ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2022 18:00
* ΗΡΘΕ η ώρα να προετοιμαστούμε για εκλογές ή είναι νωρίς ακόμη μέχρι το φθινόπωρο; * ΗΡΘΕ η ώρα να προετοιμαστούμε για εκλογές ή είναι νωρίς ακόμη μέχρι το φθινόπωρο;

Μια έτσι μια αλλιώς
* ΑΣΤΑΤΟΣ και χθες ο καιρός, μια ήλιο μια συννεφιά, τη βροχούλα πάντως μάλλον

τη φυλάει για αύριο.
- Έχει τη συννεφιά που ταιριάζει με αυτό που ζούμε, ασορτί με τη ζωή, περιέγραψε η μελαγχολική Λαρισαία, η οποία αδημονεί για θάλασσα, για να φτιάξει η διάθεσή της.
- Καιρός ό,τι πρέπει. Για να κάψουμε το μαγιόξυλο στο τζάκι, συμπλήρωσε η πιο αισιόδοξη φίλη της.
Ζ.

Για το ρεύμα
* ΠΡΙΝ ακόμη κάνει τις ανακοινώσεις του ο Πρωθυπουργός, με διάγγελμα φυσικά ξανά, κάποιοι Λαρισαίοι είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους.
- Έκτακτα μέτρα για την ακρίβεια μετά από 9 μήνες οικονομικού στραγγαλισμού. Μιλάμε για αντανακλαστικά, όχι αστεία...
***
* - ΜΟΝΟ ανακοινώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος; Την ημερομηνία των εκλογών δεν την ανακοίνωσε;
***
* - ΧΩΡΙΣ ανακοινώσεις για το ρεύμα, δεν θα είχε καθόλου ρεύμα στις εκλογές.
- Πολιτική ηλεκτροπληξία χωρίς καθόλου ρεύμα;
Ζ.

Πόσοι;
* ΣΤΙΣ κάλπες λοιπόν την Κυριακή το ΚΙΝΑΛ και στη Λάρισα. Και το πιο ενδιαφέρον αυτήν τη φορά είναι μάλλον το πόσοι θα ψηφίσουν, παρά τι θα ψηφίσουν. Εκεί ποντάρει και η ηγεσία του κόμματος, μα και τα τοπικά στελέχη, στο πόση ώθηση θα προκύψει από τη λαϊκή συμμετοχή.
Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, στις οποίες επικράτησε η Φώφη Γεννηματά, στον Νομό Λάρισας ψήφισαν πάνω από 4.200. Και σ’ αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου 2021, όπου εκλέχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης, προσήλθε στις κάλπες ένα πλήθος, περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι, οι 2.000 εξ αυτών είχαν υποστηρίξει τον νέο πρόεδρο.
***
* ΤΩΡΑ, φυσικά και δεν θα είναι τόσο πολλοί, ωστόσο θα είναι μάλλον αρκετά περισσότεροι από τους συριζαίους.
Κι αυτό το θέλουν πάρα πολύ οι πασοκτζήδες. Σημειωτέον ότι στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, τον περασμένο Μάρτιο ψήφισαν λίγο πάνω από 1.000 άτομα για το Συνέδριο. Και πως την επόμενη Κυριακή, 15 Μαΐου, ξαναστήνονονται κάλπες συριζαϊκές, για την πανηγυρική επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα ως προέδρου.
Ζ.

Τον ταχυδρόμο...
* ΤΙΣ διαπιστώσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση έκανε η τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πλέον μια χαρά. Το νευρικό έχει αρχίσει να καταρρέει.
***
* - ΤΩΡΑ με τους λογαριασμούς, πιο πολύ φοβόμαστε να μην μπει στην οικοδομή ταχυδρόμος, παρά κλέφτης.
***
* - Η προηγούμενη γενιά πάλεψε για να φτιάξει ένα σπίτι, εμείς ν’ αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο και τα νέα παιδιά παλεύουν για να βγάλουν τον μήνα...
Ζ.

Κέρασμα
* ΔΕΝ το γλίτωσε το κέρασμα ο Κώστας Αγοραστός χθες για την κόρη του Αλεξάνδρα που πήρε το μεταπτυχιακό της. Να οι ευχές από τους δημοσιογράφους, να τα ευχαριστώ από τον ίδιο. «Πού είναι τα γλυκά όμως;» του είπε η συνάδελφος Σοφία Κοντοθανάση και σαν τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα τον Περιφερειάρχη, ενήργησε άμεσα. Καριόκες στο λεπτό. Οι ευχές στον Περιφερειάρχη, τα μπράβο στη Σοφία...
Κ.Γ.

Όχι και τόσο νέο
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ οι πράσινες κάλπες την Κυριακή. Συμμετοχή σε όλες με 1 μόνο ευρώ, να μην είναι και τζάμπα... Ψηφοφορία για συνέδρους, ψηφοφορία για νέα Νομαρχιακή, ψηφοφορία για Τοπικές και ψηφοφορία για το νέο όνομα του κόμματος. Αυτή φαίνεται να είναι και η σειρά σπουδαιότητας των ψηφοφοριών. Για τους υπόλοιπους πλην όσων εκθέτουν υποψηφιότητα, οι οποίοι φυσικά θεωρούν σπουδαιότερη τη δικιά τους κάλπη.
***
* ΜΑ δεν είναι πολύ σπουδαίο να ψηφίζει η βάση για το νέο όνομα του κόμματος; Άμα είναι νέο, οπωσδήποτε. Εν προκειμένω, γι’ αυτό και κανείς δεν ασχολείται, ούτε αντιπαράθεση υπάρχει, ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης προτείνει στους πασοκτζήδες να διαλέξουν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ σκέτο δεν προκρίθηκε τελικά, για δύο λόγους. Πρώτον, για οικονομικούς που σχετίζονται με τον ΑΦΜ και τα χρέη του κόμματος και, δεύτερον, επειδή πρέπει να εκφράζονται και όσοι, έστω λίγοι, προέρχονται από άλλες συνιστώσες. (Κατά τα φαινόμενα, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα επικρατήσει με διαφορά).
Ζ.

Τρένα
* ΤΣΑΦ-τσουφ τα εκατομμύρια περνούν. Για τρία νέα έργα προϋπολογισμού ένταξης 162 εκατομμυρίων ευρώ που μεταμορφώνουν τον θεσσαλικό σιδηρόδρομο μίλησε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στους δημοσιογράφους και τα ανέλυσε όλα. Μίλησε τόσο για την πορεία των έργων όσο και για τη σημαντικότητά τους. «Πρόκειται για έργα που μεταμορφώνουν την αρχιτεκτονική του σιδηροδρομικού τοπίου και το μεταφορικό έργο στη Θεσσαλία» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Αγοραστός και δεν έχει άδικο, αφού η σχέση της Θεσσαλίας με τον σιδηρόδρομο είναι από την προσάρτησή της και μετά ιδιαίτερη.
***
* ΒΕΒΑΙΑ αυτό που βγαίνει ως είδηση, από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι πως αλλάζει ο ανάδοχος στο έργο της κατασκευής των ηχοπετασμάτων της Λάρισας, καθώς ο προηγούμενος αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών κατασκευής δημοσίων έργων.
Ελπίδα όλων είναι αυτό να μη συνεπάγεται και με καθυστέρηση στις διαδικασίες, άρα και στο έργο. Δεν χωρούν άλλα δυστυχήματα και ατυχήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές αυτής της πόλης.
Κ.Γ.

Εποχή γάμων
* Ο δρόμος για την πρόβα νυφικού ήταν που εκνεύριζε τις νεαρές ακόμη Λαρισαίες.
- Δύο προσκλητήρια σε τρεις μέρες πήρα. Με αιθέρα την έχω τη μάνα μου.
***
* - ΠΑΤΕ και παντρεύεστε μικροί-μικροί κι άντε εγώ μετά να ηρεμήσω τη μάνα μου...
***
* - Ο ψυχολόγος μού λέει επειγόντως να βρω άντρα κι οι άντρες μού λένε να βρω ψυχολόγο.
Ζ.


Σύγχρονο τρένο
* ΟΙ Λαρισαίοι στον Βόλο για τσίπουρα μέσα σε 40 λεπτά και μάλιστα χωρίς να οδηγείς στην επιστροφή. Και στην αγορά της Λάρισας για ψώνια οι Βολιώτισσες. Με το ηλεκτροκίνητο τρένο, από το 2025, σε τρία χρόνια, καθώς υπογράφηκε η σύμβαση με τον εργολάβο.
Μια επένδυση 40 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ. Θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ./ώρα, κάτι σαν προαστιακός. Θα υπάρχει μελλοντικά είπαν και προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης σε περίπου 100 λεπτά. Θα υπάρξει και σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση και με τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, κι αυτό σημαντικό. Τα οφέλη του έργου κυρίως για τον Βόλο, αλλά κι η Λάρισα θα βγει σημαντικά κερδισμένη. Και μόνο δηλαδή που «προσηλυτίζει» συγκοινωνιακά τους Βολιώτες... (Οι δύο πόλεις έρχονται πλέον πιο κοντά κι αυτό συνεισφέρει στη δημιουργία κρίσιμης μάζας).
***
* ΠΕΡΑΝ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, που κυνηγάει να ενώσει την Περιφέρειά του και είχε την υπόθεση από κοντά, παρών στην τελετή υπογραφής της σύμβασης και ένας βουλευτής, μόνο ένας, ο Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος. Όχι επειδή τυγχάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αλλά μετά από τιμητική πρόσκληση της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρ. Βίνη, να ευχαριστεί θερμά τον βουλευτή «για τις δεκάδες παρεμβάσεις του προς πάσα κατεύθυνση, που συνέβαλαν στο να ξεπεραστεί μία σειρά πολυσύνθετων προβλημάτων και εμποδίων που ανέκυψαν κατά την τελευταία τριετία». (Πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Εντάξει, νεοδημοκράτης ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά δεν τον τοποθέτησε εκεί ο Χρ. Μπουκώρος).
Ζ.

Μα 108;
* - ΕΜΑΘΕΣ ότι είμαστε στην 108η θέση παγκοσμίως σχετικά με την ελευθερία του Τύπου;
- Όχι.
- Ε, αυτό λέμε. (Συμπτωματικά, με 108 έχει χρεωμένη, κατά τη στρατιωτική ορολογία, η εκάστοτε κυβέρνηση την ελευθεροτυπία).
***
* ΤΟΥ θέματος επιλαμβάνεται και ο Παντελής Μπουκάλας στην «Καθημερινή»: Όπως και να τη δει κανείς, η θέση της Ελλάδας στον νέο οικουμενικό πίνακα Ελευθερίας του Τύπου, 108η στις 180 χώρες, δεν είναι καθόλου τιμητική για την πολιτεία και τη δημοσιογραφία...
Πρώτη και καλύτερη στον κατάλογο της ελευθεροτυπίας που συντάσσει κάθε χρόνο ειδική επιτροπή των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», βασιζόμενη σε πέντε δείκτες, είναι σταθερά η Νορβηγία. Τελευταία και χειρότερη η Βόρεια Κορέα. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από το κακό στο χείριστο. Ήδη το 2018, όποτε είχαμε καταταχθεί 74οι, δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να νιώθουμε ευτυχείς και περήφανοι. Έκτοτε τα πράγματα επιδεινώθηκαν με ρυθμούς εξαιρετικά λυπηρούς. Και φέτος καταποντιστήκαμε στην 108η θέση, υποχωρώντας 38 ολόκληρα σκαλοπάτια από το 2021. Αν παριστάνεις ότι δεν βλέπεις κάτι, παραμένεις ευτυχής και περήφανος. Όπως το ΑΠΕ, αυτοταπεινωτικά υποταγμένο στην κυβερνητική βούληση: εκτενές το σχετικό ρεπορτάζ του, ούτε κουβέντα όμως για την καταβαράθρωση της Ελλάδας. (Λες και ήταν βαλτό για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της έκθεσης).
***
* ΠΩΣ προέκυψε το απελπιστικό «38 Κάτω»; Δεν κερδίζεις πόντους όταν εισάγονται νόμοι που «επιτρέπουν τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθεροτυπίας με σαθρά νομικά θεμέλια» (ο νόμος περί διασποράς ψευδών ειδήσεων). Όταν η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μένει ανεξιχνίαστη. Όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέουχελ εξαναγκάστηκε να φύγει από τη «φιλόξενη» χώρα μας, έπειτα και από την κανιβαλική εναντίον της επίθεση πολλών «αναγνωρίσιμων» δημοσιολογούντων. Όταν «οι στενοί δεσμοί ορισμένων μιντιαρχών με την πολιτική ελίτ» είναι πασιφανείς στην τηλεοπτική μονοφωνία.
Ως 108οι είμαστε οι χειρότεροι στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Δεν πειράζει. Παραμένουμε καλύτεροι από την 149η Τουρκία. Και στο κάτω κάτω, στο «38 Κάτω», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ξέκοψε: «Ο πλουραλισμός στην Ελλάδα είναι πασιφανής». Όλες οι στρουθοκάμηλοι τον βλέπουν... (Άφεριμ εφέντη, που θα έλεγε και ο μέγας προστάτης του Τύπου, Ταγίπ Ερντογάν).
Ζ.

Ένα τσίπουρο
* ΜΕ το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν και νέα προβλήματα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Θέλω να γυρίσω στην ηλικία που μου έλεγαν «Φάε παιδί μου να βάλεις κάνα κιλό, θα σε πάρει ο αέρας». Γιατί τώρα και με τον αέρα κιλά βάζω.
***
* - ΜΑΝΑ, αύριο ξεκινάω δίαιτα.
- Εγώ αύριο θα φτιάξω παστίτσιο.
- Μάναααα; Μεθαύριο ξεκινάω δίαιτα.
***
* - ΜΕ πονάει το δόντι.
- Να σου βάλω ένα τσίπουρο;
- Με μεζέ;
Ζ.

Με τα μισά λεφτά
* ΚΑΘΩΣ πλησιάζει το καλοκαίρι, στη δύσκολη οικονομικά αυτή περίοδο, η Λαρισαία το είχε σκεφτεί.
- Αγάπη μου, έχω μια καλή ιδέα για διακοπές με τα μισά λεφτά απ’ όσα ξοδεύουμε συνήθως.
- Πού λες να πάμε;
- Λοιπόν, λέω να πάω κάπου μόνη μου.
Ζ.

 

DOL TSIGARA CIU

* Ο Α.Π. διαπίστωσε ότι στο Ωδείο είδαν κι απόειδαν για να προστατέψουν το φουκαριάρικο το παρτέρι...
Ζ.

 

KELLAS CIU

* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ από τον «Χορό Αγγελικό» του πρωτοψάλτη Γιώργου Καραγιαννάκη, αλλά και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που βίωσε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον Άγιο Θωμά στο Μακρυχώρι, ο Χρήστος Κέλλας συνεχάρη τον χοράρχη, αλλά και τον πατέρα Ιωάννη Τομαρά που χοροστάτησε, όπως και το πλήθος των πιστών για την τάξη και την ευλάβεια που επέδειξαν, κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής πανήγυρης.
Γ.Ρ.

 

KOKOYRAS KAPETANOS CIU

* ΜΑΖΙ είχαν πάει στις προηγούμενες εκλογές, τις δημοτικές, Γ. Κόκουρας και Χρ. Καπετάνος, μαζί θα πάνε και στις επόμενες, δημοτικές μα και βουλευτικές.
Ζ.

 

PROBATA CIU

* ΤΑ ενημερώνει για τα νέα και τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος. Διαβασμένα πρόβατα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass