ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2021 18:00
* ΝΑ κι άλλος Αδαμόπουλος, ο Ξάνθος ο μαθηματικός. Ο νεότερος αδελφός του Θάνου, του αντιδημάρχου, ήταν μαζί με τον Αλ. Τσίπρα στη βραδιά που αφιέρωσε εκείνος στη νεολαία της Λάρισας.  Α. * ΝΑ κι άλλος Αδαμόπουλος, ο Ξάνθος ο μαθηματικός. Ο νεότερος αδελφός του Θάνου, του αντιδημάρχου, ήταν μαζί με τον Αλ. Τσίπρα στη βραδιά που αφιέρωσε εκείνος στη νεολαία της Λάρισας. Α.

Οσονούπω
* ΚΙ όλο λένε ότι θά ‘ρθουν οι βροχές κι όλο και καθυστερούν.

Θα πέσει κι η θερμοκρασία λένε, ο χειμώνας φτάνει. Του Άη Αντριά, μεθαύριο, θα αντριέψει και το κρύο.
Ζ.Γεωγραφία
* - ΕΧΕΙΣ πάει Μποτσουάνα; Όχι; Δεν πειράζει, θα έρθει αυτή. (Τι να κάνουν οι Λαρισαίοι, το έριξαν στην πλάκα).
***
*- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γίνεται καμία μετάλλαξη και μαθαίνουμε γεωγραφία...
***
* - ΗΤΑΝ πριν από 25 περίπου χρόνια που η σειρά του Mega «Δις Εξαμαρτείν» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, είχε κάνει μια αναφορά στην Μποτσουάνα.
Στη σκηνή η Νένα Μεντή και η Ντίνα Κώνστα προσπαθούν να βοηθήσουν την κόρη της διπλανής τους, Τζέσυ Παπουτσή, στη Γεωγραφία. «Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μποτσουάνα;», είναι το κυρίαρχο ερώτημα που επικρατεί μέσα στο δωμάτιο του μαιευτηρίου.
***
*- ΣΚΕΦΤΗΚΑ να κάνω ένα δώρο στη μάνα σου, ένα ταξίδι τώρα τις Γιορτές να πάει και αυτή να ξεκουραστεί, το αξίζει.
- Τι γλυκός που είσαι... Για πού λες να πάει;
- Μποτσουάνα.
Ζ.

Παν’ δυο χρόνια
* - ΓΙΑ μας τους πιο μεγάλους, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, έλεγε η εβδομηντάχρονη Β.Γ. Άσχετα από τους κινδύνους της ασθένειας...
- Με τον κορονοϊό έχουμε χάσει δύο χρόνια απ’ τη ζωή μας. Που έτσι κι αλλιώς δεν μας περισσεύουν και πολλά. (Με τον αποκλεισμό και τους αυτοπεριορισμούς).
Ζ.

Εμβολιασμοί
* ΤΟ θέμα συνεχίζει να κυριαρχεί στις συζητήσεις των Λαρισαίων.
- Τώρα που εγκρίθηκε το Pfizer για τα 5χρονα θα ανοίγω για κάλαντα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
***
* -  ΑΝ θέλετε να μη διχαζόμαστε, εμβολιαστείτε. Εμείς, δεν γίνεται να ξεεμβολιαστούμε.
***
* - ΟΙ καλικάντζαροι είναι εμβολιασμένοι; Πώς θα μπουν στα σπίτια;
- Γιατί, ο Αη Βασίλης που θα γυρίσει και σε τόσα σπίτια;
Ζ.

Ένα ραδίκι
*ΜΠΛΑΚ χιούμορ και συμβουλή μαζί. Αναρτά μια φωτογραφία του χορταρικού ο Γ.Λ. και γράφει: Αυτό είναι ένα ραδίκι. Θα σας έλεγα το εξής: Όσο το βλέπετε από πάνω, όλα είναι καλά. Εμβολιαστείτε για να συνεχίσετε να βλέπετε τα φύλλα του και όχι τις ρίζες.
Ζ.

Στην αφρόκρεμα
* ΣΤΗ λίστα του 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, αυτών με τη μεγαλύτερη επίδραση και συνεισφορά στην επιστήμη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται και μία Ελληνίδα, είπαν στις ειδήσεις, η Αναστασία Ζαμπανιώτου, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ.
Η λίστα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ παρουσιάζει την κατάταξη των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και εκείνων που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 2% επί των έξι και πλέον εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως.
***
* Η Αναστασία Ζαμπανιώτου, λοιπόν, γεννήθηκε στη Λάρισα, Σόνια το υποκοριστικό της, μεγάλωσε στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, σπούδασε χημικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, με μεταπτυχιακά στο Παρίσι.
Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διευθύντρια εργαστηρίου και υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας Βιομάζας και Βιοενέργειας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιο-οικονομίας, ενέργεια και υλικά από απορρίμματα και έχει συντονίσει πάνω από 35 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα. (Η δουλειά της έφερε τη Λαρισαία στην αφρόκρεμα των επιστημόνων παγκοσμίως).
Ζ.

Οικοδεσπότης
* O μοναδικός ίσως στη Λάρισα που δικαιούται να παραστεί σε συγκεντρώσεις όλων των υποψήφιων προέδρων του ΚΙΝΑΛ είναι ο Μιχάλης Τολίκας.
Για την ακρίβεια, μάλλον υποχρεούται, ως γραμματέας της Νομαρχιακής, να τους υποδεχτεί όταν επισκέπτονται στην πόλη.
Προφανώς κι αυτός έχει κάποια προτίμηση, έναν θα ψηφίσει. Ωστόσο, θεσμικά, οφείλει να λειτουργήσει ως οικοδεσπότης, αυτός είναι το κόμμα στη Λάρισα.
***
* ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι, βουλευτές, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί κι άλλοι αιρετοί παράγοντες, δεν έχουν παρόμοια υποχρέωση. Κι όσοι εμφανίζονται σε περισσότερες από μία συγκεντρώσεις, για να μην τραυματίσουν την προσωπική τους εικόνα το κάνουν. Άλλωστε και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, σχεδόν όλα τα επώνυμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν πάρει θέση.
Ζ.
Στρωμένα σεντόνια
* ΧΑΜΕΝΟΙ στην πίεση της καθημερινότητάς τους οι Λαρισαίοι.
- Μου χτύπησε η γειτόνισσα να της δώσω λίγο καφέ που της είχε τελειώσει. Φεύγοντας μου λέει «Είμαι μόνη δίπλα, αν θέλεις έλα...». Σιγά μην πάω... Να δεις που θα βαριέται και θα θέλει και να της τον φτιάξω κιόλας...
***
* - Η δύσκολη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι όλο τον χρόνο έχεις κάνει περισσότερες δόσεις εμβολίου παρά σεξ.
***
* ΣΤΗΝ αρχή της σχέσης.
- Μόλις έστρωσα τα σεντόνια. Είσαι να τα ξεστρώσουμε;
Μετά από χρόνια σχέσης.
- Μόλις έστρωσα τα σεντόνια. Κάνε καμιά χαζομάρα τώρα να τα ξεστρώσεις, να σου πω εγώ...
Ζ.

Νέο καύσιμο
* «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ βενζινοκινητήρα σε υβριδικό που καίει τσίπουρο με γλυκάνισο από Λαρισαίους επιστήμονες». Επανέρχεται στο Βατράχι η είδηση που είχε πρωτοδημοσιευτεί προ δεκαετίας.
Σε ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα φαίνεται πως έφθασαν ανεξάρτητοι ερευνητές από τη Λάρισα, οι οποίοι σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφεραν να μετατρέψουν έναν συνηθισμένο βενζινοκινητήρα, σε υβριδικό που αντί για βενζίνη καίει τσίπουρο με γλυκάνισο.
***
* ΟΠΩΣ δηλώνουν οι ίδιοι, έφθασαν σε αυτήν την εφεύρεση μετά από ενδελεχή προσπάθεια δύο και πλέον ετών, ενώ σημειώνουν πως στο προσεχές μέλλον αναμένουν την εκδήλωση σημαντικού εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, τόσο για τον κινητήρα καύσης τσίπουρου όσο και για το ίδιο το τσίπουρο Τυρνάβου.
Το κίνητρο πίσω από αυτήν την προσπάθεια είναι βεβαίως οικονομικό, καθώς η κατανάλωση τσίπουρου υπολογίζεται πλέον σαφώς περισσότερο συμφέρουσα από άλλων καυσίμων. Έτσι, ο νέος υβριδικός κινητήρας αναμένεται να βρει μεγάλη απήχηση και να αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα δημοφιλή μετατροπή σε κινητήρα υγραερίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ερευνητικής ομάδας, η οποία εδρεύει στη Νεάπολη Λάρισας, οι προσπάθειες τώρα θα στραφούν προς την έρευνα της καύσης και τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο. (Τόσο πιστευτό ήταν πάντως ως είδηση, που χρειάστηκε να διαψευστεί αρμοδίως ως fake news).
Ζ.

Τα πουδάργια
*ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ, μαζεύτηκαν μέσα οι Καραγκούνηδες κι άρχισε η Κούλα τον Βάιο. Στην ηχογράφηση η Α.Κ. η Artista.
- Ε ρε... Τι τα σβαρνάς τα πουδάργια σ’ καταή; Έλιουσαν πατούσις απ’ τσ’ κάλτσις. Ράβου κι ράβου κι μπαλώνου κι ούλου μι τα δάχλα σα πέρα κι τσ’ φτέρνις όξου, είσι. Γκαβώθκα να ράβου κάλτσις...
- Α μα, ζουντανός άνθρουπους είμι, δε θα πιρπατήσου;
- Να βάλτς τα παντόφλια. Τι τα πήραμι;
- Βάνου.
- Βαντς κι... Α μι βαλτς τώρα, πίσου πίσου, να σι πλιέξου τσιρέπχια χουντρά, να μη χαλάν. Αρέ, εξς κουμμέν’α νύχια; Α, να δυο; Ούιιι βρουμνιάρ’η. Παρ’ του ψαλίδ’ι, αρέ...
-Του νανυχουκόφτ’ φέρι μι...
- Μντι... Γύρσαν σα μέσα τ’ ανύχια σ’, πώς γυρνάν απ’ τα γουμάργια. Ανικάει ανυχουκόφτς αυτού μέσα; Του ψαλίδ’ι απ’κουλουκρίζουμι τα πρόβατα θέλτς...
Ζ.

Με όρεξη
* ΠΑΙΔΙΑ της Λάρισας γεμάτα όρεξη και ενέργεια.
- Επειδή πρέπει να συνδυάζουμε την άσκηση με τη διατροφή, είπα στον ντελιβερά ότι θα κατέβω εγώ σήμερα να παραλάβω τα σουβλάκια.
***
* - Ο άλλος έφερε μια μπουγάτσα και μου έδωσε τη μισή κι επειδή εγώ δεν ανέχομαι μισές δουλειές, έφαγα και το δικό του κομμάτι.
***
* - Ό,ΤΙ τρώω το καίω αμέσως. Να, τώρα μόλις πέταξα στο τζάκι το κουτί απ’ την πίτσα.
Ζ.

Περιπεπλεγμένα
* ΣΤΗΝ ηλεκτρονική εποχή, όπου όλα είναι καταγεγραμμένα και γίνονται και μ’ ένα κλικ, πληθαίνουν διαρκώς οι διαφημίσεις εξυπηρέτησης υποψήφιων συνταξιούχων.
Λες και πρέπει να είναι κάποιος επιστήμονας της ΝΑΣΑ για να βγάλει άκρη με τη διαδικασία συνταξιοδότησης. Η οποία δείχνει επίτηδες περιπεπλεγμένη, γιατί άραγε; Και μακραίνουν και οι ουρές των Λαρισαίων μεσηλίκων έξω από εξειδικευμένα γραφεία, όπου θα τους ετοιμάσουν τα χαρτιά.
Λες και πρόκειται για αστοιχείωτους. Και οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων που θα έλυναν υποτίθεται κάποιες απορίες, ανύπαρκτες... (Είναι σαν να κάνουν χάρη σε κάποιον άμα του βγάλουν τη σύνταξή του. Και σιγά τα ποσά που παίρνει ο κόσμος πλέον δηλαδή...).
Ζ.

Μα με τους ίδιους;
*... ΔΕΙΤΕ σήμερα τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με τους ίδιους παρουσιαστές που «ξυλοκοπούσαν» από αέρος τον κόσμο που διαφωνούσε με τα μνημόνια, νομίζουν ότι τους ξέπλυνε ο χρόνος κι η λησμονιά, γι’ αυτό κουνάνε ξανά το δάχτυλο, με τους ίδιους «προπηλακίζουν» και σήμερα τους αντιεμβολιαστές.
Όσο bullying υπέστησαν οι αντιμνημονιακοί τόσο υφίστανται και οι αντεμβολιαστές. Ο διδακτισμός εις την νιοστή.
(Ο υπεράνω υποψίας Μαν. Κοττάκης είναι που γράφει στην «Εστία»).
***
*ΔΕΙΤΕ εκτός από τις τηλεοράσεις και τα πρόσωπα. Οι συγγραφείς, οι ηθοποιοί, οι διανοούμενοι, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί που ηγήθηκαν του μνημονιακού αγώνος, ηγούνται τώρα και του εμβολιαστικού μπλοκ.
Οι ίδιοι ακριβώς. Ό,τι ακαταλληλότερο. Ό,τι απεχθέστερο. Ό,τι αποκρουστικότερο. Όποιος τολμήσει να πει λέξη διαφορετική από την κυρίαρχη «εκτελείται» συνοπτικώς με δολοφονία χαρακτήρος.
(Ο οποίος θυμίζει ότι στο Δημοψήφισμα του ‘15 είχε ψηφίσει «Ναι» και πως ο ίδιος έχει κάνει το εμβόλιο).
Ζ.

Λίρα εκατό
* ΤΑ τηλεοπτικά ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, για την ακρίβεια στην Τουρκία πραγματικά υπόδειγμα δημοσιογραφικής δουλειάς. Αψηφώντας την (τουρκική) κυβερνητική προπαγάνδα, να τα στοιχεία, οι αναλύσεις και προπαντός το ρεπορτάζ στον δρόμο.
Με τους Τούρκους πολίτες να αγωνιούν για το αύριο, για το πώς θα τα καταφέρουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με τόσο χαμηλούς μισθούς και ένα νόμισμα να καταρρέει. Κι όχι για μια ημέρα, κάθε βράδυ στα δικά μας δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ για το πώς περνάνε οι Τούρκοι.
Να δούμε μια ημέρα και στα δικά μας κανάλια ένα ρεπορτάζ που να μας εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα για παράδειγμα; Πώς περνάνε οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι και πώς θα τα καταφέρουν να πληρώσουν φέτος τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
Θα θυμόσαστε με τα πρώτα μνημόνια που προτάθηκε να βάλουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Χειρότερα...
Β.Κ.

Αδέσποτο
* ΘΥΜΑ αδέσποτου σκύλου έπεσε Λαρισαία χθες το πρωί στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου. Απρόκλητα όπως καταγγέλλει συμπολίτισσα στη στήλη, ο σκύλος της όρμησε και την έριξε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Ζητώντας την παρέμβαση των υπεύθυνων του Δημοτικού Κυνοκομείου για να βρεθεί μια λύση με τα αδέσποτα που πολίτες τα χαρακτηρίζουν επικίνδυνα.
Με... πρώην φιλόζωους να εγκαταλείπουν τα δεσποζόμενα και να γίνονται αδέσποτα. Δύο μέτρα ιγκουάνα πώς βρέθηκε πεταμένο προχθές σε κάδο απορριμμάτων;
Β.Κ.

ΕμβολιΣασμός
* ΔΕΝ ήταν δύσκολο για τη Λαρισαία να προσαρμόσει σε εμβολιαστική διασκευή τον διάλογο από το δημοφιλές σίριαλ «Σασμός».
- Τόσες κοπελιές μωρέ Μαθιό στο χωριόοο μας, με τα εμβόλιά τσι, με τα πιστοποιητικά τσι κι εσύ επήγες μ’ αυτήν την ανεμβολίιιαστη τη Βασιλικήηη; Ντροπή.
- Μάνα, εγώ τη Βασιλική την αγαπώ από τότες που ήμουνα κοπέεελι κι ότι και να λες εσύ, εγώ θα την επάρω, ακόμη κι ανεμβολίιιαστη.
Ζ.

 

 

AGORASTOS VORIDHS

* ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, άρα επί της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Μ. Βορίδης, οπότε ο Κ. Αγοραστός του τα εξήγησε χωρίς να διστάσει. Άλλωστε μετά από τόσες θητείες κατέχει τα θέματα πολύ καλύτερα.
Ζ.

 

DHMARXOI

*ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ τ’ αηδόνια... Στην εκδήλωση Δραμαλιώτη-Βορίδη βρέθηκαν κι οι παλιοί δήμαρχοι, Τάσος Τόλιος, Βαγγ. Μπαλατσός και Ν. Ευαγγέλου. Οι δύο είναι και κυνηγοί, ο τρίτος προτίθεται να ξανακυνηγήσει τη δημαρχία.
Ζ.

 

MORAS

*Ο Βαγγέλης Μόρας παρακολουθεί τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα και την εξέλιξη του σκορ στο κινητό.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass