Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2021 18:05
*- ΦΤΑΝΕΙ παιδιά για φέτος, άντε δρόμο πια... Ζ. *- ΦΤΑΝΕΙ παιδιά για φέτος, άντε δρόμο πια... Ζ.

Απολαυστικές


*ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, αλλά εξακολουθούν να είναι απολαυστικές οι Κυριακές. Ως το απογευματάκι τουλάχιστον, μετά αλλάζει η διάθεση των περισσοτέρων.
- Η μόνη Δευτέρα που μου άρεσε ήταν η Δευτέρα Δημοτικού, είπε ο νεαρός Λαρισαίος. (Και δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα σχολεία).
***
*ΒΕΒΑΙΑ τώρα έστριψε λιγάκι απότομα ο Σεπτέμβριος. Αλλά πάλι...
- Απόλαυση δεν είναι να σηκώνεσαι το πρωί και να βάζεις ζακέτα στο μπαλκόνι για να πιεις καφέ;
Ζ.

Οι αρνητές
*ΝΑ κι άλλες παρενέργειες των εμβολίων.
- Μπήκαν αστυνομικοί λέει σε ένα μαγαζί για έλεγχο και ο ιδιοκτήτης τους ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το απαίτησε για να τους επιτρέψει την είσοδο, οπότε έφυγαν.
***
*- Μ’ΑΡΕΣΕΙ που στις αρχές αντιδρούσαμε αν κάποιος εμβολιαζόταν εκτός σειράς. Και να που αποδείχθηκε ότι ποδοπατιόμαστε όλοι να εμβολιαστούμε...
***
*- ΟΙ μεγαλύτεροι αρνητές εμβολίων, οι ξεκάθαρα και ανυποχώρητα εναντίον, τα βρέφη. Με φασιστική συμπεριφορά τα πηγαίνουν οι γονείς για τσίμπημα, ουρλιάζουν τα μωρά. Έχοντας πλέον μια εμπειρία, τα δίχρονα αρνούνται να ξαναδούν τον παιδίατρό τους. (Να υπάρχει άραγε κάτι στο υποσυνείδητο; Και να εδράζεται εκεί η στάση των αρνητών... Τι λέει ο Φρόιντ...).
Ζ.

Κι αυτός...
*ΠΟΛΛΟΙ ξένοι αυτήν την περίοδο στους Νέους Πόρους, άργησαν λιγάκι, αλλά κατέβηκαν και φέτος οι Βαλκάνιοι.
Σε αυθημερόν θαλάσσια εκδρομή μεσοβδόμαδα η Λαρισαία με την οικογένειά της. Όχι και πολύς κόσμος. Πέρασε στην αμμουδιά ο Αφρικανός μικροπωλητής με την πραμάτεια του.
- Όχι, ευχαριστώ, του απάντησε στο νόημά του αν θέλει ν’ αγοράσει κάτι.
- Α, επιτέλους, μια Ελληνίδα. (Το είπε ο μαύρος, ναι. Μπιζέρσι κι αυτός όλο με ξένους).
Ζ.

Μπα δεν...
* ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ απ’ το Συκούριο εξηγούν γιατί εξεμάνη ο Αστ. Γερογιάννης, ο οποίος εξαπέλυσε ομοβροντίες χθες κατά της Ν.Ε. Η τοπική οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Τεμπών, λοιπόν, απέρριψε την αίτηση εγγραφής του στο κόμμα, χωρίς πολλά πολλά. Διότι στο πλαίσιο της πολιτικής του «περιοδείας», εκτός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πέρασε λένε κι από ΛΑΟΣ μεριά, ακόμη κι απ’ τις χρυσαυγίτικες παρυφές. (Μικρές κοινωνίες, γνωρίζονται).
Ζ.

Τσιμπήματα
*Ο,ΤΙ ήταν να κάνουν εκείνοι για τον εμβολιασμό το έχουν κάνει, τώρα οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί σκέφτονται το αντιγριπικό εμβόλιο που τους περιμένει, διαδικασία που θα διεκπεραιώσουν αυτοί και που θα είναι και φέτος δημοφιλής, λόγω κορονοϊού. Όσο για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, αυτό δεν είναι ετήσιο και πέρυσι φοβισμένοι από τον covid το είχαν κάνει όσοι ενδιαφέρονται. Ένα άλλο εμβόλιο, αυτό για τον έρπη ζωστήρα, κερδίζει έδαφος στις τάξεις των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητές, παρότι σχετικά καινούργιο, με την έγκριση του γιατρού του καθενός πάντα η χορήγησή του.
Ζ.

Δήθεν ξέρουν
*ΤΟΥΣ βλέπουν να μιλούν δημοσίως, κάτι ανεκδιήγητοι γιατροί αντιεμβολιαστές, με στοιχειώδη λογική μετρώντας οι τηλεθεατές, τραβούν τα μαλλιά τους με τις ασυναρτησίες τους. Κι όμως σου λέει, γιατρός, μπορεί και διευθυντής ΕΣΥ, επειδή υπηρετεί τόσα χρόνια δηλαδή, γι’ αυτό κι ο βαθμός, ουδόλως διευθύνει κάτι πλην του εαυτού του, ούτε κι έχει κάποιο κύρος στον χώρο, σ’ αυτούς που ξέρουν. Κι όμως, με ύφος και με θράσος, επικαλούμενοι πολλά και διάφορα εκτοξεύουν μύδρους. Ε, δεν θα τους πάρουν και δυο τρεις τηλέφωνο μετά, για συγχαρητήρια; «Με παίρνει ο κόσμος, δικαιώνομαι», τα γνωστά, ο φαύλος κύκλος της στιγμιαίας δημοσιότητας. (Εντάξει αν αρνείται κάποιος, αλλά να μην μπουρδολογεί κιόλας με ύφος).
***
*ΚΙ ύστερα έρχονται και οι του βοηθητικού και άλλου προσωπικού. Που έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να τους ρωτάει ο απλός κόσμος «για πες βρε συ που είσαι στο νοσοκομείο, μέσα στα πράγματα και ξέρεις» και οι οποίοι έχουν αποκτήσει ένα κύρος, μια ιατρική γνώση επιφανειακή μεν, αλλά σε πλάτος, τόσο κόσμο έχουν εξυπηρετήσει συν τω χρόνω, κλείνοντας πιο γρήγορα ραντεβού, ρυθμίζοντας τα γραφειοκρατικά, η λεγόμενη «παράλληλη λειτουργία» του νοσοκομείου, η τόσο πολύτιμη, ε λογικό να νιώθουν, κάποιοι απ’ αυτούς τους ανθρώπους, ως υγειονομικοί ολκής, μια ελίτ απέναντι στον κοσμάκη που έχουν να καθοδηγήσουν.
Ζ.

Οι οκτώ...
*ΑΥΡΙΟ Δευτέρα η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης των αντιδημάρχων από τον Απ. Καλογιάννη. Δεν αναμένονται κοσμογονικές αλλαγές και πώς θα μπορούσε άλλωστε.
Μα 11 αντιδήμαρχοι; Κι όμως τόσοι προβλέπονται από τον νόμο. Κι ένας ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, οι 12 μαθητές Καλογιάννη.
Οι αλλαγές ή ο εκ νέου ορισμός, ακριβώς στο μέσον της θητείας. Θα πάνε άραγε μ’ αυτό το σχήμα ως τις εκλογές; Όσοι θέλουν να επανεκλεγούν γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο το αξίωμα για την επιτυχή σταυροφορία. Το πιο λογικό πάντως είναι να ορίσει ο δήμαρχος θητεία ενός έτους, δεν ξέρεις τι γίνεται. Ένας καλός προπονητής δεν κάνει όλες τις αλλαγές από νωρίς, μην και του προκύψει τραυματισμός στην πορεία.
***
*ΔΙΕΤΗΣ είναι σίγουρα η θητεία του προέδρου, ο οποίος εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τον ορίζει ο δήμαρχος, εκείνος τον προτείνει, συνήθως η αντιπολίτευση καταψηφίζει. Τον Δημ. Δεληγιάννη που κατέρχεται από το έδρανο φαίνεται ως πιθανότερο ότι θα τον διαδεχθεί επαν-αν-ερχόμενος ο Δημ. Τάχος, ο οποίος ήταν και ο προκάτοχός του. Και τον οποίο λογικά θα τον ψηφίσουν, ως εκ ΠΑΣΟΚ σύντροφό τους, και οι παρατάξεις Γούλα-Γαμβρούλα. Πάει για απόλυτη πλειοψηφία στους 49.
***
*Ο Γ. Σούλτης αναπληρωτής δήμαρχος και συναρχηγός της «Συμπαράταξης», αμετακίνητος όπως και ολόκληρη την προηγούμενη θητεία. «Όταν ο δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί ο αντιδήμαρχος Σούλτης Γεώργιος», ορίζει η περσινή απόφαση του Απ. Καλογιάννη. «Και όταν και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του δημάρχου θα ασκεί ο αντιδήμαρχος Αδαμόπουλος Αθανάσιος». Άλλωστε ο βενιαμίν δημοτικός σύμβουλος είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς. (Ο Γ. Σούλτης αντιδήμαρχος Eπιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων, ο Θάνος Αδαμόπουλος Οικονομικών).
***
*ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο Γ. Ζαούτσος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, με το δεύτερο σκέλος να αναβαθμίζεται τώρα λόγω συνθηκών, καθώς και η Ρίτα Απρίλη αντιδήμαρχος Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η μοναδική γυναίκα έτσι κι αλλιώς.
Αντιδήμαρχοι επίσης είναι ο Κων. Διαμάντος, Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών, ο Γιανν. Αλεξούλης Καθημερινότητας και ο Σωτ. Βούλγαρης Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων.
Ζ.

...κι οι άλλοι
*ΟΙ προαναφερθέντες είναι οι οκτώ. Ωστόσο υπάρχουν και τρεις άμισθοι αντιδήμαρχοι, κανονικοί όμως, με το γραφείο τους, τις αρμοδιότητες και τα όλα τους. Ο Μιχ. Αναστασίου Αθλητισμού, ο Μάκης Γιαννακόπουλος Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΑΠΗ κι ο Μάκης Δαούλας αντιδήμαρχος Παιδείας. Τους ζέστανε πριν ο δήμαρχος, τώρα μπορεί να αναβαθμίσει κάποιον στους έμμισθους.
***
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και άλλοι τρεις σαν αντιδήμαρχοι, οι τρεις εντεταλμένοι σύμβουλοι με αντίστοιχες αρμοδιότητες: Ο Χρ. Τσιλιμίγκας για το Λαογραφικό Μουσείο, ο Παν. Νταής για το Παζάρι, την Αγροτική Έκθεση, τον Τουρισμό και το Open Mall και ο Θόδωρος Καφφές στο Πράσινο.
Είναι κι ο Δημ. Μαβίδης, αντιπρόεδρος μεν, κουμανταδόρος δε στη ΔΕΥΑΛ, τυπικά πρόεδρος είναι πάντα ο δήμαρχος. Το ίδιο ακριβώς και η Άννυ Ψάρρα-Περιφάνου στην Πινακοθήκη. Πρόεδροι στο «Θεσσαλικό» ο Νικ. Καλτσάς και στη ΔΗΚΕΛ ο Κώστας Ρεβήσιος.
***
*ΕΧΕΙ για όλους. Μόλις 21 οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από τους 49, δεν φτάνουν καλά-καλά να καλύψουν όλα τα αξιώματα. Είναι και κάποιοι που έχουν δουλειές, δεν μπορούν να αφιερώσουν την καθημερινότητά τους στο Δημαρχείο.
Ζ.

Κι οι άλλοι;
*ΣΤΗ συμπολίτευση τακτοποιούνται αύριο. Οι αλλαγές στην αντιπολίτευση όμως εκκρεμούν, δύο μόλις χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές. Πότε θα ξεμπλοκάρουν; Ώστε να δρομολογήσουν το νέο τοπίο που θα λανσάρουν στην επόμενη κάλπη...
Ζ.

Δαμάσι
*ΕΞΙ μήνες μετά τον μεγάλο σεισμό άρχισαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο Δαμάσι. Αναθάρρησαν λιγάκι οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού, καθώς ένα αχνό φως στο τούνελ αρχίζει να φαίνεται. Βλέπουν και το Δημοτικό Σχολείο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ και θ’ αρχίσει τη λειτουργία του στις 13 Σεπτέμβρη. Αν μη τι άλλο πρόκειται για αισιόδοξα μηνύματα ενόψει του χειμώνα.
Κ.Γ.

Τερψιθέα
*ΤΑ εύσημα στον κόσμο της Τερψιθέας απένειμε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Σωτήρης Βούλγαρης κατά τον αγιασμό του Παιδικού Σταθμού Τερψιθέας. Ένας Παιδικός Σταθμός που θα έκλεινε επειδή δεν συγκέντρωνε τον απαραίτητο αριθμό μαθητών, μετά από κινητοποίηση των κατοίκων, παρέμεινε ανοιχτός! «Μπράβο στον κόσμο που το ανέδειξε, μπράβο στον κόσμο που κινητοποιήθηκε, μπράβο στον κόσμο που το κυνήγησε...», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Ε, πώς να μην αισθάνονται δικαιωμένοι όσοι έτρεξαν προς αυτόν τον στόχο και τα κατάφεραν κιόλας. Εξαιρετικές οι εγκαταστάσεις που Παιδικού Σταθμού, μόλις πριν από λίγα χρόνια εγκαινιάστηκαν, φιλοξενούν με τον καλύτερο τρόπο τους λιλιπούτειους «μαθητές». Στον Παιδικό Τερψιθέας ίσως θα έπρεπε να πηγαίνουν τα νήπια και από τα όμορα χωριά, τα οποία πηγαίνουν σε Παιδικούς Σταθμούς στα Ηπειρώτικα και σε τμήματα με πολλά παιδιά.
***
*ΑΛΛΑ και ο κόσμος της Τερψιθέας, τα καλύτερα λέει για τον Σωτήρη Βούλγαρη. Από την πρώτη στιγμή που του εξέφρασαν το θέμα τους, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τους βοηθήσει και να μην κλείσει ο Σταθμός, όπως λένε οι κάτοικοι. Γι’ αυτό στον αγιασμό, οι γονείς που ήταν παρόντες, του έσφιξαν το χέρι και του είπαν ευχαριστώ.
ΘΑ.

Μπουζούκια
*ΘΕΩΡΗΣΕ ότι θα τον χτυπούσε εκεί που θα πονούσε, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, τον αντιπολιτευόμενο ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κιλελέρ Γιώργο Ακριβούλη. Σημάδεψε στο λαϊκό τραγούδι και το πού αυτό εκτελείται. «Προφανώς αγνοεί ότι το εισιτήριο σε συναυλίες, σαν της Γλυκερίας, είναι περίπου 20 ευρώ. Μάλλον δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλίες για να το γνωρίζει. Προφανώς αρέσκεται να διασκεδάζει, όπως είναι βεβαίως δικαίωμά του, με άλλα θεάματα που προσφέρονται σε πίστες και όχι σε συναυλιακούς χώρους». Λες κι ο Αδερφέεε το έκρυψε ποτέ. (Δεν σκέφτηκε ο αντιδήμαρχος όμως ότι έτσι μπορεί να έθιγε περισσότερο τον δήμαρχό του;).
Ζ.

Υπουργεία
* - ΜΕΝΕΙ όμως ανοιχτό το θέμα με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έλεγε με νόημα ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης. Αιφνιδιάστηκε τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είχε αναπληρωματικό... Η θέση παραμένει κενή...
- Δεν μπορεί όμως να ποντάρουν σ’ αυτή οι Λαρισαίοι βουλευτές. Έχουν απελπιστεί πια...
***
* - ΟΙ καθαρόαιμοι δεξιοί πάντως το ένιωσαν και ενοχλήθηκαν, τους πόνεσε. Ανασχηματισμός και Θεοδωρικάκος αντί Χρυσοχοΐδη στο Δημοσίας Τάξεως, αλλαγή πασοκικής φρουράς; (Τα υπουργεία μου μέσα...).
Ζ.

Θρίαμβος, αλλά...
*ΙΔΟΥ και η συνέχεια του φιλοξενηθέντος προχθές ρεπορτάζ από το μακρινό 1965. Λίγες ημέρες μετά, ακολουθεί η επιτυχία. Κι ο πρόεδρος Σπ. Μπ. το ανακαλεί και αυτό:
Νέος θρίαμβος της Κύπρου χθες εις τον ΟΗΕ 1965.
Ανεγνωρίσθη η πλήρης ανεξαρτησία.
Μακάριος: Το δίκαιον επικράτησεν. Ενικήσαμεν. (Μία από τις τόσες φορές).
***
*Η Γενική Συνέλευσις του ΟΗΕ ενέκρινεν σήμερον διά ψήφων 47 υπέρ, 5 κατά και 54 αποχών το σχέδιον αποφάσεως επί του Κυπριακού, υποστηριζόμενον υπό της κυβερνήσεως της Λευκωσίας και άκρως αντίθετον προς τα Τουρκικάς απόψεις.
Το σχέδιον κατεψηφίσθη υπό των ΗΠΑ, του Πακιστάν, του Ιράν, της Αλβανίας και της Τουρκίας. Η Βρεττανία, η Γαλλία και αι πλείσται των άλλων δυτικών χωρών ως και των χωρών του ανατολικού συνασπισμού, απέσχον. Αι περισσότεραι αφρικανικαί χώραι εψήφισαν υπέρ του σχεδίου.
...Το σχέδιον αποφάσεως διακηρύσσει ότι η Δημοκρατία της Κύπρου θα πρέπει να απολαμβάνει πλήρους κυριαρχίας και ανεξαρτησίας άνευ ξένης επεμβάσεως ή αναμίξεως και ότι η Γ. Σ. απευθύνει έκκλησιν προς όλα τα κράτη, όπως ταύτα σεβαστούν την κυριαρχίαν, την ενότητα, την ανεξαρτησίαν και την εδαφικήν ακεραιότητα της Κύπρου και απόσχουν οιασδήποτε αποφάσεως στρεφομένης κατ’ αυτής. (Με τη μη υποστήριξη των διαχρονικών συμμάχων).
***
*ΥΠΟ των διπλωματικών κύκλων του ΟΗΕ η ληφθείσα απόφασις της Γ. Σ. χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος της Κυπριακής υποθέσεως ως και των αρχών του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών.
... Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, λαβών γνώσιν της αποφάσεως του ΟΗΕ εδήλωσεν: «Οι αγώνες μας εδικαιώθησαν και ανεγνωρίσθησαν, ενικήσαμεν. Το δίκαιον επικράτησεν». (Κι ούτε δέκα χρόνια δεν χρειάστηκαν για τον Αττίλα).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass