ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 18:00
* ΦΥΣΙΚΑ και είχε περάσει κι από τη Λάρισα, για την προετοιμασία των εκδηλώσεων της Διακοσιετηρίδας, η Γιάννα ‘21, η οποία μιλάει σήμερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα είπε με τους τοπικούς παράγοντες, είχε ξεναγηθεί τότε και στην Πινακοθήκη. * ΦΥΣΙΚΑ και είχε περάσει κι από τη Λάρισα, για την προετοιμασία των εκδηλώσεων της Διακοσιετηρίδας, η Γιάννα ‘21, η οποία μιλάει σήμερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα είπε με τους τοπικούς παράγοντες, είχε ξεναγηθεί τότε και στην Πινακοθήκη.

Θέρος ενόψει
*ΑΠΟΡΙΕΣ και σχέδια των Λαρισαίων που προσαρμόζονται στην εποχή.


- Με τι περνάει ο πόνος στον αυχένα;
- Με αιώρα, μαγιό και κοκτέιλ.
***
* - ΕΧΕΙ κανένας σπίτι σε νησί να με φιλοξενήσει, αλλά να λείπει κιόλας εκείνες τις μέρες;
***
*ΚΑΙ μια συμβουλή: Η καλύτερη λύση για τα κουνούπια είναι οι μπύρες. Μετά τις 3 πηγαινοέρχεσαι τουαλέτα και δεν μπορούν να σε πετύχουν.
Ζ.

Λαβύρινθος
*ΕΙΝΑΙ αποκαλυπτική η «Διαύγεια», ενισχύει τη διαφάνεια στις αποφάσεις του κρατικού μηχανισμού, είναι όμως κι ένας λαβύρινθος, στον οποίο πρέπει να είσαι και τυχερός για να βρεις κάτι, αν το ψάχνεις. Ο γνωστός Λαρισαίος, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, εξηγεί ότι π.χ. κάθε υπηρεσία έχει διάφορες διευθύνσεις και τμήματα, με τους αντίστοιχους προϊσταμένους να υπογράφουν διάφορα τα έγγραφα που αναρτώνται. Έχει διαπιστώσει κι ο ίδιος ότι, ενώ «λογικά» ένα έγγραφο έπρεπε να έχει υπογραφεί σε ένα τμήμα μιας διεύθυνσης, έχει υπογραφεί σε άλλο τμήμα άλλης διεύθυνσης. Επομένως ταιριάζει και το «ψύλλοι στ’ άχυρα» για τις σχετικές εξερευνήσεις.
Ζ.

Συνήθειες
*- ΔΕ πα να αναμορφώνει εντυπωσιακά βασικούς δρόμους ο δήμαρχος...
Ο Λαρισαίος εντόπιζε το παράδοξο στο ζύγι που εφαρμόζει συχνά ο κόσμος.
Με αφορμή τα έργα στην Ιουστινιανού και την εξ αυτών αλλαγή των μονοδρομήσεων στις παράλληλες οδούς Τσιμισκή και Οικονόμου εξ Οικονόμων.
- Αυτό που κυριαρχεί είναι η γκρίνια επειδή οι περίοικοι υποχρεώνονται να ανατρέψουν συνήθειες ετών, που αλλάζουν δηλαδή δρομολόγιο πηγαινοερχόμενοι σπίτια τους με το αυτοκίνητο. Ιδίως οι μεσήλικοι και άνω, δεν το αντέχουν...
Ζ.

Πενηντάρηδες
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, μπορεί και σε δύο, στην παρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων, αυτής με εθνικό ύμνο της το τραγούδι του Ζαμπέτα.
- Γιατρέ, πώς λέγεται αυτό που όταν ξυπνάς σε πονάνε όλα;
- Πενηντάρης.
***
* - Την καλύτερη δουλειά την έκανε νομίζω το 8. Ξάπλωσε και έγινε άπειρο ∞.
***
* - ΟΤΑΝ πενηνταρίζεις δεν διακρίνεις τα γράμματα από κοντά, διακρίνεις όμως τους βλάκες από μακριά.
Ζ.

Το Εμπορευματικό
* ΑΠΟΡΕΙ και εξίσταται η Νατάσα Οικονόμου με αυτό που είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός τρίτου κέντρου εφοδιαστικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Και ξεσπαθώνει η πρώην αντιδήμαρχος Βόλου καταγγέλλοντας ότι «ανατρέπεται ο υφιστάμενος -στον Περιφερειακό Χωροταξικό Θεσσαλίας- σχεδιασμός για τη δημιουργία του Εμπορευματικού στην περιοχή του Βελεστίνου». (Παραπροπέρσινα ξινά σταφύλια...).
***
* ΤΗΣ δημοτικής αντιπολίτευσης τώρα, η Βολιώτισσα, αρθρογραφεί στα «Σιδηροδρομικά Νέα» και καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, φυσικά αναπαράχθηκε το σάλπισμά της στα sites της γείτονος:
«Ευχόμαστε να υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης και να μη χάσει ο Βόλος το Εμπορευματικό Κέντρο, γιατί θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής μας, που έχει πληγεί τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού». (Καλά, κορονοϊό έχει παντού στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Οι Λαρισαίοι παράγοντες οφείλουν πάντως να μην εφησυχάζουν, ιδίως όταν οι Βολιώτες αρχίζουν την υγρασία).
***
* ΕΝ τέλει βέβαια, οι «λιμανίσιοι» αποφασίζουν. Οι Κινέζοι της Cosco στον Πειραιά, ο Ιβάν στη Θεσσαλονίκη, αυτοί ρυθμίζουν και τι θα γίνει με τον σιδηρόδρομο που κουβαλάει κατόπιν τα καραβίσια κοντέινερ, το πού θα χωροθετηθούν τα κέντρα Logistics. Το τι τους έχουν τους υπουργούς, το είπε προχθές ο εφοπλιστής αναφερόμενος προσβλητικά στον πρωθυπουργό. (Η Λάρισα που αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα του σιδηρόδρομου που τη δια-σχίζει και την πληγώνει σοβαρά, είναι αδύνατον να επηρεάσει πιο σύνθετες καταστάσεις).
Ζ.

Προετοιμάζεται
* ΠΟΛΥ έγκαιρα, τουλάχιστον 2 χρόνια πριν, ο Γρ. Πρεζεράκος ενεργοποίησε τους συν αυτώ και τη Λαρισαϊκή Λέσχη. Έγιναν αρχαιρεσίες, εκλέχθηκε νέο συμβούλιο στον σύλλογο κι ο ίδιος φυσικά ξανά στο τιμόνι, πρόεδρος. Τουλάχιστον 2 χρόνια πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Να μην τον κατηγορήσουν τότε για σκοπιμότητες. Ο Λαρισαίος απόστρατος λογικά προετοιμάζει τη δημαρχιακή του υποψηφιότητα, με βελτιωμένη μεθοδολογία τούτη τη φορά.
Ζ.

Με τη μαιευτική
*ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΟΥΣ διαλόγους που έχουν καταγραφεί σε δικαστικές αίθουσες, παρουσίαζε ο Λαρισαίος δικηγόρος, με τους μάρτυρες να παίρνουν την εκδίκησή τους για πιέσεις που έχουν υποστεί από τους επαγγελματίες των δικαστηρίων.
Δικηγόρος: Κύριε, είμαι βέβαιος ότι είστε ένας έξυπνος και ειλικρινής άνθρωπος...
Μάρτυρας: Σας ευχαριστώ. Αν δεν είχα πάρει όρκο, θα σας έκανα και εγώ κομπλιμέντο.
***
*ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Είχε τρία παιδιά, σωστά;
Μάρτυρας: Ναι.
Συνήγορος: Πόσα ήταν αγόρια;
Μάρτυρας: Κανένα.
Συνήγορος: Υπήρχαν καθόλου κορίτσια;
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Πώς έληξε ο πρώτος σας γάμος;
Μάρτυρας: Με θάνατο...
Δικηγόρος: Και από ποια μεριά έληξε με θάνατο;
Μάρτυρας: Μαντέψτε.
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, πόσες νεκροψίες έχετε διεξάγει σε νεκρούς ανθρώπους;
Μάρτυρας: Σε όλες. Οι ζωντανοί ξέρετε φέρνουν μεγάλη αντίσταση.
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ο μικρότερος γιος, ο 20χρονος, πόσο χρονών είναι;
Μάρτυρας: Είναι 20, όσο και ο δείκτης νοημοσύνης σας.
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Γιατρέ, ισχύει ότι όταν κάποιος πεθαίνει στον ύπνο του, δεν το γνωρίζει μέχρι το επόμενο πρωί;
Μάρτυρας: Μπήκατε σίγουρα στη νομική;
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Μπορείτε να περιγράψετε το άτομο;
Μάρτυρας: Ήταν μεσαίου αναστήματος και είχε γένια.
Δικηγόρος: Ήταν άντρας ή γυναίκα;
Μάρτυρας: Εκτός και αν υπήρχε τσίρκο στην πόλη, θα πω ότι ήταν άντρας.
***
*ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Θυμάστε την ώρα που εξετάσατε τη σορό;
Μάρτυρας: Η αυτοψία ξεκίνησε περίπου στις 8:30 το πρωί.
Δικηγόρος: Ήταν νεκρός εκείνη την ώρα.
Μάρτυρας: Αν δεν ήταν, είχε πεθάνει μέχρι να τελειώσω. (Η μαιευτική μέθοδος απαιτεί και στοιχειώδη νοημοσύνη ώστε να παρακάμπτονται τα αυτονόητα).
Ζ.

Κατά συρροή
* «ΟΙ δαίμονες του πιλοποιού» Ζορζ Σιμενόν, από τα «σκληρά μυθιστορήματα» σύμφωνα με τη δική του κατάταξη, εκείνα χωρίς επιθεωρητή Μαιγκρέ. Κλασικό ψυχολογικό θρίλερ, έγινε κι αυτό ταινία, βιβλίο που διαβάζεται σε μια μέρα, σε ένα τετράωρο, πώς να το αφήσεις.
***
*ΝΑ τονιστεί ότι η δεσποινίς Μολλάρ υπέφερε από την καρδιά της εδώ και χρόνια, ήταν φτωχή, ζούσε μόνη, δεν είχε κανέναν να τη φροντίζει και αναγκαζόταν να κάνει μαθήματα πιάνου σε παιδιά φίλων της. Δεν τη σκότωσα γι’ αυτό, βέβαια.
Τη σκότωσα, όπως και τις άλλες, γιατί έπρεπε. Και τούτο κανείς δεν θέλει να το καταλάβει. Θα πούνε και θα γράψουν πάλι ότι είμαι τρελός, σαδιστής, διεστραμμένος, πράγμα που δεν αληθεύει.
Κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, τελεία και παύλα.
Αν το αντιλαμβανόταν ο κόσμος, δεν θα επικρατούσε ο ηλίθιος πανικός που εμποδίζει τους ανθρώπους να βγούνε από τα σπίτια του και έχει πλήξει άσχημα τα εμπορικά καταστήματα.
Αν δεν γίνει καμιά βλακεία, έχει μένει άλλη μία μόνο στον κατάλογο. Θα γίνουν επτά, ακριβώς, και καμία έρευνα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτε απολύτως. (Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, κι ένας κατά συρροή δολοφόνος μπορεί επίσης να ρημάξει την αγορά της πόλης).
Ζ.
Σοκολατένιες
* ΜΕ κέφι και όρεξη νεαρές Λαρισαίες.
- Πρέπει καλέ να κρύψω καλύτερα τις σοκολάτες στο σπίτι. Όλο τις βρίσκω και τις τρώω.
***
* - ΔΕΝ θέλω μερέντα στο ψωμί. Το ψωμί παχαίνει. Θα τη φάω με το κουτάλι.
***
* - ΜΟΥ χτυπάει την πόρτα το παγωτό από το ψυγείο και είναι η ώρα που το βγάζω βόλτα, καταλαβαίνετε...
Ζ.

Ιστορία Αγώνων
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ μεθοδικά και με πάθος η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων Θεσσαλίας του Δημήτρη Μπάρμπα. Ήδη κυκλοφόρησε το δεύτερο εξαμηνιαίο τεύχος του περιοδικού «Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες».
Με αφιέρωμα στο 1821, για τα διακόσια χρόνια. Από το εξώφυλλο προϊδεάζει για το περιεχόμενο, με έναν φουστανελά του ‘21 κι έναν ελασίτη αντάρτη, παραλληλίζοντας τη Φιλική Εταιρία με το ΕΑΜ και μ’ έναν στίχο από τον ύμνο του ΕΛΑΣ:
Με χίλια ονόματα μια χάρη,
ακρίτας είτ’ αρματολός
Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι,
πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός.
***
*ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ επίσης σειρά άλλων θεμάτων όπως «Αγροτικό Κίνημα με τις αγροτικές εξεγέρσεις του 1925» και η «Γαλλική κατάληψη του σιτοβολώνα της Θεσσαλίας το 1917», ιδίως για την Αντίσταση: «Σχολές Λαϊκής Αυτοδιοίκησης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «το Φροντιστήριο της Τύρνας», «Εβραίοι αντάρτες στη μάχη του Καράλακα», «Λευκή τρομοκρατία Ε.Α.Σ.Α.Δ. ενώπιον της δικαιοσύνης», «Η δοσιλογική οργάνωση Ε.Ε.Ε. στη Θεσσαλία», κ.ά. (Αν μη τι άλλο θα προκαλέσει συζητήσεις).
Ζ.

Ο φιλομαθής
* ΕΚΕΙ ανάμεσα στη δουλειά, τα λένε κι από λίγο οι δύο Λαρισαίοι συνάδελφοι.
-Ρε συ; Είμαι ενθουσιασμένος με τα μαθήματα που παρακολουθώ στο ανοιχτό πανεπιστήμιο όλους αυτούς τους μήνες τώρα...
-Ναι; Και τι μαθαίνετε;
-Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα, ξέρεις ποιος είναι ο Γκράχαμ Μπελ;
-Όχι...
-Είναι ο εφευρέτης του τηλεφώνου. Αν πήγαινες και εσύ στο ανοιχτό πανεπιστήμιο θα το ήξερες.
***
*ΚΙ αφού πήρε φόρα ο φιλομαθής, την επομένη συνέχισε να κάνει τον έξυπνο.
- Ξέρεις ποιος είναι ο Αλέξανδρος Δουμάς;
- Όχι.
- Είναι μεγάλος συγγραφέας, αυτός που έγραψε τους «Tρεις Σωματοφύλακες». Αν πήγαινες κι εσύ στο ανοιχτό πανεπιστήμιο θα το ήξερες.
Την άλλη μέρα, το ίδιο βιολί.
- Και δε μου λες; Ξέρεις ποιος είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσώ;
- Όχι.
- Ελβετός φιλόσοφος που με τις θεωρίες του επηρέασε τη Γαλλική Επανάσταση. Αν ήσουν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο θα το ήξερες κι εσύ.
***
*ΕΙΔΕ κι απόειδε ο άλλος, κάθε μέρα και μια σύγχυση, ένιωθε τελείως αστοιχείωτος. Το σκέφτεται και τον προλαβαίνει την επομένη.
- Δε μου λες; Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο Κώστας Κωνσταντινόπουλος;
- Όχι.
- Είναι αυτός που τα έχει με τη γυναίκα σου. Αν δεν έτρεχες συνέχεια στο ανοιχτό πανεπιστήμιο και έμενες και λίγο σπίτι σου, θα το ήξερες κι εσύ...
Ζ.

 

KASETA CIU

*ΟΠΟΙΟΣ θυμάται πώς συνδέονται αυτά τα δύο αντικείμενα, μάλλον θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει από καιρό τον εμβολιασμό του.
Ζ.

 

KLARINO CIU

*ΠΡΕΠΕΙ να πάρει τα μέτρα του και το κλαρίνο, ο κατ’ εξοχήν διασπορέας σταγονιδίων. Και να γίνουν έτσι και τα πανηγύρια του καλοκαιριού.
Ι.Μ.

 

MAGRIZOS CIU

*ΕΝΑ απλό κρυωματάκι ήταν... που πέρασε! Η οικογένεια του Σίμωνα Μαγρίζου, του γνωστού και αγαπητού επιχειρηματία οπτικών της Λάρισας, έκανε την περασμένη εβδομάδα μια guest εμφάνιση στο τηλεπαιχνίδι «ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ», έκλεψε τις εντυπώσεις και αποθεώθηκε...
Γ.Ν.

 

MANTZIOKAS CIU

*- ΚΑΙ χαμηλά τα γκάζια παιδιά, είναι πολύ δυνατά τα καινούργια μοτόρια. Γενικώς, χαμηλά τα γκάζια.

 

 SKOYLARIKIA CIU

*ΚΑΙ σκουλαρίκια για ευσυγκίνητους.                                    

Ζ.

 

SYNTAGH CIU

*Ο γιατρός σού έγραψε τη συνταγή για τη θεραπεία κι εσύ ενστικτωδώς αντιλαμβάνεσαι ότι συστήνει, τι άλλο, θαλάσσια μπάνια.
Ι.Μ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass