ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2021 19:00
* «ΤΑ πάτε περίφημα, συνεχίστε» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, επισκεπτόμενος το περίπτερο του Ιδρύματος στην Έκθεση. Γ.Ρ. * «ΤΑ πάτε περίφημα, συνεχίστε» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, επισκεπτόμενος το περίπτερο του Ιδρύματος στην Έκθεση. Γ.Ρ.

Σχολεία...
* ΤΕΛΙΚΑ ανοίγουν τα σχολεία, όπως έκλεισαν; Γιατί πολλά λέγονται,

πολλά ακούγονται και η ανησυχία των γονιών ότι οδεύουμε σε μια χρονιά χωρίς αλλαγές εντείνεται. Πάντως το Υπ. Υγείας δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες. Έχουμε λέει στη διάθεσή μας πλέον το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, για μαθητές άνω των 12 ετών και για τους ενηλίκους. Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά στους εμβολιασμούς, καθώς έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 80%.
Επίσης το πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και τα ισχύοντα μέτρα θωρακίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τμήματα έκλειναν πέρυσι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σπίτια και να προστατευθούν έτσι και τα μέλη των οικογενειών μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και άρα η εικόνα θα είναι καλύτερη. Ίδωμεν γιατί σε όλους πλέον έχει γίνει σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μάθημα στην τάξη και ότι ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι το σχολείο τους...
Γ.Ν.

Εκδρομές
* ΑΡΧΙΖΟΥΝ αύριο τα σχολεία και σε κάνα μήνα θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού για τις εμπειρίες.
-«Πόσες εκδρομές πήγατε φέτος;»
-Καμία. Εσείς;
-«20 και βάλε»
-Μα σε ποιο σχολείο πηγαίνεις;
-«Στο 21ο Δημοτικό Λάρισας»
-Α έτσι πες...
***
* ΟΠΩΣ και να ‘χει πάντως η λύση δόθηκε. Έστω και με καθημερινή μετακίνηση των παιδιών, το πρωινό πρόγραμμα θα επιτρέψει να κυλήσει με ηρεμία η επαγγελματική καθημερινότητα πολλών οικογενειών.
Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα συνεχιστούν κανονικά τότε η λύση θεωρείται καλή στην παρούσα φάση. Το μη χείρον βέλτιστον.
Κ.Γ.

Πίστη
* Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στις αρχές της ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο. Κατά πως έπραξαν βεβαίως και... σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στο παρελθόν με τις μετοχές του ΟΤΕ. Καθότι... είναι πολλά τα λεφτά Άρη.
Μάλιστα οι κυβερνήσεις επαίρονται πως πέτυχαν υψηλό τίμημα για να σκεπάσουν την απόφασή τους να ξεπουλήσουν δημόσιο πλούτο, εξέλιξη που θα επιβαρύνει την τσέπη του καταναλωτή.
Γιατί ο ιδιώτης αγοράζει για να βγάλει κέρδος, εκτός εάν οι Αυστραλιανοί επενδυτές δεν έχουν σκοπό να βγάλουν κέρδος ή όποιο κέρδος αποκομίσουν να το διαθέσουν στο συσσίτια, προνοιακών υπηρεσιών και μητροπόλεων.
Ενώ λοιπόν ο μισθωτός μετράει τη φτώχεια του από τα πολυετή μνημόνια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), τον συναντά και ένα νέο κύμα ακρίβειας. Για το οποίο χρυσώνουν το χάπι λέγοντας πως είναι ξενόφερτο και κυρίως παροδικό. Θα πέσουν δηλαδή οι τιμές, μην ανησυχείτε. Να έχετε πίστη...
Β.Κ.


Τραυματιοφορείς
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Πρώτων Βοηθειών και Τραυματιοφορέων η χθεσινή και όλοι θυμήθηκαν τους Λαρισαίους «τραυματιοφορείς» «Ινδιάνο» και «Πάκμαν».
Τότε που σε ένα παιχνίδι στο AEL FC Arena της ΑΕΛ με τον Εργοτέλη, ένας παίκτης των φιλοξενουμένων έπεσε και δεν έλεγε να σηκωθεί, κι ενώ η ομάδα έχανε.
Μπήκαν μέσα οι δύο φίλαθλοι της ΑΕΛ που εκείνη την ημέρα εκτελούσαν και χρέη τραυματιοφορέα, προσπάθησαν να βγάλουν έξω τον πεσμένο παίκτη του Εργοτέλη, χαρίζοντας σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου και μοιράζοντας αφειδώλευτα γέλιο.
Θ.Α.

Καταθέσεις
* Η φημολογία πως οδεύουμε στην εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων, όλο και εντείνεται. Η τιμωρία για όσους έκαναν το λάθος να έχουν καταθέσεις πλησιάζει. Ήδη η τράπεζα Κύπρου που εφαρμόζει τα αρνητικά επιτόκια διά της πλαγίας οδού...
Η συγκεκριμένη αντί για αρνητικά επιτόκια χρεώνει με προμήθεια τις καταθέσεις των εταιρικών πελατών της. Το έδαφος άρχισε να προετοιμάζεται προσεκτικά και από τις ελληνικές τράπεζες, από την πίσω πόρτα.
Η Alpha Bank συγκεκριμένα δεν δέχεται το άνοιγμα προθεσμιακής στο κατάστημα από 50.000 ευρώ και άνω...
Οι κινήσεις αυτές προϊδεάζουν μέτρα που αν μη τι άλλο θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην οικονομική δραστηριότητα.
Με τα επιτόκια των καταθέσεων να έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί και το δημόσιο να μετρά τεράστιες απώλειες εσόδων από τη φορολογία επί των τόκων, οι προμήθειες επί των καταθέσεων δεν μπορεί να περάσει και εύκολα. Θα προκαλέσει τριγμούς, καθώς επί της ουσίας θα έχουμε αρνητικά επιτόκια, με την κάθε τράπεζα να χρεώνει επιτόκιο δύο φορές. Μια φορά όταν δανείζει και άλλη μια όταν κάποιος έχει κατάθεση... Και μη χειρότερα!
Γ.Ν.

Μικρές Αγγελίες
* ΓΙΑΤΙ δεν θα μπορούσε άραγε να είναι Μικρές Αγγελίες στην εφημερίδα.
Ζητείται λέει υπάλληλος που να μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά και να εκπέμπει και υπερήχους να μιλάει και με δελφίνια.
***
* ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ραπτομηχανή με χοντρή κλωστή για όποιον νομίζει ότι μας δουλεύει ψιλό γαζί.
***
* ΖΗΤΕΙΤΑΙ άτομο να κάνουμε κόντρες με τα καρότσια στο σούπερ μάρκετ. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις.
Ζ.

Μια ζωή
* ΕΙΚΟΣΙ χρόνια πριν ο πλανητάρχης ευρισκόμενος σε σχολική εκδήλωση, εμφανιζόταν αμήχανος όταν πληροφορούνταν κάποια τρομοκρατική ενέργεια, που έμελε να μείνει στην ιστορία ως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι εικόνες πολιτών σε απόγνωση να πηδάνε από τους δίδυμους πύργους για να σωθούν, προκαλούν σοκ και δέος, όπως αντίστοιχα την απόγνωση Αφγανών πολιτών δηλώνει η εικόνα, όπου για να.. σωθούν προσπαθούν να γαντζωθούν στα αμερικανικά μεταγωγικά ενώ απογειώνονται.
Οι πανίσχυρες υπηρεσίες της υπερδύναμης φάνηκαν τότε να αιφνιδιάζονται, κατά άλλους γνώριζαν, ενώ κάποιοι το βάφτισαν ως ένα καινούργιο Περλ Χάρμπορ. Οι επιθέσεις τζιχαντιστών, τα χτυπήματα της Αλ Κάιντα, δικαιολόγησαν ωστόσο τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.  Είκοσι χρόνια μετά, με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, οι άλλοτε σύμμαχοι τζιχαντιστές μετατράπηκαν σε εχθρούς Ταλιμπάν και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει το ίδιο έκρυθμη. Απλά άλλαξε η περιοχή των συμφερόντων...
Β.Κ.

Εξ αποστάσεως
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση, η οποία ορίζει τις διαδικασίες παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022. Εντάξει μιλά για εκείνες τις περιπτώσεις που θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας ή για μαθητές που νοσούν από κορονοϊό ή κάποιες παθήσεις που δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης, αλλά και πάλι όταν το βλέπει κάποιος τρομάζει. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, έχει γίνει ξεκάθαρο πια. Οπότε μακριά από μας...
Ν.Π.

Κινητικότητα...
* ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων της Εθνικής στη Λάρισα. Οι εξελίξεις που κυοφορούνται στην τράπεζα είναι καταιγιστικές. Άλλωστε όλος ο τραπεζικός κλάδος περνά μια περίοδο μετασχηματισμού, αναδιάρθρωσης, ψηφιοποίησης και νέων εφαρμογών στον τραπεζικό κλάδο, που δημιουργούν νέα δεδομένα, προκαλώντας γενικευμένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για την εργασίας τους.
Το τελευταίο διάστημα έχουν θορυβηθεί, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα είναι πως το εγχείρημα της μεταφοράς ενός τμήματος του προσωπικού της τράπεζας σε ξένη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων δανείων», δεν γίνεται με συναίνεση, αλλά με εξαναγκασμό... Και αυτό τους έχει σφόδρα ανησυχήσει με αποτέλεσμα, οι συναντήσεις και οι επαφές με τα σωματειακά τους όργανα όλο και πληθαίνουν...
Γ.Ν.

Αστικά
* ΕΞΥΠΝΗ η πρόταση που γνωστοποίησε η Ρίτα Απρίλη στη συζήτηση της Πέμπτης για την ισότητα των δύο φύλων στο Θεατράκι του Μύλου στο πλαίσιο του «1oυ Φεστιβάλ Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης». Θα τοποθετηθούν μπάνερ στις στάσεις, αλλά και θα επενδυθεί λεωφορείο με μηνύματα ενθάρρυνσης των γυναικών με ενέργειες τόσο της Επιτροπής Ισότητας όσο και της Περιφερειακής Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι η Λία Ρογγανάκη. Φυσικά και θα στηρίξει υλικά την κίνηση ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Μιχάλης Σακελλάρης.
Κ.Γ.

Εγώ / Εμένα
* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν επιστημονικά το μεγάλο τους θέμα.
- Εγώ στη θέση μου δεν θα μπορούσα χωρίς εμένα.
***
* - ΔΕΝ ξέρω τι με έπιασε σήμερα, τα χάπια πάντως όχι.
***
* - ΕΛΥΣΑ όλα μου τα προβλήματα και τώρα τρέχουν σαν τρελά από δω κι από κει.
Ζ.

Εδέμ
* ΚΟΙΜΟΤΑΝ ο Λαρισαίος κάτοικος της συνοικίας Ιπποκράτη, προχθές το βράδυ, και μέσα στον ύπνο του έψαχνε τη λουλουδού και το γκαρσόνι να παραγγείλει ουίσκι. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κράτησε η «συναυλία» της Πάολας στο θρυλικό Αλκαζάρ που για ένα βράδυ μετατράπηκε σε απέραντο μπουζουκτσίδικο. Τραπέζια στο ταρτάν και στον αγωνιστικό χώρο, και πάνω στη σκηνή/πίστα να ραίνουν με λουλούδια τη δημοφιλή αοιδό.
***
* ΒΕΒΑΙΑ η συναυλία έγινε στο παρατσάκ, αφού στο παρατσάκ γλίτωσε η Πάολα τη σύλληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο Αλκαζάρ βρέθηκε κλιμάκιο της Αστυνομίας λόγω οφειλών της τραγουδίστριας για πνευματικά δικαιώματα στην Ένωση Δημιουργών Έργων Μουσικής. Τελικά πλήρωσε την ΕΔΕΜ, μεταφέροντας τους φίλους τής μουσικής της στον δικό της «παράδεισο».
ΘΑ.

Αμάλ
* ΤΟΝ γύρο του κόσμου όμως κάνουν και οι θλιβερές σκηνές με τις πέτρες που πέταξαν μειοψηφίες της πόλης προς την κούκλα Αμάλ και τα παιδιά που τη συνόδευαν. Στον επίσημο λογαριασμό της Αμάλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχουν βίντεο από την πορεία της κούκλας στην Ελλάδα. Στα βίντεο από τη Χίο, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα, κυριαρχούν τα χαμογέλα, η μουσική και οι μεγάλες αγκαλιές. Στη Λάρισα πάλι, κυρίαρχες εικόνες είναι των τύπων που πετούν πέτρες στην πομπή και της Αστυνομίας που προσπαθεί να απωθήσει όσους κινούνταν απειλητικά προς την Αμάλ και τη συνοδεία της. (Κρίμα, γιατί δεν είναι αυτή η εικόνα της πόλης...).
ΘΑ.

Εφιάλτης...
* Ο εφιάλτης των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα πρώτο δείγμα της ανησυχίας που έχει ενσκήψει από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, όπου ένα σημαντικό ποσοστό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ευθαρσώς ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά τους ενεργειακούς λογαριασμούς, καθώς ήδη έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σ’ αυτούς.
Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν, το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών είχε υποσκάψει τα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Τότε οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών, προς το μεγαλύτερο προμηθευτή της αγοράς, είχαν φτάσει κοντά στα 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από τότε βέβαια τα πράγματα άλλαξαν. Η ΔΕΗ εφάρμοσε ειδικό σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών και τα ανεξόφλητα ακολούθησαν πτωτική τροχιά. Τώρα όμως είναι μόνο η ΔΕΗ, είναι και οι πάροχοι που μοιράζονται ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς ενέργειας. Οπότε λογικό είναι όλοι να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υποχρεωθούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα... Και τα μέτρα δεν είναι μόνο ρυθμίσεις, είναι και διακοπές...

Γ.Ν.

 

 

SXOLIA DEU

* Πρόσωπα και καταστάσεις για τη Λάρισα έδειχνε να γνωρίζει πολύ καλά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και συζήτησε για όλα αυτά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε», Γιώργο Μιχαλόπουλο, στους διαδρόμους της ΔΕΘ. Οι δυο τους συμφώνησαν να τα ξαναπούν αναλυτικά πολύ σύντομα στην Αθήνα.

 

SXOLIA DEU1

* ΕΝΗΜΕΡΗ για τη δυναμική του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» ήταν η Τζένη Μπαλατσινού, η οποία έχοντας στο πλευρό της τη βουλευτή Στέλλα Μπίζιου συζήτησε για ώρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε», Γιώργο Μιχαλόπουλο.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass