ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2022 18:02

Ζέστη και ζέστη
* ΤΗΝ Κυριακή όλοι γύρω απ’ τη φωτιά, όχι για να ζεσταθούν, για το αρνί. Και στην αργία της Δευτέρας, οι περισσότεροι βόλτα στη θαλασσίτσα, υπέροχος ζεστός καιρός, κάποιο τολμηροί έκαναν και το πρώτο μπάνιο. (Όσο για τη χθεσινή Τρίτη, Δευτέριζε πολύ έντονα).
Ζ.

Βοηθός ψήστη
* ΚΙ από χθες άρχισαν οι Λαρισαίοι να κάνουν τον απολογισμό.
- Πασχαλινό τραπέζι με συγγενείς; Κάτι σαν Ουκρανία-Ρωσία.
***
* - ΠΡΩΤΟ Πάσχα πάντως που δεν γίναμε μπίλιες για τα πολιτικά, όλοι συμφωνήσαμε. Ο Κυριάκος βρε, μας φέρνει πιο κοντά.
***
* - Η πιο δυνατή κατηγορία είναι ο αυτοαποκαλούμενος «Βοηθός ψήστη». Πίνει ό,τι βρει, κοιτάει με ύφος τη φωτιά επί ώρες από πέντε μέτρα μακριά, πλησιάζει για να δοκιμάσει την πετσούλα ώστε να δει πώς πάει το ψήσιμο και λέει στον ψήστη κάθε τρεις και λίγο «κανόνισε να βγει λουκούμι, ε…», προτρέποντάς τον να σπρώχνει τη φωτιά «στα μπούτια, στα μπούτια…».
Ζ.

Δώσε, δώσε…
* ΕΓΙΝΕ το σχετικό ιντερνετικό πάρτι μετά την αγορά του Twitter από τον MrTesla.
- Έτσι μπράβο ρε Έλον, λαρτζ. Έτσι παραγγέλνουμε κι εμείς στις ταβέρνες.
***
* - ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΣ ο Έλον Μασκ που κάποιοι χρήστες αποχωρούν από το Τουίτερ επειδή τώρα αγοράστηκε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ πριν ανήκε σε ιδιωτική εταιρεία.
***
* - ΠΟΣΟΙ γνωρίζουν ότι το 1821 ο οπλαρχηγός Κανέλος Μπίτσιος από την Ιτέα εφυγαδεύθη προς Νότια Αφρική για να γλιτώσει από την οργή του Αλή Πασά; Για να μη γίνει αντιληπτός ταξίδεψε μασκοφόρος και γι’ αυτό παρέμεινε το προσωνύμιο Μασκ. Άρα ο κύριος Έλον Μασκ είναι απόγονος Ελλήνων εξ Αφρικής.
Z.

Δύσκολα
* ΟΠΩΣ αναμενόταν, ξεκίνησαν επιθετικά στη ΝΔ και στη Λάρισα, γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η πρωθυπουργική κίνηση.
- Πέραν πάσης προσδοκίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Ναι; Ζήσε εσύ με 713 τον μήνα…
***
* Ο Λαρισαίος έκανε ρελάνς.
- Τώρα κατάλαβα γιατί η ΔΕΗ έχει το σήμα «κίνδυνος θάνατος». Εννοεί οι καρδιακοί να μην ανοίγουν τους λογαριασμούς.
- Καλά, πώς τους ξέφυγε το Άγιο Φως από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής;
Ζ.

Κοσμοσυρροή…
* ΑΝΑΦΩΝΟΥΣΑΝ χθες οι Φαρσαλινοί για τον κόσμο που ήρθε φέτος για να κάνει Πάσχα στην περιοχή. Θύμισε εποχές από τα παλιά, έλεγαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πολλοί σημείωσαν ότι αν η περιοχή είχε μόνιμα τόσο κόσμο, η ζωή στα Φάρσαλα θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, λείπει κάτι από αυτήν την εξίσωση, οι δουλειές, που ουσιαστικά ανάγκασαν τους Φαρσαλινούς να αναζητήσουν εργασία σε άλλες περιοχές. Όποτε όλοι γνωρίζουν τη συνταγή για επιστροφή των Φαρσαλινών στην πατρίδα.
Γ.Γ.

Και οι μακρινοί
* ΒΡΕΘΗΚΑΝ ξανά μαζί οι οικογένειες και οι παρέες των Λαρισαίων για το φετινό Πάσχα, ωστόσο τα κινητά πήραν πάλι φωτιά. Είναι και οι μακρινοί, πάντα υπάρχουν. Βοηθάει και το internet, τα viber για επαφές με εικόνα στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, μα και στα εξωτερικά…
***
* - ΕΛΑ βρε πατέρα, του χρόνου μαζί Πάσχα, φέτος με τους γονείς του Γιώργου, έναν χρόνο με κείνους έναν χρόνο μ’ εσάς δεν έχουμε πει;
Είχε παράπονο ο μεσήλικος Λαρισαίος, ο από παλιά διαζευγμένος.
- Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μάς τα στερούσαν οι μανάδες τους, τώρα που μεγάλωσαν, οι πεθερές τους.
Ζ.

Νέα λήμματα
* ΜΕ την πασχαλινή εμφάνιση των Αθηναίων στον κάμπο, εμπλουτίστηκε περαιτέρω το Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.
- Σαχαλίνη είναι νησί της Ρωσίας, έτσι όμως λέει κι ο Λαρισαίος για τα σπαρτά την άνοιξη.
***
* - ΜΗΔΕΝ είναι ο αριθμός, αλλά και αυτό που λέει ο Λαρισαίος όταν τον δένουν.
***
* - ΣΕΖΑΝ. Με το όνομα του Γάλλου ζωγράφου εξηγεί ο Λαρισαίος στη γυναίκα του γιατί δεν παρατάει τα χωράφια.
Ζ.

Κάθε φορά
* ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι έβαζαν τα πράγματα σε μια σειρά.
- Aν φύγεις απ’ το μαντρί σε τρώει ο λύκος, άκουσα να λέει ο φρόνιμος οβελίας καθώς στριφογύριζε στη σούβλα. (Κι έτσι τη γλίτωσε. Απ’ τον λύκο).
***
* - ΤΟ Πάσχα τρώνε μαγειρίτσα οι τραχανομπαστουνόβλαχοι. Εμείς φάγαμε τρυφερά εντόσθια φρέσκου αρνιού σε πλούσιο egg lemon sauce με μεσογειακό άρωμα. (Αυγολέμονο, ακούς εκεί egg lemon, αυγοκομμένο…).
***
* - ΚΑΙ τώρα, μακριά από τη ζυγαριά και όλα καλά.
- Και εζυγίσθη την Τρίτη ημέρα κατά τας γραφάς.
- Μα Χριστούγεννα, μα Πάσχα, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στον Ιησού, παίρνουμε όλοι 3 κιλά.
Ζ.

Προηγείται
* «ΑΜΕΡΙΚΗ, ο μεγάλος αστυνόμος τιμωρεί τους κλέφτες, υποτάσσει τους αντάρτες, αποκαθιστά την τάξη και φέρνει την ειρήνη. Δεν θα ξαναγίνει πόλεμος, αλλά δεν θα μείνει πέτρα όρθια προκειμένου να επιβληθεί η ειρήνη».
Ο Τζον Λε Καρρέ, λέει, καταφέρνει να βρίσκεται μπροστά από τη διεθνή ειδησεογραφία, προηγείται των εξελίξεων. Τόσο που κάποιες φορές τα γεγονότα μοιάζει να αντιγράφουν τα μυθιστορήματά του, ορισμένα από τα 23 που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Όπως με «Το Παιχνίδι μας», γραμμένο το 1995, ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αγγλία, με το γνωστό Γραφείο και τις μυστικές υπηρεσίες στο μεταίχμιο των αλλαγών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με τη δράση να μεταφέρεται στον Καύκασο, φυσικά εκεί θα είχε και παρέκβαση με αρχαιοελληνικό μύθο του Προμηθέα. Ένα μυθιστόρημα για το σύνθετο παζλ των λαών και των εθνοτήτων της περιοχής, την εξέγερση των Τσετσένων και τις συναλλαγές που τη συνοδεύουν.
***
* ΕΝΑ ψυχολογικό θρίλερ κατασκοπείας, όπως πάντα εξαιρετικά καλογραμμένο, πραγματική λογοτεχνία, και μάλλον επίκαιρο ακόμη και τώρα 25 χρόνια μετά: Διαλύθηκε σε χίλια κομμάτια η μεγάλη Σοβιετική Αυτοκρατορία και να τη η Ρωσική Αυτοκρατορία στο προσκήνιο. Χάθηκε η ακριβή μας Ουκρανία! Χάθηκε η ακριβή μας Τρανσκαυκασία! Χάθηκαν οι αγαπημένες μας Βαλτικές Χώρες! Προσέξτε, η μόλυνση κατηφορίζει προς τον Νότο! Πάει η Γεωργία μας! Πάει το Ναγκόρνο Καραμπάχ μας! Πάνε η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν! Πάει η Τσετσενία! Χάσαμε όλο τον Καύκασο! Χάσαμε την πύλη μας προς τη Μέση Ανατολή! Χάσαμε τον δρόμο μα προς τον Ινδικό Ωκεανό! Αφήσαμε να εκτεθεί στην Τουρκία και το νότιο πλευρό μας! Όλοι βιάζουν τη μητέρα Ρωσία! (Οπότε επιβάλλονται παρεμβάσεις και ειδικές επιχειρήσεις).
Ζ.

Τι έχει το ψυγείο;
* ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όταν ο καιρός ήταν άστατος, ο εύσωμος Λαρισαίος είχε μια δικαιολογία.
- Κοίτα τώρα… Για να προφυλαχτώ από τη βροχή θα αναγκαστώ να μπω στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο.***
* Ο μεσήλικος στη διπλανή παρέα το παραδεχόταν.
- Σ’ αυτήν την ηλικία, όταν σε ρωτάνε αν είχες καμιά περιπετειούλα, ο νους σου πάει σε θέματα υγείας.
***
* ΚΙ ο άλλος κρατούσε χαρακτήρα.
- Έχει τίποτα το ψυγείο;
- Δεν ξέρω, από χθες έτσι είναι, ούτε εμένα μου μιλάει.
Ζ.

Συσπείρωση
* «ΠΡΟΕΧΕΙ η ενότητα του κόμματος, η συσπείρωση γύρω από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα». Βγήκε μπροστά ο Συντονιστής της Νομαρχιακής μετά τη μίνι αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας εξαιτίας της δημόσιας παρέμβασης στελέχους αυτοπροσδιοριζόμενου ως «προεδρικού». «Προέχει η μαζική συμμετοχή όλων των μελών και φίλων στις 15 Μάη στις εσωκομματικές ψηφοφορίες. Όλα στην κρίση των μελών. Δεν είναι ώρα για προσωπικές απόψεις, είναι η ώρα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πρώτο κόμμα όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος πρωθυπουργός, σε μια προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., για το καλό του τόπου και της κοινωνίας». (Σ’ αυτά συμφωνούν όλοι. Στα λόγια. Μετά;).
Ζ.

Ο ντελιβεράς
* ΝΕΑΡΕΣ Λαρισαίες σε δυσκολίες, βρίσκουν όμως παντού διέξοδο.
- Καλά, μου ζητάς να πληρώσω στο πρώτο ραντεβού;
- Κοπελιά; Ο ψυχίατρος είμαι.
***
* - ΕΣΥ είπες ότι κάνεις διατροφή, καλέ. Τι κάνει ο ντελιβεράς απ’ έξω;
- Ξέρω γω; Μπορεί να με γουστάρει.
***
* - ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχει το τέλειο ζευγάρι, κορίτσια. Κόκκινες γόβες Manolo Blahnik.
Ζ.

Οι διευθυντές
* ΒΓΗΚΑΝ λοιπόν οι τελικοί πίνακες με τη βαθμολογία των υποψήφιων διευθυντών Εκπαίδευσης στους θεσσαλικούς νομούς. Μετά την εξέταση των ενστάσεων δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη, σε σχέση με τους προσωρινούς.
Ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η συνέντευξη, με άριστα το 20. Στη συνέντευξη λοιπόν, όλοι οι νεοδημοκράτες λογικά θα πάρουν 20, ως άριστοι. Το πιθανότερο είναι πάντως να μην ανατραπεί η σειρά, θα ήταν άγαρμπο, εκτός ίσως από τις περιπτώσεις που η διαφορά βαθμολογίας είναι μικρότερη της μονάδας.
Το ποιοι θα πάρουν τις 9 θέσεις διευθυντών, 4 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 4 Δευτεροβάθμιας, συν η κορυφαία του περιφερειακού διευθυντή Θεσσαλίας, θα εξαρτηθεί και από την προτίμηση που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν και γειτονικούς νομούς.
***
* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ, πρώτη μεταξύ όλων η Λαρισαία Κατερίνα Καραγιώργου, νυν διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Λάρισας, με 51,9 μόρια. Μπορεί να διαλέξει όποια θέση επιθυμεί. Ακολουθούν δύο Βολιώτες της Δευτεροβάθμιας, ο Σωκράτης Σαβελίδης με 51 μόρια, και ο Χαράλαμπος Σταχτέας με 49,4 κι αυτοί έχουν πλεονέκτημα.
Στην οποία Δευτεροβάθμια, η νυν περιφερειακή Θεσσαλίας Βάσω Ζιάκα είναι τέταρτη με 44,5 και έκτη η έτερη Λαρισαία Λένα Ξυνοπούλου με 43,1. Ενδιαμέσως, τρίτος είναι ο Καρδιτσιώτης Κων. Ζαχαρής με 48,2 που εύκολα θα πάει διευθυντής Δευτεροβάθμιας Καρδίτσας και πέμπτος ο Βολιώτης Αλεξ. Καπανιάρης με 43,5.
***
* ΣΤΗΝ Πρωτοβάθμια τώρα, την Κ. Καραγιώργου ακολουθεί η Λαρισαία Ελένη Δημητρίου με 46.9 μόρια και ο επίσης Λαρισαίος Κων. Γκόλτσος είναι τρίτος με 44,5 ισόβαθμος με τον Γιώργο Πολύζο νυν διευθυντή Πρωτοβάθμιας Μαγνησίας, που ως κάργα νεοδημοκράτης μπορεί να διεκδικήσει και τη θέση του περιφερειακού. Για την οποία Καραγιώργου, Σαβελίδης, Σταχτέας είναι όμως οι επικρατέστεροι, ανάλογα ποιος θα θελήσει τι.
Στις θέσεις 5 ως 7 της Πρωτοβάθμιας βρίσκονται ο Καρδιτσιώτης Αθ. Μπότας με 44,2 νυν διευθυντής Καρδίτσας, ο επίσης Καρδιτσιώτης Βασ. Κωτούλας με 42,9 νυν συντονιστής εκπαιδευτικού έργου και ο Χρ. Τρικάλης, Τρικαλινός τι άλλο θα μπορούσε, με 42,8 νυν διευθυντής Τρικάλων. Από τις καραμπόλες των προτιμήσεων θα εξαρτηθούν πολλά. (Ε ναι, κάποιον ρόλο θα παίξουν και οι προτιμήσεις του Υπουργείου που έχει ορίσει την Επιτροπή Πανεπιστημιακών για τις συνεντεύξεις).
Ζ.

Λαρτζ τύπος
* ΗΤΑΝ πολύ κουβαρντάς ο νεαρός Λαρισαίος, που επισκέφθηκε το φιλαράκι του.
- Έφερα και κάτι να πιούμε.
- Τι έφερες;
- Μια μπίρα, τενεκεδάκι.
- Κάτσε να φέρω κι ένα φιστίκι. Μην την πιούμε ξεροσφύρι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass