EΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2021 18:05

Ουρές ξανά


* ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ σκηνές ζει και πάλι η Λάρισα. Μια μικρογραφία των καταστάσεων που είχαμε ζήσει επί Βαρουφάκη, όταν κάναμε ουρές στα ΑΤΜ για λεφτά. Τώρα οι ουρές είναι έξω από φαρμακεία, ιατρεία ή ιατρικά κέντρα και είναι ουρές ανεμβολίαστων. Η τιμή του «ράπιντ τεστ» που υποχρεώνονται να κάνουν έχει σταθεροποιηθεί γενικά μεταξύ 5 και 7 ευρώ (πάνω - κάτω) αλλά ποιος λογαριάζει τα έξοδα; Το να στέκεσαι δισεβδομαδιαίως στην ουρά είναι το βάσανο.

Αναμένουν δικαίωση
* ΤΟ τι ακούς σ’ αυτές τις ουρές, δεν περιγράφεται. Οι πιο πολλοί πιστεύουν μέσα τους ότι μια μέρα θα ... δικαιωθούν (ας ελπίσουμε όχι στην άλλη ζωή). Πιστεύουν δηλαδή πως θα ’ρθει δηλαδή η μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ... συντριβή θα ανακοινώσει ότι πράγματι το εμβόλιο και η τεχνολογία MRNA προκαλεί ... καρκίνους, στειρώσεις κι όλα τα κακά του κόσμου. Και τότε αυτοί θα είναι οι «καθαροί», που θα σωθούν. Στο κάτω - κάτω, λένε, τι είναι ο κορονοϊός; Μια γριπούλα είναι, θα περάσει.
(Ε, εντάξει, έστειλε στον άλλο κόσμο μερικά εκατομμύρια, αλλά σάμπως και η απλή, η κανονική γρίπη δεν έχει κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς;)
- Μα, το λένε τόσοι γιατροί...
Στην καλύτερη περίπτωση οι γιατροί απλά έχουν παρασυρθεί. Στη χειρότερη «τα έχουν πιάσει από τις εταιρείες. Βγάλε άκρη.

Κίνδυνος
* ΣΕ κάθε περίπτωση όμως έχουμε να κάνουμε με ουρές ανεμβολίαστων ανθρώπων. Δηλαδή, άλλη μια πηγή κινδύνου για πιθανή μετάδοση. Να κολλήσουν δηλαδή μεταξύ τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται συνωστισμός.
Ας προστατευθούν μεταξύ τους, δεν γίνεται να υπάρχει παντού ... αστυνομία!
Σερβιτόροι
* ΑΛΛΟΣ μεγάλος κίνδυνος...
Κάθεται ο άλλος ( ο σερβιτόρος) πάνω απ’ το κεφάλι σου και παίρνει παραγγελία. Σου μιλάει και βλέπεις τα σταγονίδια να εκπέμπονται συνεχώς. Κι αυτός χωρίς μάσκα. Οι περισσότεροι στην εστίαση δεν φορούν μάσκα ή τη φορούν πλημμελώς - παρατήρησέ το και θα δεις. Όταν του πεις κάτι, συνήθως συμμορφώνεται, αλλά και στραβομουτσουνιάζει. Για να πιεις έναν καφέ δηλαδή, πρέπει να ... συγχυστείς υποχρεωτικά.

Περιστατικό
* ΑΛΛΑ από πού να φυλαχθείς. Χτες σε παραλιακό θέρετρο, Κρητικός πλανόδιος τυροκόμος γύριζε τα τραπέζια στις ταβέρνες κρατώντας ένα κεφάλι κεφαλογραβιέρα, έκοβε φλούδες και κερνούσε τους θαμώνες για δοκιμή. Με πόσους ήρθε σε επαφή, αναρωτήθηκε κανείς από όσους - μάλλον άσκεφτα- δέχονταν να δοκιμάσουν ;

Μάχες στις τάξεις
* ΑΛΛΑ μάχη δίνεται και μέσα στις τάξεις. Διευθυντές σχολείων δέχονται τηλέφωνα διαμαρτυρίας γονέων. Κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί καθηγητές κάνουν εκστρατεία υπέρ του εμβολίου. Κάποιοι άλλοι για το αντίθετο.
Και οι διευθυντές πασχίζουν για το αυτονόητο. Να πείσουν ότι δουλειά του εκπαιδευτικού δεν είναι η προπαγάνδα, αλλά το μάθημα. Τα περί εμβολίου είναι θέμα ειδικών να μιλήσουν.

Απέραντο πάρκινγκ
* ΜΑΛΛΟΝ έχει χαθεί η μπάλα στις δύο κεντρικότερες οδούς της Λάρισας - Παπαναστασίου και Παναγούλη- όπου το παράνομο παρκάρισμα (και όχι ολιγόλεπτη στάθμευση) έχει γίνει πια καθεστώς, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που δεν υπάρχει - προφανώς- αστυνόμευση.
Γενικά, η σταθερή πολιτική της μείωσης θέσεων στάθμευσης στο λαρισαϊκό κέντρο που ακολουθεί ο Δήμος Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την παρανομία, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του.
Εμείς τα λέμε. Ας λάβουν τα μέτρα τους.

Προοδευτικότης
* ΤΙ πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ως λύση για το μέλλον της χώρας;
Μία ισχυρή προοδευτική Κυβέρνηση!
Τι θα πει πρακτικά αυτό; Μάλλον καμιά σύμπραξη Αλέξη, Φώφης, ίσως και Βαρουφάκη...
(Χμμμμ... )

Πλειοδοσίες
* ΚΑΤΑ τα λοιπά, ακούσαμε έναν Τσίπρα μάλλον ... μελό, με πολύ χάιδεμα της μεσαίας τάξης και της νεολαίας - εκεί που πονάει εκλογικά άλλωστε. Μπόλικο συναίσθημα, ολίγη από ... εργατιά που σηκώνεται χαράματα να πάρει λεωφορείο να πάει στη δουλειά, τα νιάτα που θέλουν μια χώρα που να τους νοιάζεται ...
Τι δεν ακούσαμε; Νούμερα. Συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για μια μόνιμη οικονομική ανάπτυξη. Τι υποσχέθηκε;
Μα... τα εύκολα. Διορισμούς, αύξηση την πρώτη κιόλας μέρα του κατώτατου στα ... 800 ευρώ, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (την οποία όμως, κατά κοινό μυστικό θα προλάβει να την κάνει ο Μητσοτάκης ως τις εκλογές).
Δεν ξέρω πόσο αποδίδει πολιτικά πια η ... συνήθης πλειοδοσία υποσχέσεων στην οποία επιδίδονται συνήθως πρωθυπουργοί, αλλά και αρχηγοί της Αντιπολίτευσης όταν ανεβαίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης... Μάλλον παλιομοδίτικο μοιάζει.

Φέρε τα data
* ΕΣΥ δηλαδή καλέ μου και ρομαντικέ μου συριζαίε τι πιστεύεις;
Βγαίνει ο Μητσοτάκης και δίνει δωρεάν data στην πιτσιρικάδα.
Και κάνει ρελάνς ο Αλέξης λέγοντας - κάπως αφηρημένα- πως οι νέοι δεν θέλουν data, αλλά μια δημοκρατική χώρα που να τους νοιάζεται κ.λπ. κ.λπ.
Βλέπεις εσύ αυτή τη γενιά να ψηφίζει τη ... «χώρα που θα τους νοιάζεται»;
- Φέρε τα data μάστορα να τελειώνουμε, αυτό λένε κιόλας αν θες να ξέρεις κι ας σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο από αυτή τη νέα α-πολιτίκ πραγματικότητα.

Τελειώματα
* ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ καιρός, αφύσικη ζέστη, υπέροχες θάλασσες αλλά και μικρής έντασης μπουρίνια επικράτησαν το Σαββατοκύριακο κι έτσι κάμποσοι Λαρισαίοι έσπευσαν να επωφεληθούν αποχαιρετώντας το καλοκαίρι με ένα τελευταίο ίσως μπάνιο.
Παρ’ όλα αυτά τις καθημερινές ο Αγιόκαμπος και τα πέριξ παράλια είναι έρημα έως απελπισίας. Γιατί βέβαια, ο Αγιόκαμπος είναι Λάρισα... Κι όταν φεύγει η Λάρισα ...
Αντιθέτως καλά δουλεύει ο Πλαταμώνας με Βαλκάνιους τουρίστες που επωφελούνται των καλύτερων τιμών που βρίσκουν αυτήν την εποχή.

Χάσιμο
* ΚΑΝΟΝΙΚΑ αυτές τις μέρες η Λάρισα θα ετοιμαζόταν για το μεγάλο της παζάρι που αναβλήθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά κορονοϊού ένεκα. Σημαντική απώλεια εσόδων για τον Δήμο Λαρισαίων - που μετρά χασούρες και από πολλές ακόμη αναβληθείσες δραστηριότητες ή ενοικιάσεις (π.χ. σχολικά κυλικεία, δημοτικά γυμναστήρια κ.α.), αλλά η μεγαλύτερη χασούρα είναι βέβαια το συναισθηματικό κενό που νιώθουν οι άνθρωποι. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι Λαρισαίοι το αγαπάνε το παζάρι τους και το περίμεναν πάντα πώς και πώς. Κι όχι βέβαια γιατί τους έλειπαν τα ...σώβρακα, οι κιλότες και οι κάλτσες ...

Σας ικανοποιεί;
* ΑΛΗΘΕΙΑ, τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της οδού Ρούσβελτ, είναι κανείς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα; Τελικά τι πετύχαμε; Διαμορφώσαμε ένα ακόμη υπαίθριο γκαράζ, έναν δρόμο με ... ελικοειδή κίνηση χωρίς ορατότητα για οδηγούς αλλά και για πεζούς. Με δύο λόγια η πόλη - κατά την άποψή μας- απέκτησε ένα μεγάλο πρόβλημα.
Δεν ξέρουμε τι έχουν υπόψη τους αυτοί που σχεδιάζουν αυτά τα δημοτικά έργα, αλλά οι πολίτες με βάση όσα ακούμε μάλλον τα απορρίπτουν. Πιο επιτυχημένο οπωσδήποτε το μοντέλο της επίσης ανακατασκευασθείσης οδού Ιουστινιανού. Πολύ θα θέλαμε να ανοίξει ένας διάλογος. Γιατί πάει να ξεκινήσει και η Νικηταρά και μας έχει πιάσει ήδη ... κρύος ιδρώτας.

ΕΝΦΙΑ ξανά
* ΚΙ από σήμερα αναρτάται ο ΕΝΦΙΑ στη διαδικτυακή σας μερίδα. Ένας φόρος δυσβάστακτος για πολλούς που κληρονομήσαμε από το κακό παρελθόν κατ’ απαίτηση Μέρκελ και Σόιμπλε.
Και η μεν Μέρκελ φεύγει, ο ΕΝΦΙΑ μας έμεινε να μας ταλαιπωρεί. Και είναι ιδιαίτερα άδικος γιατί μπαίνει ακόμη και σε ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους. Ο άλλος έχει ένα συνοικιακό μαγαζί για χρόνια ξενοίκιαστο. Το μαγαζί ούτε νοικιάζεται, ούτε πωλείται για να το ξεφορτωθεί. Και ο ιδιοκτήτης πληρώνει χρόνια τώρα και τελειωμό δεν έχει. Δεν είναι άδικο;
(Λεπτομέρεια: Ο 77χρονος πια Σόιμπλε δεν λέει να το βάλει κάτω. Κατεβαίνει ξανά υποψήφιος για ...πολλοστή φορά στις επικείμενες εκλογές της Γερμανίας. Σκέψου ότι πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το ... 1972! Του ευχόμαστε εγκαρδίως ... καλή αποτυχία να ’χει και να πάει σπίτι του).
-------------------------------------------

Η έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά κυρίως οι ονομαστικές αναφορές στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ήταν αυτά που διέκριναν τις περισσότερες απαντήσεις που ο έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, χθες στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
***
Ετσι λοιπόν έκανε λόγο για κουτσαβακισμούς, για ιδιοκτησία αρκετών ακινήτων, για γραμμάτια που ξεπληρώνονται, για επιδότηση της κερδοσκοπίας και εξυπηρέτηση συμφερόντων λόμπι, αλλά και γι’ αυτόν «που δεν γνωρίζει πόσο κάνει μια φραντζόλα ψωμί».
***
Αρκετές ερωτήσεις αφορούσαν στην προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Για τη συγκρότηση της οποίας τα κουκιά είναι μετρημένα. Το ΚΚΕ ούτε να ακούσει δε θέλει για ΣΥΡΙΖΑ, με τον άλλοτε υπουργό Γιαν. Βαρουφάκη επίσης είναι παρεξηγημένοι, ενώ με το ΚΙΝΑΛ μπερδεύεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση μεταξύ της σημερινής και της αυριανής του ηγεσίας. Οπότε σωστά ο κ. Τσίπρας παρέπεμπε στο αποτέλεσμα των εκλογών. Άλλο οι θεωρίες και άλλο η λαϊκή ετυμηγορία που θα κρίνει το αποτέλεσμα, με βάση το οποίο τα κόμματα θα καθορίσουν τις κινήσεις της επόμενης μέρας. Ο φόντος πάντως στο νέο ψηφιακό ντεκόρ της συνέντευξης άλλαζε συνεχώς χρωματισμό, σε βαθμό που κάποιες φορές μπέρδευε ως προς την πολιτική ταυτότητα του ομιλητή. Πράσινο, πολύ πράσινο. Βαθύ...
***
«Εγώ Μητσοτάκης δεν γίνομαι» είπε κάμποσες φορές ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας τη θέση του για εκλογές. Διευκρινίζοντας ότι πρόωρες εκλογές δεν θα ζητήσει, αλλά αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας τις προκηρύξει. Παρότι «κάηκαν» πολιτικά και οι δύο από τις φωτιές, αυτό φαίνεται πως δεν τους εμποδίζει να επικαλούνται τις κάλπες. Άλλο η υπαρκτή δυσαρέσκεια των πολιτών και άλλο ο εκλογικός καημός ή τα όνειρα των κομμάτων...
***
Τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις σχολίασε αρνητικά - και δικαίως - ο κ. Τσίπρας με αφορμή την αξιοπιστία μερίδας Μέσων Ενημέρωσης. Η πρώτη με αφορμή το “κενό” στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, για να αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε «αν εγώ είχα τέτοιο θέμα». Η δεύτερη με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να υπενθυμίσει ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δέχθηκε 40 ερωτήσεις αλλά καμία από αυτές δεν αφορούσε τη Βόρεια Μακεδονία, το όνομα της οποίας δεν ανέφερε ούτε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Η τρίτη παρατήρηση αφορούσε στο Δαμάσι όπου οι κάμερες έδειξαν το καινούργιο σχολείο, αλλά “δεν γύρισαν πίσω” να δείξουν σεισμόπληκτα και κοντέινερ.
***
Θετική ήταν η απάντηση στο σκέλος της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για επενδύσεις σε χώρους όπως η υγεία και η παιδεία. Με τον κ. Τσίπρα να διευκρινίζει ως προϋπόθεση τους όρους προς όφελος του Δημοσίου κλπ. Δηλαδή ο ιδιώτης να βάλει χρήματα επενδύοντας και να μην βγάλει κέρδος; Στο δε ΕΣΥ η επένδυση θα αφορά στην κατασκευή κτιρίων και όχι στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε δημόσιες δομές; Απομένει να δούμε. Αλλά αριστερά, ολίγο σοσιαλδημοκρατία και μπίζνες δεν γίνεται.
***
Γενικόλογη ήταν τέλος η απάντηση του Τσίπρα στο ερώτημα για την ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. ΚΑΠ είναι αυτή...
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass