Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2022 18:14
*ΟΙ δικηγορίνες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, συχνά-πυκνά μαζί, Στέλλα και Λίτσα φορ έβερ. Ζ. *ΟΙ δικηγορίνες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, συχνά-πυκνά μαζί, Στέλλα και Λίτσα φορ έβερ. Ζ.

Μόνο κρύο
*- ΠΑΝΤΟΥ χιόνια και εμάς μας έμειναν τα κρύα, παραπονέθηκε η Λαρισαία που ήθελε ατραξιόν στην πόλη.


***
*«ANTE, να κάνει λίγο κρύο επιτέλους, να ψοφήσουν και τα μικρόβια...», έλεγαν οι παλιοί. Κι έρχεται να το διαψεύσει πανηγυρικά ο κορονοϊός, ο οποίος με τον χειμώνα και τα κρύα πολλαπλασιάζεται ραγδαία.
Ζ.

Τον Γενάρη
*ΑΚΟΥΝ οι Λαρισαίοι τις νύχτες τα αδέσποτα γατιά να σκούζουν στις αυλές και τους ακάλυπτους των οικοδομών. Η φύση είναι που λειτουργεί, «γάτος γεναριάτικος» λέει η λαϊκή έκφραση. Κι η παροιμία αναφέρει: «Να ’μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλον τον χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη».
Ζ.

Των καιρών
*ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ στο κλίμα των καιρών οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Βότκα πού πίνουμε μετά τις Γιορτές;
- Ξεστολίσναγια.
***
*- ΤΩΡΑ που ασχολούνται και το ψάχνουν, δεν βγάζουν κι ένα εμβόλιο να μη μας τρώνε τα κουνούπια, να ησυχάσουμε τα καλοκαίρια;
***
*- ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, μ’ αυτά και με τούτα, οι πίθηκοι αρχίζουν να αρνούνται ότι είναι πρόγονοί μας.
Ζ.

Μα και οι 4;
*ΗΤΑΝ νούμερο 1 στο τένις ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς, έγινε και νούμερο 1 θέμα συζήτησης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός, θέμα με το εμβόλιο είχαν και οι 4 πρώτοι στο παγκόσμιο ταμπλό. Μα και οι 4; Και ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ είχε σταθεί στο πλευρό του Νόλε, «ο εμβολιασμός είναι προσωπική υπόθεση, δεν θα δημοσιοποιήσω εάν έχω εμβολιαστεί ή όχι», έλεγε. Ενώ ο Γερμανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ πως «δεν θέλω να μιλάω δημόσια για τον εμβολιασμό. Θεωρώ πως είναι προσωπικό ζήτημα και ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του». Γνωστή και η αρνητική στάση του Έλληνα πρωταθλητή Στέφανου Τσιτσιπά. Ο οποίος προ εβδομάδος εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό της Τζόνσον, προλαβαίνει το τουρνουά της Αυστραλίας και τώρα στρέφεται κατά του Τζόκοβιτς.
***
*ΓΙΑΤΙ όμως τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά από όλους τους σούπερ τενίστες; Πιστεύουν ότι είναι νέοι, πολύ δυνατοί και άτρωτοι και πως επιπλέον μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες που είναι για τους άλλους, τις υποχρεώσεις που είναι για τους πληβείους. Ή να τρέχει κάτι άλλο ιατρικής ή περίπου ιατρικής φύσης;
Ωστόσο έχουν εμβολιαστεί κανονικά από καιρό, όταν ήταν η σειρά τους και ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ, ο Άντι Μάρεϊ, επίσης, αλλά και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Σάκκαρη. Αυτοί γιατί δηλαδή;
Ζ.

Της προσφοράς
*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ξανά του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού η Γεωργία Παπαδάμου, η παθολόγος επειγοντολόγος διευθύντρια του ΤΕΠ στο μεγάλο νοσοκομείο. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, με κληρονομικό χάρισμα η κόρη του αείμνηστου Μιχάλη Παπαδάμου, τον θυμούνται καλά οι παλιοί κομμουνιστές της Θεσσαλίας τον σύντροφο με το ψευδώνυμο Φεραίος, η γιατρίνα λοιπόν καθημερινά στις κρίσιμες επάλξεις των Επειγόντων, σωστό τρελοκομείο δυο χρόνια τώρα με την υποδοχή και των περιστατικών κορονοϊού, και συνάμα μάχιμη στο συνδικαλιστικό μετερίζι, αναβαπτιζόμενη στην κάλπη του Συλλόγου με πάνω από 80% των ψήφων των συναδέλφων της. Παντού στην πρώτη γραμμή και, το σπουδαιότερο, αποτελεσματική.
Ζ.

Απ’ τον καιρό
*ΕΙΧΑΝ πιάσει κάτω απ’ τη σόμπα, απ’ έξω, κι έλεγαν τα δικά τους οι Λαρισαίοι μεσήλικες.
- Ο άνθρωπος έχει λένε 206 κόκαλα. Εμένα αυτήν τη στιγμή, με τέτοιο καιρό, με πονάνε νομίζω τα 203.
***
*- ΕΡΕΥΝΑ λέει ότι 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν 1.000 ευρώ στην άκρη. Εγώ πάλι δεν ξέρω τι είναι η άκρη.
***
*- ΕΧΩ κάνει τόση υπομονή στη ζωή μου που όταν με βλέπουν τα γαϊδουράκια με χαιρετούν από μακριά. Πού είσαι αδερφέ;
Ζ.

Αναζωπύρωση
*ΑΝ μη τι άλλο, στη Δημαρχία κατάφεραν, με την υπόθεση Ωδείο-ΑΣΕΠ, να αναζωογονηθεί το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Η συμμαχία που έχουν συμπτύξει 4 από τις 5 αντιπολιτευόμενες πτέρυγες. Και μάλιστα πολλοί και διαφορετικοί αποδείχθηκαν πιο ευκίνητοι από την παράταξη που διοικεί τον Δήμο. Τους πρόλαβαν, ζητώντας εγγράφως να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπόθεση, με τις υπογραφές των Ρ. Καραλαριώτου, Παν. Γούλα, Ν. Γαμβρούλα και Αλ. Νάρη. Κι η Δημοτική Αρχή είχε σκοπό να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που ανέκυψε, το είχαν προγραμματίσει, λάου-λάου όμως και δεν πρόλαβαν να το ανακοινώσουν. Πάντα έχει σημασία το ποιος παίρνει την πρωτοβουλία και ποιος υποχρεώνεται να το κάνει.
***
*ΚΙ επιπλέον, η αναζωπύρωση του μετώπου των «4», μπορεί να προϊδεάζει και για συμμαχίες ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών που είναι σε περίπου ενάμιση χρόνο, λογικά σε 6-8 μήνες από τώρα θα έχουν δρομολογηθεί οι υποψηφιότητες. Κι επειδή αυτήν τη φορά δεν θα έχει απλή αναλογική, οι μικροί θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν έναν από τους δύο μεγάλους.
Ζ.

Το πράσινο
*ΤΟΣΕΣ μέρες δεν λειτουργεί το πράσινο στο φανάρι της Κουμουνδούρου με Ανθ. Γαζή. Δεν κάνει... Όχι τίποτ’ άλλο, μα στον Δήμο λειτουργεί κέντρο ελέγχου της σηματοδότησης που δείχνει πάντα πού υπάρχουν βλάβες. (Το χειρότερο βέβαια θα ήταν να είναι σβηστό το πράσινο και να περνάει ο άλλος ανέμελος).
Ζ.

Βάθος και πλάτος
*ΦΥΣΙΚΑ ο Γκασπάρ δεν είχε φτάσει σ’ αυτό το σημείο, ωστόσο το αλκοόλ αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Αν και τις περισσότερες φορές έπινε μόνος του, είχε κάνει και αξέχαστα μεθύσια σε διάφορα μπαρ και τα είχε τσούξει με άξεστους τύπους που δεν έδιναν δεκάρα για τον Μπρίγκελ, τον Σοπενχάουερ, τον Μίλαν Κούντερα ή τον Χάρολντ Πίντερ.
***
*ΕΙΝΑΙ ένας ιδιόρρυθμος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, που έχει και σπίτι στη Σίφνο, ο ήρωας του μυθιστορήματος «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι». Ο οποίος συναντιέται τυχαία στο Παρίσι με μια Εγγλέζα πρώην ντετέκτιβ και άθελά τους μπλέκουν σε μια αστυνομική υπόθεση, που εξελίσσεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μπεστ σέλερ για τον σαρανταπεντάχρονο Γάλλο μυθιστοριογράφο Γκιγιόμ Μισσό, με ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στη Γαλλία.
Ένας συγγραφέας με ικανότητα στην πλοκή, στην εικονογράφηση με τις λέξεις, στη δημιουργία και υποστήριξη χαρακτήρων, αλλά και απίστευτο βάθος και πλάτος γνώσεων σε πολλούς κλάδους της Τέχνης. Με στοιχεία που αναδεικνύονται διαρκώς μέσα απ’ το βιβλίο του, είτε στη μουσική, κλασική και σύγχρονη, ιδίως στα εικαστικά, σίγουρα στη λογοτεχνία, στο θέατρο οπωσδήποτε, μα και στο σινεμά, άνθρωπος απίστευτης καλλιέργειας, που το μεταδίδει.
Ζ.

Φοιτητές
*- ΑΛΛΟΙ είναι ρεαλιστές, και άλλοι μπαρτσελονιστές ...
Ο Λαρισαίος φοιτητής ξεκίνησε την κουβέντα στην παρέα επηρεασμένος από το «Ελ Κλάσικο» της προηγουμένης.
***
*- ΤΟ μυστικό να πας μπροστά είναι να ξεκινήσεις, πήγε να βαρύνει φιλοσοφώντας ο άλλος.
***
*ΕΥΤΥΧΩΣ παρενέβη ο οξύνους και ταχύπους της παρέας.
- Βγαίνω για περπάτημα, βλέπω μια χελώνα, ωραία λέω θα έχω και παρέα να μιλάμε. Με προσπέρασε όμως ρε σεις...
Ζ.

Αποτελειωτικό;
*«ΣΤΟ τραπέζι ετέθη φυσικά και το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο... Ο κ. Γεραπετρίτης έδειξε να κατανοεί την ανάγκη άμεσης επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων...». Διάβαζε ο Λαρισαίος στην εφημερίδα το σχόλιο με την ενημέρωση του Χρ. Κέλλα, από τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας. Και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι συγχυσμένος.
- Μα μας κοροϊδεύουν; Ο Γεραπετρίτης είχε πάρει πάνω του τον Αχελώο, επιτελικά. Και έτσι το επιτελείωσαν το έργο. Απλώς έκαναν λάθος στην πρόθεση, τι από- , τι επί-...
***
*ΗΤΑΝ τόσο εύκολο να ρίξει μια ματιά στο ίντερνετ.
«Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα έργα στον Αχελώο με συμμετοχή Χατζηδάκη και Καραμανλή. Ρόλο συντονιστή για την απεμπλοκή της εκτροπής αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης», διάβασε στις ειδήσεις εκείνων των ημερών.
Ήταν Ιανουάριος του 2020, έξι μήνες αφότου είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση, ένα καλό τάιμινγκ, μετά την πενταετία απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ. (Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια απραξίας Νεοδημοκρατικής).
***
*ΗΤΑΝ ο άλλος βουλευτής της ΝΔ που είχε εμπλακεί τότε. Που ενημέρωνε πως «τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η Κυβέρνηση μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου». Και δεν επρόκειτο για κάποια στιγμιαία έμπνευση, εν τη ρύμη του λόγου κ.λπ.
***
*ΠΛΗΜΜΥΡΑ οι ειδήσεις τότε, πριν δύο χρόνια. «Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Γεραπετρίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 3:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, βουλευτών και τοπικών φορέων της Θεσσαλίας». Κι έγινε κι η σύσκεψη, μεγαλοπρεπής, εντυπωσιακή, δόθηκαν διαβεβαιώσεις κ.ο.κ., που τις πήρε το ποτάμι, είναι και ορμητικός ο Αχελώος.
(Και μετά σιωπή. Με κοιτάς σε κοιτώ και μελαγχολείς. Με κρατάς σε κρατώ και μετά γκρεμός, που λέει κι Άλκηστη...).
Ζ.

Με καρούμπαλο
*- ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ τι θα σου έσυρε η γυναίκα σου χθες το βράδυ, που άργησες τόσο πολύ να γυρίσεις στο σπίτι...
- Μπα τίποτε. Ίσα-ίσα που μου πέταξε και λουλούδια.
- Ναι; Είπα κι εγώ επειδή σε είδα μ’ αυτό το καρούμπαλο στο κεφάλι.
- Ναι μαζί με το ανθοδοχείο μου τα έριξε.
Ζ.

GEORGAKHS_DAKTYLO_CIU.jpg

* ΣΤΗΝ τούρτα το βάζει ο συνταγματάρχης, όχι στο μέλι.
Ζ.

KADOS.jpg

*- ΠΩΣ καταλήγουν τα όνειρα, σχολίαζε ο Λαρισαίος Γ. Γ. που εντόπισε χθες τον αλεξιπτωτιστή στην Πολυτεχνείου. Θα ξανάρθει άλλο όμως.
Ζ.

LIMNH.jpg

*ΝΑΙ και στη Λάρισα πλημμύρα με τη δυνατή βροχή. Δεν την ονόμασαν τυχαία οδό Έβρου, ποτάμι που έγινε κατόπιν λίμνη εκεί στη Σωκράτους. Προφανώς κάτι πρέπει να διορθωθεί. Στη ΔΕΥΑΛ το ξέρουν, οι παρόδιοι φωνάζουν πάλι.
Ζ.ODEYSH_TYFLON_CIU.jpg

* ΚΑΤΑ τα άλλα, όδευση τυφλών, έξω από το Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας. Απ’ όπου δεν περνούν ούτε αετομάτηδες.
Ζ.

PINAKAS.jpg

*NA και η καμπύλη με την αυξομείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού στη Λάρισα, στον κάμπο. Όπου ξεμυτίζει ένας ‘’Όλυμπος’’, με την έξαρση του Νοεμβρίου 2020, τότε που καταγράφονταν τρομακτικοί αριθμοί, τριψήφιοι άνω του 100, ημερησίως. Κατόπιν οι ‘’λόφοι’’ με τα κύματα της περασμένης άνοιξης και του φθινοπώρου για να προκύψει το ‘’Κιλιμάντζαρο’’ του Νοεμβρίου 2021 με πάνω από 500 περιστατικά και τώρα το ‘’Έβερεστ’’ με περισσότερα από 1.000.
Ζ.