ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2022 18:00
* ΧΑΜΟΓΕΛΑ βουλευτικά λαρισινά. Έτσι κι αλλιώς η Λίτσα Λιακούλη το έχει μόνιμο, δείχνει να ακολουθεί και η Στέλλα Μπίζιου. Ζ. * ΧΑΜΟΓΕΛΑ βουλευτικά λαρισινά. Έτσι κι αλλιώς η Λίτσα Λιακούλη το έχει μόνιμο, δείχνει να ακολουθεί και η Στέλλα Μπίζιου. Ζ.

Τι εποχή;
* ΕΙΧΕ φοβηθεί το μάτι της, της Λαρισαίας, με τις καιρικές εναλλαγές.

Δεν ήξερε τι να εμπιστευτεί πια.
- Πάω ν’ ανοίξω το παράθυρο να δω τι εποχή κάνει σήμερα...
Ζ.

Αν και εφόσον
* ΜΕ αισιοδοξία, με καλή διάθεση μπήκε στον Μάιο ο νεαρός Λαρισαίος, προετοιμαζόμενος για το καλοκαίρι.
- Επιτέλους, μάζεψα χρήματα για να πάω διακοπές.
- Και πότε φεύγεις;
- Όταν μαζέψω και τα χρήματα για να γυρίσω.
* * *
* - ΕΧΩ σπουδαία σχέδια, για τα οποία όμως δεν έχω λεφτά. (Κι έτσι τα πλάνα γίνονται αεροπλάνα, πετούν και φεύγουν).
Ζ.

Μετά γραμματέας
* ΣΤΙΣ πράσινες κάλπες θα ψηφίσουν βασικά για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, τυπικά για τη Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως παράλληλα θα μετονομαστεί σε ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δεν θα ψηφίσουν απευθείας για γραμματέα της Νομαρχιακής, που είναι και το κύριο αξίωμα. Αυτός θα εκλεγεί κατόπιν, με ψηφοφορία μεταξύ των μελών της νέας Ν.Ε. Φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο και η βούληση της κομματικής βάσης, το ποιος θα προηγηθεί σε σταυρούς και με τι διαφορά.
* * *
* ΣΤΟ κομματικό παρασκήνιο, λοιπόν, ακούγεται ότι για τη θέση του γραμματέα έχουν προετοιμαστεί ο Θόδωρος Νταφούλης, που είναι κι από το ίδιο χωριό με τη βουλευτή του κόμματος Λίτσα Λιακούλη κι έτσι θα συνεννοούνται καλύτερα, μα και η Φράντζη Σαμαρίνα, του κλίματος της προέδρου Φώφης Γεννηματά οπωσδήποτε, την οποία υποστηρίζουν επίσης πολλά τοπικά στελέχη και σίγουρα ο τομέας των γυναικών. Ακούγεται επίσης και το όνομα του Κυριάκου Κουρούτσαλη, όλοι τους πάντως με τον Νίκο Ανδρουλάκη συντάσσονται αναφανδόν.
Ζ.

Να μη χυθεί αίμα
* ΔΗΛΩΣΕΙΣ με αφορμή την έναρξη της φετινής σεζόν έκαναν σήμερα τα κουνούπια της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Κουνούπια, άρα λογικό να βρίσκεται κοντά τους το Βατράχι. «Ελπίζουμε να σας βρίσκουμε καλά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν μας ξεχάσατε» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των εντόμων.
* * *
* ΚΑΝΟΝΤΑΣ έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς και παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους για το φετινό καλοκαίρι, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος τους είναι να κινηθούν στο ίδιο περίπου πλαίσιο, ενώ απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες της χώρας σχετικά με τις ενδεχόμενες προσπάθειές τους να προστατευτούν. «Εμείς όπως ξέρετε έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και δεν ωφελεί να είμαστε σε αντιπαράθεση. Αυτά που κάνετε με τις σιτρονέλες και τα φιδάκια είναι αστεία πράγματα. Τις σιτρονέλες τις έχουμε για αποσμητικό και τα φιδάκια τα καπνίζουμε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μας εκνευρίσετε και να κάνετε τα πράγματα χειρότερα για σας», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να ζητήσω από τον κόσμο να είναι συνεργάσιμος. Άλλωστε οι περισσότεροι έχετε κάνει εμβόλια, οπότε τι είναι τα δικά μας τσιμπήματα; Ένα τίποτα» πρόσθεσε. «Δεν θα θέλαμε να χυθεί αίμα» κατέληξε με νόημα.
* * *
* ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος ευχήθηκε καλή σεζόν και «υγεία πάνω απ’ όλα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού πάνε τα κουνούπια τον χειμώνα. «Αυτό δεν το αποκαλύπτουμε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε σαν τους ρακετάδες. Είμαστε πάντα εκεί, απλά περιμένουμε να έρθει η ώρα μας».
Ζ.

Παραλία ενόψει
* ΣΕ κλίμα καλοκαιρινών διακοπών οι σχετικά ‘’τζούσι’’ Λαρισαίες.
- Έχω σώμα παραλίας. Ερημικής.
* * *  
* - ΞΕΚΙΝΗΣΑ δίαιτα πριν δύο μήνες.
- Μπράβο καλέ... Είδες αποτελέσματα;
- Τώρα είμαι 72 κιλά...
- Και πόσο ήσουν;
- Πριν; Ήμουν 66.
* * *  
* - ΠΟΛΥ ωραία είναι στο βουνό. Φύση, καθαρός αέρας, ηρεμία... Στη θάλασσα πολλή βαβούρα, ήλιος, ζέστη, άμμος παντού, άσε χάλια.
- Πάχυνες τόσο πολύ, ε;
Ζ.


Στελεχώνουν
* ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ και για διαφήμιση, επομένως την τσέκαραν πολύ περισσότερα μάτια πριν δημοσιευτεί. Κι όμως προέκυψε.
Δεν επρόκειτο για ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος, αυτό δεν θα περνούσε. Διάβαζε λοιπόν την επομένη ο αναγνώστης ότι οι τάδε κυρίες επανδρώνουν το τμήμα, η προϊσταμένη, η σύμβουλος, η εκπαιδεύτρια το επανδρώνουν. Πώς και δεν πήραν φωτιά οι φεμινιστικές οργανώσεις...
Διότι δεν υπάρχει λέξη επαγυναικώνουν ή άλλη παρεμφερής, όμως το επανδρώνουν δεν χρησιμοποιείται πια ούτε στον στρατό. Στην εποχή της ισότητας, που σίγουρα πάντως δεν έχει κατακτηθεί, τον καιρό που οι γυναίκες δρουν παντού στην κοινωνία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι έκφρασης, όπως συντονίζουν, ηγούνται και βασικά δηλαδή με τη λέξη στελεχώνουν όλα είναι εντάξει. Διότι και για το μαία, μαμή παλιότερα, μόνο γυναίκες τότε, βρέθηκε τώρα η αντίστοιχη λέξη, μαιευτής για τους άνδρες του επαγγέλματος. Που ακόμη και γι’ αυτούς δεν θα ταίριαζε επίσης το επανδρώνουν το μαιευτήριο.
Ζ.

Ο οικονομολόγος
* ΣΤΑΘΕΡΑ στις επάλξεις ο Αιμίλιος Νταγιάννης. Ο παλιός πρόεδρος του τοπικού Τμήματος στη Θεσσαλία και νυν μέλος στην κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επιδιώκει να συμμετέχει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όχι εξ οφίτσιο εκ του συνδικαλιστικού αξιώματος αλλά αναβαπτισμένος στην κολυμβήθρα της κομματικής βάσης, με σταυρό. Υποψήφιος στις σημερινές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για το Συνέδριο.
Ζ.

Του Ευαγγέλου
* ΜΕ τέτοια διαδρομή και προσφορά επί δεκαετίες και μ’ αυτήν την πολιτική συνέπεια στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμπάτσας λογικά θα εκλεγεί σύνεδρος στις αυριανές εσωκομματικές, έχει μετάσχει άλλωστε σε όλα σχεδόν τα συνέδρια του κόμματος. Ο πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας, ο πρώην διοικητής νοσοκομείου και παλιότερα αντινομάρχης, ο Κώστας Καραμπάτσας του Ευαγγέλου. Απαραίτητη η επισήμανση του πατρωνύμου, καθώς διαδικτυακοί φίλοι του έχουν εκφράσει ανησυχία επειδή αυτή τη φορά υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα με το ίδιο ονοματεπώνυμο. (Και δεν είναι ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος).
Ζ.

Κι όμως...
* ΚΑΙ καθώς η τηλεόραση μπορεί να δείχνει ταυτόχρονα εικόνα από διαφορετικές πόλεις και γήπεδα άρα, έκπληκτοι οι τηλεθεατές έβλεπαν προχθές το βράδυ, μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών ημιτελικών, μια κλασικά ήρεμη εικόνα σε Ρώμη, σε Γλασκόβη και σε Μασσαλία, αλλά στη Φρανκφούρτη όμως, των ψύχραιμων Γερμανών, εκεί το κοντράστ, καθώς εκεί εισέβαλαν στο γήπεδο με τη λήξη πανηγυρίζοντας κάνα δυο χιλιάδες οπαδοί της Άιντραχτ. Κι οι άλλοι προκρίθηκαν και χάρηκαν κι άλλοι ήταν αουτσάιντερ, δεν έκαναν έτσι. Μα οι Γερμανοί;
Ζ.

Οι κεντροεπίτροποι
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ το Συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα και το ερώτημα τοπικού ενδιαφέροντος είναι ποιοι Λαρισαίοι θα εκλεγούν την Κυριακή στη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Μα εκείνοι που θα πάρουν την έγκριση από την ηγεσία και θα είναι υποψήφιοι, αυτοί και θα εκλεγούν. Η ψηφοφορία είναι τυπική διαδικασία. Επομένως το σωστό ερώτημα είναι ποιοι Λαρισαίοι ενδιαφέρονται να εκλεγούν στη γαλάζια Π.Ε.;
* * *
* ΔΥΣΚΟΛΟ να απαντηθεί, δεν υπάρχει σαφής εικόνα, «διότι κρύβονται», όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος. Άλλωστε δεν κινούνται να μαζέψουν ψήφους συνέδρων, δεν τους ενδιαφέρει και τόσο να τους ψηφίσουν ούτε οι 29 Λαρισαίοι σύνεδροι, στόχος είναι να πάρουν το χρίσμα των κεντρικών. Αυτό επιδιώκουν κινούμενοι παρασκηνιακώς. Κατόπιν η νίκη είναι βεβαία.
* * *
* ΣΤΗΝ προηγούμενη σύνθεση του ανώτερου κομματικού οργάνου, η Λάρισα είχε τρεις συμμετοχές. Άγνωστο αν τώρα ενδιαφέρονται να επανεκλεγούν. Τώρα που δεν είναι στα πράγματα ο Λευτ. Αυγενάκης που τους είχε προωθήσει για χάρη του φίλου του Χρ. Καπετάνου, που ούτε κι αυτός είναι πια πρόεδρος. Τρεις οι απερχόμενοι κεντροεπίτροποι, αλφαβητικώς: ο Ηρακλής Γερογιώκας, ο Κώστας Νινίκας, που στην πορεία ανέλαβε άμισθος ειδικός σύμβουλος του Τυρναβίτη δημάρχου Ι. Κόκουρα και ο Χάρης Τσιλιάκος, που κατόπιν ορίστηκε υποδιοικητής στο ΓΝΛ, δίκην κομματικού πολιτικού επιτρόπου, οι πονηροί είπαν να επιτηρεί τον διοικητή Γρ. Βλαχάκη, που πάντως δεν τον αφήνει απ’ τα μάτια του τον ακολουθεί παντού, να βοηθήσει με την εμπειρία του.
* * *
* ΚΑΠΟΙΕΣ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώτοι, Γερογιώκας-Νινίκας, θα είναι πιθανόν ξανά υποψήφιοι και μάλλον και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Λάρισας, ο απόστρατος Γιώργος Θώδας.
Ζ.

Ποιος πληρώνει
* ΕΧΕΙ ενδιαφέρον η άποψη του ΚΚΕ, επειδή δεν είναι η κλασική αντιπολίτευση, είναι η άλλη οπτική στα πράγματα. «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά».
* * *
* ΑΠΛΗ λογική και στέρεα για τις εξαγγελθείσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: «Μ’ αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων...». (Βγάζει από τη μια τσέπη ο φορολογούμενος και επιδοτεί τον εαυτό του ως καταναλωτή για να πληρώσει στον μεγαλοεπιχειρηματία).
Ζ.

Για τους ξένους
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ και τέτοια παιδιά στη Λάρισα.
- Είπα ρε σεις να κάνω ποδήλατο με κλειστά μάτια. Τ’ ανοίγω και τι να δω... Παντού γιατροί.
* * *
* - ΓΡΑΦΕΙ η άλλη: Signomi poy grafw synexia greeklish alla exw kai ksenous filous sto twitter. Τι την κάνεις αυτή;
* * *
* - ΕΠΕΙΔΗ η ταχύτητα του φωτός είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, κάποιοι άνθρωποι φαίνονται σπουδαίοι μέχρι να ακουστούν οι χαζομάρες που λένε.
Ζ.

Εκ γενετής
* Ο Γιωργής Μαστρονικολός, ο ανήσυχος επιστημονικά και ήδη κοσμογυρισμένος τριαντάρης Λαρισαίος γεωπόνος, πήρε και το διδακτορικό του προσφάτως, επειδή το χούι δεν κόβεται, ΠΑΣΟΚ εκ γενετής, είναι υποψήφιος για τη Νομαρχιακή και για το Συνέδριο. «Να δεις που κάτι τέτοιους θα βάλει ο Ανδρουλάκης στα βουλευτικά ψηφοδέλτια», έλεγε ο παλιός πασοκτζής.
Ζ.

Ξέχειλοι κάδοι
* ΠΑΡΑΠΟΝΑ από την παραλία Αιγάνης, τα Μεσάγγαλα, καθώς «και πάλι δυστυχώς οι κάδοι απορριμμάτων παραμένουν γεμάτοι» με την πλευρά των αντιπολιτευομένων να προσκομίζει και φωτογραφίες, διαπιστώνοντας «σιγή ιχθύος από τη Δημοτική Αρχή Τεμπών». Ήταν βέβαια και τα τριήμερα που γέμισε κόσμο η περιοχή, ωστόσο αυτό αναμενόταν, προβλέψιμο ήταν ότι θα αυξηθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Ήταν μια πρόβα για το καλοκαίρι, που τέτοιες εικόνες δεν θα είναι ανεκτές.
Ζ.

Για το ψωμί
* ΕΜΠΕΙΡΟΣ στα αγροτικά και όχι μόνο αυτά, ο Κ. Τζανακούλης, που όμως δεν αξιοποιήθηκε από τους δικούς του σε κυβερνητικό πόστο, επανέρχεται στην ανάλυση και την πρότασή του για το μαλακό στάρι «που όπως είναι γνωστό αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για το αλεύρι του ψωμιού, το τονίζω, μαλακό σιτάρι...». Διότι, εξηγείται ο τ. δήμαρχος, «αρχίζω ν’ ανησυχώ ιδιαίτερα μ’ αυτά που άκουγα σε μεγάλα ΜΜΕ για τους 400 χιλ. τόνους ουκρανικού σιταριού που το κρατάνε οι Ρώσοι, οι οποίοι καταστρέφουν και τις φυτείες των σταριών στην Ουκρανία. Επίσης άκουσα ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θ αποφύγουν τις εξαγωγές, ενώ η εισαγωγή από ΗΠΑ και Καναδά είναι απαγορευτική λόγω υψηλών μεταφορικών».
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει: «Όλα αυτά μ’ ανησυχούν, επειδή δυστυχώς κάνουμε εισαγωγές, καθώς παράγουμε μόνο το ένα τρίτο περίπου των αναγκών μας, δηλαδή περίπου 250 με 300 χιλ. τόνους και εισάγουμε άλλους 600 με 700 χιλ. τόνους από Ρωσία και Ουκρανία. Δεν θέλω ούτε να φέρω πανικό ούτε να λαϊκίσω. Όμως πρέπει οι υπεύθυνοι να ασχοληθούν άμεσα και σοβαρά, διότι ο προγραμματισμός δεν γίνεται τελευταία στιγμή. Κάποτε καλλιεργούσαμε μέχρι και 7 εκατ. στρέμματα με μαλακό σιτάρι, ενώ τώρα μόνο 1 με 1,2 εκατ. Πρέπει να καλλιεργήσουμε άλλα 2,5 περίπου εκατ. στρέμματα για να μην περιμένουμε τι θα γίνει με τον πόλεμο, ούτε ποιος θα εξάγει ή όχι. Μιλάμε για το ψωμί και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ».
* * *
* ΕΧΕΙ πολύ συγκεκριμένη πρόταση: «Η όλη υπόθεση είναι χοντρά-χοντρά καμιά 100 εκατ. ευρώ και λέω ότι αντί αυτά να μας τα πάρουν οι επιτήδειοι, ας τα πάρουν οι Έλληνες γεωργοί και τα λεφτά ουσιαστικά να μείνουν στη χώρα. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι και να μη δούμε τίποτα ταμπέλες σαν αυτές που είδαμε για τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο...». (Απλό, δεν είναι δα κι ο τετραγωνισμός του κύκλου. Πριν κυκλώσει τη χώρα σοβαρό πρόβλημα).
Ζ.

 

SYNEDRIO

* ΕΝΑ μεγάλο γκρουπ Λαρισαίων συνέδρων έξω από το εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo», όπου διεξάγεται το 14ο Συνέδριο της ΝΔ.

 

ODEYSH

* ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ; Για τα μάτια. Που αυτά είναι και το θέμα. Μάτια που δεν βλέπουν καλά. Σιγά μη βρει τη συγκεκριμένη ‘’όδευση’’ να περάσει απέναντι κάποιος με πρόβλημα όρασης. Και με μάτι αετίσιο να έχει θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει τις πλάκες. Κι είναι και κάμποσες οι ανάλογες περιπτώσεις στη Λάρισα. Όπου κατασκευάστηκε μεν η ‘’όδευση’’, αλλά χωρίς τις φολιδωτές ή και τις ριγέ πλάκες που προειδοποιούν για είσοδο σε δρόμο ή σε κεκλιμένο επίπεδο. (Εκεί που υπάρχουν δεν τις έχουν βάλει για ομορφιά, για να σπάει η μονοτονία).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass