ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2021 18:10
* ΤΑ προβλήματα των αγροτών και των συνεταιρισμών τους με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, Σωτήρης Ταμπόσης, κατά την επίσκεψη χθες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στον Τύρναβο. Αυξήσεις σε φάρμακα, λιπάσματα, πρώτες ύλες «καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, μην ξεχνάμε και το ρεύμα» τόνισε ο κ. Ταμπόσης. «Αρα εσείς» ρώτησε ο κ. Τσίπρας «είδατε λογαριασμούς του ρεύματος διπλάσιους από τους προηγούμενους ή πιο χαμηλά;». «Δεν πήραμε ακόμη τον λογαριασμό» απάντησε ο κ. Ταμπόσης, βάζοντας τα γέλια. «Γι’ αυτό είστε έτσι» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «καλού – κακού πάρτε και κάνα χάπι για την καρδιά»… Αλήθεια είναι, αυτή η… πράσινη ενεργειακή μετάβαση θα απορρυθμίσει την πίεση των αγροτών. Με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να χρειαστούνε και… κάνα χόλτερ. Β.Κ. * ΤΑ προβλήματα των αγροτών και των συνεταιρισμών τους με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, Σωτήρης Ταμπόσης, κατά την επίσκεψη χθες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στον Τύρναβο. Αυξήσεις σε φάρμακα, λιπάσματα, πρώτες ύλες «καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, μην ξεχνάμε και το ρεύμα» τόνισε ο κ. Ταμπόσης. «Αρα εσείς» ρώτησε ο κ. Τσίπρας «είδατε λογαριασμούς του ρεύματος διπλάσιους από τους προηγούμενους ή πιο χαμηλά;». «Δεν πήραμε ακόμη τον λογαριασμό» απάντησε ο κ. Ταμπόσης, βάζοντας τα γέλια. «Γι’ αυτό είστε έτσι» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «καλού – κακού πάρτε και κάνα χάπι για την καρδιά»… Αλήθεια είναι, αυτή η… πράσινη ενεργειακή μετάβαση θα απορρυθμίσει την πίεση των αγροτών. Με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να χρειαστούνε και… κάνα χόλτερ. Β.Κ.

Θα επιβεβαιωθεί;


* ΜΙΑ, δυο, τρεις, πάλι προειδοποίηση Έντονων Καιρικών Φαινομένων για σήμερα στη Λάρισα. Κοντεύει να γίνει σαν τον τσομπάνο με το «λύκος στα πρόβατα». Καθώς αντί για τις αναμενόμενες ραγδαίες, ίσα που ψιχαλίζει και αν...
Ζ.

Κι άλλο ένα
* ΦΥΣΙΚΑ και έχουν μπει ήδη στον χριστουγεννιάτικο χορό οι Λαρισαίοι.
- Έφαγα δύο μελομακάρονα να δω αν ψήθηκαν, άλλα δύο για να δω αν τα έπιασε το μέλι και μετά κι άλλα έξι για το καλό.
***
* - ΟΤΑΝ τρώω ένα μελομακάρονο, βάζω κι άλλο ένα πίσω απ’ το αυτί για αργότερα.
***
* - ΠΗΓΑ στην κουζίνα να πιω ένα ποτήρι νερό κι έφαγα κι ένα μελομακάρονο. Δεν πίνεται ξεροσφύρι το άτιμο.
Ζ.

Τώρα, τώρα...
* ΚΑΙ να που η Λάρισα υποχωρεί στη σκάλα του κορονοϊού. Μέχρι και που κατεβαίνει από το βάθρο του πρωταθλητισμού. Να χθες, την πέρασε κι η Πάτρα σε απόλυτο αριθμό εντοπισμένων μολύνσεων, ο Βόλος αλλά και η Καρδίτσα πιο ψηλά επίσης, αναλογικά με τον πληθυσμό τους.
***
* ΕΙΝΑΙ ίσως ο φόβος που φυλάει τους έρμους Λαρισαίους. Οι πεντακοσάρες που μετρούσε πριν κάνα δυο βδομάδες πρέπει να θορύβησαν πολλούς. Γι’ αυτό μάλλον και κυκλοφορούν τόσοι στο κέντρο της πόλης φορώντας μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Και καλά κάνουν που προστατεύονται, που αποφεύγουν επίσης τους συγχρωτισμούς, που κινούνται χωρίς την ανεμελιά του Οκτωβρίου. Και που επίσης σπεύδουν όλο και περισσότεροι να εμβολιαστούν. Τώρα, όσο πιο νωρίς, να προλάβουν το υφιστάμενο «παράθυρο» με την κάμψη του καλπασμού, καθότι από τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται νέα αναζωπύρωση.
Ζ.

Ενόψει
* ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ Λαρισαίων για τις Γιορτές.
- Αγάπη μου, τι μου είπες για την καινούργια χρονιά, να πάρω ρόδι;
- Να πάρεις πόδι.
***
* - ΤΙ θέλεις αγάπη μου για τα Χριστούγεννα;
- Διαζύγιο.
***
* - ΕΣΤΕΙΛΑ γράμμα στον Άη-Βασίλη και τον ρώτησα αν μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα να χρησιμοποιήσει το δικό του πορτοφόλι για να φέρει δώρα στα παιδιά και όχι το δικό μου.
***
* - Ο Θεός με βόηθησε και δεν ξεστόλισα πέρυσι. Να, έφτασαν πάλι Χριστούγεννα.
Ζ.

Έχει ήδη...
* ΟΙ περιγραφές που έφτασαν στα αυτιά μου είναι μια εικόνα φρίκης και απελπισίας. Ανάστατος μεταδίδει ο γιατρός Γ.Γ.: Άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με πλημμελή κατ’ ανάγκη φροντίδα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν «απασχολούν» πολύ. Άνθρωποι χωρίς ελπίδα, καταλήγουν σχεδόν αναπόδραστα σε <12 ώρες σε αυτόν τον τραγικό αυτόματο πιλότο. Μέσα στον χαμό, άνθρωποι αποβιώνουν και δεν τους παίρνει είδηση κανείς, ο αναπνευστήρας συνεχίζει μονότονα το έργο του για ώρα μετά το ανεπίστρεπτο, μέχρι κάποιος να το καταλάβει και απλά να τον σβήσει.
***
* ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ, αλλά και πολύ πειστικό: Το ΕΣΥ, συνεχίζει, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, έχει ήδη καταρρεύσει και κάποιοι άκρως υπεύθυνοι εδώ και 20 μήνες κάνουν τις πάπιες. Διότι ΜΕΘ δεν είναι ένα ηλεκτρομηχανικό κρεβάτι, ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, ΜΕΘ είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό που τη στελεχώνει σε ικανή αναλογία ανά κλίνη.
***
* ΓΙΑ να καταλήξει σε προτροπή: Προστατευτείτε. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να σας βοηθήσει άλλο. Τρίτη δόση όλοι όσοι έχετε το δικαίωμα. Εμβολιαστείτε όλοι όσοι ακόμη δεν το έχετε κάνει. Μπείτε μόνοι σας σε όσο αυστηρότερο lockdown μπορείτε, χωρίς να περιμένετε την Κυβέρνηση να ρίξει τα μούτρα της και να το παραδεχτεί. Προσέξτε την υγεία σας, σε οποιοδήποτε άλλο θέμα ενδεχομένως έχετε. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να σας βοηθήσει...
Ζ.

Ίδιο όνομα
* ΔΕΝ μπορεί παρά να είναι κορονοαστείο.
- Εν τω μεταξύ, κάποιοι λέει στέλνουν τα παιδιά σχολείο με πιστοποιητικό, αλλά είναι του παππού ή της γιαγιάς λόγω ίδιου ονόματος.
- Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου, που τραγουδούσε κι ο Μαρκόπουλος. Και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου. (Αθάνατη ελληνική οικογένεια).
Ζ.
Τι να πούμε...
* ΜΙΑΣ κάποιας, μέσης, ηλικίας οι Λαρισαίες, το φιλοσοφούσαν στον καφέ.
- Αύριο γίνομαι 27 και με πιάνει μια μελαγχολία, γράφει η άλλη. Τι να πούμε κι εμείς κοπέλα μου που δώσαμε τη λεκάνη στον Πόντιο Πιλάτο να νίψει τας χείρας του...
***
* - ΠΑΙΖΕΙ να πεθάνω και να έρχονται πάνω από τον τάφο μου και να λένε «Έλα μωρέ, τι έπαθες; Πέθανες. Εγώ να δεις τι έχω πάθει...».
***
* - ΕΧΩ μετανιώσει για τα ταξίδια που δεν έκανα και τα χαστούκια που δεν έριξα.
Ζ.

Με 56 το κιλό
* ΔΙΑΒΑΣΕ ο Δ.Γ. ότι αμέσως άρχισε να υλοποιείται παραλλαγή της ιδέας Μητσοτάκη και πως ντόπιο ελαιόλαδο με την επωνυμία «Χάρισμα Διός», σε μπουκαλάκι των 250 ml, έχει τοποθετηθεί στο πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Και εξανίσταται: Δεν ξέρουμε πόσο έξτρα αγνό και παρθένο είναι, ξέρουμε όμως ότι πωλείται στην τιμή των 14 ευρώ. Οπότε για μαγειρική ούτε κουβέντα. Τώρα, πόσοι τουρίστες θα αγοράσουν ένα τόσο ακριβό λαδάκι, αντί για οποιοδήποτε άλλο σουβενίρ, μένει να το δούμε από την πορεία των πωλήσεων. Η τοπική κοινωνία, πάντως, λέγεται πως άρχισε να δυσανασχετεί, καθώς βλέπει εμπαιγμό και δυσφήμηση του τοπικού προϊόντος της, με την τιμή του κιλού να φτάνει τα 56 ευρώ.
Κι εμείς στους Γόννους συσκευάζαμε ντόπιο λάδι, που είναι πολύ καλύτερο από τα λάδια της Πελοποννήσου, το βάζουμε σε μικρές συσκευασίες για τις Γιορτές Ελιάς, αλλά δεν το πωλούσαμε, το χαρίζαμε. Μήπως να το ονομάσουμε κι εμείς «Λάδι Διός», άλλωστε ο Δίας εδώ από πάνω μας κατοικούσε...
Ζ.

Μα τον Κούλογλου;
* ΠΑΛΙ τα ίδια... Οι ΗΠΑ να μη δίνουν βίζα στον Στέλιο Κούλογλου, κι άντε να ήταν ο Τραμπ κατανοητό, μα και τώρα με τους Δημοκρατικούς; Να θεωρούν επικίνδυνο για τη χώρα τους ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Παράσημο βέβαια, τι άλλο, για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η απαγόρευση των Αμερικανών. Μέχρι και το ΚΚΕ εξέδωσε καταγγελία για την υπόθεση. Το οποίο ούτε να τον δει κάποτε, όταν ο δημοσιογράφος είχε γράψει προ εικοσαετίας το μυθιστόρημα «Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο», όπου περιέγραφε την κατάσταση στη Μόσχα κατά τη δεκαετία του ‘80 πριν την περεστρόικα και την κατάρρευση. Τότε θεωρούνταν πράκτορας της Δύσης, τώρα τον φοβούνται στο προπύργιό της.
Ζ.

Με αυτοπεποίθηση
* ΝΕΑΡΕΣ Λαρισαίες γεμάτες αυτοπεποίθηση, αρκούντως επιθετικές.
- Πήγε καλέ να με πατήσει άντρας οδηγός. «Άντε στην κουζίνα ν’ ανοίξεις κάνα βαζάκι, ρε», του φώναξα.
***
* - ΕΧΕΙΣ δίκιο αγάπη μου...
- Ναι, το έχω αυτό.
***
* - ΕΛΑ, πού χάθηκες;
- Στον κτηνίατρο είμαι.
- Τι έπαθες;
Ζ.
Άλλη πρόσκληση
* ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα γίνουν σήμερα τα εγκαίνια του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στην Ανθούπολη, στην ώρα τους. Αλλά με νέα πρόσκληση, ίδια ακριβώς στο μοτίβο και το περιεχόμενο με την προηγούμενη, αυτή που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, μόνη διαφορά ότι τώρα την υπογράφει ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης. Κι όχι ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης, ο οποίος εγκαινίαζε παρότι μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα κι έτσι φάνηκε να θέλει να καρπωθεί το έργο άλλων συναδέλφων του. Οι οποίοι και εξεμάνησαν. Πρέπει να έγινε μεγάλη ταραχή στην Ίωνος Δραγούμη για να ανακαλέσει ο Καλογιάννης την πρόσκληση Δεληγιάννη, πρωτόγνωρο συμβάν. (Σημειωτέον ότι ο αντιδήμαρχος βλέφαρο δεν έπαιξε όταν δημοσιοποιήθηκε ο θυμός των άλλων αντιδημάρχων).
Ζ.

Αποδόσεις
* ΜΕΣΑ σε μία μόνο μέρα άλλαξαν οι αποδόσεις στο Stoiximan.gr για τους υποψήφιους προέδρους του ΚΙΝΑΛ. Ναι, έχουν μπει κι οι παίκτες στο παιχνίδι. Ο Ν. Ανδρουλάκης ενισχύεται περαιτέρω, τον δίνουν με 1,75 ως φαβορί, ο Γ. Παπανδρέου σταθερός στο 1 προς 3, ο Α. Λοβέρδος πέφτει πολύ στο 1 προς 6 και οι υπόλοιποι τρεις μονίμως στο απίθανο της επικράτησης, 1 προς 100.
Ζ.

ΓΝΛ
* ΟΧΙ μόνο απηυδισμένος, αλλά και οργισμένος ο συμπολίτης από την κατάσταση που -όπως κατήγγειλε στην «Ε»- συνάντησε στο εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. «Πας εκεί να εμβολιαστείς και φεύγεις με κορονοϊό», έλεγε επικρίνοντας την «παντελή έλλειψη οργάνωσης και κυρίως μέτρων αποστασιοποίησης», καθώς «ο συνωστισμός είναι τέτοιος, αφού ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς σειρά και δίχως να τηρούνται οι στοιχειώδεις αποστάσεις»...

Νεάπολη
* ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ και έτερος συμπολίτης από τη συνοικία Νεάπολης. «Αντιλαμβάνομαι, έλεγε στην «Ε», την ανάγκη να επεκταθούν οι χώροι χρήσης των καταστημάτων εστίασης στην πλατεία, για να τηρηθούν οι αποστάσεις και να αντισταθμιστεί -όσο είναι δυνατόν- η οικονομική χασούρα λόγω της πανδημίας, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό γίνεται πέρα από κάθε μέτρο. Τα πεζοδρόμια στην πλατεία έχουν «εξαφανιστεί», αφού ο καθένας «απλώνεται» όσο θέλει, χωρίς κανέναν έλεγχο...

Οι απαντήσεις
* Ο Γιωργάκης κι ο Κωστάκης εξετάζονται από τον καθηγητή τους. Ψιλοφωστήρες ήταν. Ο Γιώργος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Κώστα.
- Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε, ερευνάται ακόμη».
Μπαίνει στην αίθουσα ο Κωστής και τον ρωτά ο καθηγητής.
- Πότε γεννήθηκες παιδί μου;
- Το 1821.
- Ε; Και πώς σε λένε;
- Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
- Μα καλά τι λες, τρελάθηκες;
- Δεν ξέρουμε, ερευνάται ακόμη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass