ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2021 18:00
* ΟΥΤΕ συνεννοημένοι να ήταν, ενδυματολογικά, οι επίσημοι στο Δαμάσι. Λευκό πουκάμισο, σκούρο σακάκι... Μόνο ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας έκανε τη διαφορά, με τη γραβάτα. Γ.Ρ. * ΟΥΤΕ συνεννοημένοι να ήταν, ενδυματολογικά, οι επίσημοι στο Δαμάσι. Λευκό πουκάμισο, σκούρο σακάκι... Μόνο ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας έκανε τη διαφορά, με τη γραβάτα. Γ.Ρ.

Η σαγιονάρα
* ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΑΝ μετ’ ευτελείας, κλασσικά, στην τριγωνοπλατειακή παρέα.


- Τι να σας πω... Δεν είμαι έτοιμος ψυχολογικά να αποχωριστώ τη σαγιονάρα.
***
* - ΕΤΣΙ όπως ανεβαίνουν οι τιμές πάντως, να το δείτε θα κλειστούμε καραντίνα από μόνοι μας.
Ζ.

Μα 112;
* ΟΠΟΤΕ στη Λάρισα χθες χτύπησε 112. Πώς αλλιώς να το πουν «Εκκενώστε την πόλη». Με τόσες νέες εντοπισμένες περιπτώσεις κορονοϊού... (Πάλι στα ύψη).
Ζ.

Οι ειδικοί
* ΚΑΛΑ που βαστάει η Λάρισα δηλαδή. «Βλέπω αυτά τα συνεχιζόμενα ξεσπάσματα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, που υποχωρούν πιθανώς κάπως απότομα, και σκέφτομαι ότι πολύ εύκολα μπορεί να δούμε νέα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», λέει ο Μάικλ Όστερχολμ, ο Τσιόδρας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Θα διαβούμε λόφους και κοιλάδες τουλάχιστον τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς θα συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία. Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία σαν δασική πυρκαγιά, που δεν θα σταματήσει μέχρις ότου βρει όλη την «ανθρώπινη ξυλεία» που μπορεί να κάψει». (Πέρασε απ’ την Εύβοια ο καθηγητής;)
***
* Η πανδημία φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αφού οι ειδικοί συμφωνούν, γενικώς, ότι ο εφιάλτης του κορονοϊού θα τεθεί υπό έλεγχο όταν οι περισσότεροι άνθρωποι -ίσως το 90% με 95% του παγκόσμιου πληθυσμού- θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε με φυσικό τρόπο από προηγούμενη μόλυνση. Ωστόσο, το «κλειδί» παραμένει ο εμβολιασμός, υπογραμμίζουν. «Χωρίς τον εμβολιασμό είμαστε σαν θύματα που περιμένουν να πιαστούν στη φάκα, επειδή ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί ευρύτατα και θα βρει σχεδόν τους πάντες αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα», λέει η Λόνε Σίμονσεν, Δανή επιδημιολόγος. (Διαλέγεις και παίρνεις, άρα...)
***
* ΣΥΜΦΩΝΑ δε με την Έρικα Τσάρτερς, επίκουρη καθηγήτρια της Ιστορίας της Ιατρικής στην Οξφόρδη, η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε διάφορα μέρη και οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν με τι ποσοστό της νόσου στους πληθυσμούς θα μπορούν να συμβιβαστούν. (Στα υπόψη κι αυτό).
Ζ.

Στην κούρσα
* ΑΚΡΙΒΥΝΕ το ψωμί και δεν είναι καθόλου αστείο αυτό. Ισχυρός ο συμβολισμός αλλά και επί της ουσίας το πράγμα δυσκολεύει καθότι στην κούρσα της ακρίβειας ακολουθούν κι ένα σωρό άλλα είδη της καθημερινότητας. Ακρίβυνε μέχρι και το κουλούρι, το ταπεινό κουλουράκι και μάλιστα κατά 20%.
- Ντρεπόμαστε σήμερα, έλεγαν χθες τα κορίτσια στον φούρνο. Αλλά και τι να κάνουμε...(Ούτε ο φούρναρης φταίει, μήτε κι ο αγρότης που πήρε τα πάνω της η τιμή του σταριού. Πέρσι που βρισκόταν στα τάρταρα είχε φθηνύνει μήπως το ψωμί;)
Ζ.

Θύμισέ μου
* ΝΑ μην ξεχάσω, να μου θυμίσεις να γράψω ποίημα γι’ ανατιμήσεις, ακούω πάλι θα ακριβύνει, ψωμί, ο καφές μας και η βενζίνη.
 (Ο Δημήτρης Ντάλλας στιχουργεί επί της επικαιρότητας).
***
* ΦΩΤΙΑ θα πάρουν διάφορα είδη,
και θα μας φάει το μαύρο φίδι
κι αφού το ρεύμα πάνω θα πάρει,
τρύπα δε μένει καμιά στο ζωνάρι.
Ζ.

Πετυχημένες
* ΟΙ κινήσεις όπως αυτή με τον Ντάλτον, τον Δαμασιώτη Θανάση Λέτσιο, που όμως ήταν καβάλα στην Ντόλι του Λούκι, κι ο οποίος, περιζήτητος χθες στα κανάλια, έλεγε μεταξύ άλλων ότι στο χωριό κάποιοι είπαν ότι ήταν στημένο, όχι διαβεβαίωνε, δεν ήξερε ότι ήμουν φίλος με τον πατέρα του τον Κώστα Μητσοτάκη, απλώς έτυχε να είναι σπλήνα δεξιός ο κτηνοτρόφος που κατέβηκε να συναντήσει ο πρωθυπουργός ή όπως η άλλη πρωθυπουργική έκπληξη, με την ανέμελη τηλεφωνική παρέμβαση από το αυτοκίνητό του στο τοπικό ραδιόφωνο απ’ όπου άκουσε επίσης τα καλύτερα, μα κι οι αμέτρητες σέλφι με παιδιά αλλά και μεγάλους, όποιος ζητούσε να φωτογραφηθεί μαζί του το είχε, όλες αυτές οι κινήσεις λοιπόν και πολύ πετυχημένες ήταν και καινούργιο στυλ εγκαινιάζουν και για κάθοδο στον λαό προϊδεάζουν. Μυρίζουν και εκλογές, λιγάκι.
***
* «ΕΠΙΑΣΕ δουλειά ο πανάκριβος Αμερικανός επικοινωνιολόγος», στο πρωτοσέλιδο χθες της «Δημοκρατίας».
Μετά άρχισε η κόντρα με την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ που συνόδευε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.
Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την εκλογική στρατηγική της ΝΔ το 2019, ο ίδιος που είχε αναλάβει τις προεκλογικές καμπάνιες πολιτικών όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
(Τα εκλογικά σημάδια είναι πολλά).
Ζ.

Άλλαξε ο δρόμος
* ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τα Φάρσαλα ήταν ο «Γέρος» Γ. Παπανδρέου, το 1964. Κι αυτό ουδόλως είχε προβληματίσει τους Φαρσαλινούς, χαμένοι μεσοπέλαγα, άμα έχεις να περάσεις χαράδρες και βουνά, πώς να φτάσει κανείς στον κάμπο...
***
* ΠΡΙΝ πάντως, οι πρωθυπουργοί περνούσαν και τρεις φορές τον χρόνο, μάλιστα. Και περισσότερο ίσως, όλο Φάρσαλα και Φάρσαλα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 είχαν δρομολογηθεί τα έργα της νέας εθνικής οδού και στο τμήμα Λαμία – Λάρισα, άλλαξε η χάραξη, και όταν ολοκληρώθηκαν τέρμα το ταξίδι προς Αθήνα μέσω Δομοκού, έφυγε κι η εθνική οδός από τα Φάρσαλα. Εκτός που ζημιώθηκε η βιομηχανία του χαλβά, έπαψαν να περνούν και οι πρωθυπουργοί υποχρεωτικά μεταβαίνοντας οδικώς στη Βόρεια Ελλάδα.
Ζ.

Ποτέμβριος
* ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ, έτοιμες για όλα.
-Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσω δίαιτα. Αν όχι τον Σεπτέμβριο, τότε τον Νοέμβριο αλλιώς πάμε για Ποτέμβριο.
***
*- ΑΝΕΒΗΚΑ πάλι χθες στη ζυγαριά και μ’ έπιασε ταχυκαρδία. Μάλλον δεν χρειάζομαι διατροφολόγο αλλά καρδιολόγο.
***
* - Μετά τον Δεκαπενταύγουστο είχα βάλεις στόχο να χάσω τέσσερα κιλά.
- Μπράβο και πόσα θέλεις ακόμα;
- Άλλα έξι.
Ζ.

Δεν μπόρεσε
* ΑΠΩΝ ο Μ. Χαρακόπουλος από την προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Δαμάσι, παρόντες οι άλλοι δύο Λαρισαίοι βουλευτές της ΝΔ, απών κι από τις πρωθυπουργικές συναντήσεις στα Φάρσαλα, όπου έφτασε μέχρι κι ο Καρδιτσιώτης συνάδελφός του Γ. Κωτσός. Απουσία που συζητήθηκε καθώς κούμπωνε και με τα σενάρια των ημερών για δυσαρέσκεια του καραμανλικού μπλοκ. Ασθενής δεν ήταν ο Λαρισαίος βουλευτής, ούτε καν διπλωματικώς. «Τα καθήκοντά μου στην προεδρία της Επιτροπής μας, Δημόσιας Διοίκησης, δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι κι εγώ εκεί, στο Δαμάσι, σε αυτή τη σημαντική πραγματικά στιγμή», δικαιολογήθηκε στην ανακοίνωσή του. (Αντιπρόεδρο δεν θα είχε αυτή η Επιτροπή...)
Ζ.

Πράσινες κάλπες
* ΟΙ πασοκτζήδες πάλι έχουν τον δικό τους καημό. Τον άλλο μήνα, βαριά τον παράλλο, οι εσωκομματικές εκλογές για να βγάλουν νέο πρόεδρο. Ή και την παλιά, που δείχνει και ως το επικρατέστερο σενάριο. Στη Λάρισα τουλάχιστον οι περισσότεροι εκφράζονται υπέρ της Φώφης Γεννηματά.
Ο Κώστας Σάββας είναι βασικά εκείνος που συντάσσεται με Νίκο Ανδρουλάκη. Τώρα θα χωρίσουν κιόλας και οι από πάντα φίλοι και συνεργάτες, αλλιώς θα πορευτεί ο Λάζαρος Μακρής καθώς ο Ευ. Βενιζέλος αυτή τη φορά είναι με τον Α. Λοβέρδο.
***
* ΤΩΡΑ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά. Και ανακύπτει ερώτημα στα πασοκικά στέκια.
- Ο Αχ. Νταβέλης θα ψηφίσει και τώρα; Θα του το επιτρέψουν; Να είναι και ΝΔ, που είναι δηλαδή, και να επιλέγει και αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ;
Ζ.

Της πλάκας
* Η πλάκα με την πλάκα, το ορθογραφικό λάθος χαραγμένο σε μάρμαρο, έκλεψε την παράσταση μετά τα εγκαίνια Μητσοτάκη στο Δαμάσι. Εντάξει να αναφέρεται ο σεισμός που έπληξε το παλιό σχολείο και φυσικά ο χορηγός, η εταιρεία που το πλήρωσε και έφτιαξε το καινούργιο, μετά από συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η αναφορά στο ποιος ήταν δήμαρχος τι χρειαζόταν; Κι έτσι προέκυψε το λάθος επί της πολυσυζητημένης «Δημαρχείας Ιωάννη Κόκουρα», στην υπερβολή, στο αχρείαστο.
«Σύμβουλοι εκ Λαρίσης», ειπώθηκε ότι ήταν οι υπαίτιοι, δεν του το συγχωρούν αυτό οι Τυρναβίτες. «Τα ντβάρια Των ντβαριών Ω ντβάρια», έγραψαν. Εκείνοι τον έβγαλαν δίνοντάς του το χρίσμα, πήραν το αντίδωρο μετά, αυτοί και θα τον φάνε στο τέλος; (Μ’ αυτά και μ’ αυτά, την πάτησε κι ο ήρωας διευθυντής του σεισμού, δεν την είδε την πλάκα ο δάσκαλος;)
Ζ.

Πρώτη μέρα
* - ΠΗΓΑ τα παιδιά μας στο σχολείο πρώτη μέρα... Άστα, χαμός. Πολύ κλάμα.
- Ωχ... Και;
- Τι και; Τους είπα ότι αυτό είναι εντελώς αντιδεοντολογικό και άκρως αντιεπαγγελματικό.
- Είπες έτσι στα παιδιά;
- Ποια παιδιά βρε... Μια χαρά ήταν τα παιδιά. Οι καθηγητές έκλαιγαν.
Ζ.

Καφές...
* ΜΕΤΑ την αύξηση του καφέ οι προβλέψεις είναι ότι τα μνημόσυνα θα έχουν περισσότερο κόσμο...
Σ.Κ.

Αρνητές
* ΠΑΡΑ τα κηρύγματα και τις παροτρύνσεις του Μητροπολίτη Ιερώνυμου περί εμβολιασμών και υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό, όπως φαίνεται οι ιερείς της Λάρισας δεν συμμορφώνονται με τις συμβουλές του Ποιμενάρχη τους, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα!
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Ε» ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, τονίζοντας όμως την προσφορά του συνανθρώπου που θα συμμετέχει στην εθνική εκστρατεία. Είχε δηλώσει ακόμη ότι «δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί», ότι «είναι θέμα ατομικής ευθύνης και καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας».
Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι οι ιερείς των ναών όπου γίνονται πολλά μυστήρια, εκτός του γεγονότος ότι παραμένουν αρνητές των εμβολίων, κάποιοι είναι και υποκινητές των διαδηλώσεων κατά των εμβολιασμών! Λίγη προσοχή...
Γ.Ρ.

Κινητές
* ΑΚΟΜΑ και για τις ανάγκες του εμβολιαστικού προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν στις ορεινές και δύσβατες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας οι δύο κινητές μονάδες, γεγονός που είχε προβληθεί πανελλαδικά, με τον Φώτη Σερέτη να κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά και τα θετικά σχόλια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Πληροφορίες θέλουν την 5η ΥΠΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής να ετοιμάζει ένα νέο «μεγάλο κόλπο» με τις κινητές μονάδες, που όπως λέγεται θα κλέψει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις πανελλαδικά.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, όπως λέει και ο λαός μας...
Δ.Κ.
Την απόλαυσαν
* ΑΠΟ την ΕΔΕΜ, όχι αυτή του Παραδείσου, την άλλη, την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής, έγινε καταγγελία στην Αστυνομία περί πνευματικών δικαιωμάτων για τη συναυλία της Πάολας την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα. Η καταγγελία καταχωρίστηκε και αστυνομικοί πήγαν στο Στάδιο Αλκαζάρ για να επιβάλουν τα προβλεπόμενα –σ’ αυτά δεν περιλαβάνονταν η σύλληψη της καλλιτέχνιδας.
Οι εκκρεμότητες μεταξύ της ΕΔΕΜ που έκανε την καταγγελία και των διοργανωτών της συναυλίας διευθετήθηκαν τελικά, και έτσι η δημοφιλής τραγουδίστρια έδωσε τη συναυλία της, ξεσηκώνοντας τους Λαρισαίους μέχρι πρωίας.
ΘΑ.

Σκοτάδι λαμπρό
* Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία... Κάποιος την έγραψε στον τοίχο, o Z.T. στον τοίχο του στο f/b. Ένα δρομάκι δηλαδή, ούτε 100 μέτρα, που συνδέει την Ιουστινιανού και την Πολυτεχνείου, εκεί στις Παλιές Φυλακές, άλλοτε ανώνυμος χωματόδρομος, κατόπιν οδός Αριάδνης Βουτσιλά. Παλιά ως χωματόδρομος φωτιζόταν από τα φώτα του τοίχου περίφραξης των φυλακών, αργότερα, με την ασφαλτόστρωση όταν και φτιάχτηκε το 5ο Γυμνάσιο, μπήκε μια ξύλινη κολώνα, για να στηρίζεται μια λάμπα με υποφερτό φωτισμό.
Σήμερα, με την αναμόρφωση της Ιουστινιανού, αντί να λάμψει το δρομάκι, όλως παραδόξως συσκοτίστηκε. Υπογειώθηκε λέει το δίκτυο της ΔΕΗ και χάθηκε το καλώδιο που έδινε ρεύμα στην γκαζόλαμπα. Δεν ελήφθη μέριμνα για φωτισμό, το λαμπρό έργο ήταν για την Ιουστινιανού αυστηρά, ο Ανθέμιος κι ο Ισίδωρος δεν ενδιαφέρθηκαν για παραδίπλα. Είναι δυνατόν; Στα σκοτάδια και να πληρώνουν και τέλος δημοτικού φωτισμού; (Τα έργα βελτίωσης να φέρνουν οπισθοδρόμηση;)
Ζ.
Ακραία
* ΔΕΝ σώνονται τα παράξενα της νέας σχολικής χρονιάς.
- Μαμά, είμαι ο πιο ψηλός στην τάξη και ξέρω πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όλους.
- Νικολάκη σοβαρέψου. Είσαι 35 χρονών κι είσαι ο δάσκαλος.
***
* - ΑΓΟΡΑΣΑ, βρε σεις, ένα παζλ που έλεγε 2-4 έτη. Και το έφτιαξα μέσα σε 5 μήνες μόνο. Πόσο σπουδαίος...
***
* - ΣΧΟΛΙΚΗ τσάντα 120 ευρώ; Λογικά θα έχουν μέσα δώρο και το απολυτήριο Λυκείου.
Ζ.

 

 

DOKOY CIU

* Η περιφερειακή σύμβουλος Τάνια Δόκου δεν πήγε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ για επαφές... Άλλωστε είχε βρεθεί πρόσφατα στη Λάρισα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη όταν ήρθε ιδιωτικά στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass