ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2022 18:00
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ Απρίλη από Γενάρη μήνα, ο Θάνος Αδαμόπουλος. Ναι, με την αντιδήμαρχο Ρίτα η κουβεντούλα. Ζ. * ΣΥΖΗΤΗΣΗ Απρίλη από Γενάρη μήνα, ο Θάνος Αδαμόπουλος. Ναι, με την αντιδήμαρχο Ρίτα η κουβεντούλα. Ζ.

Κρυάδες
*ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ αμέσως με την ατμόσφαιρα οι νεαροί Λαρισαίοι, αρχίζοντας τις κρυάδες.


- Κάνει κρύο, καιρός για δύο. Κουβέρτες.
***
*- ΡΩΤΗΣΑ στο περίπτερο αν έχουν ζεστά νερά και μου είπαν μέσα στο ψυγείο.
***
*- Ο καιρός ενδείκνυται αν μπεις σε τσιπουράδικο και βγεις μετά από δέκα - δώδεκα ώρες.
***
*- ΚΑΘΕ μισή ώρα ανοίγω την πόρτα του ψυγείου, να σπάει το κρύο.
Ζ.
Οριακά
*ΟΛΟ και αστειεύονται με την υπόθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Η δικιά μου κόλλησε κόβιντ και δεν μου δίνει και μένα λίγο.
***
*- ΤΙ εννοούν όταν λένε ότι θα κάνουμε Πάσχα με μηδενικά κρούσματα; Θα έχουμε πεθάνει όλοι;
***
*- Ο άλλος λέει ότι είναι οριακά θετικός. Μα, οφσάιντ νομίζει ότι είναι; Το VAR θα αποφασίσει;
Ζ.

Πάλι αύξηση;
*- ΣΤΟ 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, μόνοι τους τα ανακοινώνουν, στο 2% η αύξηση κατώτερου μισθού τον Ιανουάριο, μόνοι τους επίσης πανηγυρίζουν.
Συννεφιασμένοι άκουσαν στην παρέα των Λαρισαίων την υπόσχεση Μητσοτάκη για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κατώτερου μισθού από τον προσεχή Ιούνιο.
- Σιγά την υπογραφή, μη σπάσει κάνα δάχλο... Ακόμα μεγαλύτερη κι από 2%;
-Να μαζευτούμε να κουβεντιάσουμε τι θα το κάνουμε τόσο χρήμα...
- Από τον Ιούνιο ε; Απ’ αυτό θα βγήκε το «Ζήσε Μάη μ’». Οι εκλογές πότε με το καλό;
Ζ.

Σιωπηλοί
*ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ δημοσίων παρεμβάσεων υπέρ Κτιστάκη και Ωδείου, από σειρά γνωστών Λαρισαίων παραγόντων που σχετίζονται με τον χώρο, με επιστολές τους καθημερινά στην εφημερίδα. Κι οι οποίοι ούτε με τη Δημοτική Αρχή έχουν σχέση, μήτε ανάγκη έχουν κάποιον και ουδεμία κομματική εξάρτηση φέρουν, μικρό χωριό η Λάρισα, όλοι γνώριμοι.
Την ίδια στιγμή, σιγή ασυρμάτου τηρεί η μικρή υπερδεξιά δημοτική παράταξη που κυνήγησε με πάθος την υπόθεση, παρότι συνήθως λαλίστατη, δεν απαντά σε όσους ευθέως της χρεώνουν ευθύνες, μα και οι κάνα δυο εμπλακέντες νεοδημοκράτες δημοτικοί σύμβουλοι σιωπούν.
Ενώ δεν εμφανίζεται να αντεπιτεθεί ούτε ο δυσαρεστημένος μουσικός πρώην της Συμφωνικής, ο οποίος λέγεται ότι παρακίνησε τους συναγωνιστές του στην προαναφερθείσα παράταξη να ριχτούν σε τέτοια ανειρήνευτη μάχη, υπερασπιζόμενοι, ποιοι; τους κανόνες της Δημοκρατίας.
(Όπως προαναφέρθηκε, μικρό χωριό...).
Ζ.

Εν Τυρνάβω
*ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ακριβώς το μεσημέρι στο Κανάλι της Βουλής, η εκπομπή «Από Τόπο... Σε Τόπο» του Χρήστου Μυλωνά θα βρίσκεται επί τόπου στον Τύρναβο.
Αφιερωμένη στα ήθη, τα έθιμα και τις μουσικές του τόπου, με τοπικά συγκροτήματα και συλλόγους της περιοχής. Διασκέδαση, αλλά και ιστορική καταγραφή.
Ζ.

Με μέθη
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ εν τω μεταξύ κι άλλα ιατρικά θέματα που απασχολούν τους Λαρισαίους. Κι άλλες ειδικότητες.
- Ο οδοντίατρος μου είπε 150 ευρώ για την απονεύρωση. Άστο να έχει νεύρα, του είπα, να ταιριάζει και με τον υπόλοιπο οργανισμό μου.
***
*- Ο,ΤΙ γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Να, το μάτι μου, για παράδειγμα.
***
* - Γιατί τόσο ακριβά μια απλή επεμβασούλα γιατρέ μου;
- Είναι και ο αναισθησιολόγος, θα χρειαστούμε μέθη.
- Να φέρω εγώ τα ποτά;
Ζ.

Ποδόσφαιρο
*ΙΣΩΣ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως στοιχείο στο σενάριο της θεατρικής παράστασης, που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στο +ΠΛΗΝ στη Λάρισα, «Football: Το παιχνίδι της ανθρωπότητας».
Τέτοιες μέρες του Γενάρη, το 1949 όμως, εμφυλιοπολεμική περίοδος, ζόρικες καταστάσεις, πολλά απαγορεύονταν αυστηρώς και ανεξηγήτως. Και βρίσκει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. το ακόλουθο δημοσίευμα της εφημερίδας:
Παρεπέμφθησαν χθες εις το Αυτόφωρον Πταισματοδικείον και κατεδικάσθησαν εις 5θήμερον κράτησιν οι Αντ. Παπαγιαννόπουλος και Διογ. Καραγιάννης, διότι έπαιζον ποδόσφαιρον επί της οδού Βόλου. (Πώς να εξελίχθηκαν άραγε τέτοια ατρόμητα ταλέντα;).
Ζ.
Ακατάπαυστα
*ΟΙ εκδότες είχαν προλάβει, κλασικά, τη χριστουγεννιάτικη βιβλιοαγορά. Οι συστηματικοί αναγνώστες είναι που υποφέρουν, καθώς δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγαπημένους τους συγγραφείς. Βιβλία εκδίδονται ακατάπαυστα, τι να πρωτοδιαβάσει κάποιος. Κι επιπλέον κυκλοφορούν και νέα μυθιστορήματα συγγραφέων που έχουν αποβιώσει.
***
*ΚΙ εκεί που λέει κάποιος «πάει ξέμπλεξα με τον Φίλιπ Κερ» κι έχει βρει το ανάλογο ράφι στη βιβλιοθήκη για να χωρέσει η δωδεκάδα των βιβλίων, συν τρία τα ποδοσφαιρικά αστυνομικά, του μπεστσελλερίστα Σκωτσέζου, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια αιφνιδίως και νέος ακόμα προ τετραετίας, είχε κυκλοφορήσει όμως ένα ακόμη μυθιστόρημα μετά τον θάνατό του, προφανώς ήταν ήδη έτοιμο, να που του προκύπτει τώρα και η ‘’Μητρόπολη’’. Ένας ακόμα καθηλωτικός Φίλιπ Κερ, πάντα με τον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ και διαρκώς με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές, αυτήν τη φορά ακόμα πιο νωρίς κι απ’ τα πρώτα βιβλία της σειράς, την Τριλογία του Βερολίνου, ο επιθεωρητής πρωτόβγαλτος στο Ανθρωποκτονιών, είναι η περίοδος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οι ναζί δείχνουν ακόμη σχετικά ακίνδυνοι.
***
*ΚΑΙ καπάκι, λες κι ήταν συνεννοημένοι να και καινούργιος Τζον Λε Καρρέ, με το «Σιλβερβιού». Ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων, ψυχολογικών θρίλερ, με την ανεπανάληπτη λογοτεχνική ποιότητα, είχε αποβιώσει, πλήρης ημερών, στα τέλη του 2020. Άφησε όμως παρακαταθήκες. Και ποιος το αποκλείει να κυκλοφορήσουν κι άλλα βιβλία του μελλοντικά, παρότι θεωρητικά είχε κλείσει με την έκδοση των απομνημονευμάτων του.
***
*ΣΤΑΘΕΡΟΣ στο ραντεβού του με τα Χριστούγεννα και ο Πέτρος Μάρκαρης. Στα 85 του πια, ο εκ των πυλώνων του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, συνεχίζει να πληκτρολογεί με ρυθμό. «Το κίνημα της αυτοκτονίας» το νέο του βιβλίο με τον αστυνόμο Χαρίτο σε νέες και πάντα σύγχρονες περιπέτειες, στον καιρό της πανδημίας αυτήν τη φορά.
Ζ.

Περιζήτητος ο γιατρός
*ΜΙΑ ακόμα συνέντευξη με θέμα την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και το νέο ΕΣΥ έδωσε προ ημερών ο Χρήστος Κέλλας.
Αυτήν τη φορά, ο Λαρισαίος γιατρός φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, αναλύοντας όλα τα επίκαιρα ζητήματα της υγείας, αλλά και το κυβερνητικό σχέδιο με τους άξονες, στους οποίους στηρίζεται η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γενικότερα ο Λαρισαίος πολιτικός το τελευταίο διάστημα αποδέχθηκε -με ευχαρίστηση- αρκετές δημοσιογραφικές προσκλήσεις και συμμετείχε σε συζητήσεις-συνεντεύξεις για ζητήματα του Υπουργείου Υγείας, παίζοντας στο γήπεδό του.
Γ.Ρ.

Με προθέρμανση
*ΔΕΝ χρειαζόταν ο κορονοϊός για ν’ αρχίσουν ορισμένοι Λαρισαίοι να αποφεύγουν τα γυμναστήρια, υπήρχε προδιάθεση.
- Πήγα στο γυμναστήριο και μου λέει ο γυμναστής «πάντα θα ξεκινάς με μια καλή προθέρμανση». Πήγα λοιπόν κι εγώ κι έκατσα πάνω στο καλοριφέρ.
***
*-ΗΜΟΥΝ τόση ώρα στον διάδρομο κι ούτε που είχα λαχανιάσει. Έρχεται ο γυμναστής, πατάει κάτι κουμπιά και σε δύο λεπτά είχα σκάσει.
- Τι έκανε δηλαδή;
- Τον άνοιξε.
***
*- ΓΙΑΤΙ είσαι έτσι μαραμένος;
-Ξεκίνησα γυμναστήριο.
-Το γυμναστήριο σε μάρανε...
Ζ.

Ειδική ενίσχυση
*ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ και για την αγορά διαδρόμου γυμναστικής, ώστε να μπορούν οι πολίτες να παράγουν μόνοι τους ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, ενημερώνει το Βατράχι. Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για ακόμα μία καινοτομία της Κυβέρνησης, η οποία συνδυάζει άθληση, μείωση του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. (Και ποιος μπορεί να το αποκλείσει ότι θα το σκεφτούν, δηλαδή).
***
*«ΓΙΑ παράδειγμα, βάζοντας τη γιαγιά πάνω στον διάδρομο θα μπορεί να φορτίζει το τάμπλετ του εγγονού ή αν τη βάλουν στη γρήγορη σκάλα, το πλέιστέσιον. Άλλο παράδειγμα είναι ο ένας γονιός να κάνει διάδρομο και να ζεσταίνει το νερό του θερμοσίφωνα ώστε να κάνει ο άλλος μπάνιο», είπε ο κ. Οικονόμου. Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία των πολιτών, όπως τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και τη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού, κυρίως την ώρα που θα τους έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος.
***
*ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα και πρόγραμμα άτοκων δόσεων για την αγορά φρέντο μετά και τις νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά και να μην πληγεί ο φρεντοπαραγωγικός τομέας της χώρας. (Η μερίδα του λέοντος αναμένεται να κατευθυνθεί στη Λάρισα, όπου η μισή πόλη φτιάχνει καφέδες για να πίνει η άλλη μισή).
Ζ.

Το χάσμα
*ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ στο προσκήνιο τις σοβαρές παρατηρήσεις και αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει το ΤΕΕ προς τον Δήμο για το εφαρμοζόμενο ΣΒΑΚ και τα έργα λειτουργίας της πόλης. Ο πρόεδρος Νίκος Παπαγεωργίου και ο γ. γραμματέας Αχιλλ. Κέλλας, με δημόσια παρέμβασή τους άσκησαν τη δέουσα κριτική. Κάποιοι πήγαν να πουν ότι ο ένας ήταν πριν υποψήφιος με τον συνδυασμό της Ρ. Καραλαριώτου κι ο άλλος γιος του βουλευτή της ΝΔ, αυτό όμως δεν απαλλοτριώνει το δικαίωμά τους να τοποθετούνται εκπροσωπώντας τον φορέα τους και προβάλλοντας τις θέσεις του. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι βρίσκονται απέναντι στην προηγούμενη γενιά μηχανικών. Τον Γιώργο Σούλτη, τον Δημ. Τάχο, τον Ντ. Διαμάντο, τον Δημ. Μαβίδη, τον Ν. Καλτσά, οι οποίοι επίσης δραστηριοποιούνταν παλιότερα στο ΤΕΕ και που τώρα βαστούν τα κλειδιά στη Δημαρχία. Το κλασικό χάσμα γενεών άραγε;
Ζ.

Συντονίστηκε
*ΤΟΝ έστελναν απ’ το σπίτι τον πιτσιρικά στο μαγαζί του χωριού της Λάρισας για να ψωνίσει. Στον μαγαζάτορα άρεσαν οι πλάκες, έκανε και καψόνια στον μικρό.
-Τι είπες ότι θες, κουνελοτροφή; Έχετε κουνέλια; Ναι; Για πήγαινε φέρε μου ένα να δω;
Έτρεχε σπίτι ο μικρός, έφερνε το κουνέλι. Την άλλη μέρα τα ίδια.
- Καλαμπόκι για τις κότες θέλεις; Τράβα φέρε μία να δω ότι έχετε κότες...
***
*ΚΙ έτσι συνεχιζόταν η ιστορία. Την άλλη έστειλε τον πιτσιρικά να φέρει το κλουβί με το καναρίνι για να του δώσει το καναβούρι που είχε ζητήσει. Και μια μέρα ήρθε το παιδί κρατώντας μια μαύρη σακούλα, κάτι είχε μέσα.
-Είπα να σε προλάβω σήμερα και το έφερα από πριν αυτό που πρέπει...
Βάζει ο μαγαζάτορας το χέρι στη σακούλα, από περιέργεια να δει τι είναι.
- Φτου... Τι ακαθαρσίες είναι αυτές εδώ μέσα... Και πώς βρωμάνε έτσι...
- Δώσε μου τώρα δύο χαρτιά υγείας.                     

Ζ.

 

 AGORAST YPER

* ΤΑ είδαν επί τόπου στην Υπέρεια, τα τσεκάρουν και επί χάρτου.
Ζ.

 

SXOLIO CIU

ΣΕΙΣΜΟΙ, πλημμύρες... και η Λάρισα αντιστέκεται και μένει ακόμη όρθια στα ξεσπάσματα των ακραίων φαινομένων, με ελάχιστες ζημιές στον αστικό ιστό της. Οι ειδικοί όμως, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει χειρότερα!
Ότι τα ακραία φαινόμενα, στο εξής θα γίνονται ακόμη και πιο έντονα και επικίνδυνα. Ότι εφόσον δεν υπήρξε πρόληψη για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας και της διατάραξης της ισορροπίας του κλίματος, οι πόλεις πρέπει να θωρακιστούν για τα χειρότερα.
Με νωπές ακόμη τις μνήμες του σεισμού και με τα νερά των πλημμυρών της κακοκαιρίας «Διομήδης» να μην έχουν στεγνώσει στη Λάρισα, ο Δήμος προβληματίζεται για την επόμενη μέρα και ανακοινώνει με αφορμή τις πλημμύρες πως: «Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης, χρειάζεται επικαιροποίηση των δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται συμπληρωματικές ενέργειες και έργα...», μαρτυρώντας ότι θα προχωρήσει σε επανεξέταση της θωράκισης της πόλης.
Το ερώτημα: Πόσο θα αντέξει η πόλη και για πόσο, όταν στο μέλλον αναμένονται πιο ακραία φαινόμενα, δεν έχει απάντηση μπροστά στην άγνωστη απειλή της φύσης.              

Λ.Κ.

 

TERZOYDHS TSILIAKOS

*ΠΟΛΛΑ ...Νεοδημοκρατικά είχαν να συζητήσουν ο αντιπρόεδρος του ΓΝΛ Χάρης Τσιλιάκος και ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Χρήστος Τερζούδης. Οι δυο τους, εκτός από την ηλικία, έχουν και άλλα κοινά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις, τα οποία και ανέλυσαν πίνοντας τον καφέ τους στο Sherlock.
Γ.Ρ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass