ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2021 18:00
ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ * ΚΑΙ ως νέος πάντα με τους νέους ο Δημήτρης Δεληγιάννης, που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Φεστιβάλ Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στον Μύλο του Παππά. Τουναντίον μάλιστα, κατέγραψε πολλές παρουσίες στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων...

Βελτιώνεται
* ΔΕΙΧΝΕΙ βελτίωση πάντως ο καιρός από το Σάββατο με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει

στους 28 βαθμούς Κελσίου και από εβδομάδα να επιστρέφει ξανά πάνω από τους 30 βαθμούς.
Γ.Γ.

Ραντεβού
* ΟΙ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών συγκέντρωσαν τα χελιδόνια σε αυλές και άλλα μέρη ώστε να προστατευτούν και να βρουν ένα προσωρινό καταφύγιο ζεστασιάς. Παράλληλα, δίνεται το ραντεβού στα σύρματα, όπου κατά εκατοντάδες μαζεύονται για τη μεγάλη φυγή και το ταξίδι σε πιο θερμούς τόπους.
Γ.Γ.Αυτογκόλ
* ΕΠΙ του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου δηλώνουμε αναρμόδιοι, παραπέμποντας στους ειδικούς. Πολιτικά ωστόσο μπορούμε να παρατηρήσουμε το... αυτογκόλ της κυβέρνησης στην υπόθεση της ΕΠΟ μετά και την παραίτηση από την προεδρία της, του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη.
Καθότι στέλεχος της ΝΔ και υπερψηφισθείς κατά πώς λέγεται (σ.σ. είπαμε δεν ξέρουμε) από τους τέσσερις τρανούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, η κυβέρνηση οφείλει πολιτικές εξηγήσεις. Όχι για την παραίτηση, αυτό αποτελεί επιλογή του κ. Ζαγοράκη και ουδεμία αντίρρηση.
Αλλά για το πώς σκέφτονται να εξυγιάνουν το έρμο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κατάσταση του οποίου επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό, ψευδώς αναφέρεται ως κράτος...
Β.Κ.
Τιμόθεος
* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου της 165ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ορίστηκε χθες στην πρώτη συνεδρία της, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ἱερωνύμου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Η θητεία του Σεβασμιότατου θα έχει ένα έτος.
Γ.Γ.

Έργα υποδοχής
* ΣΕ νησιά όπως η Σάμος, η Λέρος και η Κως η κατασκευή Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Πολλαπλών Σκοπών, προχωρά γρήγορα. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελληνική κυβέρνηση υλοποιούν ένα κοινό πιλοτικό έργο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, που αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά του Αιγαίου.
Υποδομές που θα πληρούν τα πρότυπα της Ε.Ε. και για τα οποία υπογράφηκε συμφωνία που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ μεταξύ Ε.Ε. και του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η εξέλιξη χρονικά συμπίπτει με την ανησυχία περί νέων μεταναστευτικών ροών, μετά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες εκτιμήσεις διαφόρων υπηρεσιών που μιλούν ακόμη και για νέες διαδρομές, αλλά για να είναι σίγουροι σφραγίζουν το Αιγαίο με υποδομές που δεν... θα μπάζουν νερά. Αυτή είναι η μεταναστευτική τους πολιτική.
Β.Κ.

Ρεύμα
* ΜΕ την αναζήτηση σπιτιών για τη στέγαση του παιδιού - φοιτητή, ο μισθωτός θα ανεβεί τον δικό του οικονομικό «Γολγοθά» (και) τον φετινό χειμώνα, ενόσω οι μισθοί αν δεν παραμένουν καθηλωμένοι, βαίνουν τον κατήφορο.
«Καρφιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι διαρκείς αυξήσεις σε δαπάνες για βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, κρέας, γαλακτοκομικά, ενώ τα ποτά προβλέπεται να αντικατασταθούν με το... υγιεινότερο ύδωρ.
Στα καύσιμα επίσης οι αυξήσεις είναι μεγάλες εδώ και καιρό, ενώ τώρα με τα πανάκριβα ενοίκια των φοιτητών (εγγυήσεις, συνδέσεις κ.λπ.) ο μισθωτός θέλει 1.000 με 1.500 ευρώ για εκκίνηση (χωρίς επίπλωση).
Στο ρεύμα λέγεται πως είμαστε η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ οι καταναλωτές με τις νέες χρεώσεις ένα... ηλεκτροσόκ θα το πάθουν. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αποτελεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχρονικά υπηρέτησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Υποσχόμενοι μάλιστα μειώσεις στο όνομα του ανταγωνισμού. Αν τις δείτε, πείτε και σε εμάς να μπούμε στο παρατηρητήριο του κ. Γεωργιάδη...
Β.Κ.

Με τη σειρά
* ΜΕ την οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία είχαμε γεμίσει οικονομολόγους και αναλύσεις πως θα σωθούμε από τη χρεοκοπία. Ξαφνικά σιγή, όλα σταμάτησαν, λες και ξέχασαν ότι χρωστάμε. Από τις αρχές του 2020 και με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης γεμίσαμε λοιμωξιολόγους. Ας «πατήσουμε το κουμπί» για τίποτα καινούργιο και καλύτερο αυτή τη φορά.
Γ.Γ.
Στο Δαμάσι
* ΚΛΕΙΔΩΣΕ όπως φαίνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Δαμάσι, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο δημοτικό σχολείο του χωριού.
Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία από το βήμα της Βουλής, να παραστεί στα εγκαίνια του νέου σχολείου την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Στην πορεία, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη, καθώς ο προβληματισμός για την αργή πορεία των κατεδαφίσεων και καταβολής των ενισχύσεων για την επισκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών ήταν έντονος και το σενάριο των διαδηλώσεων υπαρκτό.
Τελικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προέκριναν την επίσκεψη στο Δαμάσι, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή θα τονώσει το ηθικό των σεισμόπληκτων και θα στείλει και ένα συμβολικό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα. Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα γνωστοποιηθούν οι προθέσεις του Κυριάκου.
Γ.Ρ.

Αδικαιολόγητο
* ΤΗΝ ώρα που η κρητική γη αγκάλιαζε τον Μίκη Θεοδωράκη, οι Λαρισαίοι αποχαιρετούσαν σε μια σεμνή συναυλία-αφιέρωμα τον «συμπολίτη» τους. Τέτοιο καιρό πριν 38 χρόνια, ο Δήμος Λαρισαίων έκανε τον μεγάλο αυτό Έλληνα επίτιμο δημότη Λαρισαίων. Με λόγια και τραγούδια δικά του οι Λαρισαίοι του απηύθυναν χθες το ύστατο χαίρε, μπροστά από την Ιατρική Σχολή στην πλατεία Ταχυδρομείου.
* * *
* ΒΕΒΑΙΑ από την εκδήλωση έλαμψαν διά της απουσίας τους αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι -συμπολίτευσης τε και αντιπολίτευσης-. Με εξαίρεση Πάνο Σάπκα και Χρήστο Τσιλιμίγκα, κανείς άλλος δεν βρέθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Να ήταν παράλειψη, να ήταν φόρτος εργασίας; Ο,τι και να ήταν, ήταν αδικαιολόγητο.
ΘΑ.

Έξοδος
* ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα η αποψινή βραδιά που τα έχει όλα. Σε Κηποθέατρο, κοίτη του Πηνειού και γήπεδο Αλκαζάρ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για όλες τις προτιμήσεις. Μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων για το 1821, Νατάσα Μποφίλιου για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και Πάολα, αντίστοιχα. Κι όπως έλεγε ο Λαρισαίος «αρχίζεις με ψυχική ανάταση και ιστοριογνωσία με την εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων. Έπειτα πας στη Νατάσα Μποφίλιου, κλαις και θυμάσαι ό,τι σε πλήγωσε απ’ όταν ήσουν μωρό. Και κλείνεις στην Πάολα βγάζοντας τα σπασμένα για τον περσινό χειμώνα που η μόνη έξοδος ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος κάθε Σάββατο».
ΘΑ.

Παρέμβαση...
* ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς, πέρα από τους καταναλωτές, αναμφίβολα προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους... Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο, οι επιχειρήσεις προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να συγκρατήσουν τις τιμές αφού γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις θα περιορίσουν τον όγκο των πωλήσεών τους.
* * *
* ΟΙ αντοχές που δείχνουν όμως είναι αναιμικές καθώς η συγκράτηση των τιμών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εξαρτάται από το μέγεθος και τη διάρκεια της επιβάρυνσης που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Γι’ αυτό και ο επιχειρηματικός κόσμος επιμένει πως μια αποκλιμάκωση της έμμεσης φορολογίας θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% σε περισσότερα βασικά αγαθά, όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, δημητριακά, καφέ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκράτηση των τιμών, οδηγώντας παράλληλα σε τόνωση της ζήτησης.
Είναι μια πρόταση που έχει λειτουργήσει στο παρελθόν και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και τώρα... Ευχής έργο θα είναι από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγελθεί η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Θα είναι μια δραστική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών...
Γ.Ν.

Περίπτερο...
* ΕΚΑΝΕ μια προσπάθεια η διοίκηση του Επιμελητηρίου να έχει παρουσία στην έκθεση κρητικών προϊόντων που αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην πόλη μας, αλλά ατύχησε. Σκόπευε να στήσει ένα περίπτερο όπου τα μέλη του θα μπορούσαν να λανσάρουν τα προϊόντα του νομού. Δεν τα κατάφερε όμως.
Δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Και ο λόγος είναι απλός. Μέσω του περιπτέρου του επιμελητηριακού φορέα, οι επιχειρήσεις που θα συμμετείχαν δεν θα μπορούσαν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Δεν επιτρέπονταν οι πωλήσεις, παρά μόνο η παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν μόνο μεμονωμένα. Όπερ και εγένετο άλλωστε. Οπότε η όλη προσπάθεια κοινής και αντιπροσωπευτικής παρουσίας του νομού στην έκθεση απέβη άκαρπη...
Γ.Ν.
Σχολεία
* ΜΕΓΑΛΟ μέρος της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού αφιέρωσαν οι ειδικοί στο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Το λένε όλοι ξεκάθαρα ότι με το άνοιγμα τα κρούσματα θα αυξηθούν. Ωραία, αφού λοιπόν όλοι το γνωρίζουν, δικαίως αναρωτιούνται πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί γιατί τα υγιειονομικά πρωτόκολλα χαλάρωσαν και για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να καταγράφονται πλέον περισσότερα κρούσματα. Μήπως πάλι τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση; Η τηλεκπαίδευση δεν λειτούργησε όσο θα ήθελαν, αλλά γιατί τα αιτήματα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και τα δωρεάν rapid test δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές, που θεωρούνται πιο αξιόπιστα, δεν περνάνε; Γιατί;             

Ν.Π.

Δίκαιο
* ΗΤΑΝ δίκαιο και έγινε πράξη. Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων Δήμων που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
* * *
* Ο Δήμος Τυρνάβου φυσικά είναι μέσα στους δήμους για τους οποίους θα ισχύσει η ρύθμιση. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2020-2021 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις ως άνω περιοχές και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021 ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα δικαιολογητικά θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά από όσα πέρασαν τα παιδιά φέτος ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει το Υπουργείο.
Ν.Π.

Στον οφθαλμίατρο
*- ΓΙΑΤΡΕ, συνεχίζω να βλέπω τους μπλε και πράσινους κόκκους που σας είχα πει...
- Δε σας βοήθησαν τα γυαλιά που σας έδωσα;
- Πως γιατρέ... Τώρα βλέπω πολύ καλύτερα τους μπλε και πράσινους κόκκους, πιο καθαρά...
- Ψυχίατρο είδατε;
- Όχι γιατρέ, μόνο μπλε και πράσινους κόκκους, πολύ καθαρά...

 

KATEDAFISH CIU

* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ είναι η θέα του πρώτου σπιτιού που γκρεμίστηκε, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, να εμφανίζεται το μισό γκρεμισμένο και το υπόλοιπο σπίτι να παραμένει στη θέση του! Σύμφωνα με τους αρμόδιους το ...κατά το ήμισυ γκρέμισμα, εξηγείται καθώς το συγκεκριμένο οίκημα ήταν αρχικά πέτρινο και στην πορεία εκδόθηκε πολεοδομική άδεια για την επέκτασή του. Το πέτρινο δεν άντεξε τον σεισμό και χαρακτηρίστηκε κόκκινο, ενώ το νεότερο δεν υπέστη σημαντικές ζημιές και χαρακτηρίστηκε κίτρινο (επισκευάσιμο). Γι’ αυτό και η διαδικασία προέβλεπε την κατεδάφιση του παλιού τμήματος και μόνο. Σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις στο Δαμάσι ξεκίνησαν από το συγκεκριμένο σπίτι, γιατί ο Δήμος Τυρνάβου ήθελε, όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα στο νέο Σχολείο, να μην υπάρχουν μπάζα και εν εξελίξει εργασίες κατεδάφισης στην περιοχή.

Γ. Ρούστας

 

BESTIARIO CIU

* ΠΑΡΚΟ αναστολών στο Πανεπιστημιακό, βεστιάριο στα ...κάγκελα σε άλλο νοσοκομείο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με τους υγειονομικούς να κρεμούν μπλούζες και ποδιές μετά την αναστολή της εργασίας τους.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass