ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Απρ 2022 18:10
* Η Λάρισα καλλωπίζεται για να δεχθεί τους επισκέπτες και τους αθλητές του 4ου ΕΤΑΠ, του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, που καταφθάνουν αύριο Σάββατο. Πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία για τη συντήρηση του πρασίνου στην πόλη της Λάρισας και ειδικότερα προσέχουν κάθε λεπτομέρεια στο πάρκο του Αλκαζάρ, καθώς ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει μπροστά από το Μνημείο του Ιπποκράτη. Η εικόνα μιας όμορφης πόλης είναι αυτή τη στιγμή πολύ σημαντική... Λ.Κ. * Η Λάρισα καλλωπίζεται για να δεχθεί τους επισκέπτες και τους αθλητές του 4ου ΕΤΑΠ, του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, που καταφθάνουν αύριο Σάββατο. Πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία για τη συντήρηση του πρασίνου στην πόλη της Λάρισας και ειδικότερα προσέχουν κάθε λεπτομέρεια στο πάρκο του Αλκαζάρ, καθώς ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει μπροστά από το Μνημείο του Ιπποκράτη. Η εικόνα μιας όμορφης πόλης είναι αυτή τη στιγμή πολύ σημαντική... Λ.Κ.

Καιρός


* Ο καλός καιρός ευνοεί τις αγορές. Αυτό λέει και ξαναλέει, κάθε φορά που τον ρωτάμε για την κίνηση στην αγορά της Λάρισας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος.
Εξηγεί λοιπόν, ότι ο καλός καιρός οδηγεί τους Λαρισαίους στο κέντρο, όπου υπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα, που σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν θέλουν να αγοράσουν κάτι, παρά μόνο να απολαύσουν έναν καφέ, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν κάτι στις βιτρίνες και να το θελήσουν.
Συμπέρασμα, αν βρέχει και κάνει κρύο, είναι άσχημα τα πράγματα και στα ταμεία των καταστημάτων. Ευτυχώς καλοκαιριάζει...
* * *
* ΒΕΒΑΙΑ οι έμποροι στη Λάρισα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι φέτος, όσον αφορά στα έσοδα που περιμένουν να μπουν στα ταμεία τους. Ξέρουν ότι οι υπέρογκοι λογαριασμοί στην ενέργεια θα έχουν συνέπειες...
Όλα τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση «σοκ» από τα νούμερα που είδαν στους λογαριασμούς τους. Πού να περισσέψουν λοιπόν χρήματα για καινούργια ρούχα και παπούτσια.
Μια καλή ευκαιρία είναι το δεκαήμερο των προσφορών, όπου οι έμποροι θα πρέπει να «χτυπήσουν» τιμές για να προκαλέσουν το καταναλωτικό κοινό.
Όσο χαμηλότερες είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να «κινηθεί» η αγορά.
Λ.Κ.

Κρυώνω και πεινάω
* «ΕΧΕΤΕ δίκιο, χρωστάω μια Θεσσαλία» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στη σχετική επισήμανση της «Ε» ότι αν και είναι τρία χρόνια που κατέχει το συγκεκριμένο κυβερνητικό αξίωμα δεν έχει επισκεφτεί ακόμη τη Λάρισα. Στο περιθώριο των εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου στη φημισμένη Μπιενάλε της Βενετίας, ο Νίκος Γιατρομανωλάκης έλεγε και ξαναέλεγε ότι θέλει να επισκεφτεί το Μουσείο Κατσίγρα αλλά και το Διαχρονικό, κάτι που -όπως έλεγε- θα προσπαθήσει να κάνει το συντομότερο δυνατό.
* * *
* «ΕΙΜΑΙ αλλεργικός στα ψάρια και με πάνε μονίμως σε ψαροταβέρνες. Κρυώνω και πεινάω» έλεγε ο... πεινασμένος Νίκος Γιατρομανωλάκης, ενώ στην επισήμανση της «Ε» ότι άλλος ένας λόγος για να έρθει στη Λάρισα είναι οι τρομερές σούβλες της και τα ψητά της, απάντησε χαριτολογώντας ότι «αυτός κι αν είναι λόγος για να έρθω».
* * *
* ΣΤΗΝ Μπιενάλε της Βενετίας κι ο Αλέκος Αλαβάνος. Πώς θα μπορούσε να λείψει άλλωστε αφού στη σπουδαιότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, την Ελλάδα εκπροσωπεί η Λουκία Αλαβάνου, η κόρη τού Έλληνα πολιτικού. «Τέχνη και πολιτική» η επισήμανση-«πάσα» της «Ε» στον Αλέκο Αλαβάνο, ζητώντας το σχόλιό του. «Η τέχνη είναι σαν ένα είδος οφθαλμών που γυρίζει και βλέπει γύρω γύρω. Αλλά το βλέπει με τον δικό της τρόπο» θα πει, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «Θα είναι λάθος να υποταγεί πλήρως σε πολιτικούς στόχους. Είναι σημαντικό όμως να πάρει υπόψη τους καημούς, τις χαρές, τα όνειρα του κόσμου, να τα εκφράσει αλλά και να κοιτάξει πίσω με άλλη ματιά την ιστορία. Αυτό γίνεται μ’ αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας: ότι μπορεί να συνδυάσει τις αξίες, τις εικόνες και τις ιδέες του αρχαίου δράματος με τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Οιδίποδας, οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι «συνδιαλέγονται» με την υπόθεση ενός κοινωνικού τμήματος του ελληνικού κόσμου που είναι οι Ρομά και οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούνε».
Θ.Α.

Φώτα
* ΟΤΑΝ κάποιος δανειολήπτης οφείλει δόσεις, τότε οι τράπεζες του βγάζουν την ψυχή, του τηλεφωνούν πρωί - βράδυ, του ασκούνε αφόρητη πίεση και τελικά αν δεν τα καταφέρει ο άνθρωπος, τον βγάζουν κακοπληρωτή και τον τελειώνουν.
Αυτά είναι γνωστά από καιρό και μάλιστα η προκλητική στάση των τραπεζών είχε κορυφωθεί την περίοδο των μνημονίων, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και, του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι που δεν κλήθηκαν ποτέ να επιστρέψουν τα χρέη τους, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι κόμματα όπως η ΝΔ. Βουλευτής της οποίας κουνάει το δάκτυλο στους «τζαμπατζήδες».
Ανοίγουν τους λογαριασμούς ενέργειας οι πολίτες και παθαίνουν... εγκεφαλικά και βουλευτές - λαγοί, βάζουν και φωνές από πάνω. Άλλαξαν τα φώτα στους πολίτες με τη ρήτρα και οι κατ’ επάγγελμα τζαμπατζήδες και γυρολόγοι της πολιτικής, προκαλούν. Προκαλούν...
Β.Κ.

Αξιώσεων
* ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλεί στα πολιτικά στέκια της πόλης η επανάκαμψη του Θεόδωρου Νταφούλη στα κοινά μετά από πολύχρονη αποχή και μάλιστα από το μετερίζι της πολιτικής. Με την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών έσπευσε από τους πρώτους να δηλώσει παρών στις εκλογές για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ή όποια και αν είναι η ονομασία του χώρου –προφανώς η λέξη ΠΑΣΟΚ θα είναι βασικό συστατικό του νέου ονόματος- ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες όχι μόνο τις δικές του, αλλά ολόκληρου του λαού.
Και έτσι δεν θα επαναληφθεί η πρακτική Βενιζέλου ως προέδρου του κόμματος κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά με τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών για μνημονιακούς λόγους, εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ΕΛΜΕ και να αποσυρθεί από τα κοινά.
Αυτά και άλλα θυμήθηκε Λαρισαίος που παρακολουθεί τον χώρο για να αποφανθεί ότι πρόκειται τουλάχιστον για υποψηφιότητα με αξιώσεις. Και ως τέτοια θα μας απασχολήσει συχνά στο εγγύς μέλλον...
Δ.Κ.

Ο Φαρσαλινός
* ΣΤΑ Φάρσαλα, τον τόπο καταγωγής του, βρέθηκε τις ημέρες του Πάσχα ο πρώην πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής Χρ. Καπετάνος. Παρότι εποχή σποράς, όργωσε στην κυριολεξία την επαρχία, όπως αναφέρουν συνεργάτες του. Επαφές με τον δήμαρχο και τους άλλους τοπικούς παράγοντες, μα και τον απλό κόσμο. Προνομιακός χώρος γαρ, καθώς έρχονται κι οι εκλογές, αυτή είναι η δυνατή του περιοχή.
Ζ.

Δώρο
* Ή οι εργοδότες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα συνεπείς φέτος και κατέβαλαν στο σύνολό τους το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους ή οι τελευταίοι δεν καταγγέλλουν πλέον πιθανά προβλήματα με την καταβολή του δώρου, όπως στο παρελθόν.
Προβληματισμένος ο συνδικαλιστής του Εργατικού Κέντρου έλεγε προχθές σε παρέα ότι φέτος δεν υπήρξαν καταγγελίες, εκτός ίσως κάποιων μεμονωμένων εξαιρέσεων για τη μη καταβολή δώρου. Και αν βέβαια οι εργοδότες υπήρξαν συνεπείς τότε τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά. Αν όμως υπάρχουν προβλήματα και δεν καταγγέλλονται, τότε μάλλον πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια. Και μάλιστα σε βάθος...
Δ.Κ.

Κυβόλιθοι
* ΤΟΝ καημό του έλεγε χθες γνωστός Λαρισαίος έμπορος στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς που οργανώνουμε τον ποδηλατικό γύρο και έπεσε άσφαλτος στην πεζοδιάβαση στα φανάρια της Κύπρου στο ύψος της οδού Ολύμπου. Χρόνια τώρα φώναζαν οι έμποροι για την επικινδυνότητα της πεζοδιάβασης εξαιτίας των κενών ανάμεσα στους κυβόλιθους, που ήταν η συχνότερη αιτία για πτώσεις, χώρια τα σπασμένα τακούνια στις γυναικείες γόβες.
Χθες ενόψει του ποδηλατικού γύρου συνεργείο του Δήμου έριξε άσφαλτο, που αναζητούσαν ως λύση χρόνια οι περίοικοι. Τα κατάφεραν έστω και έτσι...
Δ.Κ.

Τίμημα!
* Η Λαρισαία παίρνει τηλέφωνο τη μητέρα της κλαίγοντας και της λέει:
-Δεν τον αντέχω τον άντρα μου! Είναι ανυπόφορος! Τα μαζεύω και έρχομαι να μείνω μαζί σου!
-Όχι, της λέει η μητέρα της. Πρέπει να πληρώσει για τα λάθη του, έρχομαι εγώ να μείνω μαζί σας!

Παράπονα...
* ΤΕΛΙΚΑ παρότι έχουν παρέλθει εννέα μήνες από τη λήξη των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, η εκκαθάριση και η καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε λόγω του «κουρέματος» είτε εξαιτίας της μη καταβολής μισθωμάτων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας εκκρεμούν... Ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και οι φοροτεχνικοί γνωρίζουν κάτι. Σαφής πληροφόρηση επί του θέματος δεν υπάρχει, οπότε δικαιολογημένα τα παράπονά τους.
Καθώς μάλιστα επίκειται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και ενώ «τρέχει» η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η συσκότιση που επικρατεί δεν βοηθά... Συνετό θα ήταν το Υπ. Οικονομικών να εκδώσει μια ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι πολίτες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η όλη διαδικασία...
Γ.Ν.

Επιλαχόντες...
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο «Εξοικονομώ». Η υποβολή των αιτήσεων από ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων ολοκληρώθηκε, οι αρχικοί πίνακες εκδόθηκαν και το ΥΠΕΝ οσονούπω θα ανακοινώσει τη μετάβασή τους στην επόμενη φάση. Όσο για τον αριθμό τους, έφτασε σε ύψη ρεκόρ καθώς υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις, υπερδιπλάσιες συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί το 2020.
Τώρα βέβαια τη μεγαλύτερη αγωνία έχουν όσοι έχουν κριθεί επιλαχόντες, που δεν είναι και λίγοι, 47.433 είναι , σχεδόν οι μισοί. Τι θα γίνει μ’ αυτές τις αιτήσεις; Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως όσα χρήματα περισσέψουν από τις αιτήσεις των πολυκατοικιών, η διαδικασία για τις οποίες είναι σε εξέλιξη, θα διατεθούν για όσες έχουν καταταχθεί ως «επιλαχούσες». Εν αναμονή λοιπόν...
Γ.Ν.

Τετραγωνικά...
* ΑΚΟΜΗ μια ευκαιρία έχουν να δηλώσουν στους επτά δήμους του ν. Λάρισας τα «ξεχασμένα» - αδήλωτα τετραγωνικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προσαυξήσεων και προστίμων.
Η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων άνοιξε χθες και πλέον οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου, γνωρίζοντας ότι τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων αλλά και των τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα είναι προσαυξημένα κατά 20%.
Να καταστεί σαφές πάντως πως τα ακίνητα που διέκοψαν την ηλεκτροδότησή τους και δεν χρησιμοποιούνται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη τους, δεν υπάγονται στις διατάξεις του σχετικού νόμου για την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη, παρά μόνο εάν αυτά έχουν διαφορά στα τετραγωνικά τους μέτρα.
Γ.Ν.

Αλλαγές...
* Ο άντρας προσεύχεται στον Θεό:
-Κύριε, λυπήσου με, εγώ δουλεύω σαν σκυλί και η γυναίκα μου αράζει στο σπίτι. Θα σού χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη αν μας άλλαζες, εμένα με εκείνη, έτσι για να καταλάβει πόσο σκληρή είναι η ζωή ενός άντρα.
Ο Θεός τον λυπήθηκε, τον εισάκουσε και παφ! Το άλλο πρωί ξυπνάει «γυναίκα», ετοιμάζει το πρωινό, κάνει μερικά σάντουιτς για τον άντρα της να τα πάρει μαζί του, ξυπνάει τα παιδιά για το σχολείο, γεμίζει το πλυντήριο, βγάζει το κρέας απ’ την κατάψυξη, πάει τα παιδιά στο σχολείο, περνάει απ’ την τράπεζα, βγάζει λεφτά, πληρώνει κάτι λογαριασμούς ΔΕΚΟ, παίρνει τα ρούχα από το καθαριστήριο, και πετάγεται στα γρήγορα στη Λαϊκή.
Κάνει έτσι, είχε πάει δώδεκα, στρώνει τα κρεβάτια, βγάζει τα ρούχα απ’ το πλυντήριο, βάζει δεύτερη παρτίδα, πάει να πάρει τα παιδιά από το σχολείο, στον δρόμο κάτι ζήτησαν και δεν τους το πήρε, γκρίνια και καυγάς, γυρίζουν σπίτι, τα βάζει να φάνε, πλένει τα πιάτα, απλώνει την μπουγάδα, μέσα, γιατί έξω έβρεχε, διαβάζει κάμποσο τα παιδιά, ρίχνει λίγο σίδερο, ετοιμάζει το φαγητό, στρώνει τραπέζι, τρώνε, κοιτάει να πλυθούνε τα παιδιά και τα βάζει για ύπνο.
Στις 9 ήταν τέζα, έτοιμη για ύπνο, αλλά της την πέφτει ο σύζυγος και...
Την άλλη μέρα το πρωί ξαναπροσεύχεται.
-Κύριε, έκανα μεγάλο λάθος μ’ αυτό που σου ζήτησα. Δεν το αντέχω. Σε παρακαλώ ξανακάνε με αυτό που ήμουνα.
Και ο Θεός:
-Γιε μου, φυσικά και θα σε ξανακάνω αυτό που ήσουνα. Όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια...πρέπει να περιμένεις εννιά μήνες γιατί χθες το βραδύ έμεινες έγκυος!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass