ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2022 18:00
* ΚΑΤΙ μεγάλο ετοιμάζεται στο κέντρο της Λάρισας... Η «Ε» εντόπισε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα, να διαμορφώνει και να «σουλουπώνει» με προσωπική φροντίδα έναν καινούργιο χώρο στη Λάρισα... ΘΑ. * ΚΑΤΙ μεγάλο ετοιμάζεται στο κέντρο της Λάρισας... Η «Ε» εντόπισε τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα, να διαμορφώνει και να «σουλουπώνει» με προσωπική φροντίδα έναν καινούργιο χώρο στη Λάρισα... ΘΑ.

Δυναμικά
* ΔΥΝΑΜΙΚΗ αναμένεται να είναι η παρουσία των συνταξιούχων στην αυριανή

συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει η διοίκηση του ΕΚΝΛ στην Κεντρική πλατεία. Οι ίδιοι έχουν προετοιμάσει άλλωστε εδώ και ημέρες και την προσυγκέντρωσή τους στις 9 το πρωί της Κυριακής έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
Την παράσταση εξάλλου φέρεται να κλέψουν για άλλη μια φορά και οι διανομείς έτοιμου φαγητού στη Λάρισα (delivery), οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που θα ακολουθήσει σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Και οι δύο χώροι μάς έχουν συνηθίσει με παρουσίες που αν μη τι άλλο σχολιάζονται στο συνδικαλιστικό κίνημα.Σύνταξη
* ΤΗΝ παραίτησή του κατέθεσε χθες ο δασάρχης Λάρισας Αστέριος Γκάτσικος, που συνταξιοδοτείται, μετά από 39 χρόνια υπηρεσίας.
Με επιτυχημένη και μακρά πορεία σε θέσεις ευθύνης, ο κ. Γκάτσικος διετέλεσε δασάρχης Αγιάς από το 2010 ως το 2013, δασάρχης Λάρισας από το 2013 ως το 2017, διευθυντής Δασών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας από το 2017 ως το 2018 και από το 2018 ως σήμερα (2022) δασάρχης Λάρισας.
Κλείνει έναν μεγάλο κύκλο, στην Υπηρεσία της προστασίας του δασικού πλούτου, για τον οποίο έδωσε πολλές μάχες.
Λ.Κ.


Όλα Τούμπα
* «ΠΡΩΤΗ φορά είναι σ’ αυτήν την κατάσταση η συνοικία της Τούμπας» έλεγε χθες το πρωί στο τηλέφωνο της εφημερίδας μία κάτοικος της συνοικίας. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι ο τοίχος πίσω από το πρώην Τράβελ Στοπ θα γκρεμιστεί και θα γίνει ένα ωραίο και μεγάλο πεζοδρόμιο. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδαμε κι εμείς» έλεγε με πραγματική ένταση στη φωνή της. Η κάτοικος της Τούμπας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αναφέρθηκε και στην πρώην είσοδο στη συνοικία, την οδό Δούκα, που είναι παντελώς αφρόντιστη, με τα χόρτα να έχουν φτάσει εν μέση οδώ και χώματα να έχουν γεμίσει τον δρόμο. (Ευκαιρία της Δημοτικής Αρχής να επέμβει και να τα φέρει όλα Τούμπα...).
ΘΑ.

Πανδημία
* «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ έχει μπει σε δρόμο αποδρομής...» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.  Απ’ την άλλη η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εφιστά προσοχή στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει ότι: «Είναι κρίσιμο τα κράτη - μέλη να διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ετοιμότητας για νέα κρούσματα και παραλλαγές - η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Το πώς θα συνεχίσει η Covid-19 να επηρεάζει τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, στην Ε.Ε. και παγκοσμίως». Τελικά τι συμβαίνει; Η πανδημία άλλαξε μεν δρόμο, αλλά είναι εδώ!
***
* ΣΤΗΝ Ελλάδα πάντως, «ξεθαρέψαμε» και «σουλατσάρουμε» χωρίς μάσκες, δίνουμε χειραψίες, φιλιόμαστε σταυρωτά με τους γνωστούς στον δρόμο ...και μετά γυρίζουμε σπίτι να φροντίσουμε τους παππούδες, όταν πριν δύο χρόνια τους είχαμε εσώκλειστους και τους αφήναμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ έξω από την πόρτα.
Άλλαξαν οι καιροί, γιατί λέει ότι τώρα έχουμε τα εμβόλια.
Και ξαφνικά σήμερα, εκεί που η τριπλά εμβολιασμένη γιαγιά ξέφυγε δύο χρόνια από τον κορονοϊό, «κόλλησε» τη μετάλλαξη «Όμικρον» και μπήκε εντατική!
Λ.Κ.

Η τέχνη όπλο...
* ΚΑΝΟΥΜΕ την τέχνη μας όπλο στα χέρια των πολλών για να σπάσουμε τις αλυσίδες της εκμετάλλεύσης! Ενώνουμε τις φωνές μας και τη μουσική μας με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό! Μ’ αυτό το συγκινητικό κάλεσμα οι μουσικοί της πόλης μας απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό για συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία.
Οι ίδιοι μάλιστα καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο μουσικό δρώμενο «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της συγκέντρωσης.Οι γιατροί
* ΞΑΝΑ στον δρόμο του αγώνα και οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους σκληρό αγώνα μέσα στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ.
Συνεχώς στο πλευρό των αρρώστων, υπό δύσκολες συνθήκες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
Γ.Π.

Νωρίτερα...
* ΝΩΡΙΤΕΡΑ από κάθε άλλη χρονιά θα «χτυπήσει» φέτος η Εφορία... Δύο αλλεπάλληλες φορές. Η αρχή θα γίνει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να αναρτηθούν από μέρα σε μέρα, όπου οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένη από τον Μάιο, για τα ακίνητα που κατέχουν. Στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η συνέχεια θα δοθεί με τις φορολογικές δηλώσεις, που ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Απλά θυμίζουμε πως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου. Πάντως όσοι παίρνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο τους είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις...
Γ.Ν.

Κατασκηνώσεις
* ΜΕ μοριοδότηση, η οποία στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια θα γίνει και φέτος η επιλογή των δικαιούχων που θα στείλουν τα παιδιά τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ. Κριτήρια που σχετίζονται με πραγματικό ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των ανηλίκων παιδιών τους.  Πάντως οι δικαιούχοι οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αίτησή τους, η διαδικασία υποβολής των οποίων ξεκίνησε χθες, στη συμπλήρωση του πεδίου όπου δηλώνουν αν το παιδί συμμετέχει στο πρόγραμμα ως ωφελούμενο ή όχι, γιατί αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΟΧΙ» ενώ επιθυμούν να διαμείνει σε κατασκήνωση, θα αποκλειστεί το παιδί από το πρόγραμμα, ενώ αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΝΑΙ», ενώ δεν είναι βέβαιοι για τη διαμονή του, θα αποκλειστούν οι ίδιοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους... Προσοχή λοιπόν.
Γ.Ν.

Αστείο
* ΠΑΡΑ τις σοβαρές προσπάθειες κυβερνητικών και συστημικών Μέσων Ενημέρωσης να αλλάξει η ατζέντα, οι πολίτες δεν ξεχνούν, δεν μπορούν να ξεχάσουν δηλαδή, δυο πράγματα: Την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής και τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ενέργειας.
Κόστος που τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται ...φως σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου υποτίθεται θα λαμβάνονταν αποφάσεις προς όφελος των πολιτών σε κεντρικό επίπεδο. Στην Ε.Ε. παραπέμπει και η ελληνική Κυβέρνηση για να προχωρήσει υποτίθεται σε μέτρα στήριξης. Προς το παρόν πρέπει να λέμε ανέκδοτα σαν αυτό, ότι δηλαδή το Fuel Pass θα ανακουφίσει...
Β.Κ.

Με όπλα;
* ΧΘΕΣ έγινε γνωστό ότι -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μεγάλου βεληνεκούς αυτοκινούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία. Επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας ότι το Βερολίνο αποφάσισε να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο. Με τον Ουκρανικό λαό να πληρώνει με το αίμα του τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, της μιας και της άλλης πλευράς.
Στ’ αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι θα επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή όταν η μια και η άλλη πλευρά εντείνουν την πολεμική σύρραξη; Ότι θα πρυτανεύσει η λογική, στέλνοντας όπλα; Με τα όπλα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γενικεύσουν τη σύρραξη. Το ερώτημα είναι πού μας οδηγούν...
Β.Κ.

Φουλ στις εκδηλώσεις
* ΕΝΑΣ Μάης γεμάτος εκδηλώσεις είναι αυτός που θα κάνει ποδαρικό αύριο. Αντιδημαρχία Πολιτισμού και πολιτιστικοί φορείς της πόλης έχουν ετοιμάσει πολλές και ενδιαφέρουσες βραδιές, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος του μήνα θα κάνει την έναρξή του και ο θερινός κινηματογράφος. Και τι δεν έχει το μενού: Συναυλία του Θοδωρή Βουτσικάκη στο ΔΩΛ, αφιέρωμα στον Μπετόβεν πάλι στο ΔΩΛ, έκθεση ζωγραφικής στον Μύλο του Παππά, Χορωδιακό Φεστιβάλ, το οποίο θα κλείσει η Μυρτώ Παπαθανασίου, Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, παρουσιάσεις βιβλίων, μεταξύ των οποίων και του Λάμπρου Λιάβα στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ πολλές εκδηλώσεις ετοιμάζει και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Στις 13 Μαΐου θα τελεστεί Εσπερινός στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου στον λόφο του Φρουρίου, στις 14 συναυλία-αφιέρωμα στον Μπετόβεν μέσα στην περιοδική έκθεση των Μουσών, στις 15 εγκαίνια έκθεσης, ενώ στις 18 θα γιορταστεί η μέρα Μουσείων με μουσικές από το Μουσικό Σχολείο και ξεναγήσεις... Δεν θα ξέρει κατά πού να κάνει το φιλόμουσο κοινό της πόλης.
ΘΑ.

Αγέλη
* ΕΝΤΡΟΜΟΣ ο κάτοικος των Μεσαγγάλων στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ταλαιπωρείται από αγέλη 6-7 σκύλων έξω από το σπίτι του, απ’ όπου δεν μπορεί να βγει, ούτε φυσικά και να τον επισκεφθεί κανείς χωρίς προβλήματα και άκρη δεν βγάζει. Τηλέφωνα στον Δήμο πήρε, όπως και στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που κατέγραψε την καταγγελία και τον παρέπεμψε εκ νέου στον Δήμο. Μίλησε με τον Αντιδήμαρχο, μίλησε με τον αρμόδιο υπάλληλο, που προθυμοποιήθηκε να στειρώσει τα σκυλιά και να τα αφήσει ξανά στον χώρο, αφού ως γνωστό κυνοκομείο δεν υπάρχει, αλλά το πρόβλημα του κατοίκου ούτε και έτσι μπορεί να λυθεί.
Ποια είναι η λύση; Ευγενής ο κάτοικος, που είναι και κάποιας ηλικίας, αποφεύγει τη «σκόπελο» των προτάσεων. Είναι αρμοδιότητα του Δήμου, η πολιτεία καταβάλλει χρήματα για τα αδέσποτα, ας βρει ο Δήμος τη λύση, που είναι και ο αρμόδιος...


Ήταν τέσσερις
* ΦΤΑΝΟΥΝ τρεις καταδρομείς σε ένα καφενείο χωριού, διηγείται ο κομάντο Δ.Γ. Μπαίνουν μέσα και βλέπουν τον καφετζή μόνο του. Παραγγέλνουν τρεις καφέδες και ζητούν και την τράπουλα να παίξουν. Ο καφετζής πηγαίνει τους καφέδες και την τράπουλα. Του λένε, δεν κάθεσαι και εσύ στην παρέα μας να παίξεις μαζί μας, τέταρτος; Γιατί όχι, λέει ο καφετζής. Άρχισαν να παίζουν χαρτιά, γελούσαν και καλοπερνούσαν. Κάποια στιγμή ξαφνικά σταματάει απ’ έξω ένα τζιπ και μπαίνουν στο καφενείο φουριόζοι ο στρατηγός με τον διοικητή.
***
* ΜΟΛΙΣ βλέπουν τον στρατηγό με τα χρυσά αστέρια, πετάγονται όλοι και στέκονται κλαρίνο στη σειρά. Πηγαίνει αγριεμένος ο στρατηγός στον πρώτο και τον κοιτάζει στα μάτια. Τον πιάνει από τον λαιμό, τον σφίγγει και τον ρωτάει «πονάς;», «Όχι», του λέει. Τον σφίγγει πιο δυνατά και τον ρωτάει πάλι «τώρα πονάς;», « Όχι», του απαντάει. «Γιατί;» τον ρωτάει, «Γιατί είμαι λοκατζής». «Φύγε», του λέει. Πάει στον επόμενο τον πιάνει και αυτόν από τον λαιμό, το ίδιο σκηνικό, «πονάς»; «Όχι», «Γιατί»; «Γιατί είμαι λοκατζής», «φύγε» του λέει. Τον επόμενο τον πιάνει από τη μύτη και του τη στρίβει, «πονάς»; «Όχι» του λέει. «Γιατί»; «Γιατί είμαι λοκατζής», «φύγε» του λέει.
***
* ΠΑΕΙ και στον τελευταίο, τον κοιτάζει αγριεμένα στα μάτια, τον πιάνει από τα αυτιά και του τα στρίβει. Τον ρωτάει, «πονάς»; «Ναι, πονάωωωω»...» «Τι είπες»; τον ρωτά ο στρατηγός. Του τα στρίβει και τα τραβάει πιο δυνατά. Τον ρωτάει ξανά αγριεμένα, «τώρα πονάς»; «Ναι πονάωωω, πονάωωωωω»... «Γιατί»; «Γιατί είμαι ο καφετζής».
Ζ.

 

BHMA CIU

* ΜΠΟΡΕΙ η βουλευτής να πλαισιώνεται από τον Αρχηγό ΤΑ και τον υπασπιστή του, αλλά το παράστημά της και ο βηματισμός σε άγημα του Στρατού Ξηράς φέρνει...

 

AGORASTOS PAROYSIASTE CIU

* ΠΑ-ΡΟΥΣΙΑ-ΣΤΕ... Περνάει ο κ.λπ. της Ελλάδος φρουρός, στο πέρασμά του τρέμει κ.ο.κ...
Ζ.

 

SKITSO ZARZONHS 29 4

 

KINAL CIU

* ΣΤΡΑΤΗΓΕ μην παρασύρεστε από τα όσα λέει ο συνάδελφος στον ΑΤΑ, αυτοί στη ΝΔ μόνο από... χαμηλές πτήσεις γνωρίζουν. Θέματα στρατηγικής σας εγγυώμαι ότι μόνο το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να διδάξει...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass