ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2022 18:00
* ΕΝΑΣ αιώνας ζωής! Με αφορμή τα 100ά γενέθλιά της η μάι γιάννου (γιαγιά Άννα) κατάφερε να συγκεντρώσει στο σπίτι της στα Καλύβια Κοκκινοπηλού την οικογένεια Γεροφωκά. Αδέλφια, παιδιά, νύφες, γαμπροί, εγγόνια και δισέγγονα, κοντά στους 50 συγγενείς ανήμερα της Πρωτομαγιάς βρέθηκαν στην αυλή της γιαγιάς. Κάτω από την κληματαριά, βρέθηκαν δίπλα στην αιωνόβια για να σβήσει τα κεράκια της και για να της ευχηθούν, όπως είναι λογικό πλέον να τα χιλιάσει. Με την ίδια να διευκρινίζει ότι το μυστικό της μακροζωίας, βρίσκεται στα βότανα του Ολύμπου και φυσικά, καθόλου άγχος. * ΕΝΑΣ αιώνας ζωής! Με αφορμή τα 100ά γενέθλιά της η μάι γιάννου (γιαγιά Άννα) κατάφερε να συγκεντρώσει στο σπίτι της στα Καλύβια Κοκκινοπηλού την οικογένεια Γεροφωκά. Αδέλφια, παιδιά, νύφες, γαμπροί, εγγόνια και δισέγγονα, κοντά στους 50 συγγενείς ανήμερα της Πρωτομαγιάς βρέθηκαν στην αυλή της γιαγιάς. Κάτω από την κληματαριά, βρέθηκαν δίπλα στην αιωνόβια για να σβήσει τα κεράκια της και για να της ευχηθούν, όπως είναι λογικό πλέον να τα χιλιάσει. Με την ίδια να διευκρινίζει ότι το μυστικό της μακροζωίας, βρίσκεται στα βότανα του Ολύμπου και φυσικά, καθόλου άγχος.

Μετεωρολογούντες
* ΓΕΝΙΚΑ αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως... Έτσι λένε οι ομιλούντες τη Μετεωρολογική.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο...
***
* ΟΣΟ για τα πρώτα φετινά μπάνια, μετατίθενται για μετά απ’ του Αγίου Αχιλλίου. Καθότι εκτός απ’ το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να βρέξει και από βδομάδα.
Με την ευκαιρία, το αίτημα των Λαρισαίων, προς τον δήμαρχο πού αλλού.
- Δεν πρέπει να μεταφερθεί η αργία του Αγίου Αχιλλίου; Αφού πέφτει κι αυτή Κυριακή... (Όπως πάντα ίδια μέρα με την Πρωτομαγιά).
Ζ.

Προμήθειες
* - ΒΓΗΚΕ μια Γερμανίδα υπουργός και είπε στους Γερμανούς να προετοιμαστούν αποθηκεύοντας ενάμισι κιλό κρέας...
Παραξενεύτηκε ο νεαρός Λαρισαίος.
- Μα η μάνα μου έχει στον καταψύκτη το μισό κοπάδι του μπάρμπα απ’ το χωριό, είκοσι κότες, δέκα κουνέλια, λουκάνικα με πράσο, λουκάνικα χωρίς πράσο και στη γωνία καυτερές πιπεριές...
Ζ.
Οι 30 πράσινες κάλπες
* ΘΕΛΩ να γυρίσω στα παλιά... Θέλω την παλιά μου γειτονιά... Τέλειωσε κι ο κορονοϊός, απελευθερωμένοι από εμπόδια οι Λαρισαίοι πασοκτζήδες επιστρέφουν στα παλιά λημέρια, άλλωστε θα ΚΙΝούν να επιστρέψουν και στο παλιό όνομα. Κι έτσι την Κυριακή οι εσωκομματικές εκλογές θα φιλοξενηθούν, παραδοσιακά, στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων του ΕΑΚ στο Αλκαζάρ. Είναι βαρύ άθλημα η δημοκρατική διαδικασία. Θα έχει και άπλα, για τόσο κόσμο που περιμένουν πάλι, να πάει ο άλλος να παρκάρει, να κάτσει με την ησυχία του να κουβεντιάσει με τους συντρόφους, να διαφωνήσει με την άνεσή του, κλασσικά πασοκικά.
***
* ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ τρεις διαφορετικές ψηφοφορίες, για εκλογή νέας Νομαρχιακής, συνέδρων και επιλογή ονόματος του κόμματος. Πλέρια δημοκρατία. Επί τέσσερα εκλογικά τμήματα, 12 οι κάλπες εν συνόλω στην πόλη. (Κι άλλες 18 στις έδρες των υπόλοιπων έξι δήμων).
Ζ.

Γραφεία
ΤΡΕΙΣ επιλογές έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, Δημήτρης Τάχος, στις δημοτικές παρατάξεις, για τη στέγαση γραφείων τους.
Η πρώτη, που παρουσιάστηκε και ως η καταλληλότερη, από την άποψη ότι ο χώρος είναι έτοιμος και μπορούν άμεσα να γίνουν τα γραφεία είναι στο «Ροδοπούλειο», στη συνοικία Αβέρωφ.
Η δεύτερη επιλογή αφορά τον ισόγειο χώρο του κληροδοτήματος Ζιαζιά, επί της οδού Κουμουνδούρου, αλλά απορρίφθηκε καθώς προβλέπεται να στεγαστεί το ΚΕΠ του Δήμου. Η τρίτη επιλογή, αφορά χώρο στο κληροδότημα Καρανίκα, στη γωνιακή πολυκατοικία απέναντι από το Δημαρχείο, η οποία απορρίφθηκε ως λύση, μετά από έρευνα που προηγήθηκε για το κόστος των εργασιών για τη διαμόρφωσή του, αφού όπως επισημάνθηκε δεν έχει ούτε εγκαταστάσεις θέρμανσης. Όλα δείχνουν ότι η αποκέντρωση είναι η μόνη λύση.
Λ.Κ.

Διά ζώσης
* ΤΑ μέτρα πρόληψης διασποράς της πανδημίας χαλαρώνουν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχος δήλωσε ότι θα προτείνει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει διά ζώσης.
«Ο καιρός είναι καλύτερος, θα ανοίξουμε και τα παράθυρα...» είπε. Επιστροφή στην κανονικότητα.
Λ.Κ.

Διάλειμμα
* ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ μετά από τόσες μέρες διακοπών στα σχολεία. Να προετοιμαστούν για τις επικείμενες καλοκαιρινές διακοπές, το κλασσικό πείραγμα, ωστόσο «Ο Μάιος για τους εκπαιδευτικούς είναι ό,τι ο Δεκέμβρης για τους λογιστές», γνωμάτευσε η Λαρισαία καθηγήτρια. Τελειώνοντας η σχολική χρονιά πρέπει να προλάβουν να συμμαζέψουν ένα σωρό πράγματα.
Ζ.

Βότκα πορτοκάλι
* ΕΚΑΝΑΝ τις αναλύσεις τους εμβαθύνοντας οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ξοδεύετε παραπάνω από όσα βγάζετε, λέει το ζώδιό μου. Αυτό μου το λέει κι η μάνα μου και δεν είναι και αστρολόγος.
***
* - ΜΠΟΡΟΥΜΕ άραγε να καταργήσουμε το σιδέρωμα; Συλλογικά, σαν κοινωνία...
***
* - ΠΑΛΙ καλά πάντως που πίνουμε τη βότκα με χυμό πορτοκάλι και παίρνουμε και καμιά βιταμίνη C...
Ζ.

Κόμβος ή κόμπος
* ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ μέχρι και πρόσφατα δηλαδή ήταν οι αγωγοί φυσικού αερίου που αναδεικνύονταν στα πρωτοσέλιδα, τώρα είναι σταθμοί αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου. Όπως και να ‘ χει πάντως, η Ελλάδα εδώ και κάμποσες δεκαετίες μετατρέπεται διαρκώς σε «ενεργειακό κόμβο». Υψίστης υποτίθεται στρατηγικής σημασίας. Και πανηγυρισμοί των εκάστοτε κυβερνώντων αενάως. Μέχρι στιγμής πάντως ένας κόμπος στον λαιμό συνοδεύει την παραλαβή των λογαριασμών αερίου. Και ρεύματος, το οποίο παράγεται από αέριο.                

Ζ.
Αβάσταχτη ελαφρότητα
* ΦΕΤΟΣ όλα νωρίτερα κι ο Λαρισαίος ένιωσε να του πέφτουν πολλά μαζί.
- Έχω να πληρώσω ΕΦΚΑ, λογαριασμό ΔΕΗ και φυσικού αερίου, δόση του ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος, ασφάλιστρα. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του δίνε.
***
* - Η κυβέρνηση, συμπέρανε ο Αμπελωνίτης, θα λάβει μέτρα επιδιώκοντας να μας ελαφρύνει από τα μέτρα που είχε πάρει και με τα οποία μας είχε επιβαρύνει.
***
* ΚΙ ο άλλος σχολίαζε τη σχετική κατάταξη και κατρακύλα με την ελευθερία του Τύπου.
- Αν βλέπεις στην πρώτη τριάδα Ελλάδα-Βουλγαρία-Ουγγαρία και δεν είναι Γιουροβίζιον, τότε σίγουρα είναι για κάτι κακό.
Ζ.

Από το ‘74
* ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ σύνεδρος για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο γνωστός Λαρισαίος μηχανικός Λάμπρος Μόσιαλος. Πώς έτσι ξανά στο προσκήνιο;
- Απλά θέλω να βοηθήσω έναν νέο συνάδελφο μηχανικό, τον Ν. Ανδρουλάκη, στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, εξηγεί.
Αφού από το ‘74 είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελα να λείπω από την προσπάθεια αναγέννησής του. Ίσως να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία, συμπληρώνει.
Ζ.
Ο τέλειος άντρας
* ΤΡΕΧΟΝΤΑ θέματα προσέγγιζαν χθες οι Λαρισαίες στην παρέα του καφέ.
- Τι θα μου φέρεις από το ταξίδι, αγάπη μου; τον ρώτησα...
- Άπλυτα.
***
* - Ο τέλειος άντρας ξυπνά στις 6 το πρωί, γυμνάζεται κάθε μέρα, στρώνει το κρεβάτι του, καθαρίζει το δωμάτιό του, δεν πίνει, βοηθά στην κουζίνα, διαβάζει κάθε μέρα, κοιμάται νωρίς. Πού βρίσκουμε αυτόν τον άντρα κορίτσια; Μόνο στη φυλακή.
***
* - ΤΟ αντρικό μάτι κάνει 10 δευτερόλεπτα να προσαρμοστεί σε έντονο φωτισμό, χρειάζεται 15 δευτερόλεπτα για προσαρμογή σε απόλυτο σκότος και μόλις κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου για να προσαρμοστεί σε κάποιο διερχόμενο ωραίο γυναικείο σώμα, ανεξαρτήτως φωτισμού.
Ζ.

Πλαταμώνας
* ΣΕ παγίδα για αυτοκίνητα και οδηγούς μετατρέπονται δύο ρέματα που διέρχονται το κέντρο του Πλαταμώνα –στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και του ξενοδοχείου «Δίας», πριν καταλήξουν στη θάλασσα. Κι αυτό γιατί, παρά τη χαμηλή ροή νερού, κρύβουν τεράστιες λακκούβες, που «σακατεύουν» τα οχήματα.
Οδηγοί ζητούν από τον Δήμο να ...βουλώσει τις τρύπες!

Πολιούχος πόλης;
* «ΣΑΣ προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Αχιλλίου...». Και η υπογραφή στον συνήθη πλεονασμό αγραμματοσύνης; Δήμος Λαρισαίων - Γραφείο Δημάρχου. Ο δαίμων της πρόσκλησης μάλλον, γράμματα ξέρουν.
Ζ.

Μεγάλη γκάφα
* ΟΙ σχολιογραφικές «Πεννιές» είχαν υποπέσει σε σοβαρή γκάφα το 1949, αναγνώρισαν το λάθος φυσικά, το εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. και το ξαναφέρνει στην επιφάνεια.
Πρόκειται για το χειρότερο λάθος σε εφημερίδα, ο εφιάλτης των αρχισυντακτών παγκοσμίως, οφειλόμενο όχι απαραιτήτως στην ανευθυνότητα κάποιου ρεπόρτερ που τεμπέλιασε, μπορεί να συμβεί και «στις καλύτερες οικογένειες». Να περιγραφεί δηλαδή την επομένη στην εφημερίδα γεγονός, το οποίο όμως δεν συνέβη παρότι προγραμματισμένο για την προηγούμενη ημέρα. Πιο σύνηθες σε κυριακάτικα φύλλα που κλείνουν νωρίτερα, αλλά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι θα χάσουν ειδήσεις.
***
* ΗΤΑΝ η μεθεπομένη του θανάτου του υπέργηρου πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη, τον Ιούνιο του 1949:
Η στήλη αυτή είχε χθες μίαν ατυχίαν οφειλομένην εις τεχνικάς δυσκολίας που αντιμετωπίζουν αι επαρχιακαί εφημερίδες. Γράφεται συνήθως ενωρίτερον και αναφέρεται και εις γεγονότα που πρόκειται να γίνουν αργότερα. Αυτό συνέβη και με την παράστασιν του θεάτρου της «Ελλάδος», η οποία ανεβλήθη μετά τον θάνατον του Πρωθυπουργού. Η σύνταξις ευρέθη εις την ανάγκην να αλλάξη σελίδας και μέσα εις την αναμπουμπούλαν παρέλειψε να αφαιρέση τους πρώτους στίχους της παρούσης στήλης. Και έτσι οι αναγνώσται επληροφορήθησαν όσα δεν έγιναν, διότι η παράστασις είχεν αναβληθεί.
Ζ.

Ο Άγιος Νικόλαος
* Ο ναυτικός σύζυγος είναι πολύ πιστός και έχει προστάτη του τον Άγιο Νικόλαο. Μια μέρα ξεκινά για ταξίδι και η γυναικούλα του, καλεί τρεις μαντράχαλους σπίτι, έτσι είχε συνηθίσει. Ο πρώτος έρχεται με μία σαμπάνια, ο δεύτερος με ένα κουτί γλυκά και ο τρίτος ο καρμίρης με τίποτα.
Ξεκινά το γλέντι αλλά ξαφνικά επιστρέφει ο σύζυγος νωρίτερα του προβλεπομένου. Στα γρήγορα η κυρία προλαβαίνει και χώνει τους φίλους της, μαζί με τη σαμπάνια και τα γλυκά, στην ντουλάπα.
Ο σύζυγος την βλέπει αναστατωμένη, απορεί αλλά της εξηγεί ότι ο Άγιος Νικόλας βοήθησε και επισπεύσθηκε το ταξίδι. Η κυρία εκμεταλλεύεται την κατάσταση και του λέει ότι ο άγιος της έστειλε κι εκείνης μήνυμα, της είπε μάλιστα να τον περιμένει και να είναι τρυφερή μαζί του.
***
* Ο σύζυγος τσιμπάει, παίρνει αγκαλιά την καλή του, η οποία μετά από λίγο λέει «αχ Aγιε μου Νικόλα, να είχα μία σαμπάνια να την πιώ με τον αντρούλη μου». Αμέσως ανοίγει η ντουλάπα, βγαίνει ένας μαντράχαλος με μία σαμπάνια στο χέρι και λέει: «εκ του Αγίου Νικολάου, η σαμπάνια σας» και φεύγει άνετος. Ο σύζυγος σταυροκοπιέται, ευχαριστεί τον άγιο και ξαναπαίρνει αγκαλιά την καλή του.
Μετά από λίγο η κυρία ζητάει και γλυκά από τον άγιο, οπότε ανοίγει η πόρτα της ντουλάπας, εμφανίζεται δεύτερος μαντράχαλος με γλυκά και λέει «εκ του Αγίου Νικολάου, τα γλυκάκια σας». Ο σύζυγος, χαμπάρι δεν έχει πάρει ξανασταυροκοπιέται, ευχαριστεί τον προστάτη άγιό του και ξαναπλησιάζει τη γυναικούλα του.
Περνά κάμποση ώρα, η κυρία έχει ξεχαστεί, τον τρίτο στην ντουλάπα τον έχει λησμονήσει, έχει ανάψει τσιγάρο, ο σύζυγος κοντεύει να αποκοιμηθεί, οπότε ανοίγει η ντουλάπα, βγαίνει ένας μαντράχαλος και λέει: «Εκ του Αγίου Νικολάου. Επειδή σε πέντε λεπτά κλείνουμε, θέλετε τίποτε άλλο;».                

Ζ.

 

KALOGIANNHS PODHLATO CIU

* ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα παιδικά χρόνια για τον δήμαρχο. Καλά που δεν έβαλε και το τζόκεϊ ανάποδα.
Ζ.

 

STRATHGOS CIU

* ΜΕ προσήλωση ακούνε τον στρατηγό οι Λαρισαίοι παράγοντες. Οι καιροί είναι τέτοιοι, αλλά και ο διοικητής 1ης Στρατιάς, Άγγελος Χουδελούδης, είχε τον σωστό τρόπο να τους ενημερώσει.
Ζ.

 

MPIZIOY TZIP CIU

* ΩΡΑΙΟ τζιπ, παλιό, γερό, στιλ μιλιταίρ, έχει και αξιόπιστο συνεργείο στο 303 ΠΕΒ. Μήπως να το αγόραζε η βουλευτίνα; (Το καλοκοιτάει η Στέλλα Μπίζιου).
Ζ.

 

AGORASTOS CIU

* ΧΑΡΑ μεγάλη για την ίδια και περηφάνεια για τους γονείς της, καθώς η κόρη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η Αλεξάνδρα Αγοραστού, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική, πήρε και τον μεταπτυχιακό τίτλο στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και συνεχίζει...
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass