ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2022 18:00
* ΣΑΝ στο σπίτι του νιώθει στη Λάρισα ο Καρδιτσιώτης υπουργός Κ. Τσιάρας, με τόσους φίλους και στην πολιτική και στον Τύπο και παντού. Ζ. * ΣΑΝ στο σπίτι του νιώθει στη Λάρισα ο Καρδιτσιώτης υπουργός Κ. Τσιάρας, με τόσους φίλους και στην πολιτική και στον Τύπο και παντού. Ζ.

Βελτιούμενος
* ΣΗΜΕΡΑ μαύρος ουρανός, θα τραγουδάνε τα παιδιά στις γειτονιές, αλλά θα είναι λαμπρή η μέρα, ανοιξιάτικη. Στον δρόμο για τη Λαμπρή, που ο καιρός θα είναι ακόμα καλύτερος κι ο ουρανός ακόμα πιο γαλανός.
Ζ.

Πασχαλινά αυγά
* ΟΙ κλασικές ερωτήσεις των ημερών, στις συναντήσεις των Λαρισαίων.
- Πού θα πάτε το Πάσχα;
- Στο σαλόνι μάλλον. Γιορτινή μέρα, μην τρώμε πάλι στην κουζίνα.
***
* - ΕΜΕΙΣ λέμε το Πάσχα να μην πάμε πουθενά... Λέμε να κάτσουμε στα αυγά μας.
***
* - ΤΙ θα σουβλίσετε το Πάσχα;
- Ξέρω γω... Λέγαμε για μελιτζάνες.
Ζ.

Κόκκινη Πέφτη
* ΤΗ Μεγάλη Πέμπτη, επειδή έβαφαν, και βάφονται, κόκκινα τα αυγά, λαογραφεί σταθερά ο Κ.Σπ., στη Δεσκάτη τη λέγαμε Κόκκινη Πέφτη.
Όταν κάποιος δάνειζε χρήματα σε κάποιον, από τον οποίο δεν υπήρχε πιθανότητα να τα εισπράξει, έλεγαν οι γέροι ότι ο δανειστής θα τα λάβει την Κόκκινη Τετράδη και εννοούσαν ότι δεν θα του επιστραφούν τα χρήματα ποτέ, διότι δεν βάφουμε αυγά τη Μεγάλη Τετάρτη και επομένως, δεν υπάρχει Κόκκινη Τετράδη.
 Σε ίδιες περιπτώσεις έλεγαν πως ο δανειστής θα λάβει τα χρήματα στο γελαδοκούρεμα, το οποίο δεν γίνεται ποτέ ή όταν ανεβεί το γομάρι στην καρυά.
Ζ.


Της ελάσσονος...
* ΤΑ αραχτά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Διάβασα καμιά δεκαριά συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια για να καταλήξω στη μία και μοναδική: Τα αγοράζεις απ’ τον φούρνο.
***
* - ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ρεφενέ τραπέζι για το Πάσχα, εγώ θα βάλω τα κρέατα λέει ο ένας, εγώ τα ποτά ο άλλος, εγώ τα κάρβουνα και τα γλυκά ο τρίτος. Κι εγώ παιδιά, τους λέω, θα βάλω το ξυπνητήρι στις 12 για να έρθω την ώρα που πρέπει.
***
* - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά από δύο χρόνια λοκντάουν, αυτό το Πάσχα ελευθερία.
- Τι θα κάνεις; Πού θα πας;
- Τίποτα, σπίτι.
Ζ.

Ένα περιστέρι
* Η Άννα Βαγενά έστειλε, αντί για πασχαλινή κάρτα, μια φωτογραφία που τράβηξε η ίδια στο Μεταξοχώρι, ευχόμενη: Σήμερα ένα περιστέρι κάθισε στη στέγη μας. Ας είναι σημάδι ειρήνης και ελπίδας. Καλό Πάσχα.
Ζ.

Επιδοματούχοι
* ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ περιπαικτικοί οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Πότε θα μπουν τα 13 ευρώ επιδότηση για τη βενζίνη να πάρουμε μια ανάσα;
***
* ΕΔΩ που τα λέμε, με 13 ευρώ επίδομα, τι ανάγκη έχει ο άλλος να πάει για δουλειά...
***
* - Η μικρή θέλει να παίξει με το αλεύρι, που η τιμή του έχει φτάσει στον Θεό. Χίλιες φορές να της δώσω να παίξει με το χαβιάρι.
Ζ.


713
* ΩΣΤΟΣΟ χθες ο Πρωθυπουργός έγινε νονός και πρόσφερε το πασχαλινό δώρο στους χαμηλόμισθους. Για να μπορέσουν να λένε κάτι οι νεοδημοκράτες βουλευτές που θα κινηθούν το Πάσχα μέσα στον κόσμο, αλλά κι οι νεοδημοκράτες εν γένει στις συζητήσεις γύρω από τον οβελία, επισπεύσθηκαν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό.
Αντί για τις 29 Απριλίου που είχε προαναγγελθεί, με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ανακοίνωση έγινε ένα δεκαήμερο νωρίτερα, με διάγγελμα κιόλας. «Εγώ», πάλι, ο ένας αποφάσισε ξανά. Κι αντί 703 που είχε εντέχνως διαρρεύσει, ανακοινώθηκε τελικά αύξηση στα 713 ευρώ.
***
* ΜΠΟΡΕΙ να παραμένει χαμηλά, αλλά κάτι είναι κι αυτό το πενηντάρικο. Ελάχιστο βέβαια στις παρούσες συνθήκες άγριου πρέσινγκ απ’ την ακρίβεια. Πιεσμένη η Κυβέρνηση προχώρησε σε γαλαντομίες που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε απαράδεκτες. Και τώρα μένει να φανεί για πόσο θα βαστάξει αυτό το καύσιμο στο ρεζερβουάρ της.
Ζ.

Πλαλάμε όλη μέρα...
* ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ, στο τηλέφωνο, ο κ. Α.Ν., μεσήλικας κτηνοτρόφος από την περιοχή του Δήμου Τεμπών.
«Έσφαξα 700 αρνιά για το Πάσχα και για έβδομη χρονιά πήρα την ίδια τιμή: 8 ευρώ το αρνί. Μόνο που φέτος, μόνο οι ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 100%! Από πού να βγούμε;
Και να ‘ταν μόνον αυτό; Μονολογούσε. Κανείς δεν ζγώνει πια να δουλέψει στα ζώα. Πλαλάμε όλη η οικογένεια, όλη μέρα και τίποτα δε γίνεται...».
Ποιος να τον ακούσει. Αυτά δεν είναι θέματα που αγγίζουν το πολιτικό σύστημα, που για άλλα τρέχει...
Δ.Χ.

Με τρόπο
* Ο Κ. Αγοραστός στο Μαξίμου, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είναι πάντα χρήσιμη, όλο και κάτι θα αποδώσει. Ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε στα υδατικά έργα της Θεσσαλίας και μάλιστα το έφερε με τρόπο. Ξεκίνησε από το φράγμα Κακλιτζόρεμα στο Δίλοφο και τα μικρά για να φτάσει μέχρι τον Αχελώο και τη Μεσοχώρα, ευχαριστώντας για όσα έγιναν, ιδίως μετά τον «Ιανό» και προβάλλοντας όσα εκκρεμούν. (Εκκρεμεί επίσης το αποτέλεσμα).
Ζ.

Στο τζάμπα;
* ΝΕΑ παιδιά της Λάρισας ανέλαβαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
- Αυτοί που όταν τους ρωτούσες «τι δίνετε» σου απαντούσαν «θες δουλειά παιδί μου ή δε θες», αυτοί τώρα κλαίγονται για προσωπικό.
***
* - ΡΕ φίλε, δεν βρίσκω άτομα να έρθουν να δουλέψουν...
- Δοκίμασες να τους πληρώνεις;
***
* - ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να γκρινιάζουν παρά να δουλέψουν. Έψαχνα κόσμο να έρθει Σαντορίνη σεζόν 7ήμερο, 12ωρο, 800 ευρώ μαύρα και στέγαση μέσα σε ένα ευρύχωρο μεταλλικό κουτί. Ε, δεν έβρισκα ρε παιδιά. Για τέτοια τεμπελόσκυλα μιλάμε...
***
* - ΜΑ να επαναπατρίζει επιστήμονες και να ξεμένει από καμαριέρες;
Ζ.

Έτυχε
* ΔΕΝ ήταν μόνο ένα ωραίο σχήμα λόγου, φαινόταν να το πιστεύει ακράδαντα ο Μ. Χαρακόπουλος, αυτό που είπε μιλώντας με κόσμο και τοπικούς παράγοντες στα Φάρσαλα. Ότι μπορεί να λένε τον Μητσοτάκη άτυχο για όλα όσα έχουν προκύψει στη χώρα κατά την πρωθυπουργική του θητεία, όμως είναι τυχερός ο ελληνικός λαός που σ’ αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις βρέθηκε στο τιμόνι ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του.
***
* ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ σχετική κουβέντα στη Λάρισα. Στην παρέα υπήρχαν και αντιπολιτευόμενοι.
- Όχι άτυχος, άλλο λένε για τον Μητσοτάκη γενικώς. Ότι δεν είναι και τόσο γουρλής τού προσάπτουν.
- Αυτό που είπε ο βουλευτής μπορεί και να αντιστραφεί εντελώς, για το ποιος είναι ο άτυχος και ποιος τυχερός.
Ζ.

Ευγένειες
* ΣΕ διαρκή πίεση και μονίμως στα πρόθυρα οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ήμουν πολύ ευγενική σήμερα. Είπα «σε παρακαλώ πολύ...». Βέβαια η ολοκληρωμένη πρόταση ήταν «Βρε δεν μας παρατάς λέω εγώ; Άι πνίξου, σε παρακαλώ πολύ...».
***
* - Ο Θεός τα βλέπει όλα, εντάξει. Όμως πάντα η γειτόνισσα βλέπει περισσότερα.
***
* - ΕΥΤΥΧΩΣ δεν έχει χαθεί ακόμη η ευγένεια. Το πρωί, ένας νεαρός με μηχανάκι μού έδωσε προτεραιότητα στο πεζοδρόμιο.
Ζ.

Προ αιώνος
* ΕΙΝΑΙ το 1920 που γράφει η εφημερίδα «Μικρά» της Λαρίσης, σε δημοσίευμα αναπαραχθέν από την «Ελευθερία» μετά από τριάντα έτη και το οποίο ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. Έναν αιώνα πριν παρόμοια κατάσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπου τότε μόλις είχαν αναλάβει οι Μπολσεβίκοι. Οι Δυτικοί πάντα κάτι χρειάζονταν εξ Ανατολών, όμως έκαναν πως δεν...
Κατ’ απόφασιν του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου, η μετά της Ρωσσίας ανταλλαγή εμπορευμάτων θα επιτρέπεται του λοιπού μόνον επί τη βάσει της ανταποδόσεως πρώτων υλών και σιτηρών εκ μέρους της πρώτης. Η απόφασις αύτη δεν σημαίνει επαφήν της Αντάντ προς την Κυβέρνησιν του Λένιν, αλλά ελήφθη απλώς και μόνον εκ καθήκοντος φιλανθρωπίας προς τους αδίκως πάσχοντας Ρωσσικούς λαούς. (Των Ουκρανών συμπεριλαμβανομένων τότε).
Ζ.

Με αισιοδοξία
* ΣΕ βαθιά περίσκεψη και με περίσσεια αισιοδοξία οι ευτραφείς Λαρισαίοι.
- Κάθε πρωί στις εφτά ξεκινάω δίαιτα, κάθε πρωί στις εφτά και δέκα την τελειώνω.
***
* - ΤΟ αγαπημένο μου μηχάνημα στο γυμναστήριο είναι αυτό που ρίχνεις κέρμα και βγαίνει ένα κρουασάν.
***
* - ΤΑ έχουμε χάσει όλα. Εκτός απ’ τα κιλά.
Ζ.

Μελιβοιώτικο
* ΑΛΛΟΣ ένας τοπικός παράγοντας που, αποσυρθείς με τη συνταξιοδότηση, ασχολείται με την αμπελουργία. Ο παλιός συνδικαλιστής της ΔΕΗ Γιάννης Λαδάς, χωρίς να αποστρατευτεί, έχει αποσυρθεί στα μέρη του, στη Μελιβοία, όπου παράγει εξαιρετικό κρασί. Με όλες τις ουσίες μέσα, τον βοηθάει και το προϊόν. Είναι αρωματικά τα δικά μας τα χώματα, που λέει κι ο ίδιος. Λαδάς στο όνομα, κρασάς στην τέχνη.
Ζ.

Στον σταυρό
* ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ εν μέσω δύο λιστών, είδε το «Ποντίκι» τον απλό λαό. Απ’ τη μία η λίστα με την ακρίβεια στα ψώνια του σούπερ μάρκετ κι από την άλλη ο σταυρός με εκείνη των καυσίμων και των λογαριασμών. Συμπέρασμα, στο κλίμα των ημερών; Αι γενεαί πάσαι στο μαγγανοπήγαδο.
Ζ.

Απλή προσφυγή
* Η πρώτη προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας για το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, είναι γεγονός ενημερώνει ο Χρ. Μπλ. Επικρίνοντας ξανά την «παγκόσμια Μητσοτακική πρωτοτυπία» κατά των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών. Ήταν λέει απλό, με τις σχετικές οδηγίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Κόστος 14 ευρώ, 6 ευρώ τα μεγαρόσημα και 8 ευρώ οι φωτοτυπίες. Προσφυγή Κατά του Ελληνικού Δημοσίου νομίμως εκπροσωπουμένου από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ. «Ξεκουνηθείτε γέροντες», προτρέπει. (Πριν ακυρώσει το πρόστιμο αναδρομικώς η ίδια η Κυβέρνηση; Που κάτι τέτοιες ενέργειες μπορεί να την υποχρεώσουν να το επισπεύσει).
Ζ.

Καθησυχάζουν
* ΜΕ αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για τις ανησυχίες των δημάρχων σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών ασφαλτόστρωσης, στον Δήμο Φαρσάλων υπάρχουν σε εξέλιξη δύο σημαντικά έργα, στα οποία οι ανάδοχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. Πρόκειται για την ανάπλαση του μεγάλου περιφερειακού, εκεί όπου προβλέπονται αρκετά ασφαλτικά, αλλά και για τη διευθέτηση του ρέματος στις πρώτες Εργατικές Κατοικίες, όπου χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τσιμέντου. Σε κάθε περίπτωση από τη Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνουν πως «δεν θα μείνει έργο που δεν θα προχωρήσει...».
Γ.Ρ.

Δοκάρι
* ΑΜΕΡΙΜΝΗ στην οδό Ηφαίστου περπατούσε χθες η συμπολίτισσα, όταν ένα δοκάρι με καρφιά έπεσε στα πόδια της από νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Μετά το σοκ που υπέστη, σταυροκοπήθηκε και έσπευσε να ανάψει ένα κερί. Αλλά υπάρχουν και ευθύνες...

Κοιμάται
* ΠΟΛΥ σκληρός ο νεαρός Λαρισαίος, μεγάλης αντοχής.
- Πόσες ώρες κοιμάσαι την ημέρα;
- Τέσσερις.
- Και πώς αντέχεις;
- Κοιμάμαι και οχτώ ώρες τη νύχτα.                    

Ζ.

 

 

LAMPADA CIU

* Η λαμπάδα του Λαρισαίου ΠΑΣΟΚτζή. Ώστε να του προκύψει και η ζωή του μέλλοντος αιώνος, αμήν. Αμήν.
Ζ.

 

SKITSO ARNI 20 4

 

 

STAYROS CIU

 

* «ΗΡΘΕ ο λογαριασμός». Λάδι σε καμβά, ενημερώνει ο Π.Γ.Π. αγνώστου ζωγράφου.
Ζ.

 

XORTA CIU

 

* ΔΕΝ είναι μόνο στην 31ης Αυγούστου, φουντώνουν παντού οι πρασινάδες, τα διερχόμενα υπαίθρια δημοτικά κουρεία χρειάζεται να κάνουν υπερωρίες.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass