ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2021 19:00
*ΚΛΕΙΝΕΙ έναν αιώνα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλαταμώνα, οι δοξασμένες εποχές πέρασαν, τα ζωηρά καλοκαίρια τελείωσαν, τώρα σκουριά, εγκατάλειψη μέσα-έξω. Δεν ψάχνουν να βγάλουν εισιτήριο, το χάλι κοιτάζουν οι νεαροί τουρίστες. Και τι να το κάνουν, συζητούν στον Πλαταμώνα, να το γκρεμίσουν; Κρίμα. Να το κάνουν μήπως πολιτιστικό κέντρο; Ποιος παιδιά, ο ΟΣΕ; Το άλλο με τον Τοτό, είναι επίσης γνωστό. Ζ. *ΚΛΕΙΝΕΙ έναν αιώνα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλαταμώνα, οι δοξασμένες εποχές πέρασαν, τα ζωηρά καλοκαίρια τελείωσαν, τώρα σκουριά, εγκατάλειψη μέσα-έξω. Δεν ψάχνουν να βγάλουν εισιτήριο, το χάλι κοιτάζουν οι νεαροί τουρίστες. Και τι να το κάνουν, συζητούν στον Πλαταμώνα, να το γκρεμίσουν; Κρίμα. Να το κάνουν μήπως πολιτιστικό κέντρο; Ποιος παιδιά, ο ΟΣΕ; Το άλλο με τον Τοτό, είναι επίσης γνωστό. Ζ.

Ελκυστική
* Ο Σεπτέμβρης έχει πάρει τη στροφή, φθινόπωρο στο ημερολόγιο, καλοκαιράκι όμως στη θάλασσα. Όπως πάντα οι παραλίες του Αγιοκάμπου είναι τέτοια περίοδο πιο ελκυστικές. Αρκεί να βοηθάει λιγάκι κι η θερμοκρασία. Οι αέρηδες κοπάζουν, θάλασσα γαλήνια, λάδι, που το καλοκαίρι σπανίζουν τέτοια. (Κι άλλο «τελευταίο μπάνιο» αυτό το Σαββατοκύριακο;).
Ζ.

Θέμα χρόνου
* ΣΤΟ κλίμα των ημερών κουβέντιαζαν οι Λαρισαίοι.
- Δεν θέλω να σας ταράξω, αλλά οι επόμενες δύο εβδομάδες που ήταν κρίσιμες, τώρα έγιναν εξάμηνο.
***
* - ΤΙ κάνεις εκεί με το ρολόι και τον τρίφτη στο χέρι;
- Χρονοτριβώ κι εγώ μωρέ...
***
* - Η αναμνηστική δόση του εμβολίου, να το ξέρετε, μπορεί να είναι σαν την τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ. (Πόσες φορές ξανάγινε;).
Ζ.

Έσπευσαν
* ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μάλλον να πάει κανείς Πανεπιστήμιο για να καταλάβει τα αυτονόητα...
Την περίοδο που ανθούν αντιεμβολιαστικές απόψεις σε διάφορους χώρους και κοινωνικές ομάδες, να που ανακοινώνεται ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ότι είναι ήδη εμβολιασμένο το 91% των καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και το 73% των φοιτητών. Παρότι αυτοί οι τελευταίοι, ως εικοσάρηδες κινδυνεύουν πολύ λιγότερο απ’ τον ιό. Λειτούργησε εν προκειμένω η κοινωνική ευαισθησία των μορφωμένων παιδιών και η υπευθυνότητά τους απέναντι στην κοινότητα, αλλά οπωσδήποτε και το 150άρι της «κάρτας Μητσοτάκη».
***
* ΚΑΙ κάτι επίσης ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το ΕΜΠ με ποσοστό 78% και ο μικρότερος αριθμός εμβολιασμένων φοιτητών καταγράφεται στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με ποσοστό 44%. (Κύριε ελέησον...).
Ζ.

Κοροϊδεύουν
* «ΠΡΟΚΑΛΕΙ εντύπωση η ευκολία με την οποία ο κ. Μητσοτάκης πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις υποσχέσεις του». Δεξιοί, ξεδεξιοί δεν μασούν τα λόγια τους. «Οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός κατά καιρούς για συγκεκριμένα έργα και η μη ανταπόκρισή του σε αυτές, αποτελούν δυστυχώς πειστήριο της μειωμένης αξιοπιστίας του, τουλάχιστον για τα υδατικά της Θεσσαλίας». Αδίστακτοι οι υδροφύλακες του κάμπου, αρθρογραφώντας σήμερα στην εφημερίδα.
***
* ΔΕΝ ορρωδούν προ ουδεμιάς κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας: «Πέφτει στο κενό η προσπάθεια κάποιων στελεχών της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες να προστατέψουν το κύρος του κ. Μητσοτάκη, με αστήρικτα επιχειρήματα και αποπροσανατολιστικές συγκρίσεις, π.χ. τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ... Από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ καταβάλλεται προσπάθεια να ισορροπήσουν τις αρνητικές εντυπώσεις με την επίκληση του ΥΗΕ Μεσοχώρας, ως δήθεν ενός «πρώτου βήματος» για την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου. Τους καλούμε, εάν θέλουν να προστατέψουν τη σοβαρότητά τους, να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα».
***
* ΤΟ κουαρτέτο Φάνης Γέμτος, Κώστας Γιαννακός, ναι ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης, όπλισε αμέσως και πυροβόλησε κατά ριπάς: «Όσο για τις αντιδράσεις του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης... Πρόκειται για ένα τυπικό δικομματικό «καβγά» χωρίς ουσία.... Λιγότερη υποκρισία δεν θα έβλαπτε... Η απόλυτη στασιμότητα του υδατικού της Θεσσαλίας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δυστυχώς επιμηκύνθηκε με την πρωθυπουργία Κυρ. Μητσοτάκη». (Για να μην λέει ο καθένας ό,τι θέλει).
Ζ.

Υπουργονομοί
* ΤΟ ΥΠΑΑΤ είναι ως γνωστόν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το οποίο όμως έχει πλέον μετατραπεί σε ΥΠΑΑΑΤ, με τρία «Α», όπως έλεγε στο «Θεσσαλία tv», Καθηγητής Δενδροκομίας Αλ. Παπαχατζής. Διότι με υπουργό Αιτωλοακαρνάνα, τον Σπήλιο Λιβανό, και υφυπουργό Αρτινό, τον Γιώργο Στύλιο, έγινε Υπουργείο Αιτωλίας, Ακαρνανίας και Άρτας. Σημειωτέον ότι από τους δύο αυτούς γειτονικούς νομούς διέρχεται ο Αχελώος, άρα λιγοστεύουν περαιτέρω οι πιθανότητες να στρίψει το ποτάμι προς τη Θεσσαλία.
Ζ.

Παντρειές
* ΣΤΑ βάσανά τους και χθες στον καφέ οι Λαρισαίες. Ως συνήθως στους καημούς της αλληνής.
- Χώρισε λέει η άλλη γιατί ο δικός της αποδείχθηκε παντρεμένος. Σιγά μωρέ, πώς κάνει έτσι. Μπορεί να το είχε ξεχάσει ο άνθρωπος...
***
* - ΚΑΘΕ πρωί το ξυπνητήρι επιμένει «σήκω να πας για δουλειά». Και το κρεβάτι σιγομουρμουρίζει: «Κάτσε κορίτσι μου εδώ, κοίτα να βρεις να παντρευτείς έναν πλούσιο».
***
* - ΘΕΛΩ, της είπε, να με θες όπως είμαι.
- Πώς είσαι;
- Παντρεμένος.
Ζ.

Ακούω να λες
* ΜΕΤΑΞΥ άλλων, το ΚΚΕ είχε επισημάνει εξαρχής ότι οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από το Αφγανιστάν... γιατί ηττήθηκαν, αλλά γιατί μετατοπίστηκε το επίκεντρο των συμφερόντων τους σε άλλη περιοχή.
Από χθες λοιπόν είναι γνωστή μια νέα συμμαχία με την ονομασία «AUKUS» (προκύπτει από τα αρχικά των ιδρυτικών κρατών Australia - UK - US) την ίδρυση της οποίας ανακοίνωσαν, μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Μετατοπίζοντας λοιπόν το ενδιαφέρον στην Ασία και την Ωκεανία δημιουργείται ένα νέο (και οικονομικό) περιβάλλον στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα. Σε στρατιωτικό δε επίπεδο, ο «ψυχρός πόλεμος» απέναντι στη Ρωσία, κατά καιρούς αναβιώνει.
Σημειώστε πως από σήμερα συνεδριάζει στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ (ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030»), ενώ η τροποποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ (σ.σ. με 5ετή διάρκεια), βάζει τη Θεσσαλία σε έναν νέο στρατιωτικό χάρτη, οι θέσεις του οποίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ή δεν μας τις έχουν πει...
Β.Κ.

Στον στόχο
* ΛΙΓΟ δεξιά λιγάκι αριστερά, βρίσκει κέντρο ο Λαρισαίος Μ. Μ.: Οι δεξιοί θεωρούν ότι υπουργοποιούνται ΠΑΣΟΚια και ΠΟΤΑΜΙσιοι και διαμαρτύρονται «χάθ'καν τα θ'κα μας τα πιδιά;», οι κεντροαριστεροί διαμαρτύρονται για τον Πλεύρη και τους λοιπούς που θήτευσαν στον Καρατζαφέρη και η ΝΔ του Μητσοτάκη προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 14 μονάδες, έχοντας τον Πρωθυπουργό να προηγείται συντριπτικά του Τσίπρα. Μάλλον κάτι θα κάνει καλά ο Μητσοτάκης. (Εφόσον αποδειχθεί και στις εκλογές).
Ζ.
Χίλιοι τρόποι
* ΩΔΙΝΕΝ όρος και έτεκεν μυν, τελικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εμφανίζουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Δεν είναι τόσο πολλοί οι δικαιούχοι της αύξησης «που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ για να αποκαταστήσει μέρος των αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου», όπως πανηγύριζαν οι γαλάζιοι. Η ελαχιστοποίηση του αριθμού των δικαιούχων για τα χιλιοτραγουδισμένα από πέρυσι αναδρομικά προέκυψε εντελώς συμπτωματικά, όταν αποκλείστηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φετινό καλοκαίρι.
***
* ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ λοιπόν, τα αναδρομικά 800-1.000 ευρώ έλαβαν 65.000 συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016, που είχε τεθεί σε ισχύ ο Νόμος Κατρούγκαλου κι άλλες 30.000 περίπου περιπτώσεις εκκρεμούν, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αποδείχθηκε και τόσο υπερσύγχρονο.
Άλλωστε αυτήν την κατηγορία συνταξιούχων, τους λεγόμενους νέους, αδίκησε ο νέος τότε νόμος, τους παλαιότερους δεν τους πείραξε καθόλου, οι συντάξεις τους παρέμειναν υψηλότερες των νέων με το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς επί της επανυπολογιζόμενης.
***
* ΑΥΤΗ η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων και του ελέγχου για τη χορήγηση αναδρομικών, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων και την ηλεκτρονική πλέον καταχώριση της κάθε περίπτωσης, δείχνει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Καταρχάς καταγράφηκαν λέει περίπου 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης μισθωτών και δεν είναι σχήμα λόγου, χίλιοι τρόποι... Αν επρόκειτο για κάτι καθαρό και τίμιο, δυο τρεις, άντε πέντε θα αρκούσαν, ακούς εκεί χίλιοι... Και άντε τώρα να βρουν άκρη στον ΕΦΚΑ με τον επανυπολογισμό όλων αυτών των τόσο διαφορετικών συντάξεων. Και πόσα λάθη γίνονται δηλαδή στις υπηρεσίες, φυσιολογικό, άρα δικαίως αναπτύσσεται τόσο μεγάλο δίκτυο επ’ αμοιβή συμβούλων συνταξιοδότησης, που προστατεύουν υποτίθεται από αδικίες.
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ σε σχέση με τα προαναφερθέντα αναδρομικά, όπως έγραφε χθες η εφημερίδα, διαπιστώθηκε πως από τους 1.800.000 παλιούς προ του 2016 συνταξιούχους, μόνο οι 750.000 έχουν παραπάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Μόνο... Ποιες 35ετίες και ποια όρια στα 65 άντε στα 60, που υποτίθεται ότι ίσχυαν... Οι 2 στους 3 κάπως τα παρέκαμψαν. Πολλοί δεν είναι; (Κι απ’ αυτούς, τους 1 στους 3, εν τέλει μόνο 130.000 περίπου μπορούν να περιμένουν αναδρομικά. Άνθρακες ο πολυδιαφημισμένος θησαυρός).
Ζ.

Θέλει προσοχή
* ΓΙΑ το συμβάν ενημερώθηκε η αστυνομία ωστόσο ο Δ. Ντ. θεωρεί καλό να ενημερωθεί κι ο κόσμος για να προσέχει: Νέο περιστατικό, λέει, σε γνωστή του 85χρονη, στην περιοχή των Έξι Δρόμων που πηγαίνοντας στην εκκλησία την ημέρα του Σταυρού, βρέθηκε μπροστά σε νεαρή κοπέλα, η οποία προσπάθησε να της αφαιρέσει την αλυσίδα και τον σταυρό από τον λαιμό, με γλυκόλογα, προσποιούμενη γνωστή της. Την κοπέλα περίμενε συνεργός της σε αυτοκίνητο. (Κι η αστυνομία κάτι παραπάνω θα κάνει για τον εντοπισμό τους).
Ζ.

Νευράκια
* ΕΙΧΑΝ ξεφύγει πέρα από κάθε όριο εκνευρισμού στην παρέα των Λαρισαίων.
- Και τι είναι η ψυχραιμία δηλαδή για να την κρατήσω, τσάντα;
***
* - ΓΙΑΤΙ παίζεις με τα νεύρα μου... Δικά σου δεν έχεις;
***
* - ΔΥΟ κιλά υπομονή θα ήθελα, ναι απ’ την καλή, αυτή με τα ψιθυριστά τα βρισίδια.
Ζ.

Επιστημονικά
* ΧΩΡΙΣ ουσιαστικό συμπέρασμα έληξε για ακόμα μία φορά πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα το γιατί η θάλασσα είναι κρύα στην αρχή, αλλά μετά τη συνηθίζεις που διεξήχθη στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών της Αθήνας, όπως ενημερώνει το Βατράχι.
Το συνέδριο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ειδικούς απ’ όλες τις επιστήμες, απασχόλησε για ακόμα μία φορά το φαινόμενο που περιγράφουν χιλιάδες Έλληνες, δηλαδή ότι όταν μπαίνουν στη θάλασσα στην αρχή κρυώνουν, αλλά μετά από λίγο δεν κρυώνουν. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε» λέει ο καθηγητής Υδροθερμολογίας του ΕΜΠ, Φρίξος Παγώνης. «Ξέρουμε όμως ότι συνδέεται με τη λεγόμενη υδρόσταση, δηλαδή τη συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι να στέκονται μέχρι τα γόνατα στη θάλασσα σαν τον Κωνσταντάρα και να κοιτάζουν γύρω τους για 15 με 20 λεπτά πριν αποφασίσουν να βουτήξουν».
***
* ΣΥΜΦΩΝΑ με τους επιστήμονες το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, ενώ στους πολύ ηλικιωμένους που λέγονται Αγησίλαος ή Χαρίκλεια το ποσοστό αγγίζει το 99%.
Από το Συνέδριο πάντως προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για μπάνια, γιατί τα παιδιά που λέγονται Θανασάκης δεν πρέπει να πηγαίνουν στα βαθιά, ποια είναι η ακριβής χωρητικότητα ενός ελληνικού τάπερ, και τέλος αν οι άνθρωποι που στέκονται σκεφτικοί μέσα στη θάλασσα είναι όντως προβληματισμένοι ή απλά ξαλαφρώνουν την κύστη τους.
Ζ.

Βγάλε άκρη
* ΕΝΤΕΛΩΣ απελπισμένος ο νεαρός Λαρισαίος.
- Θέλω να έρθω εκεί και να σου βγάλω όλα τα ρούχα της λέω. Σε 20 λεπτά τελειώνει το πλυντήριο, μου λέει, έλα να τα απλώσεις κιόλας. Πού πάω και μπλέκω ρε φίλε; Είναι δυνατόν να μην έχει στεγνωτήριο;
Ζ.

Συνέλευση
* ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ. Κάπως έτσι αισθάνονται οι επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης. Κάθε νέο μέτρο ξεκινάει από τον χώρο και αν πιάσει καλώς. Επεκτείνεται. Αν δεν πιάσει, όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά νιώθουν πως τα βέλη στρέφονται προς αυτούς. Γι’ αυτό και όλα τα νέα δεδομένα αναμένεται να συζητηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση που πιθανότατα να γίνει την επόμενη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε...
Κ.Γ.

 

 

 

 

TRAPEZA_CIU.jpg

* ΤΟ σημείο αυτό, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου. Στο παρκάκι που υπάρχει και η προτομή του Μητροπολίτη Πολύκαρπου. Είναι η βάση της Αγίας Τράπεζας του παλιού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου. Του ναού που ανεγέρθη περί το 1902, αλλά καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό στη Λάρισα τον Μάρτη του 1941. Αυτό έμεινε εκεί για να θυμίζει την ύπαρξή του. Κάποιοι όμως απλώνουν μέχρι και τα ρούχα τους.
Αυτό είδε χθες ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και στην κουβέντα που είχε με τον αντιδήμαρχο κ. Διαμάντο. ζητήθηκε η άδεια (δημοτικός ο χώρος γαρ) να τοποθετηθεί μια επιγραφή για να εξηγεί τα παραπάνω. Υπήρξε καταρχήν συμφωνία...
Κ.Γ.

ONNED_CIU.jpg

 

* ΑΙΣΘΗΤΗ η παρουσία της νεολαίας στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Τύρναβο και Φάρσαλα. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε κάποια στιγμή κοντά του, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Χρήστο Μαϊμουλιώτη. Εξάλλου και από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: Τώρα είναι η ώρα των νέων και σε αυτούς που δίνουμε προτεραιότητα.
Γ.Ρ.

 

PODHLATA_CIU.jpg

* ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ κλείνουν τον ποδηλατόδρομο με τα ποδήλατά τους...
(Όλη η Ελλάδα σε μια πρόταση).
ΘΑ.

 

 

LAXANIKA_CIU.jpg

* ΠΟΙΟΣ είπε ότι στη Λάρισα δεν παχαίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass