ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2021 18:00
* Η ψυχή της Κρήτης βρίσκεται καθημερινά στην Κεντρική πλατεία με αρκετή ρακή και φυσικά ατέλειωτες μαντινάδες με τον Κρητικό να στέλνει το δικό του μήνυμα: Όπου και αν πάω θα κρατώ χώμα του Ψηλορείτη να το σκορπώ να γίνεται όλος ο κόσμος Κρήτη! * Η ψυχή της Κρήτης βρίσκεται καθημερινά στην Κεντρική πλατεία με αρκετή ρακή και φυσικά ατέλειωτες μαντινάδες με τον Κρητικό να στέλνει το δικό του μήνυμα: Όπου και αν πάω θα κρατώ χώμα του Ψηλορείτη να το σκορπώ να γίνεται όλος ο κόσμος Κρήτη!

Απότομα...
* ΜΕ το που ξεκίνησε ο Σεπτέμβρης, ο καιρός «μπήκε» για τα καλά

στον ρόλο του και έκανε πραγματικό φθινόπωρο. Είχε αρκετά χρόνια να συμβεί. Συνήθως αυτόν τον μήνα παρατείνονταν το καλοκαίρι προς τα πίσω και εξανέμιζε αυτή την εποχή.
Το ίδιο και την άνοιξη, από το απότομο κρύο στην απότομη ζέστη. Ας υπάρχουν οι σταδιακές αλλαγές στις εποχές, καλό είναι, μόνο που φέτος το έπιασε απότομα και μας έκατσε βαρύ.
Γ.Γ.

Τρελή χαρά
* Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη που σκέφτεται να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας, επικαλούμενη θετικούς δείκτες. Αφού ακόμη και μέσα στα μνημόνια οι κατά καιρούς κυβερνήσεις έκαναν λόγο για πλεονάσματα, πάνω από τις προβλέψεις κλπ και πανηγύριζαν από τη χαρά τους.
Έτσι λοιπόν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πανηγυρίζει με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ περί σημαντικής ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2021. Δεν θα είχαμε αντίρρηση δηλαδή να καμαρώνουν, αλλά περισσότερο με πρόκληση μοιάζει, την περίοδο που οι λογαριασμοί του ρεύματος για παράδειγμα όχι απλά θα έρθουν αυξημένοι, αλλά θα προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στα νοικοκυριά.
Για την αγορά δεν το συζητάμε. Όποιος θέλει ας πάει στον φούρνο, στο βενζινάδικο, στη λαϊκή και εφόσον έχει αντοχές ας μπει στο σούπερ μάρκετ. Πανδημία αυξήσεων που τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και η κυβέρνηση επαίρεται για ανάπτυξη. Δεν είναι μόνο οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φυτοζωούν. Βραδιές θέρμανσης τον χειμώνα, ακούμε προτάσεις...
Β.Κ.

Αδέσποτες
* ΣΧΟΛΙΑΖΑΝ οι Λαρισαίοι.
-Είναι και επίσημα φθινόπωρο όταν η γειτονιά μυρίζει φασολάδα.
-Πριν. Μετά μυρίζει μπαρούτι και πολεμικό τοπίο!
Γ.Γ.

Εκλογές
*ΑΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη ως και τις 20 του μηνός θα διεξάγονται οι εκλογές του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας. Τα εκατοντάδες μέλη δεν θα χρειάζεται να πάνε κάπου, καθώς η διαδικασία θα γίνεται από χώρο εργασίας σε χώρο εργασίας. Ήδη η Εφορευτική Επιτροπή δέχεται αιτήσεις υποψηφιοτήτων από τη Δευτέρα που μας πέρασε ως και σήμερα Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο.
Κ.Γ.

Φώτα
*ΝΥΧΤΩΝΕΙ πλέον μετά τις 8 το βραδάκι μα τα φώτα των περισσότερων δρόμων στην πόλη της Λάρισας δεν έχουν ανάψει. Πιθανότατα είναι ρυθμισμένα με τη «θερινή» ώρα, αλλά ίσως να χρειάζονται μια διαφορετική ρύθμιση. Χρειάζονται λένε οι οδηγοί.
Κ.Γ.

Αυξήσεις
*ΑΥΞΗΣΕΙΣ «φωτιά» σε καφέ, ψωμί, ενέργεια και... όχι μόνο, καθώς οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα είναι προ των πυλών. Τώρα αυτό είναι είδηση; Μια από τα ίδια. Δεν τρομάζει ο κόσμος πια. Είδηση θα ήταν να είχαμε αυξήσεις φωτιά στους μισθούς. Να τελείωνε κάποτε ο παραλογισμός όλα στα ύψη, αλλά οι μισθοί στα τάρταρα. Απλά δεν βγαίνει...
Ν.Π.
Λαϊκισμός
* Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό επειδή χθες «καταψήφισε τις αυστηρές κυρώσεις σε όσους βεβαιώνουν, ψευδώς, εμβολιασμούς». Προσθέτοντας ότι «αφού όλο αυτό το διάστημα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές, τώρα αρνείται και τις κυρώσεις σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους που με εγκληματική ανευθυνότητα εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά. Ο λαϊκισμός χέρι-χέρι με την ανευθυνότητα».
Η κυβέρνηση, δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Αντί λοιπόν η συζήτηση να στραφεί στην ουσία του προβλήματος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση «τσακώνονται» για το αν εμβολιάστηκε ο κ. Πολάκης, αν βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν εμβολιαστεί και για άλλα τέτοια... ουσιαστικά προβλήματα.
Β.Κ.

Αναστολές εργασίας
* ΜΠΟΡΕΙ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών ευρισκόμενοι σε αναστολή εργασίας, υπάρχουν όμως και κάποιοι, λιγοστοί βέβαια, που το ξανασκέφτονται και αναδιπλώνονται, περνώντας την πόρτα των εμβολιαστικών κέντρων.
Έξι περιπτώσεις υγειονομικών, που εμβολιάστηκαν, καταγράφηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προχωρήσει σε ακύρωση της αναστολής εργασίας και οι εμβολιασμένοι (πλέον) υπάλληλοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Δική τους η απόφαση, λέει ο Δημήτρης Κατσικονούρης, χωρίς να βιάζεται, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος ότι μέρα με τη μέρα ο αριθμός θα αυξάνεται...
Δ.Κ.

Πάνε...
* ΩΣ γνωστόν πάνω από ένα χρόνο οι πολλές χειραψίες έχουν κοπεί, μόνο τίποτα θαρραλέοι τις κάνουν, που με αυτόν τον ρυθμό που γίνονται στο τέλος θα «σβήσουν» από τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων.
Αλλά και το άλλο δεν παλεύεται. Να τώρα με τον Covid-19, πας να δώσεις χειραψία, ο άλλος κάνει τη γροθιά, εσύ το γυρνάς σε γροθιά, αυτός σε χειραψία και καταλήγεις να παίζεις στο τέλος πέτρα, ψαλίδι, χαρτί.
Και υπάρχουν και χειρότερα, κάνεις γροθιά, σου γυρνάει τον αγκώνα, γυρνάς σε αγκώνα και εσύ σε γροθιά. Συγχρονιστείτε επιτέλους.
Γ.Γ.

Για τον Μίκη
* ΑΠΟ μία Λαμπράκισσα δύο λόγια, μια κατάθεση ψυχής για τον Μίκη:
Πού να βρώ την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ... Πέταξες την ψυχή της νιότης μας
στα ουράνια, με τη μουσική σου.
Μας έκανες να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε όλο τον κόσμο με τα τραγούδια σου. Μας βοήθησες να παλέψουμε, να στηριχτούμε σ’ αυτά σε όσα δεινά επακολούθησαν.
Αντέξαμε τραγουδώντας, έστω και κρυφά.
Γέμισες τη ζωή μας με θεϊκή μουσική, σ’ όλα τα εύκολα και τα δύσκολα.
Αγωνιστήκαμε μαζί σου, τι και αν δεν νικήσαμε, έχουμε πάντα κληρονομιά τη θεσπέσια μουσική του μαγικού σου θιάσου.
Καλό σου ταξίδι, συνοδοιπόρε των νεανικών μας αγώνων.

Αναβολή
* ΛΟΓΩ εμπλοκής του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση του Σαββάτου «200 χρόνια. Και από εδώ και πέρα τι;» που προγραμμάτιζε η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.
Την αναμένουμε με ενδιαφέρον γιατί οι ομιλητές είναι σημαντικοί κι έχουν πολλά να μας πουν. Εκτός του κ. Συρίγου είχε προσκληθεί να μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο πολιτικός επιστήμων Κ. Χολέβας, ενώ θα χαιρετίσουν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθ. Γιαννούκας και φυσικά ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος.
Γ.Ρ.

Ολιγομελή
* ΧΑΜΟΣ και φέτος με τα ολιγομελή. Δεκάδες μαθητές από τη μια μέρα στην άλλη έμειναν άστεγοι, δεν ξέρουν τελικά αν το Υπουργείο θα δώσει το πράσινο φως να λειτουργήσουν τα τμήματά τους, η εβδομάδα τελειώνει και τη Δευτέρα ξεκινούν επίσημα τα σχολεία. Απλώς οι μαθητές αυτοί δεν ξέρουν ποιο θα είναι το σχολείο τους. Σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία του κορονοϊού, ήρθε να προστεθεί και αυτό. Το κερασάκι στην τούρτα. Άλλη μια φορά να το ξαναπούμε για να το εμπεδώσουμε. Τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ήρωες αυτής της περιπέτειας. Πόσο ακόμη όμως θα τα ταλαιπωρούμε;
Ν.Π.

Πυρά κυνηγών
* ΠΡΟΣΩΡΑΣ έχουν τα όπλα τους ...παρά πόδα. Στην πορεία όμως ίσως τα ανεβάσουν ...επ’ ώμου! Ο λόγος για τους κυνηγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το χαράτσι που επιχειρεί να τους επιβάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που προωθεί για τη στείρωση των κυνηγόσκυλων ή την υποχρεωτικότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού. Διαδικασίες, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Βαγγέλη Μπαλατσό «θα επιβαρύνουν τον κάθε κυνηγό για κάθε σκυλί που διαθέτει, περίπου 200 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι διαθέτουν πάνω από 4-5 σκυλιά, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κυνηγός βρίσκεται σε «πόλεμο» με την κυβέρνηση.
Ο Λαρισαίος πρόεδρος, αν και φίλος της κυβέρνησης, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις, αν περάσει το νομοσχέδιο, χωρίς τις θέσεις των κυνηγών. Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Λάρισα. Οι προσδοκίες των κυνηγών από το νομοσχέδιο είναι χαμηλές, αν σκεφτεί κανείς και την αλλαγή που έγινε την τελευταία στιγμή στον εισηγητή του νομοσχεδίου. «Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι η κ. Πιπιλή, η γνωστή κ. Πιπιλή σε όλο τον κυνηγετικό κόσμο για τις διαχρονικές της αντικυνηγετικές θέσεις. Είναι τυχαίο ή εμπεριέχει κάποια σκοπιμότητα» αναφέρει ο κ. Μπαλατσός.
Γ.Ρ.

Πολάκης
* ΧΑΜΟΣ στο Twitter και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την αποκάλυψη Τσίπρα ότι ο Παύλος Πολάκης έκανε τελικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το όνομα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει trend στα social media, με τους χρήστες να σχολιάζουν χιουμοριστικά την απόφασή του να εμβολιαστεί. Ιδού μερικά επιτυχημένα από όσα κυκλοφόρησαν «Ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή, μπολιάσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί», «Κουίζ: πώς λένε τον πρώην υπουργό που δεν ήθελε να εμβολιαστεί αλλά τελικά το έκανε; Παύλο Μπολάκη». Η λίστα με τις ατάκες ατελείωτη. Εξάλλου, ο Έλληνας σε τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύει ότι είναι και σβέλτος και ευρηματικός.
Ν.Π.
Λυκουρέντζος VS Λιόντου
* ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου στον βουλευτή Μ. Χαρακόπουλο για «τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην προώθηση του εκτιμητικού έργου και στη συγγραφή των πορισμάτων παρά την ανταπόκριση του ΕΛΓΑ σε όλα τα θέματα στήριξης του μηχανισμού του Υποκαταστήματος.
Η όποια καθυστέρηση καταλογίζεται πρωτίστως στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας και κατόπιν συστάσεως θα εξαντληθούν όλα τα διοικητικά μέτρα για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του».
Κι αυτό γιατί δεν συνηθίζεται πολιτικός προϊστάμενος να «βγάζει στα μανταλάκια» έναν υπηρεσιακό.
Από την άλλη, κάποιοι δεν ξαφνιάστηκαν γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Λυκουρέντζος κατηγορεί τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.
Και τον περασμένο χειμώνα με δηλώσεις του, αλλά και τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αμυγδαλοπαραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιόντου.
Στις αιχμές Λυκουρέντζου τότε είχε αντιδράσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΛΓΑ Λάρισας.
Τώρα άραγε τι θα πράξει;
Γ.Ρ.

 

LARISA MIKHS CIU

1980: Μια πρόσκληση στον Μίκη για συναυλία

Αναμνήσεις Λαρισαίων για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη βγαίνουν από τα συρτάρια του χρόνου.
Ήταν το 1980, όταν μια παρέα μαθητών του 3ου Λυκείου Λάρισας, αποφάσισε αντί του αποχαιρετιστήριου πάρτι της σχολικής χρονιάς να οργανώσει μια συναυλία με τον Μ. Θεοδωράκη. Ο Κώστας Βαϊούλης (επικεφαλής σήμερα της Δημοτικής Παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν») πρόεδρος τότε του Β’1 τμήματος του 3ου Λυκείου, ήταν ένας από αυτούς, και θυμάται: «Τρεις συμμαθητές, ο πρόεδρος του Β’1 3ου Λυκείου Λάρισας Κώστας Βαϊούλης, ο απουσιολόγος του τμήματος Βασίλης Γκέκας - μουσικός, και ο Γιάννης Αχυρόπουλος - μουσικός, έχοντας διαβάσει σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συναυλία για ένα Λύκειο του Περιστερίου, με όλη την ορχήστρα του και τραγουδιστές τους Μανώλη Μητσιά, Μαρία Φαραντούρη, Αντώνη Καλογιάννη κ.α, σκέφτηκαν να τον καλέσουν να δώσει συναυλία στο κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας, για το Λύκειό τους. Αφού βρήκαν τη διεύθυνση, έστειλαν επιστολή στην οποία προσκαλούσαν τον μουσικοσυνθέτη να έρθει. Προς μεγάλη τους έκπληξη, ο μουσικοσυνθέτης απάντησε θετικά. Ξεκίνησαν να οργανώνουν την εκδήλωση, όμως έλαβαν ένα δεύτερο γράμμα όπου, δυστυχώς, η απάντηση ήταν αρνητική, λόγω υποχρεώσεων του Μίκη. Η απογοήτευση τεράστια. Δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδήλωση με τραγούδια από το 1950 έως το 1980. Η συμπαράσταση του καθηγητή Δημήτρη Ανδρεάδη, υπεύθυνου του τμήματος, ήταν ένθερμη και καθοριστική. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά την επόμενη χρονιά στην αυλή του νεόδμητου Γ’ Λυκείου με τεράστια επιτυχία. Πάνω από 3.000 θεατές παρακολούθησαν τη μουσική διαδρομή από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και το Νέο κύμα, με ιδιαίτερες αναφορές και τραγούδια από το Άξιον Εστί, τον «Επιτάφιο», την «Πολιτεία» και «Ένας όμηρος» του Μίκη. Στην ορχήστρα, αποτελούμενη αποκλειστικά από μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν: Γιάννης Αχυρόπουλος κιθάρα-τραγούδι, Β. Γκέκας αρμόνιο, Αθ. Ανδρεάδης μπάσο-κιθάρα, Γ. Τεκέδης μπουζούκι, Γ. Μέκρας ντράμς, και τραγούδησαν οι: Σ. Κατσανούλη, Αν. Γεροντή, Αθ. Παγώνης και Κ. Γκέκας».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass