ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2021 18:00
*ΣΤΗΝ οδό Μυστρά έγινε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Οι εργασίες τελείωσαν πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρασε το Πάσχα, πάει και του Θωμά, τελειώνει ο Μάιος κι ακόμη να τοποθετηθούν τα φρεάτια, δύο είναι. Σε ερώτηση του Α. Κ. στο συνεργείο του εργολάβου, του απάντησαν ότι έχουν δουλειές αλλού και δεν προλαβαίνουν. Σοβαρά; Και οι ανοιχτές παγίδες, πρέπει να περιμένουν; Τα μικρά παιδιά που τριγυρνούν μέχρι πότε θα ρισκάρουν με τα σίδερα που εξέχουν απ’ τους λάκκους; Επικοινώνησε ο άνθρωπος και με την υπεύθυνη του έργου στη ΔΕΥΑΛ, του είπε ότι θα το φροντίσει. Μάλλον δεν τα κατάφερε.					            Ζ. *ΣΤΗΝ οδό Μυστρά έγινε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Οι εργασίες τελείωσαν πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρασε το Πάσχα, πάει και του Θωμά, τελειώνει ο Μάιος κι ακόμη να τοποθετηθούν τα φρεάτια, δύο είναι. Σε ερώτηση του Α. Κ. στο συνεργείο του εργολάβου, του απάντησαν ότι έχουν δουλειές αλλού και δεν προλαβαίνουν. Σοβαρά; Και οι ανοιχτές παγίδες, πρέπει να περιμένουν; Τα μικρά παιδιά που τριγυρνούν μέχρι πότε θα ρισκάρουν με τα σίδερα που εξέχουν απ’ τους λάκκους; Επικοινώνησε ο άνθρωπος και με την υπεύθυνη του έργου στη ΔΕΥΑΛ, του είπε ότι θα το φροντίσει. Μάλλον δεν τα κατάφερε. Ζ.

Πρωτοπορεί
*ΤΑ ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα και τα κρούσματα σαράντα.


Αδυνατεί η Λάρισα να ξεριζώσει το κακό απ’ τον κόρφο της. Με το που ανεβαίνουν τα εντοπισμένα περιστατικά στη χώρα, η θεσσαλική πρωτεύουσα σπεύδει να διεκδικήσει γενναία μερίδα.
Πάντα μπροστά στην άσχημη επίδοση, μην την κατηγορήσουν ότι υστέρησε. Με τον τρόπο που ζει και κινείται ο κόσμος στην πόλη, πάλι καλά δηλαδή.
Ζ.

Από την καλή...
*ΚΙ όμως οι Λαρισαίοι συνεχίζουν με χιουμοριστική διάθεση.
- Με τα ράπιντ τεστ πάντως, μάθαμε πως η μύτη μας έχει κι άλλο χώρο πιο μέσα, που δεν τον χρησιμοποιούσαμε.
***
*- ΔΥΣΤΥΧΩΣ φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν κατάφερα να παρευρεθώ στο GP του Μονακό λόγω της πανδημίας Covid-19. Τις άλλες δεν πήγαινα γιατί δεν είχα λεφτά.
***
*- ΟΣΟΙ οδηγούν μόνοι τους στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα και φορούν και τη μάσκα, καλά είναι να βάζουν και τις ασφάλειες. Δεν είναι να παίζεις με τον θάνατο.
***
*- ΚΑΙ δύο κιλά αισιοδοξία βάλε κυρ Στέφανε, από την καλή, την αδικαιολόγητη.
Ζ.

Αλληλοσυγχώρηση
*ΚΛΕΙΝΟΥΝ οι πληγές καθώς περνούν τα χρόνια. Εκεί πάνω στα 7 φαίνεται ότι γίνονται τα θαύματα. «Με αφορμή το νέο ζήτημα που έχει ανακύψει με τη σχολική στέγη, το 55ο και άλλα νηπιαγωγεία της πόλης μας, θα αναφερθώ εν τάχει στον σχεδιασμό και την κατασκευή των παιδικών σταθμών και άλλων σχολικών συγκροτημάτων που έγιναν επί θητείας μας, ευχαριστώντας καταρχάς την κα Καραλαριώτου για την αναφορά που έκανε στο έργο μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο».
Πρόκειται για δήλωση, ναι, του Κ. Τζανακούλη. Κι εκείνη τον αναγνώρισε αλλά κι αυτός τη συγχώρησε.
Ακολούθως, ο μακροβιότερος δήμαρχος παρουσιάζει ένα προς ένα τα κτίρια της δεκαεξαετίας του, για να καταλήξει: «Κλείνοντας θέλω να τονίσω ξανά ότι τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, ειδικά για τους Π.Σ. δεν είχε κανένας δήμος στην Ελλάδα».
Ζ.

Περίπου 50 χλμ.
*ΔΕΝ είναι και λίγο... Με Αιγάνη, Μεσάγγαλα, Καστρί-Λουτρό, Κουλούρα, 6 χιλιόμετρα παραλία μετράει στην επικράτειά του ο Γ. Μανώλης. Ο δήμαρχος Τεμπών τις περιποιείται λεπτομερώς, μέχρι και την άμμο λέει κοσκινίζει, κυριολεκτικά, στις παραλίες, τρεις φορές κιόλας στη διάρκεια της σεζόν. Και καμαρώνει και τρεις Γαλάζιες Σημαίες να κυματίζουν στο θαλασσινό αεράκι.
Κολλητά, από Αλεξανδρινή ξεκινούν οι παραλίες του Δήμου Αγιάς που συνεχίζουν σε Στόμιο, Καρίτσα, Κόκκινο Νερό, Κουτσουπιά, Παλιουριά, Βελίκα, Σωτηρίτσα, Αγιόκαμπο, Πολυδένδρι, Ρακοπόταμο κι άλλες μικρότερες ανάμεσά τους, εκτείνονται σε κοντά 45 χιλιόμετρα μήκος, τα 13 σε μία ενιαία. Με εμπειρία δεκαετιών ως δήμαρχος Μελιβοίας πρώτα, ο Αντ. Γκουντάρας μεριμνά αναλόγως, τις Γαλάζιες Σημαίες τις έχουν ξεπεράσει πια, τις πλήρωσαν επί πολλά χρόνια, όμως δεν καταφέρνει να πείσει την αντιπολίτευση πως δεν αξίζει τον κόπο και το χρήμα για να τις αποκτήσει.
Ζ.

Βρες φόρμα
*ΑΠΟ λογοπαίγνιο σε λογοπαίγνιο το πήγαιναν στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Σήμερα έχουμε χταπόδι στα κάρβουνα.
- Είναι καλά χτυπημένο;
- Με το ΕΚΑΒ μας το έφεραν.
***
* - ΜΑΝΑ θα ξεκινήσω γυμναστήριο.
- Γιατί;
- Για να βρω τη φόρμα μου.
- Στην ντουλάπα είναι πλυμένη και σιδερωμένη.
***
*- Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή της ζωής σου, ασχέτως φύλου, ηλικίας και πεποιθήσεων, οπαδικών, κομματικών ή άλλων, σίγουρα το ξέρεις ότι έχεις βρίσει την Παναχαϊκή.
Ζ.

Έξτρα βαλίτσα
*«Ο Προτάσεβιτς απειλούσε να βάλει βόμβα στα οικονομικά της εταιρείας με τη στάση του», σχολίαζε χθες εκπρόσωπος της Ryanair.
Τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης παρουσιάζει μόνο το «Κουλούρι»: Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair σε Λευκορωσικό έδαφος και η σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του. Παρά τις φήμες ωστόσο για σύλληψη του δημοσιογράφου λόγω της κριτικής που ασκούσε στον πρόεδρο Λουκασένκο, φαίνεται πως η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού ο άτυχος άνδρας δεν είχε πληρώσει για να κουβαλήσει μια έξτρα χειραποσκευή κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο της εταιρείας, αμέσως πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη ώστε να συνοδεύσουν το αεροσκάφος μέχρι το πλησιέστερο αεροδρόμιο ώστε να συλληφθεί ο δράστης, για να παραδειγματίζονται όσοι θελήσουν να γλιτώσουν λεφτά σε μελλοντικές κρατήσεις. (Πόσο μακριά απ’ την αλήθεια μπορεί να είναι;)
Ζ.

Ξύμπασα πόλις
* ΠΟΛΛΑΚΙ και ξύμπασα πόλις κακού ανδρός απηύρα, ος τις αλιτραίνη και ατάσθαλα μηχανάαται.
Ο πρόεδρος Γ. Ε. απαγγέλει Ησίοδο, μάλιστα. Πολλές φορές μια ολόκληρη πόλη υποφέρει από έναν κακό άνθρωπο, που μηχανεύεται ατιμίες και ατασθαλίες.
(Όχι για τη Λάρισα, αναφέρεται κάπου κοντά όμως. Ούτε για ομάδα ποδοσφαιρική, άλλη).
Ζ.

Δισδιάστατα και επιμήκη
*ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ η Μαρία Γκάινσα με το «Οπτικό νεύρο», ένα βιβλίο γραμμένο με «ματιές». Μια Αργεντίνα, δημοσιογράφος και τεχνοκριτικός, που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες, στην προσωπική τους ιστορία, πλέκοντας ένα μυθιστόρημα καθώς αφηγείται ταυτόχρονα και μια προσωπική οικογενειακή ιστορία.
***
*ΕΝΑ μικρό δείγμα από τις ζωγραφιές της στο χαρτί με λέξεις: Στην Κρήτη, το 1541, γεννήθηκε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, καθ’ ημάς Ελ Γκρέκο. Δεν ήταν το ιδανικό μέρος για να γεννηθεί κάποιος που ήθελε να γίνει καλλιτέχνης, αλλά σ’ εκείνο το νησί όπου συμβίωναν καθολικοί Βενετσιάνοι και ορθόδοξοι Έλληνες, που εξασκήθηκε ως ζωγράφος βυζαντινών εικόνων, έργα δισδιάστατα και επιμήκη, που επεδίωκαν μάλλον να επικαλεστούν τα θεία παρά να τα αναπαραστήσουν.
Πέρασε απέναντι στη Βενετία όπου αφομοίωσε τον Τιντορέτο, τον πιο κινηματογραφικό από τους πέντε αθάνατους της βενετσιάνικης ζωγραφικής. Κατέβηκε στη Ρώμη όπου βασίλευε ο Μιχαήλ Άγγελος, που μέχρι το τέλος των ημερών θα παρέμενε ο υπέρτατος αντίπαλός του, κι από τον οποίο ο Ελ Γκρέκο πήρε περισσότερα απ’ όσα θέλησε να παραδεχτεί... Κι ύστερα στο Τολέδο όπου βρήκε τον δρόμο του προς τη δόξα. Εκεί συνέβη κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί.
Μια χειμωνιάτικη νύχτα, ένας παγωμένος αέρας άρχισε να φυσά μέσα από τις εικόνες του. Ο χώρος στένεψε, οι φιγούρες άδειασαν και ψήλωσαν σαν να ήθελαν να προσαρμοστούν στην κατάσταση κι όλοι όσοι εκείνες τις μέρες είδαν τους νέους πίνακες, γύρισαν σπίτι τους ζαλισμένοι...
***
*ΕΧΩ αδυναμία σ’ αυτόν τον πίνακα, Ο Ιησούς στον Κήπο των Ελαιών. Δεν είναι το θέμα που με ελκύει αλλά ο τρόπος που όλα μοιάζουν να αιωρούνται. Η βαρύτητα λειτουργεί αντίστροφα: Κάτι τραβάει τις φιγούρες προς τα πάνω και τις πηγαίνει προς τα σύννεφα... Ο Άλντους Χάξλεϊ είχε σκεφτεί πως αν ο Ελ Γκρέκο είχε ζήσει μέχρι τα ενενήντα, θα είχε καταλήξει να κάνει αφηρημένη τέχνη, λόγω του ενστικτώδους συναισθηματισμού του.
Ζ.

Περιστατικά
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ φοιτητές με εξτρίμ διάθεση.
- Έχω στείλει ψυχίατρο σε άλλο ψυχίατρο.
***
*- ΕΓΩ ήμουν πολύ σοβαρός άνθρωπος, μέχρι που γεννήθηκα.
***
*- ΟΤΑΝ φώναζες μικρός «μαμάαα», σου απαντούσε κι η δική σου μάνα «μαμούνια» ή μόνο η δική μου ήταν διακεκριμένη εντομολόγος;
Ζ.

Εξωφρενικό
*«ΕΔΩ και χρόνια, από το 2014, είχα παραμείνει με την εντύπωση ότι η απογραφή όλων των σημείων υδροληψίας και συνεπώς και των υδρογεωτρήσεων υλοποιείται με το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, το Ε.Μ.Σ.Υ., που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας...».
Ο Κώστας Γκούμας διηγείται και δικαίως εκπλήσσεται από τη θεαματική εμπλοκή, έως γκάφα. Διάβασε κι αυτός στην εφημερίδα για τους εντεταλμένους του επίσης κρατικού Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.), που επισκέφθηκαν λέει τους δημάρχους Λαρίσης και Κιλελέρ ανακοινώνοντας το πρόγραμμα καταγραφής των γεωτρήσεων στις περιοχές τους. Ναι; Όταν ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, ο Ψηφιακός Χάρτης, τα πάντα όλα για τις γεωτρήσεις υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα. (Απίστευτο;)
***
*ΟΙ «υδρονομείς» αγρυπνούν όμως, και εκθέτουν τους γραφειοκράτες.
Τις επόμενες ημέρες, λέει, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την αρμόδια υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή έστω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχει μερική αρμοδιότητα. Δεν βρέθηκε ένας διευθυντής ή έστω αρμόδιος υπάλληλος να πει: «Βρε παιδιά, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται, εσείς τι επιπλέον στοιχεία θέλετε;».
Οι δε δήμαρχοι Απ. Καλογιάννης-Θαν. Νασιακόπουλος, που εκτέθηκαν φωτογραφιζόμενοι να συζητούν, δεν ρώτησαν κάποιον αρμόδιο υπάλληλό τους;
***
*«ΕΙΝΑΙ τόσο δύσκολο να συνεργαστούμε και να μην σπαταλάμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για ίδια ή παρόμοια αντικείμενα;» αναρωτιέται ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ. Την απάντηση την ξέρει καλά καθώς ο Κ. Γκούμας διετέλεσε διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων: «Εκτός από το τέρας της γραφειοκρατίας, υπάρχει και η Λερναία Ύδρα των συναρμοδιοτήτων. Ένα κεφάλι κόβεις, δέκα φυτρώνουν».
***
* ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Δεν αποκλείεται να δοξαστεί ξανά ο υπουργός Ψηφιακής Κυρ. Πιερρακάκης, με κάποια καινούργια πλατφόρμα για πομώνες στον κάμπο. Αφού τα στοιχεία που χρειάζεται η Ε.Α.Γ.Μ.Ε. υπάρχουν στο Ε.Μ.Σ.Υ. αλλά πιθανότατα δεν τους δίνουν πρόσβαση. (Θα φιλοτιμηθεί κάποιος να του απαντήσει; Αν νιώθει ότι έχει προσβληθεί...).
Ζ.

Επιβλέποντες
*ΑΣΤΟΧΙΕΣ, ημιτελείς και –κυρίως- ατελείς παρεμβάσεις, -ισχυρίζονται ότι- διαπιστώνουν συμπολίτες, σε έργα που γίνονται σε οδούς της πόλης, στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ. Αν και δεν πρόκειται για γνώμες ειδικών και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κρίνουμε τη βασιμότητά τους, ένα ερώτημα που θέτει Λαρισαία, ίσως έχει την αξία του. Γνώστρια των διαδικασιών εκτέλεσης δημόσιων και δημοτικών έργων που γίνονται αυτό το διάστημα στη γειτονιά της (οδός Ρούσβελτ), απορεί διότι δεν βλέπει μηχανικό επιβλέποντα του Δήμου να παρακολουθεί τις εργασίες που εκτελούν τα συνεργεία του εργολάβου.

Καταστροφή
*- ΑΣΤΑ να πάνε, έχω πολύ σοβαρό πρόβλημα...
Ο Λαρισαίος δονζουάν το κουβέντιαζε με στενό του φίλο.
- Που λες, πήρα γράμμα από τον άντρα μιας παντρεμένης, ο οποίος με απειλεί πως αν δεν σταματήσω να βλέπω τη γυναίκα του.... Πολύ άγριος, ότι θα με καθαρίσει και τέτοια. Και δείχνει και πολύ πειστικός, φαίνεται να ξέρει τα πάντα για μένα. Φοβάμαι ρε συ στ’ αλήθεια...
- Ε, κι εσύ... Διέκοψε μαζί της να ηρεμήσεις. Σιγά μην στενοχωρηθείς, σε ξέρω...
-Εγώ είναι που δεν ξέρω... Δεν ξέρω το όνομα αυτού του τύπου, είναι ανώνυμο το γράμμα. Πρόβλημα σοβαρό σου λέω...

Ζ.

 

ANTRAS CIU

*ΟΤΑΝ η δικιά σου φιλάει άλλον κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτε διότι είναι ο άντρας της.
Ζ.

 

DASOS CIU

*ΚΑΙ να που κατά κάποιο τρόπο αλλάζουν τα γράμματα στο δάσος...
Ζ.

 

EBRAION CIU

*«ΠΝΙΓΜΕΝΟ» στη βλάστηση το παρτέρι της πλ. Εβραίων Μαρτύρων, καρτερεί τη φροντίδα...

 

PLATEIA CIU

*ΠΡΑΣΙΝΟ, λουλούδια, δέντρα, ίσκιοι, νερά τρεχούμενα, εικόνες παραδεισένιες στην Κεντρική πλατεία της τσιμεντούπολης.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass