ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2021 18:00
* ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ σε Λάρισα και Μαγνησία για την εκπομπή «AγροWeek» της ΕΡΤ3. Με θέματα της περιφέρειας και καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη της υπαίθρου γενικότερα. Βρέθηκαν σε ρομποτική φάρμα της Λάρισας, στην Αβερώφειο, στον Πηνειό, αλλά και σε καλλιέργεια με τύρφη στο Στεφανοβίκειο. Γ.Γ. * ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ σε Λάρισα και Μαγνησία για την εκπομπή «AγροWeek» της ΕΡΤ3. Με θέματα της περιφέρειας και καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη της υπαίθρου γενικότερα. Βρέθηκαν σε ρομποτική φάρμα της Λάρισας, στην Αβερώφειο, στον Πηνειό, αλλά και σε καλλιέργεια με τύρφη στο Στεφανοβίκειο. Γ.Γ.

Γλυκός
* ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ μήνας είναι... Με τέτοιο γλυκό καιρό; Κι όμως... Μεσόγειος, ευλογημένος

τόπος. (Κι ας βαστάξει κι άλλο, ειδικά φέτος υπάρχουν λόγοι).
Ζ.

Τι εποχή...
* - EΡΧΟΝΤΑΙ καλύτερες μέρες, αλλά μάλλον έχασαν τον δρόμο. (Στο μονοπάτι της απελπισίας οι Λαρισαίοι).
***
* - ΟΤΑΝ περνάς έξω απ’ το νοσοκομείο, να κάνεις δύο φορές τον σταυρό σου. Μία γι’ αυτούς που είναι μέσα και μία για σένα που είσαι ακόμη έξω.
***
* - Η χειρότερη μετάλλαξη είναι που συνηθίσαμε τους 80 νεκρούς κάθε μέρα...
***
* - ΖΟΥΜΕ στην εποχή που το σούπερ μάρκετ, το περίπτερο κι ο μανάβης θεωρούνται έξοδος.
Ζ.

Εκτονωτικά
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ και Λαρισαίοι που προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση.
- Ξέρω 60άρηδες που σκάνε 100 ευρώ τον μήνα στην Pfizer για άλλο προϊόν όμως.
***
* ΣΙΓΟΥΡΑ το εμπέδωσαν οι οπαδοί. «Ναό» αποκαλούν την έδρα τους, τη δε ομάδα τους «θεό» ή «θρησκεία». Γι’ αυτό και μπαίνουν στο γήπεδο ανεμβολίαστοι, όπως στην Τούμπα προχθές, χαλλλαρά.
***
* ΕΡΧΟΝΤΑΙ επιπλέον μέτρα. Πρόστιμο 100 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν και όσοι ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό, ώστε να τιμωρούνται που δεν πρόσεχαν περισσότερο. Εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι.
***
* Η δε Κ. Λ. πληροφορεί: Ευχάριστα νέα από τη Θεσσαλία: έφτιαξαν δύο νέα φάρμακα για τον Covid-19 και τα ονόμασαν «Flax» και «Plys», πρέπει να τα παίρνεις σε συνδυασμό.
Ζ.

Προφήτεψε
* ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ του Γ. Βαρουφάκη, για το πρόστιμο Μητσοτάκη των 100 ευρώ. Καθώς, μιλώντας στη Βουλή πριν δύο μήνες ήταν απολύτως ακριβής, είχε προβλέψει το ύψος του ποσού, το ότι θα είναι μηνιαίο, αλλά και το ότι μπορεί τα λεφτά από τα πρόστιμα να δοθούν στο ΕΣΥ. Από την άλλη, είχε τονίσει επανειλημμένα ότι προτείνει στην Κυβέρνηση να μην το κάνει, γιατί ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα πιέσει κάποιους να εμβολιαστούν, η αυταρχικότητα του μέτρου μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος της καμπάνιας υπέρ των εμβολιασμών.
Κι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε αυτό ακριβώς που του είχε πει να μην κάνει. (Δώσε κι άλλες ιδέες, κάθε ΜέΡΑ...).
Ζ.

Έτσι διάλεξε
* - ΔΕΝ έχει κι ο Γιαννάκης σχολείο σήμερα...
Η νεαρή Λαρισαία μητέρα κουβέντιαζε χθες με φίλη της.
- Γιατί;
- Θα πήγαινε η δασκάλα τους να κάνει το εμβόλιο.
- Και; Παρασκευή πρωί πήγε να το κάνει;
- Άμα τότε της έβγαλε ραντεβού το σύστημα...
- Μα το ραντεβού το επιλέγεις μεταξύ πολλών ημερών και ωρών. Μπορείς και Σαββατοκύριακο, μπορείς φυσικά απόγευμα ή βραδάκι.
- Δεν λες που δεν πήγε Δευτέρα και Τρίτη-Τετάρτη να απουσιάσει επικαλούμενη συμπτώματα παρενεργειών απ’ το εμβόλιο;
- Δώσε ιδέες, δώσε...
Ζ.

Δεν βοηθούν...
* Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, με το αποφασιστικό βλέμμα και εντελώς σοβαρά: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την». Ο αναισθησιολόγος, εντατικολόγος Κυρ. Μητσοτάκης άφησε πολύ κόσμο με ανοιχτό το στόμα. Εκτός ίσως από κάποιους φανατικούς αρνητές που θεώρησαν ότι δικαιώνονται.
***
* ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ η πληροφορία ότι κατόπιν αυτού αυτοαναφλέγει πτέρυγα του Χάρβαρντ. Ενώ ο Λαρισαίος δίπλα έκανε τον σταυρό του.
- Ευτυχώς που δεν πετάξαμε χρήματα σε νέες ΜΕΘ. Άγιο είχαμε...
Ζ.

Εν τέλει
* Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη άποψη. Κι έτσι βρέθηκε τελικά ΜΕΘ για τον αντιεμβολιαστή Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Και μάλιστα σε Κλινική που θεωρείται VIP, όχι στην έδρα του στο Αγρίνιο που είχε ακουστεί ότι εμφάνιζε θνητότητα 100%, ούτε καν στο διπλανό Πανεπιστημιακό της Πάτρας, στον «Ευαγγελισμό» τον πήγαν, στην Αθήνα. (Μούγκα, λέει, οι άθεοι με το θαύμα).
Ζ.

Υπέρ
* ΣΥΝΕΧΕΙΑ επί χθεσινού σχολίου, για τα 150 των νέων και τα 100 ευρώ των μεσηλίκων, από τον Λαρισαίο Ν. Μ. τώρα: «Το νεαρόν της ηλικίας που σου κτίζει ανοσία, χωρίς να κινδυνεύει άμεσα, το επιβραβεύεις.
Ενώ της μεγάλης ηλικίας που πρέπει να είναι πρότυπο συμπεριφοράς, λόγω σοφίας ζωής, όταν αντιδρά σε θέματα υγείας και μετατρέπεται σε αυτόχειρα ή ακούσιο δολοφόνο, ε, το τιμωρείς και μάλιστα βαρύτατα. Συμπέρασμα: Σοφή και μελετημένη η κυβερνητική απόφαση».
Ζ.

Κι αλλιώς
* ΑΛΛΗ διάσταση στη συζήτηση έδιναν οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Γιατί κάθεσαι και στενοχωριέσαι, ενώ μπορείς και όρθιος...
***
* - ΔΕΝ βλέπω φως στο τούνελ...
- Ούτε κι εγώ, το ‘χω βαρεθεί.
- Δεν κατάλαβες...
***
* - ΚΟΠΗΚΕ το ρεύμα.
- Ας διάβαζε.
Ζ.

Κάτι ξέρει
* ΕΚΠΛΗΣΣΕΤΑΙ ο νέος πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής Ηλίας Σουφλιάς, που κάτι θα έμαθε: «Ο καθένας χαρακτηρίζεται από τη στάση του και τη διαδρομή του. Μεταξύ άλλων, αγωνιστήκαμε για ελευθερία στη βούληση και τις επιλογές του ανθρώπου...». Βολτέρος και τέτοια ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης, που όμως τρελαίνεται: «... Με ξεπερνά όμως η στάση ανθρώπων που ζουν δίπλα μας και σε λιγότερες από 40 μέρες κάνουν εγγραφή σε δύο διαφορετικά κόμματα και ψηφίζουν...». (Ενώ την προηγούμενη φορά, είχε μεσολαβήσει καιρός ανάμεσα στις εσωκομματικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...).
***
* ΠΑΙΖΟΥΝ άραγε σε διπλό ταμπλό ή θεωρούν ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία; Και; Θα επιτρέψει αύριο σε νεοδημοκράτες να ψηφίσουν, η εφορευτική του ΚΙΝΑΛ στη Λάρισα. Αν του κάνουν λίγο υγρασία, κανένας δεν θα έχει τόσο θράσος ώστε να επιμείνει.
Το κόμμα τους θα προστατέψουν, την αξιοπιστία της δημοκρατικής διαδικασίας.
Κι επειδή το λέει κοτζάμ πρόεδρος της τοπικής ΝΔ, μήπως πρέπει να επιληφθεί και ο Μιχ. Τολίκας, ομοιόβαθμός του στο ΚΙΝΑΛ;
Ζ.

Ιντερνάσιοναλ
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να λαμβάνει νέα από τας Ινδίας ο Δημ. Κρανιώτης, με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων για τη σπουδαία διεθνή ποιητική εκδήλωση στην οποία μετείχε, σχετική αναφορά στα «Ψ» προχθές. Ταυτόχρονα, λαμπρά νέα κι από Αργεντινή, καθώς ποίημά του, μεταφρασμένο στα ισπανικά εννοείται, δημοσιεύθηκε σε λογοτεχνικό περιοδικό στο Μπουένος Άιρες.
Μα κι από την Αίγυπτο, απ’ όπου τον πληροφόρησαν ότι θα συμπεριληφθεί στη διεθνή ποιητική ανθολογία «Arabian Nights». Χίλιες και μία νύχτες, σαν παραμύθι για τον Λαρισαίο.
(Και μετά έλεγαν οι κακεντρεχείς ότι ήταν υπερβολή η πρόταση για Νόμπελ).
Ζ.

Συντάσσεται
* ΔΙΑΦΟΡΟΙ «πρώην», με αυτό το πρόθεμα στον τίτλο τους τοποθετούνται υπέρ υποψήφιων προέδρων του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε το ΠΑΣΟΚ θεωρείται «το κόμμα των αναμνήσεων». Και ο συγκεκριμένος, παρότι νέος, ωστόσο ως πρώην συνεργάτης του δημάρχου Τεμπών, Κ. Κολλάτου, ο Λάμπρος Ζάρρας, πρώην επίσης μέλος της νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι συντάσσεται με τον Γ. Παπανδρέου. Προσθέτοντας με νόημα πως «Παπανδρέου χωρίς Ζάρρα δεν γίνεται». (Κατ’ αναλογία των μεγεθών βέβαια, και για τους μεν και για τους δε, τότε και τώρα).
Ζ.

Λίγο γκρίνια
* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι σύζυγοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, γκρίνιαζαν.
- Όταν παντρευτούμε, θέλω να μοιραζόμαστε όλα τα προβλήματα μαζί...
- Μα δεν έχω προβλήματα μωρό μου...
- Δεν έχουμε παντρευτεί ακόμη...
***
* - ΑΝ η γυναίκα δεν γκρινιάζει, σκούντηξέ τη. Μήπως έχει πάθει τίποτα...
***
* - ΕΙΧΑ κι εγώ δίκιο κάποτε. Μετά γνώρισα τη γυναίκα μου.
Ζ.

Επιλογές
* ΟΛΗ την τελευταία προεκλογική εβδομάδα του ΚΙΝΑΛ η εφημερίδα «Τα Νέα» έδινε βήμα κάθε μέρα και σε έναν από τους υποψηφίους προέδρους. Παρομοίως όπως και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ποιος λοιπόν μίλησε τελευταίος, χθες Παρασκευή, στην εφημερίδα του Βαγγ. Μαρινάκη;
Ο Ανδ. Λοβέρδος φυσικά. Προφανώς τον θεωρούν ως τον ισχυρότερο. Ποιο άλλο κριτήριο να ίσχυσε; Να έκαναν κλήρωση;
Ζ.

Επί σκηνής
* ΣΤΟΝ Όμιλο Μαρινάκη εργάζεται και η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη. Η οποία όρμησε, συνοδευόμενη από μπρατσωμένους, πάνω στη σκηνή και διέκοψε την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, όταν ο ηθοποιός άρχισε να σατιρίζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη, πρόεδρο του Ολυμπιακού κ.λπ. κ.λπ. Απίστευτο; Δημοκρατία επί σκηνής. Εντάξει να επιλέγουν αρχηγούς κομμάτων, αλλά όχι και ποια παράσταση θα παιχτεί και τι θα ειπωθεί...
(Με ανακοίνωση κοτζάμ γραφείο Τύπου Κεντρικής Επιτροπής, το ΚΚΕ αναρωτήθηκε γιατί δεν είπε κάτι για το συμβάν η Κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού. Αργότερα βγήκαν κι όλοι οι υπόλοιποι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να καταδικάσουν).
Ζ.

Το μόνο άσχημο
* ΓΙΑ μία απ’ αυτές τις μέρες του Δεκεμβρίου, ο Εντουάρντο Γκαλεάνο έγραψε στο «Οι Μέρες Αφηγούνται»:
Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα δον Πέπε Φιγκέρες είχε πει: «Εδώ το μόνο που πηγαίνει άσχημα είναι τα πάντα» και το 1948 κατήργησε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πολλοί εξήγγειλαν το τέλος του κόσμου ή τουλάχιστον το τέλος της Κόστα Ρίκα. Όμως ο κόσμος εξακολούθησε να γυρίζει και η Κόστα Ρίκα γλίτωσε τους πολέμους και τα πραξικοπήματα.
***
* ΚΑΙ μία από τις αμέσως επόμενες Ημέρες του Γκαλεάνο αφηγήθηκε: Το 1984, σε μια άλλη γειτονική χώρα, η στρατιωτική δικτατορία της Παραγουάης απαγόρευσε ένα έργο που θα το ανέβαζε για πρώτη φορά το θέατρο Αρλεκίν, επειδή επρόκειτο για προπαγανδιστικό φυλλάδιο εναντίον της τάξης, της πειθαρχίας, του στρατιώτη και του νόμου. Ο Ευριπίδης είχε γράψει τις Τρωάδες πριν από είκοσι τέσσερις αιώνες.
Ζ.

Λήμματα
* ΝΕΕΣ προσθήκες στο Ελληνολαρισαϊκό λεξικό.
- Λιποζάν, προστατευτικό χειλιών και αυτό που λέει η Λαρισαία στην εκδρομή, την ώρα που ψάχνει τον απόντα Γάλλο Γιάννη.
***
* - ΜΠΑΤΣΟΙ είναι λέξη που χρησιμοποιείται υποτιμητικά για τους αστυνομικούς και προκαλεί τη δικαιολογημένη αντίδρασή τους, στη Λάρισα όμως είναι ρήμα. Π.χ. Τουν μπάτσοι μι τ’ αμάξ’ι.
***
* ΚΑΙ βέβαια, στη Λάρισα οι κομψές γυναίκες λέγονται τυροκοκέτες.
Ζ.

Τι έπαθε;
* ΤΗΝ έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι φίλοι μιας Λαρισαίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανεβάσει, στο Facebook και στο Instagram, φωτογραφία με το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο της.
Όπως είπαν στο Βατράχι, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και δεν έχει ανεβάσει τουλάχιστον μία φωτογραφία του χριστουγεννιάτικου δέντρου της, τους προκαλεί φόβους για το τι μπορεί να της έχει συμβεί. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Συνήθως είναι η πρώτη που ανεβάζει φωτογραφία με το δέντρο της, πολλές φορές μάλιστα από τον Νοέμβρη ή και νωρίτερα.
Μια φορά το είχε ανεβάσει κατά λάθος τον Δεκαπενταύγουστο», λένε φίλοι της. «Ας ανεβάσει έστω ένα πιάτο μελομακάρονα, να ξέρουμε ότι είναι καλά».
Ζ.

Αλλιώς
* ΑΠΟΧΩΡΕΙ και από την πολιτική ζωή, ενώ είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της Κυβέρνησης έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με χρηματοδότηση από τον δημόσιο κορβανά της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψή του σε ΜΜΕ. Στην Αυστρία βρε... Ναι, ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ζ.

Καρφώθηκε
* ΣΤΟ Ρουκ Ζουκ η λέξη είναι Εμβόλιο.
- Γιώργο, πρόσεξέ με. Πριν τρεις μήνες το κάνατε μαζί με την κουμπάρα.
- Ε; Ναι... Δηλαδή... Εσύ όμως πώς το έμαθες τι κάναμε;
Ζ.

 

 

TZATZAKHS GAMBROYLAS CIU

* ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ παρατάξεων, αλλά συνεννοούνται εύκολα στο Δημοτικό Συμβούλιο, Φώτης Τζατζάκης και Νίκος Γαμβρούλας. Όχι επειδή είναι κι οι δύο στην αντιπολίτευση, η κοινή ηλικία είναι που μιλάει, η νιότη.
Ζ.

 

HROON CIU

* ΚΑΙ να που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, μισόν αιώνα μετά, για απαλλοτριώσεις και διαπλάτυνση της Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα μεταξύ Καρδίτσης και Φαρσάλων, εκεί που δημιουργείται «λαιμός μπουκαλιού» με τα συνακόλουθα κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα σπίτια χαμηλά, όσα εξέχουν από τη νέα οικοδομική γραμμή, τα πιο καινούργια είναι τραβηγμένα μέσα, μικρές οι εκτάσεις ιδιωτών που μένουν σκλαβωμένες τόσα χρόνια περιμένοντας τον Δήμο να αποκτήσει την οικονομική ευχέρεια. Επιτέλους... Θα είναι σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα. (Απλώς τώρα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι δημοτικοί παράγοντες, να μη συρθεί η υπόθεση).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass