Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2021 18:00
* ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Καλογιάννης δίπλα-δίπλα σε συμβολική ενέργεια. Κάτι ανθίζει εκεί… Ζ. * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Καλογιάννης δίπλα-δίπλα σε συμβολική ενέργεια. Κάτι ανθίζει εκεί… Ζ.

Για αργότερα
* ΚΙ αυτά τα τριαντάρια του τρέχοντος Σαββατοκύριακου, τι είναι, φθινόπωρο; Ή μήπως προετοιμασία για τον χειμώνα…
Γιατί τέτοια σπατάλη ενέργειας, ας βαστάξει λίγη ο καιρός να τη διαμοιράσει αργότερα. Που όταν θ’ αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί θέρμανσης, ειδικά φέτος, καλοκαίρι θα λέμε και θα κλαίμε…
Ζ.

 

1+2-1 κ.ο.κ.
* ΣΤΟΝ Τύρναβο τελικά δεν φαίνεται να έχει και πολύ μεγάλη σημασία με ποια παράταξη κατεβαίνει κάποιος στις εκλογές. Σημασία έχει να βγει ο ίδιος, μετά βρίσκεται τρόπος.
Και στην προηγούμενη θητεία υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αποχωρήσεις, στην τρέχουσα όμως πλήθυναν, κυρίως προσχωρήσεις τώρα. Και ακόμη είναι στο μέσον της, έχει δρόμο.
Τελευταία κίνηση αυτό το άλμα του Κώστα Χρυσοβέργη, ο οποίος από την παράταξη του αριστερού πρώην δημάρχου Παν. Σαρχώση μεταπήδησε σε εκείνη του νεοδημοκράτη νυν δημάρχου. Σιγά την πολιτική απόσταση…
***
* ΣΤΗΝ παράταξη του Γιάννη Κόκουρα είχαν προσχωρήσει και ο Ανδρέας Ξηρομερήσιος και η Βάνα Τσαπραλή, αλλά αυτοί ήταν της πολυκατοικίας, δεξιοί επίσης, προερχόμενοι από την παράταξη «Δράση Πολιτών». Κι έτσι ο Δήμαρχος από 6 συμβούλους που είχε εκλέξει θα βρισκόταν με 9. Αν δεν του έφευγε ένας δικός του, ο Χρήστος Μάμμος, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, πέρασε στην αντιπολίτευση και καταψηφίζει συστηματικά. Συν ένας, συν άλλοι δύο, μείον ένας.
***
* ΟΠΟΙΟΣ θέλει να δει πόσους συμβούλους έχουν οι δημοτικές παρατάξεις στον Τύρναβο τραγουδάει Λουκιανό. «…έξι διά δύο συν οχτώ, είκοσι φορές το δεκαπέντε, έντεκα κι εφτά δεκαοχτώ…». Και συνεχίζει.
«…αν κοιμηθώ αργά, θα σηκωθώ αργά
κι όταν θα ψάχνω για θέση θα ‘ν’ αργά». (Θέση αντιδημάρχου, εννοείται).
***
* ΕΠΙΣΗΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο παραιτήθηκαν προσφάτως ο πρώην δήμαρχος Π. Σαρχώσης και ο πρώην αντιδήμαρχός του Γιώργος Κουτσοδήμος. Στο πλαίσιο της ανανέωσης όμως, αντικαταστάθηκαν από υποψηφίους της παράταξής τους.
Συνέβησαν δυστυχώς και δύο ανεπίστρεπτες αλλαγές, καθώς απεβίωσαν, στις αρχές του χρόνου μετά από ασθένεια, δύο δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, νέοι άνθρωποι, ο Ντίνος Κέντρας 58 και ο Σπύρος Γκατζούλης 63 ετών. Τις θέσεις του κατέλαβαν οι αντίστοιχοι επιλαχόντες.
Ζ.

 

Γνήσιοι
* Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ επιβεβαιώνει την πολιτική των νεοφιλελεύθερων για ιδιωτικοποιήσεις κάθε δημόσιου αγαθού. Σήμερα το ρεύμα, αύριο το νερό.
Δεν εκπλήσσει δηλαδή η απόφαση (σ.σ. όσοι μιλάνε περί αιφνιδιασμού, γελιούνται), όπως και η επιχειρηματολογία, όπου το ξεπούλημα δημοσίων αγαθών, βαφτίζεται επένδυση και μάλιστα προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα απαλλαγούν επίσης από το… κακό δημόσιο.
Το οποίο θυμηθείτε -εφόσον αυτό είναι η αιτία του κακού- γιγαντώθηκε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που εξαγόρασαν ψήφους.
Επί ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ακολουθήθηκε η πολιτική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της ενέργειας κ.λπ. Το ερώτημα είναι ένα: Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή όχι; Εκτός εάν οι επενδυτές αγόρασαν για την ψυχή της μάνας τους.
Β.Κ.

 

Σφυρίζει αδιάφορα
* ΣΤΗ Λάρισα, που το περίμεναν κάποιοι, αλλαγές δεν έχει. Η Ρ. Καραλαριώτου σφυρίζει αδιάφορα στο μέσον της θητείας, την καταλληλότερη εποχή για παραίτηση, ώστε ν’ ανοίξει ανώδυνα ο δρόμος και οι διαδικασίες για τη νέα γαλάζια δημαρχιακή υποψηφιότητα, συνεχίζει κανονικά έως και εντείνει την παρουσία και τις παρεμβάσεις της, με κάθε ευκαιρία.
***
* ΣΤΗΝ παρέα των Λαρισαίων επιχειρούσαν να το ερμηνεύσουν.
- Εδώ είμαι, είναι σαν να τους λέει στο κόμμα. Και παραμένω; Πείτε μου κάτι για να φύγω απελευθερώνοντας τον χώρο…
- Ελπίδα να την ξαναβάλουν υποψήφια;
- Καμία απολύτως. Όσο και να παρακαλέσει ο Απ. Καλογιάννης, τέτοια χάρη δεν του ξανακάνουν.
- Και στο παρασκήνιο;
- Γίνεται ελαφρώς της κακομοίρας, αλλά απολύτως σιωπηλά. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι αυτοφιμώνονται, ούτε κακοί θέλουν να γίνουν, ούτε να χάσουν πόντους σε εμφύλιο.
***
* ΑΛΛΩΣΤΕ όλα παρεξηγήσιμα είναι τέτοιον καιρό.
- Να, ο Θανάσης Μαμάκος ευχήθηκε στη γυναίκα του που γιόρταζε, δίνοντάς της την υπόσχεση μέσω f/b «Τα καλύτερα έρχονται» κι είπαν ότι της υποσχέθηκε πως θα την κάνει δημαρχίνα.
- Το αποκλείεις;
- Πρέπει όμως να τον βάλουν πρώτα για δήμαρχο και να βγει κιόλας μετά…
Ζ.

 

Με λύσεις
* ΕΙΧΑΝ τα προβλήματά τους οι Λαρισαίοι, είχαν και τις λύσεις.
- Ένας μάγος λέει περπάτησε στο νερό. Εμένα να δείτε, που όταν σφουγγαρίζει η γυναίκα μου περπατάω στον αέρα.
***
* - ΕΦΥΓΕ η γυναίκα μου επαγγελματικό ταξίδι και μου άφησε ηχογραφημένη γκρίνια να μην ξεσυνηθίσω.

***
* - Σ’ ΑΡΕΣΕΙ εδώ που ήρθαμε;
- Ναι πάρα πολύ μωρό μου…
- Ωραία, θα περάσω να σε πάρω σε κάνα δίωρο.
Ζ.

 

Ξεστάχυασαν
* «ΕΛΑ να δεις τα χόρτα της πλατείας, κοίτα πόσο μεγάλωσαν, ξεστάχυασαν στα παρτέρια. Ας έρθει η υπηρεσία τουλάχιστον να μαζέψει τον σπόρο…». Σαρκαστικός ο Β. Δ. ενοχλημένος με την εικόνα της πλατείας Μικρού Προφήτη Ηλία. «Περνάει κι ο Δήμαρχός μας από δω. Δεν τους πειράζει που τα βλέπει;».
- Δεν θα έχουν πάλι προσωπικό στην Υπηρεσία, κύριε Βασίλη…
- Ναι αλλά εμείς θέλουμε την πλατεία μας περιποιημένη…
Ζ.

 

Σκόνη…
*ΕΡΗΜΟ Σαχάρα θυμίζουν οι Γόννοι... από τη σκόνη. Ο λόγος για τα έργα του δικτύου αποχέτευσης που έχουν «ξεχαρβαλώσει» τους δρόμους του χωριού, ενώ η αποκατάστασή τους προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Η Δημοτική Αρχή δεν θα έπρεπε να πιέσει τον εργολάβο, αναρωτιέται κάτοικος της περιοχής; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης; Τελικά τα έργα γίνονται για να εξυπηρετούν ή να ταλαιπωρούν τις κοινωνίες;

 

Ελαφρύνσεις
* ΠΟΙΟΝ αφορά; Μερικές χιλιάδες οικογένειες, δεν είναι και λίγες. Άμα ήταν τίποτε φτωχοί κατεστραμμένοι θα έτρεχαν οι βουλευτές για δικαίωση. Να τώρα για δικαίωση πρόκειται, όχι και τόσο αναξιοπαθούντων όμως. Και φυσικά δεν ενδιαφέρει καθόλου τη μεγάλη πλειοψηφία, που ουδόλως επωφελείται.
Ο λόγος για την κυβερνητική φροντίδα περί της μεσαίας τάξης, όπως λένε άλλο ποιος τους πιστεύει, για αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών, σε ρευστό ή ακίνητα, στις 800.000 ευρώ. Ανά γονέα και ανά τέκνο ή εγγόνι, όπως έγινε κατόπιν κατανοητό.
Κι άμα το κανείς φραγκοδίφραγκα, ένα ζευγάρι μπορεί να μεταβιβάσει στα τρία του παιδιά εντελώς αφορολόγητα έως και 5 εκατομμύρια ευρώ, εντελώς αφορολόγητα, μηδέν φόρος. Η μεσαία τάξη, που λένε… (Για την οποία τραγουδούσε ο Δήμος Μούτσης. Όλα ωραία και στο βάθος κήπος πληροφορίες; Κίτρινος ο Τύπος και νομίζω πως τη βάψαμε κανονικά…).
***
* ΚΙ όπως γράφτηκε κατόπιν ερμηνευτικά «αποσαφηνίζεται ότι η απογείωση του αφορολογήτου των γονικών παροχών αφορά και κάθε είδους κινητή περιουσία, όπως οι καταθέσεις, τα ομόλογα, οι μετοχές, τα μερίδια σε κάθε μορφής επιχειρήσεις, έτσι φωτίζεται ένα πολύ βαθύτερο κοινωνικό σχέδιο της Κυβέρνησης: να διευκολύνει το πέρασμα της επιχειρηματικής βάσης της χώρας, των κατά κανόνα οικογενειακών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, στην επόμενη γενιά μετόχων και ιδιοκτητών. Είναι μια χαρακτηριστική εκδήλωση της αφοσίωσης, έως και τρυφερότητας, της Κυβέρνησης στους προνομιούχους της χώρας...». (Κι επειδή το ισοζύγιο μένει σταθερό, τον φόρο που δεν πληρώνει κάποιος, τον επωμίζεται άλλος).
Ζ.


Σύνθετη
* - ΛΟΙΠΟΝ, εξηγούσε η Λαρισαία, Μάνατζερ είναι ελληνική λέξη, σύνθετη Μάνα και Τζερ…
Έτσι θα το έλεγε κι ο Ελληνοαμερικανός, ο Γκας Πορτοκάλος, στο «Γάμος αλά Ελληνικά».
- Η μάνα κάνει το κουμάντο διότι «τα τζιέρια μ’ έχεις φάει»…
Ζ.

 

Πλεονέκτημα
* Η ΝΔ το έχει κρατήσει, ίσως και επειδή την ευνόησαν τα αποτελέσματα, καθώς κερδίζει την τελευταία εικοσαετία, δεν ενεπλάκησαν με τα βουλευτικά οι υποψήφιοι νομάρχες και εν συνεχεία περιφερειάρχες των γαλάζιων. Τηρήθηκε το άτυπο ασυμβίβαστο. Κι ο λόγος ήταν προφανής.
Οι υποψήφιοι νομάρχες παλιότερα, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες μετά, ψηφίζονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές από όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος, τους υποστηρίζουν όλοι κι έτσι αν κατόπιν εκτεθούν στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο έχουν εξασφαλισμένη την εκλογή, έναν σταυρό τον δίνει εύκολα ο ψηφοφόρος σ’ εκείνον που λίγο καιρό πριν υποστήριζε με θέρμη.
Το πλεονέκτημα που αποκτούν είναι ακαταμάχητο.
***
* ΟΠΩΣ άλλωστε επιβεβαιώθηκε στην πράξη, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν τήρησε το ασυμβίβαστο, που βέβαια δεν είναι νομοθετημένο, εσωκομματικά εφαρμόζεται.
Και το 2002 με υποψήφιο νομάρχη τον μετέπειτα βουλευτή Β. Έξαρχο και με τη νυν βουλευτή Λ. Λιακούλη που το 2006 ήταν υποψήφια νομάρχης και το 2014 υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποψήφια περιφερειάρχη το 2014 τη βουλευτή Ηρώ Διώτη, που παρότι ναυάγησε τότε στα πολύ ρηχά, εντούτοις επανεκλέχθηκε άνετα στη Βουλή το 2015.
(Τώρα λέγεται ότι θέλουν να δοκιμάσουν πάλι την ίδια συνταγή).
Ζ.

 

Άλλα λόγια
* ΛΙΓΟ η αφηρημάδα, λίγο η σύνθετη γλώσσα, λαρισαϊκά μπερδέματα.
- Γιατρέ, έχω κρεατάκια στη μύτη και κριθαράκι στο μάτι, τι να κάνω;
- Γιουβέτσι.
***
* - ΠΩΣ λέγονται αυτά τα χορευτικά πάρτι;
- Σουαρέ
- Μου αρέ, αλλά πώς λέγονται;
***
* - ΠΩΣ θα πούνε το μωρό τους;
- Εκάτη.
- Ε, κάτι θα το πούνε, ναι. Σε ρωτάω αν ξέρεις πώς.
***
* - ΓΕΜΙΣΕ ο τόπος καφέ μπαρ.
- Άστα να πάνε… Λες και δεν υπάρχουν άλλα χρώματα.
Ζ.

 

Με τον Σκρουτζ
* ΩΣΤΕ 800 ευρώ ο κατώτερος μισθός, 2.000 ευρώ στον πρωτοδιόριστο γιατρό. Δύο από τις υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα. Και ποιος δεν τα θέλει τέτοια και μακάρι.
Οι απέναντι, αφού τους βγήκε με τον Ντάλτον, αντεπιτίθενται με ήρωες του Ντίσνεϊ, παραμένουν στα κόμικς και γράφει το Βατράχι: Την πρόθεσή του να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του γνωστοποίησε σήμερα ο γνωστός απιθανοκατομμυριούχος Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο οποίος δήλωσε ότι θα πληρώσει ο ίδιος το σύνολο των παροχών που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το θησαυροφυλάκιό του στη Λιμνούπολη, δήλωσε πως θα διαθέσει την αμύθητη περιουσία του -στην οποία κάνει καθημερινά βουτιές-, προκειμένου να στηρίξει τις εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσες άλλες κάνει μέχρι τις εκλογές.
(Δεν φοβούνται μην ταυτίσουν την κυβέρνηση με τον Σκρουτζ τον αρχιτσιγγούναρο;).
***
* ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ότι η περιουσία του Σκρουτζ Μακ Ντακ ανέρχεται σε 6 απιθανικομμύρια, 7 φανταστικομμύρια, 8 πολυμυριαδομμύρια, 9 δισεκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 23 δολάρια και 45 σεντς.
Το ποσό αυτό θεωρείται υπεραρκετό για την υλοποίηση των παροχών που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ημέρα των εκλογών, όπως βασικό μισθό 2.000 ευρώ, τη δημιουργία 11 εκατομμυρίων ΜΕΘ, την πρόσληψη όλων των Ελλήνων στο Δημόσιο και δωρεάν φρέντο εφ’ όρου ζωής για τους πολίτες.
Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση έχει προκαλέσει ενθουσιασμό τόσο στο κόμμα της αντιπολίτευσης όσο και σε μερίδα ψηφοφόρων παρά τις επιφυλάξεις οικονομολόγων, οι οποίοι επισήμαναν ότι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και επιπρόσθετα είναι πάπια.
«Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι υπαρκτό πρόσωπο» είπαν κάποιοι πολίτες που μίλησαν σε δημοσιογράφους, «μας αρκεί που λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε».
Ζ.

 

Κενό τρίμηνο
* ΜΠΑΙΝΕΙ ο Λαρισαίος στο μπαρ και βλέπει έναν παλιό του φίλο να κάθεται ολομόναχος και να τα πίνει. Είχε πολύ καιρό να τον δει.
- Τι έχεις, βρε Γιάννη; Φαίνεσαι χάλια…
- Τι να ’χω; Τον περασμένο Μάρτιο πέθανε η μάνα μου και μου άφησε 10.000 ευρώ.
- Συλλυπητήρια, βρε παιδί μου…
- Αργότερα, τον Απρίλιο πέθανε ο πατέρας μου και μου άφησε 30.000 ευρώ.
- Τρομερό. Να χάσεις και τους δυο γονείς σου σε δύο μήνες… Πώς να μην είσαι χάλια…
- Κάτσε ν’ ακούσεις. Ύστερα, τον Ιούνιο πέθανε και η θεία μου και κληρονόμησα 20.000 ευρώ.
- Μα να χάσεις τρία μέλη της οικογένειάς σου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Είναι φοβερό…
- Χάλια σου λέω. Από τότε, πέρασαν τρεις μήνες τώρα, τίποτε άλλο…
Ζ.

 

TYXEROS-CIU.jpg

* ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ και... τυχερός. Ο χιλιοστός ψηφοφόρος των εκλογών των εμπόρων. Η τελευταία ψήφος από τον μεγάλο νικητή της αναμέτρησης, τον πρόεδρο του ΕΣΛ, Χαρ. Παπαδόπουλο.
Γ.Ν.

 

GYROS-CIU.jpg

* ΚΙ είπε ο άλλος να βάλει ένα τέρμα επιτέλους στα πιτόγυρα. (Και το έβαλε).
Ζ.

 

PEZODROMIO-CIU.jpg
* ΠΟΙΑ όδευση τυφλών στο λαρισαϊκό πεζοδρόμιο. Υπάρχει για να υπάρχει, ίσως για να ορίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα αυτοκίνητο ώστε να μη χτυπήσει η μάσκα του στο μάρμαρο.
Ζ.

 

FRONTISTHRIO-CIU.jpg
* ΑΦΟΥ έφτασες εδώ… Προσφυώς και με αυτοπεποίθηση διαφημίζεται το φροντιστήριο στον τοίχο του. Πέρασες Πανεπιστήμιο.
Ζ.

 

DENTRA-CIU.jpg

* KI όπως λέει κι ο Γ. Τσ. ποιητικά: «Ο καθένας διαλέγει τον δρόμο του. Άλλος για Λάρισα τράβηξε, άλλος για τον ουρανό...» (Τα δέντρα κι ο οδηγός).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass