάρα πολλοί νεαροί λουόμενοι. Που -όπως έλεγαν στην «Ε»- αναγκάστηκαν να φύγουν απ’ τη θάλασσα, όπου είχαν πάει για μπάνιο, νωρίς το απόγευμα.
Ενώ αν υπήρχαν περισσότερα δρομολόγια, θα προγραμμάτιζαν για αργότερα την αναχώρησή τους, αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες θα ταξίδευαν πιο άνετα.
Ας το δουν το θέμα οι αρμόδιοι, μπαίνοντας σιγά - σιγά στο καλοκαιράκι.

Έχω να πάρω γράμμα σου...
*ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ μιας άλλης εποχής από τον Λαρισαίο Κ. Π. Στους ταχυδρομικούς, που αποτελούν πλέον είδος υπό εξαφάνιση, πλήρης διάλυση στα ΕΛΤΑ στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης. Ο ταχυδρόμος πάει... Κι ο απλός άνθρωπος που δεν έχει αντιληφθεί τι εξελίσσεται, παραπονιέται που καθυστερεί η αλληλογραφία του, οι λογαριασμοί δηλαδή, καρτποστάλ δεν έχει πια.
***
*ΘΥΜΙΖΕΙ λοιπόν σκηνή χωριού απ’ το παρελθόν.
- Λαβαίν'τς κάνα γράμμα π’τουν αδερφό σ';
- Στ' χάσ' κι στ' φέξ' , του νι καρτιρού του καλουκαίρ' να μόρθ'...
Ζ.

Άντε ντε...
*ΕΛΕΓΑΝ διάφορα οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Τι κάνει εκείνη η συμπαθητική γιαγιά που μένει δίπλα σας;
- Πέθανε πέρυσι.
- Άντε... Πόσο χρονών;
- 94.
- Από τι;
- Από να ναρκωτικά μωρέ, τι άλλο...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass