ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2021 18:00
*ΝΑΤΗ και άλλη απροσεξία Λαρισαίου θύματος των βυθιζόμενων κολόνων, όπως θα έλεγε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Αυτήν τη φορά στην είσοδο της Παπαναστασίου στη συμβολή της με την Κύπρου. Με τόσες απροσεξίες πια, μάλλον πρέπει να βρεθεί μια λύση για να σταματήσουν οι ζημιές στα αυτοκίνητα... Δ.Κ. *ΝΑΤΗ και άλλη απροσεξία Λαρισαίου θύματος των βυθιζόμενων κολόνων, όπως θα έλεγε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Αυτήν τη φορά στην είσοδο της Παπαναστασίου στη συμβολή της με την Κύπρου. Με τόσες απροσεξίες πια, μάλλον πρέπει να βρεθεί μια λύση για να σταματήσουν οι ζημιές στα αυτοκίνητα... Δ.Κ.

Αθόρυβος Σεπτέμβρης
*ΜΕΣΑ μου ζει ένας Σεπτέμβρης.


Αθόρυβα, μαζί με τις σκέψεις του.
Κάθε πρωί πίνει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα
και το βράδυ πάλι δίπλα της ξαπλώνει. (Η Μ. Κοτσελίδου εποίησε).
***
*ΜΙΑ φορά τον ρώτησα σε ποια εποχή ανήκει.
Δεν ήξερε ότι υπάρχουν εποχές.
Τον είχε βρει, μικρό, ένας γλάρος στο δάσος
να κλαίει για τα πεσμένα φύλλα.
Τον πήρε μακριά απ’ τη στεριά
σε μια μικρή θάλασσα μέσα μας.
Ζ.

Η νύχτα έπεσε
*ΟΛΗ η Ελλάδα υποκλίθηκε στον Μεγάλο. Πέρα από πολιτικές ή άλλες διαφορές, οι πάντες τον τίμησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες πρακτικά όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες είχαν μονοθεματικό πρωτοσέλιδο. Μια φωτογραφία του και μια φράση για τον Έλληνα. Όλες, δεν έχει ξαναγίνει αυτό.
***
*ΟΜΟΡΦΗ πόλη φωνές μουσικές απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές... Η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν. Οι στίχοι του Γιάννη Θεοδωράκη, που μελοποίησε ο Μίκης. Μετά από 25 χρόνια θα συναντηθούν τα δύο αδέρφια, στον Γαλατά Χανίων. Παρά τις ανακύψασες παραφωνίες, συμβαίνουν αυτά, ο Μέγας Κρητικός είχε διαλέξει τον τόπο του.
Ζ.

Απεγκλωβισμός
*ΑΛΛΗ μια μεγάλη επιτυχία της Ν. Κεραμέως. Αφού «απεγκλώβισε» όπως καμαρώνει τόσους φοιτητές από τα Πανεπιστήμια, απαγορεύοντάς τους να περάσουν, τώρα απεγκλωβίζει και μαθητές, λίγο πριν τις Πανελλήνιες. Από μικρά, ολιγομελή τμήματα, καταργώντας λυκειακές τάξεις στα κεφαλοχώρια. «Δεν συμφέρει, δεν βγαίνω βρε παιδιά... Κι εσείς θα πάτε στην πόλη, μια χαρά... Τι να λέει στο κουτσοχώρι σας...». Κι έτσι τέρμα η Γ’ Λυκείου στο Συκούριο, στο Μακρυχώρι, τρεχάτε στη Λάρισα, πέρα δώθε καθημερινά, μάλλον δύο φορές πηγαινέλα, καθώς τι, φροντιστήριο θα γυρίζουν να κάνουν στο χωριό;
***
* ΤΟ ίδιο και στην Τσαριτσάνη κι αλλού. Και μάλιστα κατάργηση με απόφαση που υπογράφηκε 1 Σεπτεμβρίου. Να έχουν μία εβδομάδα καιρό τα παιδιά κι οι οικογένειές τους να κάνουν τα σχέδιά τους, μην τους αιφνιδιάσουν τελευταία ώρα...
Ζ.

Απελπισία
*TA είχαν μπλέξει πολύ στην πορεία οι νεαροί Λαρισαίοι, διαρκώς αδιέξοδα.
- Θέλω ν’ ανέβουμε τα σκαλιά της εκκλησίας.
- Δεν μπορώ, λαχανιάζω.
***
*- ΤΟ να τσακώνεσαι με μια γυναίκα είναι σαν να διαβάζεις την «Άδεια Χρήσης Λογισμικού». Στο τέλος δεν έχεις καταλάβει τίποτε αλλά πατάς το «Συμφωνώ».
***
*- Ο μόνος τρόπος πλέον να ρίξω κάποια στο κρεβάτι είναι πιστεύω να την κολλήσω κορονοϊό.
Ζ.

ΠΑΣΟΚ μαναχά
*ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ως πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, που είναι δηλαδή, ο Βασ. Έξαρχος, στο άρθρο του χθες στην εφημερίδα, για την 3η του Σεπτέμβρη και την ιστορία, αλλά και για το δέον γενέσθαι και το μέλλον. Και, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και πάλι ΠΑΣΟΚ. Πουθενά ΚΙΝΑΛ, ούτε μια φορά, μόνο ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη, ολίγον έως και πολύ φλου ο όρος, χωράει κι αν χωράει κόσμο και ιδέες και πολιτικές.
Η Δημοκρατική Παράταξη χρειάζεται επανίδρυση, δυναμική επανεκκίνηση, λέει ο Β. Έξαρχος. Και ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση... Στην πρώτη γραμμή, συμπληρώνει, πρέπει να μπουν άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, με αρχές και αξίες, που δεν ανταλλάσσουν την αξιοπρέπειά τους με αξιώματα «συμμαχώντας ακόμη και με τον διάβολο»... (Εξ ου και προκύπτει το συμπέρασμα ποιον θα υποστηρίξει για αρχηγό στις εσωκομματικές).
Ζ.

Δεν μοιχεπιβάτης
*ΤΕΛΙΚΑ υπάρχει θέμα με το αν έγινε ή όχι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αστ. Γερογιάννης, το σχόλιο τις προάλλες βρήκε στόχο. Ο εκ Συκουρίου ορμώμενος Film&TVDirector, όπως υπογράφει, το ξεκαθαρίζει επιτιθέμενος: «Θα ήθελα να απαντήσω φωναχτά και όχι «ψιθυριστά» στους λίγους ευτυχώς σφουγκοκωλάριους της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ που πήραν θέση ως προς την εγγραφή μου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το να ζητάς από ένα νέο μέλος να σας καταθέσει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν σας τιμά, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε από καθεστώτα και όχι από δημοκρατικά κόμματα. Επίσης δεν με γνωρίζετε προσωπικά, ούτε το επιδιώξατε, και αυτό σας κατατάσσει λίγο ως πολύ σαν νοσταλγούς της Ιεράς Εξέτασης που έβλεπε παντού αιρετικούς.
Ως καλλιτέχνης και δημιουργός πάντοτε ανήκα, ανήκω, και θα ανήκω στον ελεύθερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Με αυτήν την πολιτική διαδρομή με επέλεξαν στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ μαζί με άλλους». (Εμ δεν είχε μόνο Χρυσοχοΐδη, Μενδώνη και λοιπούς ο Μητσοτάκης, είχε ξεκινήσει νωρίτερα το άνοιγμα).
***
*«Η «περιοδεία» μου σε πολιτικούς χώρους που αναφέρουν μου έκανε καλό διότι εντέλει σχημάτισα σφαιρική άποψη για πολιτικές και ανθρώπους. Εξάλλου για να τεκμηριώσω αυτό που λέω θα σας φέρω το παράδειγμα του «Θεσσαλικού Θεάτρου» που έκανε μεγάλη επιτυχία περιοδεύοντας! Γνωρίζω ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προοδευτικά στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο, που ίσως αδικούνται από τα γραφόμενά μου και αισθάνομαι ειλικρινά άσχημα. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε εσείς οι «κομισάριοι» ότι την ευθύνη εγγραφής και απεγγραφής από μέλος στην ηλεκτρονική σελίδα e-syriza την έχει κατά αποκλειστικότητα ο χρήστης, δηλαδή εγώ. Ευτυχώς, γιατί αν περνούσε η αίτηση διαχειρός και με γνώμονα το καταστατικό όπως ισχυρίζεστε από εσάς δεν θα την κατέθετα ποτέ!» (Τα θαυμαστικά του επιστολογράφου).
***
*«Υπάρχει πάντα ένα «πολιτικό» αύριο και η ζωή μας δίνει και άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει. Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος, είτε γέρος. Ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες σε μια εποχή που όλοι κρίνουν, όλοι επικρίνουν, όλοι δικάζουν, όλοι καταδικάζουν; Δεν θα γίνω μοιχεπιβάτης σε κανένα κομματικό «τρένο» με άδειες θέσεις και τον «ελεγκτή» να μου ζητά «πάσο» για να καθίσω». (Συμπέρασμα; Θα δείξει...).
Ζ.

Το Ariel
* ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δύο τα ψηφοδέλτια άλλη μια φορά στον Εμπορικό Σύλλογο. Συν ένα μικρό και ένας μεμονωμένος.
Στο ένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, όπως πάντα τα τελευταία πολλά χρόνια, ανακατεμένοι, γαλαζοπράσινο ψηφοδέλτιο, το ψηφοδέλτιο Ariel με μπλε και πράσινους κόκκους, σάμπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσος υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο κάπου εκεί βρίσκεται. Ποιος έχει το πάνω χέρι; Οι πασοκτζήδες φυσικά, που αριστερούς όμως δεν τους λες... Αντίπαλο δέος η παράταξη του ΚΚΕ, το οποίο πάντα είχε δυνάμεις στις τάξεις του εμπορικού κόσμου της Λάρισας. Όχι τόσο ισχυρές για ανατροπή, έτσι για την αντιπολίτευση.
Ζ.

...και Σταγών
«Η θέση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγῶν καί Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ὁ ὁποῖος ἔχοντας την εἰδικότερη εὐθύνη τῆς διαφύλαξης τῆς ἱερότητας τοῦ χώρου τῶν Μετεώρων, ἀπέκρουσε τήν πραγματοποίηση τῆς ὁποιασδήποτε ἐκδήλωσης πού δέν ταιριάζει με τον ἱερό χαρακτῆρα και τό πνευματικό ὑπόβαθρο τῆς περιοχῆς τῆς μοναστικῆς πολιτείας». Αρνήθηκε μετά κι ο δήμαρχος Μετεώρων κι έτσι η Αμάλ δεν έγινε δεκτή κάτω απ’ τη σκιά των Βράχων. (Βέβαια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες οι εκδηλώσεις και οι τρέχουσες δραστηριότητες στην Καλαμπάκα συνάδουν με τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής και το πνευματικό υπόβαθρο κ.λπ. κ.λπ.).
***
*ΛΙΓΑ μόλις χιλιόμετρα πιο πέρα, στα Τρίκαλα, δεν ετέθη παρόμοιο ζήτημα από τον μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο. Και ο Δήμαρχος εκεί υποδέχθηκε λαμπρά την προσφυγοπούλα κούκλα. Στα πόσα χιλιόμετρα άραγε επηρεάζεται ο ιερός χαρακτήρας από την παρουσία αλλοθρήσκων;
«Η Καλαμπάκα και οι ιδιομορφίες της», σχολίαζε Τρικαλολαρισαίος. Θυμίζοντας ότι τα Μετέωρα έφτασαν να είναι δεύτερος προορισμός στη χώρα μετά την Ακρόπολη, ναι με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. «Το θρησκευτικό συναίσθημα με την τουριστική εκμετάλλευση χέρι-χέρι». Ωστόσο η κωμόπολη δεν αναπτύσσεται αναλόγως. Επί παραδείγματι ο κεντρικός της δρόμος δεν πεζοδρομείται, διότι υπάρχει λένε βενζινάδικο στο κέντρο της κωμόπολης, που φυσικά θα θιγεί θανάσιμα χωρίς κυκλοφορία. Κι έτσι, λέει ο θρύλος της Καλαμπάκας, μένει εδώ και δεκαετίες το ίδιο κυκλοφοριακό χάλι. Για τους κατοίκους, οι περαστικοί έτσι κι αλλιώς ξέρουν και φεύγουν απ’ έξω, απ’ την περιφερειακή.
***
*ΟΣΟ για τα εκκλησιαστικά της περιοχής, επ’ ευκαιρία, δύο οι γειτονικές μητροπόλεις με το προσθετικό «...και Σταγών». Οπότε προέκυψε και το ανάλογο μπέρδεμα αυτές τις μέρες. Ένα αντίστοιχο εκκλησιαστικό πρόβλημα με αυτό που ταλαιπώρησε τη Λάρισα, με εκδιωχθέντες μητροπολίτες μετά τη Χούντα, λύθηκε το 1991 με διάσπαση της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και την ίδρυση προσωρινά και της Σταγών και Μετεώρων, της οποίας όμως η ύπαρξη μονιμοποιήθηκε το 2015.
***
*ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Τρίκκης και Σταγών, όπου υπάγονται οι περιοχές Τρικάλων, Φαρκαδόνας και Πύλης, ο κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Νάσης), από την Πάτρα, 45 ετών. Της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος επίσης Αγγλικής. Εκάρη μοναχός στην Ι. Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, το 1999. Και μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, με έδρα την Καλαμπάκα, όπου υπάγονται και τα μοναστήρια των Βράχων, ο κ. Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος), Αθηναίος 55 ετών. Της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει αγγλικά και γνωρίζει αραβικά. Σε ηλικία 18 ετών εκάρη μοναχός στην Ι. Μ. Βουλκάνου Μεσσηνίας. (Η υπόθεση με τις εκδηλώσεις για τα προσφυγόπουλα έδειξαν ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση).
Ζ.

Αναλύοντας
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές το ανέλυαν εις βάθος.
- Να μη μένετε ποτέ ευχαριστημένοι με το μισό, εκτός κι αν πρόκειται για εκατομμύριο.
***
*ΣΙΓΑ μην κάνω ψυχοθεραπεία. Να λυθούν όλα μου τα προβλήματα και μετά να βαριέμαι;
***
*- ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ με το συναίσθημα.
- Εγώ πάλι με καφέ.
Ζ.

Να την ξεπεράσει
*- ΣΤΑΜΑΤΑ να πίνεις... Έχεις πιει πόσα μέχρι τώρα, έξι; Εφτά;
Ο Λαρισαίος προσπαθούσε να συγκρατήσει το φιλαράκι του.
- Άσε με... Πρέπει να την ξεπεράσω...
-Γιατί; Πόσα έχει πιει η ρουφιάνα;
Ζ.

Ενίσχυση
* «ΟΒΟΛΟ βοήθειας» ύψους 10.000 ευρώ, κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων υπέρ πυρόπληκτων Δήμων της Εύβοιας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.
Τα χρήματα κατατέθηκαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που «άνοιξε» η ΠΕΔ και προβλέπεται να καλύψουν βασικές ανάγκες, κυρίως σε υποδομές.
Μέχρι και πρόσφατα η ΠΕΔ είχε συγκεντρώσει 120.000 ευρώ, στους δύο λογαριασμούς που δημιούργησε γι’ αυτόν τον σκοπό και η προσφορά συνεχίζεται...
Λ.Κ.

Πινακίδες
* ΟΙ πινακίδες που είχε τοποθετήσει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, όσο η γέφυρα των Τεμπών ήταν κλειστή και οδηγούσαν στα παράλια, διά μέσω Παλαιόπυργου, αποσύρθηκαν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής απομένει πλέον να μπουν οι νέες ουσιαστικά πινακίδες στον παράπλευρο της νέας Εθνικής Οδού από Πλαταμώνα προς Λάρισα και να δείχνουν ευθεία προς την κοιλάδα των Τεμπών αντί να κατευθύνει τους οδηγούς σε Πυργετό. Εν αναμονή λοιπόν των νέων ρυθμίσεων.
Γ.Ρ.

Καλαμάκια
* ΧΑΡΤΙΝΑ καλαμάκια, που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα πλαστικά, ψάχνουν να προμηθευτούν, οι ιδιοκτήτες καφετεριών, στο πλαίσιο της εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας κατάργησής τους, όπως και πολλών άλλων πλαστικών ειδών.
Ήδη οι τιμές των πλαστικών αυξήθηκαν απαγορευτικά και δεν συμφέρουν.
Απ’ την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ακόμα πιο μακριά...
Προτείνουν στους πελάτες τους, που ζητούν καφέ στο χέρι, να δίνουν το δικό τους σέικερ και καλαμάκι, στην -στον «μπαρίστα» και θα έχουν έκπτωση αντίστοιχη με το κόστος του ποτηριού με το καλαμάκι, που γλιτώνουν.
Λ.Κ.

Κανάλι
* Ο γερμανικός και διεθνούς εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle), αφιέρωσε πολύ τηλεοπτικό χρόνο, στην είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, με παρουσίαση του έργου του.
Ανά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας του θανάτου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, επαναλάμβανε την είδηση, με ξεχωριστή αναφορά στη μουσική της ταινίας «Ζορμπάς», στη συνεργασία του Μίκη με τον Άντονι Κουίν και στις συναντήσεις τους.
Όλα τα κράτη «προσκύνησαν» στο μεγαλείο του.
Λ.Κ.

 

 

PAIDIA CIU

*ΦΥΣΙΚΑ υπόκλιση. Στην Αυτού Υψηλότητα, το παιδί.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass