ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2021 18:00
* ΘΥΜΙΖΟΥΝ αμμόλοφους της Σαχάρας, βρίσκονται όμως στη Θεσσαλία και βόρεια των Τρικάλων, εκεί όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του βόρειου τμήματος του Ε-65, με την κατασκευή γεφυρών. Με το καλό... Γ.Γ. * ΘΥΜΙΖΟΥΝ αμμόλοφους της Σαχάρας, βρίσκονται όμως στη Θεσσαλία και βόρεια των Τρικάλων, εκεί όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του βόρειου τμήματος του Ε-65, με την κατασκευή γεφυρών. Με το καλό... Γ.Γ.

Φθινοπωρινά
* ΑΛΛΑΞΕ απότομα το σκηνικό του καιρού με την είσοδο του Σεπτέμβρη. Κλείσανε τα παράθυρα

των σπιτιών το βράδυ μετά από καιρό και γενικά ένα πανωφόρι, μια ζακέτα τη χρειάζεσαι κατά τις βραδινές ώρες. Για προσωρινό φαινόμενο μιλούν οι μετεωρολόγοι, ας τους πιστέψουμε, δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε άλλωστε, γιατί ακόμη είμαστε σε καλοκαιρινή διάθεση. Το ημερολόγιο δείχνει 38η Αυγούστου σήμερα!
Γ.Γ.

Εμβολιασμένοι
* «ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ, γιατί νοιάστηκαν», όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, πλην δύο που νόσησαν, και έτσι θα συμμετέχουν στη διά ζώσης συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Δεληγιάννης, είχε ενημερώσει όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για τη συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων στις συνεδριάσεις και έλαβε θετικές απαντήσεις απ’ όλους.
Η Λάρισα δίνει το δικό της μήνυμα, υπέρ των εμβολιασμών.
Λ.Κ.

Αγορά
* ΣΤΟΥΣ κανόνες της αγοράς αποδίδει η Κυβέρνηση τις ανατιμήσεις προϊόντων. Ως πιστή και φιλελεύθερη κυβέρνηση φυσικά, όταν πρόκειται για τους κανόνες της αγοράς δηλώνει ότι αδυνατεί να παρέμβει γιατί αν παρέμβει, τότε θα πρέπει να περιορισθούν τα κέρδη.
Εξέλιξη που αντίκειται στη φιλελεύθερη λογική. Η Κυβέρνηση με πίστη ωστόσο, παρεμβαίνει εκεί που πρέπει να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό νομοθετεί, την αύξηση του ωραρίου, τις μειώσεις μισθών κ.λπ. Είναι δυνατόν να παρέμβει για να μειωθούν οι τιμές; Το σύνθημα «ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, τη νύφη θα πληρώσει ο λαός» παραμένει διαχρονικό. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Β.Κ.

Ακρίβεια
* Η οποία ακρίβεια έχει από καιρό παρατηρηθεί στο καλάθι της νοικοκυράς, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός στενάζει (και) στα ταμεία των σούπερ μάρκετ. Απλά τώρα γίνεται αντιληπτή η αύξηση και στα λαχανικά, όπου για την εποχή στις λαϊκές αγορές τα προϊόντα θεωρούνται ακριβά.
Έχει προηγηθεί η σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων και ακολουθεί το φυσικό αέριο, ενώ με φόντο την τιμή του καφέ, μας προϊδεάζουν αριστοτεχνικά (επικοινωνιακά) για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούμε ως φυσιολογική.  Στο ίδιο πνεύμα είναι ενταγμένο και το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι οι αυξήσεις αφορούν όλους, πλούσιους και φτωχούς. Μόνο που οι πλούσιοι έχουν να πληρώσουν, ενώ οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι. Υπομονή μισθωτοί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, έρχεται αύξηση 50 λεπτών στον κατώτερο βασικό μισθό. Εκτός εάν το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, υποσχεθούν το κατιτίς αντισταθμιστικό, οπότε προλαβαίνουμε τα χρυσά κουτάλια...
Β.Κ.

Καφές
* ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα έχει ξεκινήσει για την αύξηση που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να πάρει ο καφές. Οι προμηθευτές καφέ, ήδη ειδοποιούν τα συνεργαζόμενα καταστήματα για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ανατίμησης του προϊόντος. Και εδώ τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει ο Έλληνας, που μέχρι τώρα τον είχε καθημερινά στη ζωή του. Οι πιο ψύχραιμοι λένε ότι δεν πρόκειται να φτάσει τα 5 ευρώ, αλλά από τα 2 ευρώ, θα αγγίξει τα 3 - 3,5 ευρώ. Και πάλι πολλά...
Γ.Γ.

Αδειάζουν
* ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ από τις παραλίες τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, οι επιχειρηματίες στις ακτές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κίνηση της καλοκαιρινής σεζόν και φυσικά ούτε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020. Η κίνηση σταδιακά μειώνεται και οι παραθεριστές που έμειναν ακόμη στα παράλια, απολαμβάνουν τη φθινοπωρινή ηρεμία...
Λ.Κ.

Ένδεια
* ΕΦΟΣΟΝ λοιπόν προβλήματα της καθημερινότητας και δη του πολίτη παραμείνουν στην «ατζέντα», τότε η Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί ως έναν βαθμό να απαντήσει ενδεχομένως με κάποια μέτρα.
Θα είναι επίσης η πρώτη φορά μετά από καιρό όπου τα Μέσα Ενημέρωσης θα εστιάσουν σε πραγματικά προβλήματα των πολιτών και όχι των κομματικών. Γκρινιάζουν λένε τα δημοσιεύματα, στο εσωτερικό της ΝΔ που ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε τον Κύπριο κ. Στυλιανίδη.  Και δεν αξιοποίησε κάποιο αμιγώς κομματικό στέλεχος. Αφού είναι κυρίαρχη η αντίληψη, σύμφωνα με την οποία κομματικοί αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο. Σου λέει εμείς τρέξαμε, στηρίξαμε το κόμμα, κέρδισε τις εκλογές και δεν θα μας κάνει υπουργούς, δεν θα μας τοποθετήσει διοικητές νοσοκομείων κ.λπ.;
Δεν τους έφτανε η πικρία έχουν και το καζίκι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Χρηστίδης του ΚΙΝΑΛ δήλωσε χθες πως «ο Πρωθυπουργός με την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει ένδεια στελεχών».
Β.Κ.

Περί καφέ
* ΚΑΙ η κουβέντα για τον καφέ μεταξύ Φαρσαλινών
- Καλημέρα.
- Φτιάξε μου σε παρακαλώ 2,5 ευρώ καφέ!
* * *
* - Η σιωπή είναι καφές.
- Χρυσός θέλεις να πεις.
- Ναι.
* * *
* - ΓΙΑΤΡΕ μου νυστάζω συνέχεια.
- Πιες καφέ, 55 ευρώ!
* * *
* - ΜΑΝΑ με βλέπει σοβαρά.
- Τι εννοείς;
- Θα με πάει για καφέ.
Γ.Γ.

Ψυχραιμία...
* ΕΝΤΑΞΕΙ ας είμαστε ψύχραιμοι... Ας αντιμετωπίσουμε με στωικότητα, γαλήνια και με ηρεμία το νέο κύμα ανατιμήσεων. Αφού έτσι μας συστήνει ο υπ. Ανάπτυξης, έτσι ας κάνουμε. «Θα έρθουν αυξήσεις από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα, μέχρι τις πρώτες ύλες. Δεν θα είναι διαρκείς, θα έχει παροδικά χαρακτηριστικά» μας καθησυχάζει ο Άδ. Γεωργιάδης... «Άλλωστε την περίοδο του εγκλεισμού τόσα χρήματα αποταμιεύτηκαν. Ας ξοδευτούν»... Όχι κάτι τέτοιο δεν είπε. «Ασύδοτες αφέθηκαν οι διεθνείς αγορές να κερδοσκοπούν εις βάρος των λαών, γι’ αυτό χρειάζονται κυβερνήσεις που ξέρουν να βαράνε νταούλια». Αυτό ούτε καν το σκέφτηκε...
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ την ακρίβεια την καταλαβαίνει και από τα αγγούρια... Έφτασε το ευτελές λαχανικό να πωλείται στη λαϊκή 1 ευρώ το ένα, όταν με 1 ευρώ έπαιρνες 3 και 4. Δεν δροσίζεσαι πλέον, ζορίζεσαι... Πάντως για ανατίμηση μισθού ούτε λόγος. Και έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ... Κατά τα άλλα ψυχραιμία.
* * *
* ΑΠΟΡΙΑΣ άξιο είναι πώς εναλλάσσεται διαχρονικά η υγειονομική κρίση με την οικονομική κρίση. Είχαμε την οικονομική, ήρθε η υγειονομική, ξαναπάμε στην οικονομική και ούτω καθεξής. Μέχρι να γονατίσουμε όλοι... Αλλά για να πούμε και τη μεγάλη αλήθεια σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και εισάγει τα πάντα, πώς θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;
Γ.Ν.

Παράταση...
* ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ και ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις. Ασθμαίνουν και αγκομαχούν οι λογιστές, αδυνατούν να ανταποκριθούν μέχρι την Παρασκευή. Και με το δίκιο τους...
Δεν υπάρχει περίπτωση να υποβληθούν σε 4 ημέρες οι 700.000 δηλώσεις που απομένουν. Το Υπουργείο θα δώσει, θα υποχρεωθεί θέλοντας και μη και νέα παράταση. Ολιγοήμερη μεν, αλλά η καταληκτική προθεσμία θα παραταθεί. Οι υποχρεώσεις με την Εφορία πρέπει να κλείσουν ομαλά, δεν την παίρνει, με τέτοια συγκυρία να αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις... Άλλωστε για το μπάχαλο που γίνεται κάθε χρόνο, είναι συνένοχο και το Υπουργείο...
Γ.Ν.

Φεστιβάλ
* Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, οι ευάλωτες ομάδες, η υγεία, η βιώσιμη ανάπτυξη..., είναι ενότητες θεμάτων που θα συζητηθούν στο πρώτο Φεστιβάλ Νεολαίας της Λάρισας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, ανοίγει υγιή διάλογο για όλα τα παραπάνω, καθώς όπως φαίνεται θα ακούσει πρώτα και μετά θα μιλήσει... Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεγαλύτερο ποσοστό εισηγητών είναι έμπειροι στο αντικείμενό τους και αναμφίβολα οι νέοι θα έχουν πολλά να μάθουν.
Λ.Κ.
Στη γαλάζια πολυκατοικία
* Η υπουργοποίηση του Κύπριου Στυλιανίδη στο Πολιτικής Προστασίας δεν ενθουσίασε και ιδιαίτερα τα γαλάζια στελέχη, τα οποία εξέφρασαν τον πόνο τους ...διαδικτυακά.
- Μετά τους εξωκοινοβουλευτικούς, ξεκινήσαμε και τις μεταγραφές ξένων υπουργών.
- Ο μόνος Στυλιανίδης που έπρεπε να υπουργοποιηθεί ήταν ο Ευριπίδης.
- Έτσι όπως πάμε, να δω πώς θα φτιάξουμε ψηφοδέλτιο στη Λάρισα στις επόμενες εκλογές ...ήταν μερικά από αυτά που αλιεύσαμε.
* * *
* ΣΤΟ μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εσωκομματικές εκλογές, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, για τα νέα κομματικά όργανα ΔΕΕΠ-ΔΗΜΤΟ κι αυτό γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος από υποψηφίους, κυρίως λόγω ...οικονομικών.
Όπως είναι γνωστό η βιωσιμότητα μιας κομματικής οργάνωσης εξαρτάται εν πολλοίς από την εξωστρέφεια της διοίκησης. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν οι κομματικές συνεστιάσεις (χοροί) και εκδηλώσεις από τις οποίες προέκυπτε αντίτιμο και γέμιζε ο κομματικός κουμπαράς, τώρα με τους περιορισμούς της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.
Και σίγουρα αυτά τα έξοδα δεν είναι τα μοναδικά. Υπάρχουν και τα προεκλογικά, αφού είθισται σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψήφιοι πρόεδροι να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος επανέκδοσης της κομματικής κάρτας των μελών.
Στις προηγούμενες εκλογές αυτό ανερχόταν στα 12 ευρώ. Μέχρι στιγμής καμία επίσημη διαρροή δεν σημειώνεται από ΝΔκράτες υποψηφίους για τις εκλογές της 24ης Οκτωβρίου, παρά μόνο φήμες που έχουν τη μορφή βολιδοσκόπησης δυναμικής μιας υποψηφιότητας.
Γ.Ρ.

Προσωπικός βοηθός
* ΑΠΟ τα θέματα που είχαν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, ήταν ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με τα σχόλια που κατατέθηκαν, φαίνεται να υπάρχουν κενά και παραλείψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται διευκρινίσεις.
Για παράδειγμα, τίθενται πολλά ερωτήματα, που δεν έχουν απάντηση, όπως για παράδειγμα:
Ο προσωπικός βοηθός ατόμου με αναπηρία, το οποίο λαμβάνει σήμερα και το ανάλογο επίδομα, αφορολόγητο, είναι σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, ο γονέας ή τα αδέλφια. Με το νέο σχέδιο νόμου, δεν διευκρινίζεται αν το εν λόγω επίδομα θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με «μισθό» σε όσους εμφανίζονται ως προσωπικοί βοηθοί.
Το αναπηρικό κίνημα πάντως είναι υπέρ του προσωπικού βοηθού και αποτελεί ένα χρόνιο αίτημά του για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία και την πρόληψη της περιθωριοποίησης και της ιδρυματοποίησης.
Λ.Κ.
Η εκδίκηση
* ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ στιγμές στον κάμπο, από πλευράς τιμών αγροτικών προϊόντων μετά την πώληση με τιμή ρεκόρ που εξασφάλισε χθες στο σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Προμηθέας», στα 53,66 λεπτά το κιλό και την προσφορά που υπέβαλαν σε σχετικό διαγωνισμό οι Μύλοι Κεπενού.
Η τιμή στον παραγωγό θα είναι 52 λεπτά το κιλό. Η προσφορά αφορά περισσότερους από 600 τόνους, πολύ καλής ποιότητας από τα ελεύθερα σιτάρια που διέθετε ο Συνεταιρισμός. Αρκετοί παραγωγοί εκτιμούν ότι το ανοδικό ράλι στα σιτάρια θα συνεχιστεί και κρατούν ακόμη στις αποθήκες το προϊόν, προσδοκώντας ότι θα φτάσει σε επίπεδα ακόμη και πάνω από τα 55 λεπτά.
Όσον αφορά στα βαμβάκια, ήδη οι έμποροι έβαλαν το 6 μπροστά και πλέον οι συμφωνίες που κλείνονται κυμαίνονται στα 62-64 λεπτά/κιλό, τιμή επίσης η καλύτερη των τελευταίων ετών.
Γ.Ρ.

Του Θεού
* ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ πρόκειται για την ταινία της χρονιάς και όχι άδικα. Ξεχωριστή, ιδιαίτερη, εκπαιδευτική, μαγευτική. «Ο άνθρωπος του Θεού» της Γελένα Πόποβιτς με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη έχει κόψει πάνω από 62.000 εισιτήρια το πρώτο τετραήμερο προβολών. Αν σκεφτεί κανείς τους περιορισμούς που υπάρχουν στις κλειστές αίθουσες με τους ανεμβολίαστους και την εποχή που διανύουμε, τότε αναμφίβολα η προσέλευση χαρακτηρίζεται παραπάνω από ικανοποιητική. Και έπεται συνέχεια...
Γ.Ρ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass