ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2022 18:10
* ΟΙ γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά και στο στράτευμα. Στη γιορτή της 1ης Στρατιάς και σημαιοφόρος και επικεφαλής στο άγημα, γένους θηλυκού. Ζ. * ΟΙ γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά και στο στράτευμα. Στη γιορτή της 1ης Στρατιάς και σημαιοφόρος και επικεφαλής στο άγημα, γένους θηλυκού. Ζ.

Πάλι Σ/Κ
* ΤΟ Σαββατοκύριακο πάλι ρεπό θα έχει ο ήλιος; Θα ξαναβρέξει λένε. Ωστόσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μέχρι τότε. Η άνοιξη έχει σκαρφαλώσει στον θρόνο της.


Ζ.

Τριήμερα
* ΜΙΑ το Πάσχα, μια η Πρωτομαγιά, ο Λαρισαίος άρχισε να συνηθίζει.
- Λέω πάντως να το καθιερώσουμε αυτό με τη Δευτέρα που φτάνει την Τρίτη. (Έρχεται και του Αγίου Πνεύματος).
Ζ.

Διολίσθησε
* - ΜΑ κι ο Κ. Χατζηδάκης; Παρασύρει και τον Κυρ. Μητσοτάκη μαζί με τους λαϊκιστές; Δεν το περίμενα απ’ τους καθαρόαιμους φιλελεύθερους, τους υπέρμαχους της αγοράς…
Η Λαρισαία διατύπωνε τις ενστάσεις της για τη διολίσθηση της αργίας της Πρωτομαγιάς επειδή έτυχε να πέσει φέτος Κυριακή.
- Δηλαδή, επειδή πέφτει το Πάσχα Κυριακή, γι’ αυτό η Δευτέρα του Πάσχα είναι πάντοτε αργία; Μετακινείται;
***
* ΚΑΙ συνέχισε να ενίσταται καθώς υπήρξε και αντίλογος.
- Αν πέσουν δηλαδή τα Χριστούγεννα Σαββατοκύριακο, ο Δεκαπενταύγουστος, η 28η Οκτωβρίου, γιατί δεν μεταφέρεται τότε η αργία;
- Μα ειναι απεργία η Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία…
- Α ωραία… Θες να απεργήσεις; Εντάξει, δεν θα πληρωθείς όμως.
***
* Ο άλλος μιλούσε με φίλο του στα Τίρανα και πληροφορήθηκε ότι και στη γειτονική Αλβανία επίσης υπήρξε μεταφορά αργίας. Έτυχε και το τέλος του Ραμαζανιού καπάκι, αργία και χθες Τρίτη. Τετραήμερο…
Ζ.

Αναστολή αναστολής;
* ΑΡΣΗ των μέτρων προστασίας, τέρμα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ουσιαστικά μόνο η ποινή στους υγειονομικούς συνεχίζει να υφίσταται. Παραμένει η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους.
Έτσι, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μπορούν πλέον να πηγαίνουν για φαγητό και καφέ χωρίς περιορισμούς, αλλά δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους. Παραδοξότητα;
***
* «ΤΑ νέα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναιρούν το αρχικό βασικό επιχείρημα ότι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οφείλεται η διασπορά του κορονοϊού στους ασθενείς». Πολύ απλός και λογικός ο συλλογισμός του Γ. Λαμπρούλη. «Το επιβεβαιωμένο στοιχείο της μετάδοσης του κορονοϊού και από τους πλήρως εμβολιασμένους συνηγορεί ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών δεν έχει πλέον καμία βάση». Κι όμως, η αναστολή συνεχίζεται. Λες και δεν είχαν τόσα κενά σε προσωπικό τα νοσοκομεία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμά ότι γι’ αυτό και επιμένει η κυβέρνηση, για να τα υποβαθμίσει περαιτέρω προς όφελος των ιδιωτών, κλινικαρχών κλπ.
Ζ.

Να βοηθηθούν
* - ΤΩΡΑ που λήγουν τα μέτρα με το πιστοποιητικό covid, τι θα γίνει με αυτούς που πούλαγαν πλαστά;
Εξέφραζε την απορία του ο Λαρισαίος, αστειευόμενος φυσικά. Αν και στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις.
- Θα υπάρξει κάποια μέριμνα γι’ αυτούς; Μπορεί να μπουν σε αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο που τελειώνει η τουριστική σεζόν και που ίσως μετά τα ξαναχρειαστούμε; Στο Ταμείο Ανεργίας, ενδεχομένως…
***
* Ο άλλος στη διπλανή παρέα είχε πιο ταξική προσέγγιση.
- Εγώ που λες, έγινα πολύ πλούσιος μέσα από σκληρή δουλειά.
- Ποιανού;
Ζ.

Επιδόματα
- ΠΕΡΑΣΑΝ οι μέρες. Πρέπει να έρχεται το Α21 για να τσεκάρω.
- Όχι πρώτα μπαίνει το επίδομα θέρμανσης.
- Ααα, για κοίτα τι γίνεται με το Συνεργασία.
- Κάτσε πρώτα, πρέπει να μπήκε το επίδομα καυσίμων.
Και κάπως έτσι κυλάει ο μήνας ενός εργαζόμενου που πλέον μπαίνει πιο συχνά στην εφαρμογή της τράπεζας παρά στο Facebook. Σημεία των καιρών.
Κ.Γ.

Και έτρεξε
* ΚΑΙ ο Πέτρος Τσακνάκης βρέθηκε στον «Kissavos Marathon Race» την Κυριακή στην Αγιά. Ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης όχι μόνο απένειμε τα κύπελλα σε κατηγορία νικητών, αλλά συμμετείχε και ο ίδιος καλύπτοντας μία από τις διαδρομές, αυτή των 12 χιλιομέτρων, επιτυγχάνοντας μάλιστα και εξαιρετικό χρόνο.
Ν. Γ.
Υπναλέοι
* ΣΤΟ αγαπημένο τους σπορ οι νεαροί Λαρισαίοι, τον ύπνο.
- Καλημέρα, πώς ξύπνησες;
- Από θαύμα.
***
* - ΟΤΑΝ βλέπεις στον ύπνο σου ότι δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι, τι σημαίνει;
- Καταρχάς, σίγουρα κοιμόσουν;
***
* - ΜΑ θα ξυπνήσεις επιτέλους; Κοιμάσαι δέκα ώρες.
- Άσε με, είδα ότι κέρδισα το Τζόκερ και ψάχνω να βρω το δελτίο τώρα.
Ζ.

Ιστορία
* ΜΠΟΡΕΙ να έφυγε από τη ζωή, πρόλαβε όμως να αφήσει ένα σημαντικό έργο για την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Ο δικηγόρος Αριστείδης Παπαχατζόπουλος ο οποίος σε ηλικία 74 ετών οδηγήθηκε χθες στην τελευταία του κατοικία, είχε καταφέρει να γράψει τον πρώτο τόμο (1881-1940) με τίτλο «Συμβολή στην Ιστοριογραφία του Δικηγορικού Συλλόγου Λαρίσης» που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Η «Ε» εκείνη την εποχή είχε συνομιλήσει μαζί του κρατώντας ως βασικά στοιχεία την ευγένειά του, την ταπεινότητά του, την αγάπη του για τον Δικηγορικό Σύλλογο και γενικότερα για τη Λάρισα.
***
* ΤΟΤΕ για να ολοκληρώσει το έργο του, εξήγησε πως έψαξε σε βιβλιοθήκες στην Αθήνα, διάβασε αμέτρητα έγγραφα, ερεύνησε με τη βοήθεια των Νίκου Παπαθεοδώρου, Κώστα Σπανού και Θανάση Μπετχαβέ, επέλεξε, δυσκολεύτηκε αλλά τα κατάφερε.
Δικηγόρος ο ίδιος αλλά με ιστορικό υπόβαθρο ως φιλίστωρ. Αναφερόταν σε κείνους που τον ενέπνευσαν και στεκόμενος στη Λένα Γουργιώτη πρόεδρο και ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας και στον Γιώργο Ζιαζιά ιστοριοδίφη, συγγραφέα και μελετητή.
***
* ΤΟΥ πήρε 5 χρόνια γεμάτα αγωνία και κόπο. Διάθεση και μεράκι. Θυμόταν ένα – ένα κομμάτια από αυτό το σπάνιο παζλ. Εξηγούσε πως οι πρώτοι δικηγόροι που ήρθαν το 1881 δεν ήταν γηγενείς, ήρθαν εκ μεταθέσεως ή διορισμού. Έλεγε πως οι πρώτοι Λαρισαίοι που διορίστηκαν ήταν το 1882 – ‘83 ο Λογιωτάτου και ο Αλέκου.
Κρίμα που το έργο του δεν ολοκληρώθηκε. Ο δεύτερος τόμος ήταν σε εξέλιξη. Τώρα θα πρέπει να αναλάβει κάποιος με εντολή του ΔΣΛ να το ολοκληρώσει.
Κ.Γ.
Ολίγον
* ΕΚΕΙ γύρω στα 250 με 300 πρέπει να το είχαν στην παρέα των Λαρισαίων, πάντως 400 δεν το είχαν επ’ ουδενί.
- Θα ήθελα να ξέρω πώς μπορείς και κάνεις τόσες βλακείες καθημερινά…
- Το μυστικό είναι να ξυπνάς νωρίς.
***
* - ΞΕΡΕΙΣ για ποιο πράγμα είμαι 110% σίγουρος;
- Για το ότι δεν είσαι καλός στην αριθμητική;
***
* - ΤΟ μυαλό σου είναι σαν το καλό αυγολέμονο.
- Δηλαδή;
- Δεν κόβει.
Ζ.

Απέφυγε
* ΤΗΝ παραίτησή του από υποψήφιος σύνεδρος στο ΚΙΝΑΛ υποβάλλει ο Γιάννης Αναστασίου. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ως λάθος του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ το γεγονός ότι «επί τρεις ημέρες που παρέμεινε στον Βόλο δεν είπε το παραμικρό δημοσίως τουλάχιστον για τον μπεϊσμό, λίγες μάλιστα μόλις ημέρες μετά τη νέα χυδαία επίθεση Μπέου κατά του Ε. Βενιζέλου, στελεχών του ΚΙΝΑΛ, πολιτών και επιστημόνων... Η απουσία, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, δημόσιας δήλωσης αποδοκιμασίας του Μπέου και όσων εκπροσωπεί ο μπεϊσμός, δείχνει την πολιτική αδυναμία της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να θέσει το πολιτικό πλαίσιο των ορίων που υφίστανται στα προοδευτικά σοδιαλδημοκρατικά κόμματα, σε σχέση με αυτά τα φαινόμενα». (Η μέση οδός δεν είναι πάντα η καλύτερη).
***
* ΦΥΣΙΚΟ κι επόμενο να ερμηνευτεί αυτή η στάση του Ν. Ανδρουλάκη ως πράσινο φως σε στελέχη του κόμματός του να συνεχίσουν τη δημόσια συμπόρευση με τον δήμαρχο και τα στελέχη του. Όπερ και εγένετο αμέσως, με πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται αγκαλιά μαζί του την Πρωτομαγιά. Προβλήματα που τους δημιουργεί ο Μπέος Αχ, αχ, αχ…
Ζ.

Τα εις θκα-φκα-σκα
* ΝΑ και Αρχαία Λαρισαϊκά, αόριστος χρόνος μιας εικοσάδας ρημάτων της καθημερινής δραστηριότητας:
Σκώθκα, τιντώθκα, χασμουρήθκα, κατρίθκα, ξιλιγώθκα, ντιρλίκουσα, σταυρουκουπήθκα, φχαριστήθκα, τηλιφωνίθκα, συννουήθκα, πλύθκα, ντύθκα, καθριφτίσκα, στουλίσκα, ξιματιάχτκα, αντραλίσκα, αναστατώθκα, σβαρνίσκα, βαρέθκα, μπαϊλντσα, σμαζέφκα, σκέφκα.
Ζ.
Πάλη
* ΑΝΘΡΩΠΟΣ της… πάλης διαχρονικά, ο Χρήστος Μάρκου. Τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα βαρέα αθλήματα από παιδί και πριν δοκιμάσει τον «στίβο» της πολιτικής είχε κι ένα δεκαετές πέρασμα από τον συνδικαλισμό στην Περιφέρεια. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, καθώς και για σύνεδρος, στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, για την ανάδειξη των οργάνων του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τη θέση που του αξίζει στο πολιτικό προσκήνιο: της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» λέει και ελπίζει σε στήριξη τόσο από τη Λάρισα όσο και από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αγιά. Το «παλεύει».
Κ.Γ.

Τον αγανάκτησαν
* ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ εξοργισμένος ο Λαρισαίος Γ. Π. δεν το ξεχνά. «Την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε «στα κρυφά» τη Μεγάλη Τετάρτη, την ημέρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Εγκύκλιο που καταργεί κάθε αντίθετη νομοθεσία και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για λήψη διπλής σύνταξης από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς». (Τόπιασε κι ο Κ. Χατζηδάκης ότι πάμε για πρόωρες εκλογές, κάνει ό, τι μπορεί να προσεταιριστεί η ΝΔ τους τοπικούς παράγοντες).
***
* ΑΚΟΜΑ πιο αγανακτισμένος ο Λαρισαίος επισημαίνοντας ότι «την ίδια στιγμή η κατάσταση παραμένει τελματώδης, καθώς οι νέες συντάξεις αποδίδονται με ρυθμούς χελώνας. Που δικαιούχοι περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια για την απονομή τους. Δεν ενδιαφέρει κανέναν για το πώς οι οικογενειάρχες που τόλμησαν και βγήκαν στη σύνταξη, πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της ζωής, με τις σπουδές τέκνων, με άνεργα ή με λίγες απολαβές εργαζόμενα παιδιά κλπ. Το ένιωσαν ακόμα πιο έντονα στο πετσί τους πρόσφατα, το Πάσχα». (Έχουν ξεπεράσει λέει το στάδιο της αδιαφορίας, πέρασαν σ’ εκείνο της αναλγησίας).
Ζ.

Μα ολόκληρο;
* ΜΠΗΚΕ ο Μάιος, ζέστανε λίγο, ήρθε η εποχή να καθίσει ο Λαρισαίος στα τραπεζάκια έξω.
- Νεαρέ; Πιάσε μια μπύρα…
- Βαρέλι;
- Ε; Φέρτο μωρέ, δεν πειράζει…
Ζ.

* ΤΑ καλύτερα είχε να πει ο πρώην δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, στη νέα πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου Δήμητρα Τάσιου, για την εκλογή της. Θερμά συνεχάρη επίσης και τον χοροδιδάσκαλο Βαγγέλη Μάγειρα για την πετυχημένη εκδήλωση του χορευτικού τμήματος του συλλόγου ανήμερα του πολιούχου, την Κυριακή του Θωμά.
Ζ.

TAMPELA_CIU.JPG

* ΜΠΟΡΕΙ οι δύο κυρίες του Κοινοβουλίου να είναι υπέρμαχες των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά δεν είναι βέβαιο πως έχει ωριμάσει τόσο η κοινωνία ή ακόμη και η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης σε επίσημες εκδηλώσεις...

XARAKOPOYLOI_ADELFIA_CIU.JPG

* ΣΥΝΕΠΕΣΕ να προσέλθουν μαζί στην εκδήλωση της 1ης Στρατιάς οι αδελφοί Χαρακόπουλοι, ο νέος αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος κι ο βουλευτής Μάξιμος.
Ζ.

SKITSO_PODHLATO_CIU_3-5.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass