Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2022 18:00
* Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κρατά πάντα καλές μνήμες από τη Λάρισα. Έτσι προσκάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας την εκτίμηση προς το πρόσωπό του, αλλά και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του τόσο για τη στήριξη που η τοπική Εκκλησία προσφέρει στο Πατριαρχείο, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος πήρε θέση σε δύσκολες για την Ορθοδοξία περιστάσεις, όπως η πανδημία και το Ουκρανικό. Για τη μεταφορά της πρόσκλησης εξουσιοδότησε τον πρωτοσύγκελλο π. Ιγνάτιο, ο οποίος βρέθηκε στην Πόλη για να του επιδώσει το βιβλίο του «Βήματα μαζί Του». Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον π. Ιγνάτιο και ευχήθηκε και άλλα συγγραφικά βήματα! * Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κρατά πάντα καλές μνήμες από τη Λάρισα. Έτσι προσκάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας την εκτίμηση προς το πρόσωπό του, αλλά και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του τόσο για τη στήριξη που η τοπική Εκκλησία προσφέρει στο Πατριαρχείο, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος πήρε θέση σε δύσκολες για την Ορθοδοξία περιστάσεις, όπως η πανδημία και το Ουκρανικό. Για τη μεταφορά της πρόσκλησης εξουσιοδότησε τον πρωτοσύγκελλο π. Ιγνάτιο, ο οποίος βρέθηκε στην Πόλη για να του επιδώσει το βιβλίο του «Βήματα μαζί Του». Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον π. Ιγνάτιο και ευχήθηκε και άλλα συγγραφικά βήματα!

Δεν καίει
* ΟΙ μόνοι που μπορεί να έχουν παράπονο με τον καιρό πλέον

πρέπει να είναι οι εισαγωγείς αντηλιακών. Οι θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, καιρός Μαΐου.
Και δεν ανεβαίνουν αφύσικα, επειδή μάλλον δεν έχει φουλ λιακάδες, δεν καίει ο ήλιος, είναι κι οι συννεφιές που μεσολαβούν, κάνοντας την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη.
Ζ.

Οι δικοί τους
* «ΜΑ πού βρέθηκε τόσος άγνωστος λαός...» αναρωτιόταν ο παλιός Λαρισαίος πασοκτζής, ο οποίος παρά το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί βρήκε τρόπο να πάει να ψηφίσει τον καλό του φίλο που ήταν υποψήφιος σύνεδρος.
- Μα ο κάθε υποψήφιος κινητοποίησε τους δικούς του, να πάνε να τον ψηφίσουν, ώστε να εκλεγεί. Γιοι και θυγατέρες, πατεράδες και μανάδες, θείοι, ανίψια και ξαδέρφια...
- Και συμπεθέρια βεβαίως... (Κάτι παραπάνω θα ήξερε αυτός).
* * *
* Η μονοσταυρία για την εκλογή στο Συνέδριο αποδείχθηκε μεγαλοφυής κίνηση. Στην πόλη της Λάρισας 64 υποψήφιοι για 46 θέσεις, με πολυσταυρία λογικά όλοι οι γνωστοί παράγοντες θα εκλέγονταν.
Με το δικαίωμα όμως για έναν μόνο σταυρό, το αγώνισμα γινόταν πολύ σκληρό. Όλοι θα έτρεχαν στα ίσια, σε μονοπάτι κακοτράχαλο, γεμάτο παγίδες, έπρεπε ο καθένας τους να φέρει τους δικούς του-δικούς του στην κάλπη. Δύσκολο δεν ήταν να φέρει ο καθένας 20-30 άτομα της ευρύτερης οικογένειας και της παρέας, «Έλα να με ψηφίσεις, να βγω ρε συ...», να φέρει στην κάλπη ανθρώπους σχετικούς ή και άσχετους με το ΠΑΣΟΚ.
Οι οποίοι εν τέλει προσμετρήθηκαν υπέρ Ανδρουλάκη, φέροντας αέρα στα πανιά του κόμματος. (Βάλε 60 επί 30 και βγάλε συμπέρασμα. Για το από πού προέκυψαν οι άγνωστοι).
* * *
* ΚΙ όπως έλεγε χθες στη συντροφιά των Λαρισαίων ο πρώην πασοκτζής, «Όλοι στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ είμαστε ή ήμασταν...».
Κι εξηγούσε πως δεν είναι και λίγοι μεταξύ των χθεσινών ψηφοφόρων της πράσινης εσωκομματικής κάλπης, οι οποίοι στις βουλευτικές θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, για διάφορους λόγους και κυρίως υποκύπτοντας στην πίεση των διλημμάτων.
Όπως συμβαίνει όλη αυτήν τη δεκαετία. Για να αποφανθεί εν τέλει.
- Αν επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ ακόμη κι ένας μόνο στους πέντε που το είχαν ψηφίσει παλιότερα, τότε πάει με αξιώσεις για δεύτερο κόμμα. Κι αν επανακάμψουν ένας στους τρεις, ε, τότε πάει για αυτοδυναμία...
(Μα αυτό επιδιώκει και ο Ν. Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ).
Ζ.
Πιστεύω τω φίλω
* OXI δεν οφειλόταν στον πατέρα του η εκλογή του Αχ. Κέλλα στη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Φυσικά και δεν έχει τέτοια επιρροή στον κομματικό μηχανισμό πανελλαδικά ο Λαρισαίος βουλευτής Χρ. Κέλλας.
Απλώς ο νεαρός Λαρισαίος μηχανικός τυγχάνει συνομήλικος, στενός φίλος και συμμαχητής από παλιά στην ΟΝΝΕΔ με τον Π. Μαρινάκη. Όχι τον Μαρινάκη τον κόκκινο πρόεδρο, τον Πειραιώτη εκ Κρήτης, αλλά τον Μαρινάκη τον γαλάζιο γραμματέα, τον Πατρινό, τον οποίο έχει ορίσει ο Μητσοτάκης επικεφαλής του κόμματος.
Άλλωστε οι Λαρισαίοι θυμούνται ότι οι τρεις ντόπιοι κεντροεπίτροποι είχαν εκλεγεί αναλόγως στο προηγούμενο Συνέδριο, επειδή ο τότε γραμματέας Λευτ. Αυγενάκης ήταν στενός φίλος με τον τότε πρόεδρο της Νομαρχιακής Χρ. Καπετάνο. (Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις).
Ζ.

Άνω των 1.000
* ΕΚΕΙ ψηλά στα Ζαγοροχώρια, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, διάχυτη ήταν η αισιοδοξία μεταξύ των συντρόφων από το βράδυ του Σαββάτου. Ότι η συμμετοχή στην πράσινη κάλπη την επομένη θα ξεπερνούσε το 70%. Άλλωστε πάνω στα ποτά και τη χαρά υπήρχαν και διαβεβαιώσεις ότι θα πήγαιναν την άλλη μέρα να ψηφίσουν και οι διερχόμενοι από την περιοχή τουρίστες.
- Αφού όποιος θέλει μπορεί να πάει να γραφτεί και να ψηφίσει, ποιος μας ξέρει εδώ, ποιος θα μας μάθει, ας βοηθήσουμε...
- Άλλωστε πάνω από 1.000 μέτρα υψόμετρο παραγράφεται η όποια υποτιθέμενη παρασπονδία.
Ζ.

Ξανά Αθήνα
* ΤΟ Συνέδριο της ΝΔ ήταν κάτι σαν προθέρμανση για τη γαλάζια νεολαία αφού τον άλλο μήνα έχουν το δικό τους, αυτό της ΟΝΝΕΔ. Για την οποία έχει κλειδώσει το όνομα του επόμενου προέδρου της. «... και μάλιστα, όπως φαίνεται, με καθολική αποδοχή...», όπως έχει δημοσιοποιηθεί από καιρό. «Ο λόγος για τον νυν γραμματέα Οργανωτικού και δικηγόρο Ορφέα Γεωργίου, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη. Η εκλογή του θα γίνει στο ΣΕΦ, στο Συνέδριο της «γαλάζιας» Νεολαίας, στις 3-5 Ιουνίου». (Τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε...).
Ζ.

Για τη μάνα
* Η καλύτερη ατάκα για τη γιορτή της μητέρας από τον μεσήλικο πλέον Λαρισαίο.
- Χρόνια πολλά στη μάνα μας που μας άντεξε και δεν μας έδωσε στους γύφτους. (Κλασική απειλή τον καιρό εκείνο).
Ζ.

Συριζοκάλπες
* ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ το ΠΑΣΟΚ, η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ για εσωκομματικές εκλογές. Διπλές κάλπες εκεί, για υποστήριξη Τσίπρα η μία, που θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος και για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής η άλλη. Εκλογικά τμήματα στις έδρες των 6 επαρχιακών Δήμων και 4 στη Λάρισα στο 1ο Λύκειο, αλλά κι ένα επιπλέον στη Φαλάνη, στην οποία έχουν κόσμο οι συριζαίοι. Εφτά και τέσσερα, έντεκα εν συνόλω. Και τρία με μονές κάλπες, τελικά 14 τα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλπη μόνο υπέρ Τσίπρα θα στηθεί και σε Γιάννουλη, Γόννους και Πλατύκαμπο.
* * *
* ΓΙΑ την Κεντρική Επιτροπή ψηφίζουν μόνο όσοι είχαν γίνει μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου, στον Νομό Λάρισας λίγο περισσότεροι από 1.000 δηλαδή, τόσοι περίπου είχαν ψηφίσει και για το Συνέδριο. Με δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των 31 Θεσσαλών υποψηφίων, από τους οποίους θα εκλεγούν οι 12. Οι Λαρισαίοι υποψήφιοι είναι 9.
Για τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει, αρκεί να πάει την Κυριακή στην κάλπη, να συμπληρώσει αίτηση εγγραφόμενος ως μέλος και πληρώνοντας 3 ευρώ. Βέβαια, τους αριθμούς του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τους προσεγγίσουν ούτε στον ύπνο τους οι συριζαίοι. (Και τώρα δεν έχουν και τη δικαιολογία πια ότι εκεί ψηφίζουν κι οι περαστικοί, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τα μέλη του κόμματος).
* * *
* ΤΗΝ Κυριακή θα γίνει και μια τρίτη ψηφοφορία, η οποία όμως θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Σ’ αυτή θα μετάσχουν από τη Λάρισα μόνο οι 102 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο και θα ψηφίσουν για τις καταστατικές αλλαγές. Αφού δεν πρόλαβαν τρεις μέρες στο Συνέδριο, έτσι που τα έκαναν στο τέλος Σκουρλέτης και λοιποί.
Ζ.

Φουλ λακκούβας
* ΔΙΑΦΩΝΕΙ ο Δ. Τσ. για το χθεσινό σχόλιο ότι ο χειρότερος δρόμος του νομού, με τις περισσότερες λακκούβες, είναι αυτός της Φαλάνης. «Κάνετε τον κόπο να διανύσετε τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων μέσα στη Νίκαια. Δεν αντέχεται άλλο, έλεος...». Δήμος Λαρισαίων εναντίον Δήμου Κιλελέρ, σκληρός ο ανταγωνισμός.
Ζ.

Η Τοπική
* ΓΙΑ την τοπική οργάνωση των Φαρσάλων ο λόγος που δεν υπήρξε ψηφοφορία στην εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, ήταν ότι η διαδικασία των αιτήσεων, ώστε να δηλώσει κάποιος υποψήφιος, γινόταν ηλεκτρονικά απευθείας στα κεντρικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των πέντε υποψηφίων που χρειάζονταν, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο τέσσερις, δεν ειδοποίησαν από Αθήνα κάποιον ώστε να ρυθμιστεί και δεν έγινε η σχετική ψηφοφορία. Μέχρις ότου οριστεί ξανά η διαδικασία για την τοπική οργάνωση των Φαρσάλων, θα υπάρχει η παλιά πενταμελής.
Γ.Γ.

Μετά τη διέλευση
* ΔΕΝ αντέχεται η κατάσταση στη Ν. Σμύρνη, με τις επιθέσεις ομάδων νεαρών Ρομά τα βράδια. Τριγυρνούν κατά γκρουπ, λέει και χτυπούν ανάλογα τα κέφια, από κλιματιστικά και παροχές φυσικού αερίου μέχρι πόρτες σπιτιών, καθρέφτες αυτοκινήτων, πετούν πέτρες, ένα σωρό βιαιοπραγίες. Η δράση τους ξεκινάει κατά κανόνα αφού περάσει το περιπολικό της Αστυνομίας που κάνει τη διέλευσή του κατά τις 11.30 το βράδυ. Η αυτονόητη πρόταση των κατοίκων είναι να αυξηθούν τουλάχιστον οι βραδινές περιπολίες, να περνάει περιπολικό κι άλλες φορές στη διάρκεια της νύχτας, μπας και συμμαζευτούν.
Ζ.

Ταξί
* ΣΧΕΔΟΝ ένας μήνας έχει περάσει από τότε που υπέβαλαν αιτήσεις για την εφάπαξ έκτακτη κρατική αποζημίωση των 200 ευρώ, οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί στη χώρα και πολλοί Λαρισαίοι διαμαρτύρονται ότι δεν είδαν τίποτα στους λογαριασμούς τους.
Ισχυρίζονται ότι η αίτησή τους έχει εγκριθεί και ότι ένα ποσοστό Λαρισαίων συναδέλφων τους έλαβε την επιδότηση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τους υπόλοιπους τους ξέχασαν ή μπλόκαρε το σύστημα, η συνηθισμένη δικαιολογία του κρατικού μηχανισμού;
Λ.Κ.


Εκπτώσεις
* ΤΙΣ ενδιάμεσες εκπτώσεις, όχι μόνο δεν τις θέλει ο εμπορικός κόσμος, αλλά ούτε και οι καταναλωτές, που παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων έχει πολύ μικρές εκπτώσεις στα προϊόντα του και μάλιστα σε πολύ μικρό αριθμό προϊόντων. Λίγες οι επιλογές, λίγες ως καθόλου, αγορές.
Λ.Κ.

Πατίνια
* ΕΧΕΙ παραγίνει το κακό με την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών πατινιών στην πόλη.
Παραβιάζουν το κόκκινο στα φανάρια και μάλιστα σε διασταυρώσεις μεγάλων δρόμων (π.χ. Φαρσάλων-Ηρώων Πολυτεχνείου), οδηγούν με θράσος στους πεζόδρομους και θεωρούν ότι οι πεζοί πρέπει να τους δώσουν προτεραιότητα, κινούνται αντίθετα στη φορά των αυτοκινήτων σε δρόμους.... και γενικά παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σαν να είναι κάτι επιτρεπτό γι’ αυτούς και να εξαιρούνται των κανόνων.
Κάτι σαν τους ποδηλάτες δηλαδή, που κάνουν τα ίδια...
Λ.Κ.

Χορτάριασε
* ΘΕΡΙΕΨΑΝ τα χόρτα σε ιδιωτικό οικόπεδο, επί της οδού Αντιστάσεως (στο ύψος περίπου του αρ. 37). Περίοικος καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου να παρέμβουν, καθώς οι ιδιοκτήτες είναι αγνώστου διαμονής.

 

 

NOULAS

* ΤΟ επιτελείο είχε συσκεφθεί από την προηγουμένη. Και την επομένη ο Νίκος Νούλας εκλέχθηκε στο χαλαρό σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ζ.

 

GEROGIVKAS

Οι λαρισινές επαφές στο γαλάζιο Συνέδριο

* ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, ο Ηρακλής Γερογιώκας, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου, είχε επιφορτιστεί με την υποδοχή ξένων ηγετών και στελεχών του ΕΛΚ στο αεροδρόμιο «Βενιζέλος». Έτσι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Νεοφύτου Αβέρωφ, τον υποψήφιο πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και διάδοχο του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αναμφίβολα από τις υψηλότερες επαφές που είχε ο Λαρισαίος στην Αθήνα.


LADOPOYLOS
* ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ pressing στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά άσκησε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, για την απορρόφηση όλων των ενδιαφερόμενων Θεσσαλών στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών». Ο Λαρισαίος εξήγησε στον ΥπΑΑΤ την αναγκαιότητα απορρόφησης όλων των υποψηφίων, με τον Υπουργό να ζητά τη συνδρομή του γραμματέα του Υπουργείου Κώστα Μπαγινέτα και να υπενθυμίζει ότι η Κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, από τα 420 εκατομμύρια, στα 520 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που πρόκειται να διατεθούν σε κάθε νέο αγρότη αυξήθηκαν από 17.000 ευρώ σε 35.000 και για όσους διαμένουν σε ημιορεινές περιοχές, αυτά φτάνουν τα 40.000 ευρώ.

 

KONTOZAMANHS
* ΑΡΚΕΤΗ ώρα κράτησε το πηγαδάκι που είχαν με τον πρώην υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο διοικητής του ΓΝΛ Γρηγόρης Βλαχάκης και ο υποδιοικητής Χάρης Τσιλιάκος, στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΝΔ στην Αθήνα. Αρχικά οι Λαρισαίοι ευχήθηκαν στον κ. Κοντοζαμάνη «περαστικά», μετά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχε και εν συνεχεία έσπευσαν να τον ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα του Νοσοκομείου σε σχέση με την ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό. Θέματα, τα οποία έχει δρομολογήσει ο πρώην υφυπουργός Υγείας. Φυσικά η συζήτηση περιστράφηκε και στο νέο νομοσχέδιο με τίτλο «γιατρός για όλους», στο οποίο ο Β. Κοντοζαμάνης έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα.


ONNED
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εσωκομματικές γαλάζιες διαδικασίες, καθώς 3 με 5 Ιουνίου στο ΣΕΦ θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια του οποίου η ΝΔκρατική νεολαία θα επισημοποιήσει την εκλογή στην προεδρία του Ορφέα Γεωργίου. Με τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ συναντήθηκαν στο Συνέδριο του κόμματος, το μέλος της Π.Ε. Αχιλλέας Κέλλας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λάρισας Χρήστος Μαϊμουλιώτης και το μέλος της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ Αλέξανδρος Ψαριανός. Το νέο αίμα της ΝΔ είναι εδώ...