ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2021 18:00
*ΕΝΤΟΝΟ διάλογο, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες, είχε χθες η Άννα Βαγενά, στην αίθουσα της Βουλής, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όταν ο Λευτέρης Οικονόμου κατέβαινε από το βήμα, τον πλησίασε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Του έδειξε αποδεικτικές φωτογραφίες και του εξέφρασε ζωηρά τη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά της στο Μεταξουργείο, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τα περί διακίνησης ναρκωτικών μέρα μεσημέρι και ζητώντας να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Ζ. *ΕΝΤΟΝΟ διάλογο, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες, είχε χθες η Άννα Βαγενά, στην αίθουσα της Βουλής, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Όταν ο Λευτέρης Οικονόμου κατέβαινε από το βήμα, τον πλησίασε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Του έδειξε αποδεικτικές φωτογραφίες και του εξέφρασε ζωηρά τη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά της στο Μεταξουργείο, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τα περί διακίνησης ναρκωτικών μέρα μεσημέρι και ζητώντας να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Ζ.

Φρουτοφορίες
* Ο χυμός του καρπουζιού, λένε οι ειδικοί, είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον έχει λίγες θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει. Φρουτοπληροφορίες χρήσιμες κι ελπιδοφόρες καθώς καλοκαιριάζει...
***
*ΤΟ καρπούζι λοιπόν, περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, λέει, μεταξύ των οποίων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία.
Συμβάλλει, μέσω ενός αμινοξέος, της κιτρουλίνης, στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως κάνει και το Viagra, χωρίς όμως να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. (Τι άλλο να γυρέψει κανείς από ’να φρούτο...).
***
* ΕΦΤΑΣΕ λοιπόν η καλύτερη εποχή. Γεμίζει ο τόπος φρούτα. Να και συμπληρωματικές φρουτοφορίες.
-Βερίκοκο για αναιμία, δυσκοιλιότητα, όραση, ομορφιά υγεία, τα κουκούτσια τους κατά του καρκίνου.
- Κεράσια κάνουν καλό στην υγεία, στο διάβασμα, αναιμία, δίαιτα, αϋπνία, μυική αποκατάσταση. (Ήτοι χρήσιμα και στις Πανελλήνιες).
***
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και οι αντιρρησίες Λαρισαίοι.
-Καλά τι σας έπιασε και σας αρέσει τόσο πολύ το καλοκαίρι και ο ήλιος... Φωτοβολταϊκά είστε;
Ζ.

Και ηχεία
* - Α πολύ ωραία... Μας ενημερώνουν από τα ηχεία ότι από 1η Ιουνίου σταματάει να μεταδίδεται ο κορονοϊός. (Στον ρυθμό των ημερών οι σχολιασμοί των Λαρισαίων).
***
* - Ο άλλος έχει κάνει γάμο, αλλά φοβάται να κάνει το εμβόλιο. Άντε να τον καταλάβεις...
***
* - ΓΥΡΝΑ μωρέ να μαζέψουμε τα χαλιά και χωρίζουμε μετά.
Ζ.

Αργός ρυθμός
* ΠΑΝΤΑ βρισκόταν η Λάρισα στην πρώτη γραμμή των ανά εβδομάδα αναλύσεων της ομάδας του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Οι χθεσινές διαπιστώσεις αναφέρουν: «Όσον αφορά τη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 76 κρούσματα.
Η πορεία της καμπύλης διασποράς του ιού ήταν σταθεροποιημένη στα περίπου 60 κρούσματα από τις αρχές Μαρτίου με συνεχείς διακυμάνσεις και πλέον ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία του μοντέλου, σύμφωνα με την οποία, έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση από τις 15 Απριλίου, αλλά μετά το Πάσχα παρατηρήθηκε μια αναστροφή της πτωτικής πορείας, η οποία όμως πάλι επανέρχεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης». Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο τους, η Λάρισα θα βρεθεί εκτός κόκκινης περιοχής, με λιγότερα από 30 κρούσματα, κατά τις 10 Ιουνίου. (Για μονοψήφιο αριθμό δεν διακρίνεται ακόμη στον ορίζοντα).
Ζ.

Είθε
* ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει πάντα κι αυτό το κενό στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται.
Το πόσα τεστ διεξάγονται σε κάθε περιοχή και άρα σε τι αναφέρονται οι εντοπισθείσες μολύνσεις.
Δεν είναι δηλαδή μόνο το πληθυσμιακό κριτήριο που καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε κάθε νομό. Αν κάνεις λίγα τεστ, λογικά έχεις και λίγα κρούσματα. Με καθόλου τεστ, αυτά μηδενίζονται, όχι όμως και οι ασθενείς. Ενδεχομένως λοιπόν, οι κινητικοί Λαρισαίοι να προσέρχονται περισσότερο για ράπιντ τεστ κι έτσι εντοπιζόμενος ο ιός να περιορίζεται. Είθε, αλλά αν δεν περιοριστεί, η εν γένει κινητικότητα... (Πού αν είχε και τουρισμό η Λάρισα δηλαδή).
Ζ.

Ορεξάτοι
* ΑΝΟΙΞΕ και η εστίαση, έφτιαξε η διάθεση στα φαγανά παιδιά της Λάρισας, όχι ότι πριν δεν είχαν όρεξη δηλαδή.
-Έχω βαρυστομαχιά από χθες που πήγαμε ταβέρνα...
- Τι έφαγες;
- Καρέκλες και τραπέζια είναι στη θέση τους πάντως.
***
* - ΕΧΩ λουμπάγκο και πάω στα Καλύβια για παϊδάκια.
-Και γιατί θα περάσει στα Καλύβια;
- Πού να πάω... Είπε ο γιατρός όχι βάρη.
***
*- ΒΑΛΕ ένα τσίπουρο με μεζέ.
- Τι μεζέ κύριε, βιβλιοπωλείο είμαστε...
- Γι’ αυτό δεν έχετε κόσμο.
Ζ.

Ταξιδάκια
* ΤΟ πήραν χαμπάρι λέει κι οι Αθηναίοι κι άρχισαν τον εμβολιαστικό τουρισμό. Οι Λαρισαίοι εξ ανάγκης είχαν προηγηθεί κατά πολύ. Φεύγει λέει κόσμος από Αθήνα για τα κοντινά νησιά, ιδίως νέοι κάτω των 30, για να κάνουν τα μονοδοσικά εμβόλια της «Johnson & Johnson».
Με τη μία και ξεμπλέκουν, ώστε να εργαστούν απερίσπαστοι, να ταξιδέψουν ανενόχλητοι, να έχουν πολύ σύντομα το πιστοποιητικό απελευθέρωσης. Ταξιδάκι σε Αίγινα, Πόρο κ.λπ., με «ψεύτικο» Ταχυδρομικό Κώδικα στην αίτηση, κόλπο που οι Λαρισαίοι έχουν πρωτοεφαρμόσει από τον περασμένο Ιανουάριο ακόμη, αφού δεν υπήρχαν τότε ραντεβού στην πόλη.
Αλλά και σε πιο μακρινά νησιά εκδράμουν λέει οι Αθηναίοι, στη Σύρο π.χ. φτάνουν καμιά τριανταριά καθημερινά για εμβόλιο.
Ζ.

Κομματικά
* ΚΑΤΑΦΕΡΕ με τα χρόνια να κατακτήσει κάποιες σταθερές η ανατολίτικης προέλευσης και βαλκανικού προσανατολισμού χώρα. Να, όπως το αδιάβλητο στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ή η αξιοκρατία στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Αν και αυτό το τελευταίο έδειξε να κλονίζεται με την άκρως κομματική επιλογή της νέας διοίκησης του φορέα.
Τόσο κομματική, που με τη ΝΔ συμμάχησε και το ΚΙΝΑΛ στον διορισμό βάζοντας κι εκείνο τους δικούς του, έγινε η μοιρασιά με το ΠΑΣΟΚ που θέλει να έχει το δημιούργημα Πεπονή στην αίθουσα τροπαίων του. Αλλάξαν όμως οι καιροί...
(Κι αν έτσι συνέβη στην κορυφή που φαίνεται από παντού, ο καθείς φοβάται για το τι θα ισχύσει στα τρέχοντα των ελέγχων του ΑΣΕΠ).
Ζ.

Σολάριουμ
* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν τις δικές τους ιδιαίτερες προσεγγίσεις.
- Εσάς σας έλεγε η μάνα σας όταν κάνατε κάτι, μπες στο σπίτι και θα σε κάνω μαύρο, ή μόνο η δική μου ήταν μηχανή για σολάριουμ;
***
* - ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τα άλογα όταν γεράσουν, γι’ αυτό κι εγώ έγινα γαϊδούρι.
***
* - ΜΕ πήρε ένας τηλέφωνο και μου ζήτησε ρεπό για αύριο, κι εγώ του το έδωσα. Τι, να του πω ότι πήρε λάθος αριθμό;
***
* - ΟΙ γυμνιστές αλήθεια, πώς καθαρίζουν τα γυαλιά τους;
Ζ.

Αντιθέτως
*ΑΠΟ το δόξα τω Θεώ στο βόηθα Παναγιά, κλασικά ελληνικά. Κατέβηκε η Λαρισαία προχθές το μεσημέρι από το λεωφορείο Λάρισας - Βόλου, ενθουσιασμένη από τη σχολαστική φροντίδα του οδηγού για την απολύμανση του πούλμαν, τόσο που τηλεφώνησε να συγχαρεί και μέσω της εφημερίδας, έφτασε και πήρε ταξί για να πάει σπίτι.
Βαρύς, άκεφος ο ταξιτζής, δικαίωμά του, αλλά κυρίως χωρίς μάσκα, που είναι υποχρεωμένος.
- Γιατί κύριε δεν φοράτε μάσκα;
- Κι εσένα τι σε νοιάζει, δεν έχω τίποτα εγώ...
- Με νοιάζει και θα απαιτήσω τα δικαιώματά μου...
- Άντε μωρή ρουφιάνα. (Και τι α καντς; Α κατς α μαλώεις;).
Ζ.

Λάθος πρότυπα
* Ο Ν.Β. θυμίζει στη γενιά των ενηλίκων ότι μεγάλωσε βλέποντας:
- Τον Σκρουτζ Μακ Ντακ να συσσωρεύει πλούτο, εκμεταλλευόμενος ακόμη και τους συγγενείς του.
- Τον Ντόναλντ Ντακ με τα ανίψια του να είναι μια ζωή άνεργοι και όμως να επιβιώνουν.
- Τον Μίκι Μάους να υπόσχεται διαρκώς γάμο στη Μίνι, αλλά να μην την παντρεύεται ποτέ.
- Τον Πινόκιο να λέει συνεχώς ψέματα.
- Τον Αλαντίν να είναι κλέφτης και να κάνει παρέα με τον Αλή Μπαμπά και άλλους 40 κλέφτες.
- Τον Μπαγκς Μπάνυ να είναι ο πιο αλήτης της παρέας και να κλέβει συνεχώς το καρότο το επιούσιο.
***
* ΕΠΙΣΗΣ:
- Τον Ταρζάν να τριγυρνάει γυμνός από δω κι από κει ουρλιάζοντας.
- Τη Σταχτοπούτα να γυρνάει σπίτι της μεσάνυχτα. Και δίχως παπούτσι.
- Τη Χιονάτη να μένει σε ένα σπίτι με επτά άντρες.
- Τον Μπάτμαν να οδηγεί με 300 χλμ. την ώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες.
- Τον Ποπάυ να έχει τατουάζ και να καπνίζει συνεχώς πίπα.
- Τον Σούπερμαν να κρύβει μονίμως την πραγματική του ταυτότητα.
- Και τον Πάκμαν, να τρέχει σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο με ηλεκτρονική μουσική, καταπίνοντας χαπάκια αγνώστου προελεύσεως. (Κι αναρωτιέται πώς με όλο αυτό το παιδικό μορφωτικό μπαγκράουντ μπορεί να περιμένει κανείς κάποια προκοπή...).
Ζ.

Πρόσφυγες του ’60
*«ΚΑΤΑ το Παγκόσμιον Έτος Προσφύγων το οποίον καθιερώθη εφέτος κατόπιν πρωτοβουλίας της Βρεταννίας, έχουν συγκεντρωθεί εις διαφόρους χώρας σημαντικά χρηματικά ποσά». Καταστάσεις παρόμοιες, πολύ πιο έντονες βέβαια τώρα σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο και το 1960 ανάλογα συνέβαιναν, σύμφωνα με δημοσίευμα που ανέσυρε από το αρχείο του ο πρόεδρος Σπ. Μπ. (Πάλι χρήματα απ’ έξω, όμως έδειχνε λιγότερο ζόρικο το Προσφυγικό στη χώρα).
***
* ΤΑ ποσά αυτά θα διατεθούν μέσω της αρμοδίας Επιτροπής Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών δια την ανακούφισιν προσφύγων, εκ των οποίων πολλαί χιλιάδες ευρίσκονται ακόμη εις διάφορα στρατόπεδα προσφύγων εν αναμονή της οριστικής των αποκαταστάσεως. Εις την Ελλάδα καταφεύγουν ετησίως περί τους 500 πρόσφυγας, οι οποίοι συχνά με κίνδυνον της ζωής των διασχίζουν τα σύνορα.
Δια την ανακούφισιν των πρσφύγων αυτών οι οποίοι ανέρχονται πλέον εις 8.000 περίπου, θα διατεθούν εφέτος και 100.000 λίραι εκ του χρηματικού ποσού του συγκεντρωθέντος εις την Βρεταννίαν επ’ ευκαιρία του Παγκοσμίου Έτους Προσφύγων.
***
*ΕΚ του ποσού των 100.000 λιρών το οποίον θα διατεθή δια τους πρόσφυγας της Ελλάδος το μεγαλύτερον μέρος, 71.000 λίραι περίπου θα διατεθή δια την ανέγερσιν 148 κατοικιών προς στέγασιν 400 προσφύγων.
Το 1/4 περίπου της δαπάνης του έργου θα αντιμετωπισθή από την Ελληνικήν κυβέρνησιν.
Το υπόλοιπον του χρηματικού ποσού -περί τας 18.400 λίραι- θα διατεθή δια την αγοράν εφοδίων, όπως ζώων, μηχανημάτων, εργαλείων κ.α. προς επαγγελματικήν αποκατάστασιν των προσφύγων.
Επίσης, μέρος του ποσού το οποίον διαχειρίζεται το εν Αθήναις γραφείον της Επιτροπής Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών θα διατεθή δια την οργάνωσιν συμβουλευτικών επιτροπών, αι οποίαι θα προσπαθήσουν να εξεύρουν τρόπους επιλύσεως του όλου προβλήματος των προσφύγων.
(Κάτι σαν τις ΜΚΟ της εποχής; Δέκα χιλιάδες λίραι).
Ζ.

Αυτός, ματάκια
* Ο Λαρισαίος οφθαλμίατρος έχει τα γενέθλιά του και για έκπληξη η γυναίκα του στο πάρτι, του έφτιαξε μια τούρτα βάζοντας πάνω 40 ζαχαρωτά ματάκια. Τη βλέπει αυτός και σκάζει στα γέλια.
- Μα πού είναι το αστείο;
Κι εκείνος, όταν κατάφερε να συνέλθει, της εξήγησε.
- Να, σκέφτηκα τη γυναίκα του φίλου μου του ουρολόγου που θα μας έρθουν μετά και που θα δει αυτό που έφτιαξες. Ξέρεις έχει κι αυτός γενέθλια την άλλη βδομάδα, κλείνει τα 42...
Ζ.

 

FILOI CIU

*ΕΥΤΥΧΩΣ άνοιξαν οι καφετέριες να βρεθούμε με τους φίλους να πούμε καμιά κουβέντα...
Ι.Μ.

 

KAPAKIA CIU

*Ο μικρός Γιάννης Τουρσουνίδης, εκπροσωπώντας συνομήλικούς του από το Ομορφοχώρι, παρέδωσε πρόσφατα μια λίστα με αιτήματα στον Θανάση Νασιακόπουλο. Μέσα σε αυτά, ήταν και η τοποθέτηση «κάδων» συλλογής πωμάτων μπουκαλιών. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον Δήμαρχο, και στο Ομορφοχώρι, όπως και σε άλλες πλατείες του Δήμου τοποθετήθηκαν οι «καρδούλες» συλλογής... Ο μικρός Γιάννης, είναι ο πιο τακτικός και δίνει το παράδειγμα...
Λ.Κ.

 

MASKES CIU

*ΦΟΡΕΣΑΝ τα θερινά αλλά οι μάσκες, μάσκες. Και μάλιστα διπλές όταν προβλέπονται προσεγγίσεις.
Ζ.

 

PASOK CIU

*«ΠΑΝΤΟΥ το ΠΑΣΟΚ», λέει. Ακόμη και στη συγκέντρωση του ΚΚΕ με τον Δημ. Κουτσούμπα στην Αθήνα, για το «αντεργατικό έκτρωμα».
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass