ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 19:00
* ΠΟΙΑ μέτρα και τι πρωτόκολλα… Το έζησαν οι επιβάτες της ακτοπλοΐας και στην επιστροφή. Πατείς με πατώ σε στα καράβια. Ούτε βεβαιώσεις εμβολιασμού στην επιβίβαση, ούτε έλεγχος για τα απαραίτητα τεστ των ανεμβολίαστων, ούτε τίποτε, μόνο τα εισιτήριά σας παιδιά κι όσο πιο πολλά. Ούτε αποστάσεις, χώροι κλειστοί, με τον κλιματισμό να διασπείρει. Έλεγχος κανένας, το Λιμενικό πουθενά. Ζ. * ΠΟΙΑ μέτρα και τι πρωτόκολλα… Το έζησαν οι επιβάτες της ακτοπλοΐας και στην επιστροφή. Πατείς με πατώ σε στα καράβια. Ούτε βεβαιώσεις εμβολιασμού στην επιβίβαση, ούτε έλεγχος για τα απαραίτητα τεστ των ανεμβολίαστων, ούτε τίποτε, μόνο τα εισιτήριά σας παιδιά κι όσο πιο πολλά. Ούτε αποστάσεις, χώροι κλειστοί, με τον κλιματισμό να διασπείρει. Έλεγχος κανένας, το Λιμενικό πουθενά. Ζ.

Στον πάγκο τους
* ΕΝΑΡΞΗ της σχολικής χρονιάς και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Από τους γονείς εννοείται, διότι τα παιδιά περίμεναν κατά κανόνα αδημονώντας την επιστροφή στα θρανία. Οι κατεργάρηδες οι μεγάλοι είναι που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το καλοκαίρι τελείωσε και φέτος.


***
* ΑΥΤΟ το τελευταίο Σαββατοκύριακο, το αποχαιρετιστήριο της θάλασσας. Κοσμοπλημμύρα στις παραλίες πανελληνίως. Φάνηκε και στην επιστροφή Κυριακή βραδάκι, μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, όλοι να μείνουν μέχρι τελευταία ώρα. Εντονότερα τα φαινόμενα στην πρωτεύουσα. Με την απόβαση των μυρίων από τα νησιά που επιχειρούσαν στις προβλήτες του Πειραιά και με το ποτάμι των τροχοφόρων που προσέγγιζε την Αθήνα από Βορρά και Νότο μέσω της εθνικής οδού.
***
* OI κατεργάρηδες οι μεγάλοι, έως και μεγαλύτεροι, παππούδες και λοιποί. Ελάχιστα έως καθόλου τα παιδάκια στις παραλιακές ζώνες αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Τα είχαν συμμαζέψει σπίτι οι γονείς τους για ψυχολογική προετοιμασία και προσαρμογή στο κλίμα της επικείμενης Δευτέρας. («Τελευταίο Σαββατοκύριακο» βέβαια, μέχρι το επόμενο. Καιρού επιτρέποντος).
Ζ.

Σταυροφόροι
* ΤΟΥ Σταυρού σήμερα και βοήθειά τους των πολιτευομένων πάσης φύσεως και των βοηθών και οικογενειών αυτών. Κυρίως για του χρόνου οι ευχές, προς την άνοιξη μάλλον, που θα σηκώνουν τον προεκλογικό σταυρό τους κυνηγώντας τον σταυρό του ψηφοφόρου.
Ζ.

Με το ζόρι
* ΣΤΗ Λάρισα πάντως, εκείνοι που υπέφεραν την πρώτη μέρα στο σχολείο δεν ήταν κυρίως τα πιτσιρίκια.
- Βρε πατέρα, δεν θέλω να πάω σχολείο...
- Το ξέρω αγόρι μου, αλλά πρέπει...
- Βρε πατέρα δεν αντέχω... Πάλι θα με βρίζουν, θα με κοροϊδεύουν, θα μου πετάνε σαΐτες...
- Ναι παλικάρι μου, όμως πρέπει να πας. Είσαι ο δάσκαλος.
***
* - ΣΗΚΩ, σχολείο.
- Μμμ, άσε με ...
- Σήκω λέμε, σχολείο.
- Μμμ, άσε με λίγο ακόμα.
- Σήκω βρε μαμά. Θ’ αργήσω.
***
* Η δασκάλα Ματίνα Μανταρινάκη.
-Στον αγιασμό του σχολείου θα πάω με νυφικό. Κόσμο θα έχει, παπά θα έχει, ποτέ δεν ξέρεις.
Ζ.

Μάμα μία.
Και δύο...
* ΚΙ οι μαμάδες έλεγαν τον πόνο τους, στις μίνι δεξιώσεις που ακολούθησαν τον Αγιασμό, στα παρακείμενα των προαυλίων καφέ.
- Από σήμερα, πολλές Λαρισαίες πίνουμε έναν καφέ με την ησυχία μας.
***
* - ΑΝ τα παιδιά ήταν αγγελούδια, δεν θα τους έριχναν αγιασμό πρώτη μέρα στο σχολείο.
***
* ΘΑ κουβαλήσω καλέ τα 18 βιβλία του γιου μου για να λέει όλη τη χρονιά «δεν έχουμε τίποτα για αύριο».
Ζ.

Προσφορές
* ΟΙ Λαρισαίοι έφηβοι, στις αυλές των Γυμνασίων, είχαν τη δικιά τους προσέγγιση.
- Και τώρα δηλαδή μπορεί να βγει ο Τσίπρας και να πει δίνω 100 GB δώρο και 1.500 λεπτά δωρεάν προς όλους;
- Μια συνδρομή στο Netfix βρε σεις, δεν σκέφτηκε κανείς να προσφέρει;
Ζ.

Και μόνο
* ΚΑΙ καθώς οι επιτάφιοι συνεχίζονται: Ο πιο μεγάλος Έλληνας από όσους μας είχαν απομείνει. Ο πατριάρχης των Ελλήνων. Και δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια να επωμιστεί πια αυτόν τον τίτλο που είναι μεν άτυπος, αλλά πολύ ουσιαστικός, σημειώνει ο Γ.Μ. Ο Μίκης θα μπορούσε να είναι η σημαία της Ελλάδας και μόνο με τη μουσική του. Η Μυρτιά, το Τραγούδι της Ξενιτιάς και το Σαββατόβραδο θα ήταν αρκετά για να του προσφέρουν την καλλιτεχνική αθανασία, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν ο Επιτάφιος, το Άξιον Εστί και τα Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα. Θα ήταν αρκετό για να τον καταξιώσει διεθνώς το συμφωνικό του έργο, ακόμη και αν δεν είχε γράψει το μουσικό θέμα του Σέρπικο ή το Κάντο Χενεράλ.
***
* ΑΛΛΑ τέτοιες σημαίες σαν και τον Μίκη δεν φτάνουν να ανεμίζουν υψίστιες μόνο με τις νότες. «Θέλει δουλειά πολλή» για να φτάσεις να γίνεις σύμβολο και συνώνυμο ενός ολόκληρου έθνους. Και ο Μίκης έκανε πράγματι «δουλειά πολλή» με τους αγώνες της νιότης του, αγώνες που είχαν και μπαρούτι και αίμα και κυνηγητό και εξορίες, αλλά και με τη διαρκή κοινωνική του παρέμβαση. Κατά καιρούς παλινδρομούσε με τις θέσεις του από τα αριστερά στα δεξιά και τούμπαλιν και αυτό ενοχλούσε τους «δικούς του» που τον ήθελαν πολύ πιο «δικό τους», αλλά και τους απέναντι, επειδή δεν ήταν ολότελα «δικός τους». Αλλά σε έναν κόσμο που αλλάζει και που ο κοσμοπολίτης Μίκης τον έζησε στο πετσί του και τον ρούφηξε μέχρι το μεδούλι του, του ήταν αδύνατο να κρατάει το βλέμμα και το ατίθασο πνεύμα του στραμμένα μόνο στη μια πλευρά του ήλιου. Ο Μίκης ήταν κομμουνιστής και φρόντισε να το υπενθυμίσει φεύγοντας. Ήταν πιστός στην ιδεολογία του. Αλλά δεν ήταν δέσμιος της ιδεολογίας του.
Ζ.

Αναμεταξύ τους
* ΚΙ αμέτρητες οι ιστορίες ανέκδοτα που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο:
- Τα πειράγματα μεταξύ τους πολλά, μόλις ο Μάνος πρωτοπαρουσίασε τις «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», του λέει ο Μίκης σε μια ταβέρνα που είχαν βρεθεί. «Καλά, τι σόι τραγούδι ειν' αυτό που πήγες κι έγραψες... Πονούν οι ρώγες μου, θα' χεις τα πόδια σου ανοιχτά κ.λπ.», του απαντά ο Μάνος «αυτά σε πείραξαν, δεν κοιτάς τη δική σου σαχλαμάρα;». «Ποια;» ρωτάει ο Μίκης έκπληκτος. «Ε, δεν ξέρεις... Να την πετιέται από ψηλά κι αγριεύει και θεριεύει κ.λπ., κ.λπ.».
Ζ.

Μετά σιωπή
* ΕΜΠΛΟΚΗ για τις τοπικές κοινωνίες με την επιχειρούμενη κατάργηση των Λυκειακών τάξεων σε κεφαλοχώρια, εμπλοκή όμως και για τους τρεις Λαρισαίους νεοδημοκράτες βουλευτές. Έτρεξαν, δεν μπορεί να πει κανείς, έσπευσαν στην Υπουργό, της τα είπαν, έβγαλαν και αποδεικτικές φωτογραφίες, όμως τα σχολεία κλειστά, μανταλωμένα. Άρα; Τι γίνεται τώρα; «Εγώ τους τα είπα...». Και; Και αμαρτίαν ουκ έχω; Τώρα σιωπή, μπας και ξεχαστεί; Αφού είχαν συνταχθεί με την ορθότητα του αιτήματος, διεκδίκησαν την ικανοποίησή του, δεν μπορεί να το ξέχασαν. Σε κάτι άλλα, ενέργειες των Υπουργείων που θα γίνονταν σπεύδουν εγκαίρως για το «κατόπιν ενεργειών μου». Τώρα, που μάλλον το «κατόπιν ενεργειών μου δεν έγινε», δεν θα έπρεπε να πουν κάτι ως απολογισμό, για το τι έφταιξε;
Ζ.

Ως πρώην
* ΣΤΑΘΕΡΑ αρθρογραφεί στα «Νέα» ο Φίλιππος Σαχινίδης, αυτή είναι και η κύρια πολιτική του δραστηριότητα, η εμφανής τουλάχιστον. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράφει το χθεσινό του άρθρο ο Λαρισαίος, το καλάθι των παροχών στην Έκθεση Θεσσαλονίκης το θέμα του, για τις ετήσιες εξαγγελίες στη ΔΕΘ λέει, για τους δείκτες και την ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών. Φυσικά δεν θα έλεγε αν θα είναι ή όχι υποψήφιος, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν ήταν το θέμα του. Κάποια στιγμή θα το πει, στη Λάρισα όμως.
Ζ.

Όλοι
* - ΠΩΣ σε λένε κοπελιά;
- Θία.
- Κι εντάξει τα ανιψάκια σου, οι υπόλοιποι πώς σε φωνάζουν;
- Όλοι Θία με φωνάζουν.
- Κι η μάνα σου πώς σε λέει;
- Διονυθία.
Ζ.

Χτίζει...
* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ τα κοινωνικά δίκτυα από φωτογραφίες selfie του Πρωθυπουργού με παιδιά και όχι μόνο. Ο κ. Μητσοτάκης έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους νέους της περιοχής των Φαρσάλων. Αυριανοί ψηφοφόροι...
Γ.Γ.
Εν ενεργεία...
* ΜΙΣΟ αιώνα έκανε να έρθει εν ενεργεία Πρωθυπουργός στα Φάρσαλα, σημείωσε ο δήμαρχος κ. Μάκης Εσκίογλου απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τους παλαιοτέρους έχει επισκεφθεί την περιοχή ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», περίπου μετά το 1964.
Γ.Γ.

Ονοματοδοσία;
* ΚΑΤΑ τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης δήλωσε ενώπιόν του, ότι «αν γίνει θα το ονομάσουμε φράγμα Μητσοτάκη», αναφερόμενος στο φράγμα της Σκοπιάς στο «Παλιοδερλί», καθώς είναι το μόνο έργο που θα κρατήσει τους αγρότες στην περιοχή και θα μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια σε αυτόν τον τόπο.
Γ.Γ.

Απτόητοι
* ΤΡΙΑ γκρουπ συνταξιούχων του ΟΑΕΕ από τη Λάρισα έκαναν διακοπές φέτος στα λουτρά Αιδηψού.
Όχι μόνο δεν τους πτόησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά ακόμη περισσότερο θεώρησαν χρέος τους να βοηθήσουν την οικονομία μιας πυρόπληκτης περιοχής της χώρας, που χρόνια τώρα τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και λειτουργεί θεραπευτικά στην υγεία τους.
Λ.Κ.

Σχόλια
* ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ της Λίτσας Λιακούλη και του αν. υπουργού Στέλιου Πέτσα, στο νομοσχέδιο για τα ζώα. Η Λαρισαία βουλευτίνα από τη θέση της εισηγήτριας του ΚΙΝΑΛ, τα «έψαλε» κανονικά στην Κυβέρνηση και στον υπουργό, τονίζοντας αφενός την κραυγαλέα απουσία του υπουργού Μ. Βορίδη από το νομοσχέδιο κι αφετέρου, τα χιλιάδες σχόλια των φορέων εναντίον του νομοσχεδίου, που δεν λήφθηκαν υπόψη.
«Αυτά που λέτε δεν ισχύουν» απάντησε ο υπουργός, για να λάβει την απάντηση «Ισχύουν και το ξέρετε, αλλά αντί για τις σοβαρές παρατηρήσεις των φορέων, εσείς προτιμάτε προσωπικές σας φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σας κάνουν like και καρδούλες!». Και έτσι πορεύτηκε η συζήτηση μέχρι αργά, ενώ το ματς συνεχίστηκε φυσικά και χθες στην αρμόδια επιτροπή. Και πού να έρθει αύριο και στην Ολομέλεια ...
Δ.Κ.


Πατίνια
* «ΚΑΜΙΚΑΖΙ» και «καγκουρό» (γιατί πετάγονται αιφνίδια μπροστά σου!), χαρακτηρίζουν τους οδηγούς των ηλεκτρικών πατινιών, που αυξάνονται στην πόλη.
Καθώς πρόκειται για ένα νέο είδος μεταφορικού μέσου, μάλλον οι οδηγοί τους δεν γνωρίζουν ακόμη τους κανόνες κυκλοφορίας τους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρέπει παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι στον δρόμο, κάτι που έχει παρατηρηθεί να κάνουν συνεχώς και μάλιστα σε επικίνδυνα σταυροδρόμια, όπως στη συμβολή των οδών Φαρσάλων και Ηρώων Πολυτεχνείου.
Συμπεριφέρονται σαν να μην ξέρουν βασικούς κανόνες του ΚΟΚ.
Λ.Κ.

Βόλτες
* ΚΑΙ μετά τον αγιασμό στα σχολεία, ακολούθησαν οι καθιερωμένες βόλτες στην πόλη. Παρέες συμμαθητών κατέκλυσαν το κέντρο, τα πάρκα, τις πλατείες στις συνοικίες και οι φωνές τους ξεσήκωσαν τις γειτονιές...
Είναι η πρώτη μέρα και ίσως η πιο χαλαρή, αφού δεν ξεκίνησαν ακόμη τα δύσκολα.
Λ.Κ.

 

ERGATES.jpg

SYNERGATIDES_KOKOYRA.jpg

 

NTALTON.jpg

Η μάχη για μία selfie
Δεν αρνήθηκε σε κανέναν μία selfie ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν προλάβαινε να χαμογελά στα κινητά τηλέφωνα που πήραν φωτιά. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, κομματικά στελέχη και απλοί κάτοικοι του Δαμασίου έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του.
Με τον πρωθυπουργό και οι συνεργάτιδες του δημάρχου Τυρνάβου Έλενα Ζαρόγιαννου (γενική γραμματέας του Δήμου) και Αμαλία Γκανάτσιου (σύμβουλος Γ. Κόκουρα).
Ωστόσο τα καλύτερα φωτογραφικά στιγμιότυπα κατεγράφησαν όταν έφυγε από το Δαμάσι ο πρωθυπουργός. Καθοδόν για τα Φάρσαλα, σταμάτησε στη ...μέση του πουθενά και συνομίλησε με έναν «ατρόμητο» και χαρούμενο καβαλάρη. Μάλιστα το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ο Πρωθυπουργός το ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό, γράφοντας χαρακτηριστικά: Να σας συστήσω τον Ντάλτον!
Όσον αφορά στον διάλογο που είχε ο Κυριάκος με τον 83χρονο κτηνοτρόφο, ο πρώτος τον ρώτησε: «Με το άλογο τα επιτηρείς όλα εδώ, ε;». Ο κτηνοτρόφος αποκρίθηκε πως γεννήθηκε το 1938 και το ’38 έγινε και το σχολείο της περιοχής. «Τώρα έχουμε καινούργιο σχολείο, να πας να το δεις, να δεις τι ωραίο που είναι», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καβαλάρη κτηνοτρόφο να του λέει «αυτό το σχολείο που φτιάχνεις εσύ θα μείνει στην ιστορία». Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός λέει στον κτηνοτρόφο πως από την 1η Οκτωβρίου έχει χαμηλότερο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, συνεχίζει ωστόσο λέγοντας πως «αν και τρώνε εδώ μια χαρά τα γελάδια». «Είσαι ήρωας» απαντά ο κτηνοτρόφος, για να προσθέσει «Ντάλτον με φωνάζουν, είχα πάει και στην Αμερική».
* * *
Στη συνέχεια κατέβηκε ξανά από το αυτοκίνητο και μπήκε στα αμπελοχώραφα, όπου εργαζόμενοι συγκόμιζαν σταφύλια. Μίλησε μαζί τους και φυσικά ...φωτογραφήθηκε.
Η χαρά των εργατών φαίνεται στα πρόσωπά τους...
* * *
Στον αντίποδα, ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, λίγα μέτρα μακριά από το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου οι αντιεμβολιαστές υγειονομικοί, οι οποίοι με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του Σωματείου Λάμπρο Τσάπαλη διαμαρτυρήθηκαν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Γ.Ρ.

 

 

PLAKA_CIU.jpg

* ΤΗΣ πλάκας λάθη. «Επί δημαρχείας» Ιωάννη Κόκουρα, αναγράφεται ότι έγινε το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου. Βγάζει μάτι το /ει/ (αντί του ορθού /ι/), και είναι και σε «ευαίσθητο» χώρο. Θα βλέπουν το λάθος οι δάσκαλοι του σχολείου και θα τους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι...
ΘΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass