ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 18:00
*ΓΕΥΣΕΙΣ, μυρωδιές και αρώματα από εκλεκτά προϊόντα έχουν πλημμυρίσει την Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους, λόγω κορονοϊού, με κέφι, ζωντάνια, χαμόγελα και μαντινάδες οι παραγωγοί από την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας επέστρεψαν στην πόλη μας για να παρουσιάσουν από χθες τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Ένα αντάμωμα γεύσης με την παράδοση, που αναδεικνύει την πλούσια κουλτούρα ενός ευλογημένου ελληνικού νησιού... Γ.Ν. *ΓΕΥΣΕΙΣ, μυρωδιές και αρώματα από εκλεκτά προϊόντα έχουν πλημμυρίσει την Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους, λόγω κορονοϊού, με κέφι, ζωντάνια, χαμόγελα και μαντινάδες οι παραγωγοί από την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας επέστρεψαν στην πόλη μας για να παρουσιάσουν από χθες τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Ένα αντάμωμα γεύσης με την παράδοση, που αναδεικνύει την πλούσια κουλτούρα ενός ευλογημένου ελληνικού νησιού... Γ.Ν.

Στρατηγός
*ΜΕ την ανακοίνωση υπουργού και υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, έκλεισε και το σενάριο που ήθελε την υπουργοποίηση του νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου.


Η αλήθεια είναι πως τα σενάρια φούντωσαν σε βαθμό που ο ορισμός της νέας πολιτικής ηγεσίας παρ' ολίγον να εξελιχθεί από πολιτικό σε... στρατιωτικό ρεπορτάζ.
Με τον κ. Φλώρο ωστόσο ουδείς κατάλαβε πώς προέκυψε το ενδεχόμενο υπουργοποίησης, όταν ο Αρχηγός είχε και έχει θητεία μπροστά του και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα όπως αυτά που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα σύνορα της χώρας.
Όπως έχει μπροστά του - για τα προγραμματισμένα ο λόγος - την αναδιάρθρωση, εξοπλισμό και αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις...

Αντίφαση;
*ΕΙΝΑΙ κάτι παραπάνω από εμφανές ότι υπάρχει μια αντίφαση και νομίζουμε πως σωστά παρατηρείται ήδη από τα ΜΜΕ. Ότι από την επιλογή του κ. Αποστολάκη που περισσότερο είναι γνωστός ως πρώην στρατιωτικός και λιγότερος ως πολιτικός έως τον ευρωκύπριο κ. Στυλιανίδη φαίνεται πως υπάρχει μια διαφορά φιλοσοφίας.
Η οποία μένει να αποδειχθεί για να καταλάβουμε κιόλας πώς θα λειτουργήσει το Υπουργείο. Η τοποθέτηση επίσης του πρώην Α/ΓΕΑ (σ.σ. οι παλαιότεροι τον θυμούνται και ως ΑΤΑ) στη θέση του Υφυπουργού, δείχνει μια άλλη αντίληψη περί αμεσότητας κλπ, αντικείμενο που ο πτέραρχος γνωρίζει από τη θητεία του.
Αλλά θα τον εμπλέξουν με τους πυροσβέστες; Επί εδάφους;
Β.Κ.

Κάρλα
*ΕΙΝΑΙ πραγματικά πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον που εμφανίζεται από συλλογικότητες, για την ανάδειξη και την προστασία της τεχνητής λίμνης Κάρλας, με τη «βοήθεια» χρηματοδοτικών προγραμμάτων του «Πράσινου Ταμείου».
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο προτάσεις προγραμμάτων με αντικείμενο την Κάρλα, που κατέθεσαν κοινοπραξίες φορέων της Θεσσαλίας στο «Πράσινο Ταμείο», εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν με χιλιάδες ευρώ, για την υλοποίησή τους.
Σύλλογοι, οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα..., συστρατεύθηκαν σε έναν κοινό περιβαλλοντικό στόχο, για να ενισχύσουν την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης.
***
*ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη στηρίζει κάθε «πράσινη δράση».
***
*ΦΥΣΙΚΑ δεν ξαφνιάζει η ανταπόκριση, τόσο των φορέων, όσο και του «Πράσινου Ταμείου», όταν η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, αποτελεί ένα πολυβραβευμένο έργο από την Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό, τα social media-ήρθε πρώτο σε όλη την Ευρώπη στο EU Delivers-και την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός το έβγαλε εκτός συνόρων, το ανέδειξε στο έπακρο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το έφεραν τόσο ψηλά...
***
*«Η λίμνη Κάρλα, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης στις Βρυξέλλες το 2019.
Αφύπνισε για την αξία του και όπως αποδείχθηκε στην πορεία, άνοιξε τον δρόμο και υιοθέτησαν πολλοί το όραμά του...
Λ.Κ.

Ταυτότητα
*Η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση περί ένδειας στελεχών, με αφορμή την τοποθέτηση του Κύπριου, Χρ. Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης. Μπορεί να περιλαμβάνει την εσωκομματική γκρίνια στελεχών της ΝΔ που κάθονται στον «πάγκο», αλλά δεν αφορά στην ουσία.
Η οποία πέραν του σχεδιασμού της κυβέρνησης (σ.σ. που μένει να αποδειχθεί) αφορά και στις θέσεις του νέου υπουργού. Διαβάστε τα κείμενα Ελλήνων και Κύπριων δημοσιογράφων για τις θέσεις του κ. Στυλιανίδη για την απεργία των εργαζομένων και τα «σωστά μνημόνια». Όπως και για το σχέδιο Ανάν το οποίο υπερασπίστηκε και μάλιστα γράφεται πώς.
Οπότε η αντιπολίτευση, έχουμε την εντύπωση θα πρέπει να εστιάσει σε θέσεις, πολιτικές αποφάσεις και όχι σε πρόσωπα...
Β.Κ.

Αναγνώριση
*ΔΕΝ είναι λίγοι οι Λαρισαίοι που μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπάθειά τους στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, που έμεινε εκτός κυβέρνησης.
Άλλωστε ο πρώην υπουργός Υγείας είχε φροντίσει να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τις σχέσεις του με τους τοπικούς υγειονομικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας για την προώθηση λύσεων σε πολλά από τα τρέχοντα (τουλάχιστον) προβλήματα των νοσοκομείων.
Από τα μηνύματα πάντως που ξεχώρισαν στη σελίδα του πρώην αναπληρωτή υπουργού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν από έναν πολιτικό του αντίπαλο, αναγνώριση που αποκτά ιδιαίτερη αξία.
«Βασίλη, το έργο σου είναι πολύτιμο και μάλιστα σε μία απολύτως κρίσιμη περίοδο. Για όσους σε γνωρίζουν, είσαι μεθοδικός, εργατικός, γνώστης του αντικειμένου σου, μα πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ», του έγραψε ο πρώην διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής, σίγουρος ότι Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει λαμπρό μέλλον στην πολιτική...
Δ.Κ.

Πατέντα
*ΜΠΟΡΕΙ όντως να τίθεται θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας - και αυτό είναι θέμα των αρμόδιων αρχών - αλλά είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να ξεπερνάνε τον σκόπελο των ελέγχων, όσοι το επιθυμούν.
Πώς βρήκε ας πούμε στο ΚΥ Παλαμά η υπάλληλος τον τρόπο έτσι ώστε γνωστοί της και να φαίνεται πως εμβολιάστηκαν, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και να φέρουν πιστοποιητικό. Είναι εντυπωσιακό δηλαδή να μην προστατεύουν αληθινά την υγεία τους, παρά μόνο ψευδώς να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Όπως και στην Κρήτη αποδείχθηκε έξυπνο το κόλπο. Να πάνε σε γάμο καμιά 25αριά νοικοκυραίοι χρησιμοποιώντας όλοι τους το ίδιο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το μαγαζί κάνει τους ελέγχους για να αποφύγει το πρόστιμο, όχι τα συμπεθέρια. Είναι ευφυείς, στην απάτη πρωτοπορούν...
Β.Κ.

Τα κλειδιά
*ΤΑ κλειδιά του νέου Παιδικού Σταθμού στην Ανθούπολη στο χέρι έχει από χθες ο Δήμος Λαρισαίων, καθώς έγινε η διοικητική παραλαβή του.
Τώρα βάζει μπροστά για την τοποθέτηση του εξοπλισμού στο κτίσμα...
Λ.Κ.

Καθυστέρηση
*ΑΡΧΙΣΑΝ οι γκρίνιες. Θα καθυστερήσουν και άλλο οι επιλογές στελεχών Εκπαίδευσης. Το επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή στη χθεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Καλά Χριστούγεννα και αν, εκτιμούν εκπαιδευτικοί κύκλοι. Υπάρχουν άλλα μπροστά τώρα, όπως η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Την Παρασκευή αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση. Υπομονή σε όσους περιμένουν τις επιλογές.
Ν.Π.

Επιταγές...
*ΝΕΟΣ κύκλος για τα voucher των 200 ευρώ για laptop – tablet. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και οι αιτήσεις από τους δικαιούχους αναμένονται και πάλι "βροχή". Προσοχή όμως, ο νέος κύκλος, τρίτος κατά σειρά αφορά σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες εξαρτώμενων τέκνων με αναπηρία, οι οποίες ταυτόχρονα είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το 2020, με οικογενειακό εισόδημα από 6.001 έως 15.000 ευρώ.
* * *
*ΟΠΩΣ συνέβη και στους πρώτους δύο κύκλους οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιταγή για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, το οποίο έχει γεννηθεί από 1996 έως και 2016 για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Να σημειώσουμε πως οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τα μέσα Οκτωβρίου και οι δικαιούχοι στην περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση θα λάβουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο που θα δηλώσουν...
Γ.Ν.

Self test
*ΑΠΟ σήμερα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της χώρας τα δωρεάν self test που προορίζονται για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Από 6 σε κάθε μαθητή θα δοθούν για να καλυφθεί το διάστημα από 13 Σεπτεμβρίου έως και 3 Οκτωβρίου. Άντε καλή αρχή. Μάσκες πάντως φέτος δεν θα δώσουν, έχουν μείνει οι περσινές. Καλή αρχή και καλό κουράγιο στα παιδιά και στους γονείς. Ας είναι μονάχα αυτό και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία .
Ν.Π.

Παράταση
*TΗΝ παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαρσάλων αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου Βασίλειος, για ακόμα έξι μήνες έως και 21 Μαρτίου 2022, καθώς - όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο - εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του «Ιανού» (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο στις 18/09/2020.
Γ.Γ.

Προσδοκίες...
*ΠΟΛΛΕΣ προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί για τη ΔΕΘ. Όλες οι επαγγελματικές ομάδες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι κάτι περιμένουν. Από θετικές παρεμβάσεις έως και ελαφρύνσεις... Η συγκυρία όμως δεν είναι για πλουσιοπάροχες εξαγγελίες και ούτε είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος αυτή τη στιγμή.
Βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να μεταδώσει μια αισιοδοξία, για να απομακρύνει τις άμεσες ανησυχίες των πολιτών, αλλά αν οι παροχές ξεφύγουν από τις πρόσκαιρου χαρακτήρα παρεμβάσεις, προετοιμαστείτε για εξελίξεις...
Γ.Ν.

Ψύχρα
*ΑΚΡΩΣ φθινοπωρινή η χθεσινή ημέρα στη Λάρισα. Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 26 βαθμούς το μεσημέρι και πρωί-βράδυ η ζακετούλα ήταν απαραίτητη λόγω της ψύχρας. Πάντως το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι την Παρασκευή.
Το Σαββατοκύριακο όμως θα σκαρφαλώσει στους 30 με 31 βαθμούς. Μην τρομάξουμε κιόλας, νωρίς είναι να φθινοπωριάσει.
Ν.Π.

 

PATOYLHS CIU

Το φτυάρι του Πατούλη

*Η... ξεχασμένη υπόθεση της αδελφοποίησης Λάρισας και Κω επανήλθε στο φως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη στη Λάρισα», οι διοργανωτές και αντιπροσωπεία των επισκεπτών βρέθηκαν στο Μνημείο του Ιπποκράτη, όπου και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας θύμισε ότι τη δεκαετία του ’70 Λάρισα και Κως είχαν ξεκινήσει την αδελφοποίηση, αλλά για κάποιο λόγο οι διαδικασίες σταμάτησαν στα τέλη της δεκαετίας. Δύο πόλεις που τις ενώνει η απέραντη έννοια του Ιπποκράτη οφείλουν να είναι αδελφοποιημένες.
***
*ΜΑΛΙΣΤΑ στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή θα βρίσκεται ένα «αδελφάκι» του πλάτανου του Ιπποκράτη ενισχύοντας περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ των πόλεων. Ως γνωστό, ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του κάτω από έναν πλάτανο στην πόλη της Κω, από το Σάββατο το απόγευμα πλάτανος (για την ακρίβεια ανατολικός πλάτανος, Platanus orientalis) φυτεύτηκε και στη Βιόπολη. Τον φύτεψαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή αποκάλυψης της προτομής του Ιπποκράτη, ρίχνοντας με το φτυάρι λίγο χώμα στην τρύπα που «φιλοξένησε» το φυτό. Την αρχή έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης παρέδωσε μαθήματα πώς πρέπει να κρατά κανείς το φτυάρι: «Επειδή κατάγομαι από χωριό, θα πρέπει να σας πω ότι για να δουλέψεις το φτυάρι πρέπει να το ακουμπήσεις στο πόδι, έτσι δεν είναι, Σωτήρη;». Η ερώτηση στον Λαρισαίο κορυφαίο καρδιοχειρουργό Σωτήρη Πράπα, που ήταν παρών στην τελετή. Τέκνο του Συκουρίου ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν», σήκωσε τα χέρια, και με ένα χαμόγελο φώναξε «έχεις δίκιο, δήμαρχε!».
***
*ΤΟΝ πλάτανο κατά τη διάρκεια της φύτευσης τον κρατούσε ένα εννιάχρονο αγόρι. Φυσικά και ευχή όλων ήταν να γίνει γιατρός και ως φοιτητής να διδάσκεται κάτω από τον πλάτανο τον οποίο βοήθησε ο ίδιος να φυτευτεί. (Κι άντε να τον πιστέψουν οι συμφοιτητές του όταν θα τους λέει ότι «εγώ τον φύτεψα»).
***
*ΣΤΟΝ Γιώργο Πατούλη η ευχή όλων καθώς έριχνε χώμα στον πλάτανο ήταν να καταφέρει να αναδασώσει το δάσος της Αττικής που κάηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές. Δύσκολη δουλειά, μα θα τα καταφέρουμε, απάντησε. (Πάντως το φτυάρι δεν ξέρει να το δουλεύει).
***
ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσες οι ομιλίες των Ρίζου Χαλιαμπάλια και του προέδρου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω Στέφανου Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος δε, ήταν επιφορτισμένος με την κεντρική ομιλία της βραδιάς, ομιλία που πραγματικά ήταν «masterclass». Σαράντα πέντε λεπτά μιλούσε ο άνθρωπος και ήταν σαν να ήταν πέντε. Δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος όση ώρα μιλούσε, ενώ με το πέρας της οι παρευρεθέντες τον αντάμειψαν με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.
ΘΑ.

 

MPKET_CIU.jpg

*ΕΚΕΙ στον χώρο του 1ου Γυμνασίου της Λάρισας οι μπασκέτες δεν υπάρχουν. Παρά μόνο οι τσιμεντένιες κολώνες. Ελπίζουν οι μαθητές πως κάτι θα αλλάξει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Να γίνει κάνα έργο «μπάζερ μπίτερ», που λένε και οι μπασκετικοί. Με τη λήξη του χρόνου ντε...
Κ.Γ.

 PKAKI_CIU.jpg

 

*ΚΑΙ κάπου εκεί μέσα θα βάλω ένα παγκάκι, θα μπορούσε να έλεγε ο Μπομπ Ρος με τη χαρά της ζωγραφικής που τον χαρακτήριζε. Αν βεβαίως ήταν πίνακάς του για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του εκπομπής. Όμως είναι ένα σημείο σε μικρό παρκάκι επί της οδού Σαμαρά. Εκεί στο ΑΤΑ. Έτσι ήταν έως και πριν από δύο ημέρες. Ας ελπίσουμε πως θα το είδαν τα συνεργεία του Δήμου. Ή θα το έχουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον...
Κ.Γ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass