ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2022 18:00
*Η Λάρισα έδωσε έντονο «παρών» φέτος το Πάσχα στο Πατριαρχείο. Έλαβαν κι έφεραν και στην πόλη, Ευλογία. Ζ. *Η Λάρισα έδωσε έντονο «παρών» φέτος το Πάσχα στο Πατριαρχείο. Έλαβαν κι έφεραν και στην πόλη, Ευλογία. Ζ.

Και κάναν ίσκιο
*ΘΑ χαλάσει λένε ο καιρός, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, θα πέσει κι η θερμοκρασία. Ναι, μπορεί να πάει και στους 20 βαθμούς... Ενδεχομένως να ρίξει και καμιά ψιχάλα, ο ήλιος δεν θα λάμπει ολημερίς, πότε-πότε θα πιάνει και κάναν ίσκιο κάτω από κάποιο συννεφάκι. Μάιος όμως μπαίνει. Πιο ανοιξιάτικη άνοιξη γίνεται;
Ζ.

Παραπαρνίσια
*ΣΤΙΣ πασχαλινές παρενέργειες είχαν απομείνει οι νεαρές Λαρισαίες.
- Το Πάσχα πάντα παίρνουμε παραπαρνίσια κιλά. Φέτος εγώ πήρα παρακατσικίσια.
***
*- ΜΟΝΟ με μαρμελάδα φράουλα δεν έχουμε δοκιμάσει το αρνάκι που περίσσεψε. Είχαμε μόνο βερίκοκο...
***
*- ΜΕΤΑ τα αρνιά και τα κοκορέτσια, ανεβάστε τώρα και καμιά φωτογραφία από τη ζυγαριά. Άντε ντε...
Ζ.

Μάιος καλπών
*ΚΙ αφού δεν προέκυψαν πρόωρες βουλευτικές. Ακόμα δηλαδή. Διότι ποιος γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Και η κεφαλή των πρωθυπουργικών συμβούλων. Χωρίς ανοιξιάτικες εκλογές λοιπόν. Οπότε προκύπτει το υποκατάστατο των εσωκομματικών. Τη μεθεπόμενη Κυριακή, εκείνη μετά την Πρωτομαγιά, κάλπες για το ΚΙΝΑΛ, που θα ξαναγίνει έτσι ΠΑΣΟΚ και θα εκλέξει και νέα Νομαρχιακή και 91 Λαρισαίους συνέδρους και θα έχει πάλι κοσμοσυρροή και ενθουσιασμό πολύ, κάποιοι λένε αστήρικτο και εκ των αναμνήσεων προερχόμενο, πράγμα που μένει ωστόσο να αποδειχθεί.
***
*ΚΑΙ την παραπάνω Κυριακή, τρεις κάλπες και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία μονάχα για τους 102 συνέδρους, οι οποίοι είχαν πάει μεν για τέσσερις μέρες Αθήνα, όμως επέστρεψαν στη Λάρισα να ψηφίσουν για το νέο καταστατικό, για την έγκριση του οποίου είχε συγκληθεί το συνέδριό τους.
Η άλλη για να εκλέξουν τα μέλη του κόμματος τους 12 Θεσσαλούς της Κεντρικής Επιτροπής, εκ 33 υποψηφίων από τους οποίους οι 9 Λαρισαίοι, εκλογή με ένα σύνθετο σύστημα ποσοστώσεων. Και μια τρίτη κάλπη, πιο μεγάλη, όπου μπορεί να ψηφίσει υπέρ Αλ. Τσίπρα, του μοναδικού υποψήφιου προέδρου, όποιος επιθυμεί, καθώς ακολουθούνται πλέον τα πρότυπα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
***
*ΕΝ τω μεταξύ, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 6-8 Μαΐου, διεξάγεται το συνέδριο της ΝΔ, η οποία είχε εκλέξει τους συνέδρους της από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Λαρισαίοι σύνεδροι 29.
Και κατόπιν, 20-22 Μαΐου, το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που όμως θα λέγεται πλέον ΠΑΣΟΚ).
Ζ.
Ναι, αλλά...
*ΤΟ είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι φέτος οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις θα υποβάλλονταν μέσω του χιλιοτραγουδισμένου ‘’Gov.gr’’.
Δεν θα άλλαζε κάτι για τους δικαιούχους αλλά θα ήταν καλύτερα έλεγαν, πιο εύκολα και πιο σίγουρα.
Μετά το ανακοίνωσαν κιόλας, ‘’Σπεύσατε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε’’. Κι ύστερα, ‘’Ωωωπ, πίσω, περιμένετε, δεν είμαστε έτοιμοι.’’
Κι ας πρόκειται για ηλεκτρονικές διαδικασίες όπου δεν υπάρχει χρονοτριβή. Άμα όμως έχουν ετοιμαστεί σωστά.
Το οργάνωσαν κι αυτό, το ανακοίνωσαν αλλά... Άλλη μια άριστη διαδικασία. (Και καμία κριτική στο Υπουργείο).
Ζ.

Προσηλωμένοι
*ΜΕ τα κινητά και στην εκκλησία; Εντάξει, κάποια νεαρά παιδιά ok, πάει κι έρχεται. Αλλά και πολιτικοί στην πρώτη σειρά; Προσηλωμένοι στην οθόνη να πληκτρολογούν ή να σέρνουν δείκτη και αντίχειρα πάνω της; Το ξέρουν ότι είναι εκτεταμένες οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας.
Μπορεί κάποιοι να προσέρχονται γιατί πρέπει να εμφανιστούν, όμως τελικά τους προκύπτει πολύ άσχημη εικόνα, καλύτερα ας μην πήγαιναν καθόλου. Είναι κι αυτές οι κάμερες που καιροφυλακτούν, όχι των παπαράτσι, της τρέχουσας ειδησεογραφίας. Κι άντε μετά να το σώσουν επιμένοντας για στιγμιαίο.
Ζ.
Διάλογοι
*ΣΤΗΝ περιγραφή περιπετειών διαλόγου οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Μα με ρώτησε από τι λουλούδια φτιάχνεται το ανθότυρο...
- Εμένα που του είπα «Χριστός Ανέστη» και μου απάντησε «Επίσης»;
***
*- ΤΙ έκανες το Πάσχα;
- Πάχυνα.
***
*- ΠΟΥ πήγες το Πάσχα;
- Από το large στο xlarge.
Ζ.

Αυθωρεί
*ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στο ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ στο Ψυχικό, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου. Παρόντος του δημάρχου Θαν. Νασιακόπουλου και του πρώην δημάρχου και νυν ιερέως Ρίζου Κομήτσα, ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Γκαμπλιάς έθεσε το ζήτημα με την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της στέγης στην παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που είχε αναστηλωθεί και αποκατασταθεί πριν χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία την είχε χαρακτηρίσει σημαντικό θρησκευτικό μνημείο. Τώρα με πρόβλημα στη στέγη κινδυνεύει να καταστραφεί.
Πριν προλάβουν οι υπόλοιποι το έπιασε στον αέρα ο δεσπότης, αυθωρεί και παραχρήμα. Πόσο θα κοστίσει; Μας είπαν δέκα χιλιάδες ευρώ.
Προχώρα πρόεδρε, φέρε προσφορά και θα αναλάβει το κόστος η Μητρόπολη (Ήταν να μη συγκινηθούν οι χωριανοί;)
Ζ.
Όχι συνεργασία
*ΟΙ βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και η ΝΔ θα βγάλει επομένως μόνο δύο βουλευτές στη Λάρισα. Ελπίζουν όμως, ο τρίτος ίσως και ο τέταρτος σε σταυρούς ότι θα ακολουθήσει καπάκι η δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη.
Κι αν τα βρουν όμως μετά την πρώτη εκλογή και υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας; Τότε ζορίζουν πολύ τα πράγματα. Γι’ αυτό κάποιοι γαλάζιοι στηρίζουν τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στη σκληρή του στάση.
- Βάστα βρε Ανδρουλάκη, βάστα...
Ζ.

Άνετοι άφραγκοι
*ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ δριμύτερος ο Νίκος Καρδούλας, διανέμοντας αυτή τη φορά πυρομαχικά δικής του παραγωγής στους συναγωνιστές του της ΝΔ. Ο Λαρισαίος απόστρατος συγκρίνει τη διαφορά του κατώτατου μισθού και του κόστους ζωής για ένα άτομο, στις 27 ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζοντας μέσο ενοίκιο κλπ και επικαλούμενος στοιχεία, λέει, από τις τάδε παγκόσμιες πλατφόρμες. Και πανηγυρίζει ο Λαρισαίος, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην περίοπτη 6η θέση μεταξύ των 27. Αμέσως μετά από Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία και Βέλγιο, μόνο οι Σκανδιναβικές και οι Κάτω Χώρες προηγούνται. Έγινε η Ελλάδα ‘’Δανία του Νότου’’ δίχως να το καταλάβει; (Πιο ωραία ζεις στην Ελλάδα και μάλιστα αμειβόμενος με τον κατώτατο, πιο άνετα απ’ ότι σε είκοσι άλλες χώρες της Ευρώπης).
***
*ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ λοιπόν, καθώς υποστηρίζει, την αγοραστική αξία του κατώτατου καθαρού μισθού των 713 ευρώ και διαπιστώνει πως είναι μύθος το ότι στην Ελλάδα ο κόσμος ζει φτωχότερα, ότι ζορίζεται περισσότερο, τον καταρρίπτει με κουρνιαχτό. Κακώς λοιπόν δόθηκε τόσο μεγάλη αύξηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη; Έπρεπε καλύτερα να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να βοηθηθούν αναξιοπαθούντες αγγλογαλλογερμανοί.
Είναι πρόκληση τα 713 ευρώ για τους καημένους αδελφούς Κυπρίους που βρίσκονται στη θέση 18 οι δε πάμφτωχοι Λουξεμβουργιανοί, άστα να πάνε 25οι στη σειρά απ’ τις 27 χώρες της Ε. Ε., κρίμα τους ανθρώπους...
Ζ.

Μπερδεμένοι
*ΣΕ εμπλοκή, μπερδεμένοι οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Με πήρε τηλέφωνο στη δουλειά η γυναίκα μου να με ρωτήσει πόσα θα πάρει σε περίπτωση θανάτου μου από ατύχημα, γιατί είχε λέει μια συζήτηση με φίλη της. Εγώ, να ξέρετε, σπίτι σήμερα δεν γυρίζω.
***
*- ΒΡΕ συ, τη γειτόνισσα πρέπει να την παίρνουν τηλέφωνο και να μην μιλάνε. Όλη την ώρα ‘’ναι ναι ναι ναι ναιιι’’ φωνάζει.
***
*- ΝΑ, σκέφτομαι, μήπως...
- Να μη σκέφτεσαι, αγάπη μου.
- Ε; Να μη σκέφτομαι; Δεν μπορώ να την επεξεργαστώ αυτή την εντολή.
Ζ.

Το πρώτο σημάδι
*ΕΙΝΑΙ ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός Κ. Τε. που το θυμίζει: Κάποτε ρωτήθηκε η ανθρωπολόγος Margaret Mead από έναν φοιτητή της ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κοινωνία.
Ο φοιτητής περίμενε ότι η Mead θα του μιλούσε για κάποιο αγκίστρι, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες.
Όμως εκείνη του είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού στην ανθρωπότητα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευθεί.
***
*ΕΞΗΓΗΣΕ ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε καν να πας στο ποτάμι να πιείς νερό, ούτε φυσικά να ψάξεις τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν.
Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι στον χρόνο που χρειάζεται για να δέσει το οστό.
Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, του έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει.
(Η ανθρωπολόγος είπε ότι το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια που παρέχεται σε κάποιον στη δυσκολία του).
Ζ.

Η τζιτζίνα
*ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ του Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού
ζαλίκα = φορτίο στην πλάτη
ζγώνω = πλησιάζω
κανίστρα = μεγάλο καλάθι
γαλίκι = κοφίνι
καταή = κάτω
αρμέγγια = χόρτα σαν χαμομήλι
βατιόνα (η) = μέρος με βάτα
τζιροπούλι = ισχνό κοτόπουλο
τζιτζίνα = το να παίρνεις κάποιον στην πλάτη
ουδιέτσι = έτσι όπως είναι
παγάλια = ήρεμα, σιγά - σιγά
λαγαρά = τα πλευρά
λοχερός = ο χλωρός
κούτσικος και κούτσινος = ο μικρός
λαμανάω = ανακατεύω
Ζ.

Άμα δεν θέλει
*ΚΑΙ μετά σου λέει ΣΒΑΚ και Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας.... Άμα δεν θέλει ο άλλος, αν δεν συνεργαστεί ο κόσμος, ακινησία αστική και μαύρο χάλι. Βγαίνει ο άλλος ανάποδα με το τζιπ στον μονόδρομο της οδού Σκοπάδων, μένει κοντά στη διασταύρωση με την Καρδίτσης λέει άρα σιγά την παρανομία για μερικές δεκάδες μέτρα, μην κάνει τον γύρο, ήτοι καμιά διακοσαριά μέτρα παραπάνω, με το αυτοκίνητο. Ανάποδα στον μονόδρομο και φυσικά μπλοκάρει με τον νόμιμο απέναντι, δεν κωλώνει όμως, εκείνος ξέρει, του συμβαίνει συχνά και πιέζει, υποχρεώνει τους άλλους να κάνουν πίσω, αποκλείοντας με τη μανούβρα τους την Καρδίτσης και στα δύο ρεύματα, λεωφορεία, σχολικά κι ένα σωρό ΙΧ στην ουρά, τα καταφέρνει όμως, τον καθυστέρησαν λιγάκι αλλά βγαίνει καμαρωτός στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζει αεράτος και ολίγον εκνευρισμένος. Κάντον καλά...
Ζ.Ήταν και δίδυμοι
*ΠΡΟΕΚΥΨΕ ένα έλλειμμα συνεννόησης όταν η νεαρή Λαρισαία άρχισε να ρωτά τον τύπο που την είχε πλησιάσει στο μπαράκι.
- Τι ζώδιο είσαι;
- Δίδυμος.
- Με;
- Με τον αδελφό μου.
Ζ.

KALOGIAN-LIAKOYL-KELLAS.jpg

*ΚΑΙ με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ ο δήμαρχος. Άμα είναι για τη Λάρισα...
Ζ.

 

DOKOU-KARALAR.jpg*ΕΚΕΙ που είσαι ήμουνα, θα μπορούσε να λέει η Ρ. Καραλαριώτου στην Τάνια Δόκου (Στην Περιφέρεια με την άνεση του Κ. Αγοραστού).
Ζ.

MALTA.jpg

*Η Λάρισα παντού, μαζί και η «Ε». Χθες, με τον Νίκο στη Μάλτα.
Ζ.

 

SKITSO.jpg

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass