ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 18:10
* ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ χρώμα απέκτησαν τα παλιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα. Πάλι εκπλήσσει ευχάριστα ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, καθώς στο κέντρο της Αθήνας θα χτυπά για έναν μήνα η καρδιά της Θεσσαλίας. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες από τον πρόεδρο Ντίνο Κόκκινο και τον ιστορικό Τέχνης καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, που επιμελείται του μεγάλου αυτού εικαστικού πολύπτυχου. Ζ. * ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ χρώμα απέκτησαν τα παλιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα. Πάλι εκπλήσσει ευχάριστα ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, καθώς στο κέντρο της Αθήνας θα χτυπά για έναν μήνα η καρδιά της Θεσσαλίας. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες από τον πρόεδρο Ντίνο Κόκκινο και τον ιστορικό Τέχνης καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, που επιμελείται του μεγάλου αυτού εικαστικού πολύπτυχου. Ζ.

Η θετική πλευρά


* Ο αισιόδοξος Λαρισαίος ήταν που έκανε την πρόβλεψη. Έβλεπε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
- Ζέστανε ο καιρός, βγήκαν τα σορτσάκια και τα άσπρα κολάν. Χρυσές δουλειές οι φαναρτζήδες.
***
* ΚΙ ο γκρινιάρης τον χαβά του.
- Μύρισε καλοκαίρι λέει ο ένας, μύρισε άνοιξη λέει η άλλη, βγαίνω κι εγώ να μυρίσω κι η διπλανή βράζει κουνουπίδι.
Ζ.

Τώρα ξεκίνησαν
* ΣΤΗΝ Ισπανία λέει ζήτησε πίσω η κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει τους πολίτες. Οι δικοί μας στην Ελλάδα τώρα ξεκίνησαν ισπανικά, λίγο υπομονή. (Με τη βενζίνη πάνω από τα 2.20, στην παρέα των Λαρισαίων διατηρούσαν τη θεματολογία της ακρίβειας).
***
* - ΚΑΙ πώς κατέληξες άφραγκος και άστεγος; Τζόγος, ανεργία, πώς;
- Ξέχασα αναμμένο το φως του σαλονιού.
***
* - ΜΕΤΡΟ καταπολέμησης ακρίβειας καυσίμων: Να πηγαίνεις με τα πόδια. Η φθηνότερη βενζίνη είναι αυτή που δεν έκαψες ποτέ.
- Και το φθηνότερο σουπερμάρκετ είναι αυτό που δεν ψωνίζεις τίποτα.
Ζ.

Στα 30 χρόνια
* ΠΑΡΟΤΙ προηγείται και φαίνεται να το παίρνει, ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε μια ξινή διάθεση. Μιλώντας υποτιμητικά για τη Λίβερπουλ, είπε ότι έχει πάρει μόνο 1 πρωτάθλημα στα τελευταία 30 χρόνια.
- Όπως ακριβώς και η Λάρισα, θυμήθηκε ο βυσσινί φίλαθλος, το ίδιο περίπου.
Ζ.

Ούτε Α’ Τοπικό
* ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τα αποτελέσματα και την αποτυχία να εκλεγούν στελέχη πρώτης γραμμής, έτσι θεωρούν τουλάχιστον αυτοί τον εαυτό τους, ανθρώπων που έχουν λανσαριστεί ως οι «ανδρουλακικοί» της Λάρισας, παρασύροντας σε εκκωφαντική αποτυχία και τον κόουτς, τον γενικό κουμανταδόρο δηλαδή, ο επονομαζόμενος και «Παλιά Χαριλάου Τρικούπη» γνωμάτευσε: «Ποιοι, αυτοί; Αυτοί δεν κάνουν ούτε για το Α’ Τοπικό... Τι μπάλα να παίξουν ύστερα με σοβαρούς αντιπάλους...».
Ζ.

Ήταν Άξιος
* ΠΕΘΑΝΕ στα 92 του ο Κώστας Γκουσγκούνης.
- Προς τιμήν του, ας μη μείνει τίποτα μεσίστιο, ήταν η χθεσινή προτροπή.
- Τίμησε τη Λάρισα, άξιο τέκνο της...
- Αυτός κι αν ήταν Άξιος...
- Μια ταινία του δεν πρόβαλε ωστόσο κάποιο κανάλι χθες βράδυ, τιμής ένεκεν.
***
* ΕΞ Αθηνών η έγκυρη πληροφορία, από γνωστό Λαρισαίο, ότι ο Κώστας Γκουσγκούνης είχε χρίσει διάδοχό του, επίσης Λαρισαίο, στον οποίο είχε εντοπίσει ιδιαίτερες ικανότητες και ο οποίος ετοιμάζεται να βγει στο προσκήνιο.
***
* ΚΑΙ συμπέρασμα απλής λογικής: Στα 92 πέθανε ο Γκουσγκούνης και ψάχνουμε το μυστικό της μακροζωίας στο κινόα, το γκότσι μπέρι και το πλιγούρι. Τι άλλο έπρεπε να κάνει ο άνθρωπος για να μας το δείξει ποιο είναι...
***
- ΠΟΥ ‘ναι τα πουλάκια σου; φώναζε εν χορώ και ρυθμικά η κινηματογραφικά προχωρημένη παρέα νεαρών θεατών, που το είχαν ξαναδεί το έργο.
- Νάτα τα πουλάκια μου...απαντούσε ο Γκουσγκούνης από την οθόνη. (Χαμός εποχής).
***
* ΚΙ όμως η Λάρισα είχε το θάρρος και τον τίμησε. Πρωτοστατούντος του Μπαρμπή Βοζαλή, ποιανού άλλου... Προ εικοσιπενταετίας, στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μεσογειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου προγραμματίστηκε μεταμεσονύκτια προβολή της καλτ ταινίας «Σεξ 13 μποφόρ». Προσκεκλημένος ο Ανδρέας Λεντάκης, ο δήμαρχος Υμηττού, ο «Χτυπούν στην ταράτσα τον Αντρέα» του Μίκη, ο πολύ γνωστός φιλόλογος. Όλη η κουλτουρέ Λάρισα μέσα στα παλιά «Ολύμπια», ακομπλεξάριστα. Και μετά την προβολή ο πρωταγωνιστής Κ. Γκουσγκούνης επί σκηνής κι ο Α. Λεντάκης να τον προλογίζει με χιούμορ: «Το πιο ωραίο πήδημα, ήταν κατά τη γνώμη μου εκεί που ο Κώστας πήδηξε απ’ το παράθυρο...». Ήταν η σκηνή που πήγαινε να συναντήσει την κόρη του φαροφύλακα στο ερημονήσι, τον οποίο υποδυόταν ο Σπύρος Καλογήρου, ναι. «Τιμημένο ΚΚΕ» φώναζαν ρυθμικά οι θεατές όταν εμφανιζόταν ο γνωστός αριστερός ηθοποιός.
Ζ.
Της σύνθεσης
* ΜΕΤΑ τις εσωκομματικές και το αποτέλεσμα στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν να το υπενθυμίσουν οι συνεργάτες της, ότι «αυτό που λέει η Λίτσα Λιακούλη το εννοεί πραγματικά, πως το ΠΑΣΟΚ μόνο ενωμένο μπορεί να μεγαλουργήσει». Διαβεβαιώνοντας ότι κράτησε αποστάσεις και πως «παρότι αδιαμφισβήτητα ισχυρή στον νομό, δεν επέλεξε να δημιουργήσει τον προσωπικό της κομματικό στρατό, αφήνοντας όλες τις τάσεις να εκφραστούν». Τόνιζαν πως η βουλευτής τους «ήταν πάντοτε μακριά από τη λογική των μηχανισμών, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους. Της σύνθεσης και όχι της αντίθεσης...».
Ζ.

Επανέρχεται
*ΠΙΣΤΕΥΩ αρκετοί Λιβαδιώτες θυμούνται ακόμη ότι πριν έναν χρόνο δημοσιεύτηκαν στο πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» φωτογραφίες μου από τους σκουπιδότοπους του Λιβαδίου που προκάλεσε όχι μόνο ποικίλα σχόλια, αλλά και την παρέμβαση Εισαγγελέα, θυμίζει η αεικίνητη Rita Kakany, στο Λιβάδι με Άλλο Μάτι, η οποία επανέρχεται: Ξεκίνησα να ξαναφωτογραφίζω τα ίδια μέρη που φωτογράφισα πέρυσι για να κάνω μια σύγκριση για το αν έχει αλλάξει κάτι. Βέβαια πριν από 5 μέρες είχα κάνει μια ανάρτηση που σχετίζεται με τον σκουπιδότοπο της Πιπίκας και είδα ότι με μπουλντόζα μάζεψαν κάπως τα σκουπίδια και βάλανε φωτιά. Φυσικά, τα μπάζα δεν πρόκειται να καούν, δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτά. Πάντως, στη βόλτα μου συνάντησα μερικές κυρίες, άκουσα θετικά σχόλια που γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί η εικόνα αυτού του πανέμορφου τόπου. Εύχομαι καλή συνέχεια και τις επόμενες μέρες θα αναδείξω και άλλα μέρη που χρειάζονται γερές παρεμβάσεις. (Τελικά, υπάρχει ελπίδα).
Ζ.

Του ευχήθηκε
* ΣΕ σύντομη ανάρτησή του, ο Μ. Χαρακόπουλος έγραψε για το 14ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: «... Ναι, είχε πολύ λαρισινό χρώμα -αν και εκλέχθηκε μόνο ένας Λαρισαίος στην ΠΕ, ο Αχιλλέας Κέλλας, στον οποίο και εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους του...». Αν όχι συντροφικότητα, τουλάχιστον ανωτερότητα απέναντι στον εσωκομματικό αντίπαλο.
Ζ.

Στύλος του ΟΤΕ
Διαμαρτυρεται κάτοικος της παραλιακής Σωτηρίτσας. Στην οδό Καβάφη, λέει, στύλος του ΟΤΕ έχει γείρει τόσο που πλέον είναι πολύ επικίνδυνος για τους διερχόμενους. Ένα καλώδιο μάλιστα ακουμπά στα αγριόχορτα. Δεν ξέρει πού να απευθυνθεί. Μέσω της εφημερίδας παρακαλεί όποιος είναι αρμόδιος να ενδιαφερθεί, πριν γίνει κανένα ατύχημα.
Ν.Γ.

Στο κουκλοθέατρο
*- ΜΗΝ είστε όλοι κούκλοι και κούκλες, γκρίνιαζε ο Λαρισαίος για τα σχόλια στο f/b.
- Στο τέλος δεν μας χωράνε τα κουκλοθέατρα.
***
*ΑΛΛΑ κι οι υπόλοιποι συνέχιζαν να το φιλοσοφούν στην παρέα.
- Τον ενοχλεί τον άλλον να βλέπει την αδικία, αλλά δεν τον ενοχλεί να την κάνει.
***
*- ΕΥΚΟΛΑ κουβαλάς τον πόνο του άλλου. Είναι πάντα πιο ελαφρύς από τον δικό σου.
Ζ.

Με το λίτρο
* - ΟΛΑ με μέτρο παιδιά, όλα εκτός απ’ το αλκοόλ, συμβούλευε ο έμπειρος Λαρισαίος.
- Το αλκοόλ με το λίτρο. (Αφού έτσι μετριέται).
***
* ΚΙ αφού γυρίζει στη μόδα το ΠΑΣΟΚ, ο άλλος πήρε αέρα.
- Επί ΠΑΣΟΚ, για εμάς τους 40-49, θα άνοιγε η πλατφόρμα για τις συντάξεις.
Ζ.
Έχασαν 9-6
* ΟΛΟΙ «προεδρικοί» είναι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπως πάντα δηλαδή, με όλους τους προέδρους, μερικοί όμως θεωρούν εαυτούς ως «καθεαυτού ανδρουλακικούς», επιτακτικά. Επιχειρώντας να ελέγξουν τη νέα Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, τα έκαναν όμως ολίγον θάλασσα. Από τη μια έτρεχε το επιτελείο της βουλευτή Λ. Λιακούλη, από την άλλη το επιτελείο Κ. Σάββα-Γ. Χατζή, παράλληλα και το επιτελείο Μ. Γαλλιού- Αιμ. Νταγιάννη. Η μεσαία ομάδα δεν κατάφερε να εκλέξει καν στη Νομαρχιακή εκείνον που προόριζε για γραμματέα της. Γενικότερα, οι εμφανιζόμενοι ως «ανδρουλακικοί» τα έχουν σπάσει τελευταία μεταξύ τους, διεκδικώντας την κυριαρχία στο κόμμα.
***
* ΚΑΤΑ κάποιον τρόπο απέναντί τους βρέθηκε το επιτελείο Στ. Τσιάκαλου μα και άλλων «γεννηματοπαπανδρεϊκών». Οι οποίοι εξέλεξαν τελικά 9 από τους 15 της Νομαρχιακής, θρίαμβος.
Και τώρα ποιος θα γίνει γραμματέας της Ν. Ε. ; «Αφήστε τους να βγάλουν γραμματέα όποιον θέλουν», σύστηνε ο παλιός «γεννηματικός’’. Διότι «τι, αντιπολίτευση θα κάνουμε; Ας διαχειριστούν εκείνοι το κόμμα, να δούμε και τι θα καταφέρουν δηλαδή. Εδώ θα είμαστε να προσέχουμε...».
***
* ΠΡΩΤΟΣ σε σταυρούς για τη Νομαρχιακή ο Τυρναβίτης οικονομολόγος Γιάννης Μαλάκος, ακραιφνής «λοβερδικός», αδελφός του Νίκου, του πρώην δημάρχου Τυρνάβου. Δεύτερος τελικά ο καθηγητής Θόδωρος Νταφούλης, συγχωριανός της βουλευτή Λ. Λιακούλη. Και τρίτος, επίσης κοντά, ο Κυριάκος Κουρούτσαλης, συνεργάτης του Κ. Μπαργιώτα όταν αυτός ήταν βουλευτής. Ο τρίτος είναι που, αν θελήσει, προβάλλει ως πιθανότερος για γραμματέας.
Ζ.

Με μία σφαίρα
* ΜΕ την ποσόστωση 30% εκλέχθηκαν πρακτικά όλες οι γυναίκες και οι 15 που ήταν υποψήφιες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μία μόνο έμεινε απ’ έξω, διότι έλαβε λιγότερους σταυρούς από τα δάχτυλα της μιας χειρός και υπήρχε όριο πως κάτω από 7 σταυρούς δεν εκλέγεται κανείς. Ήταν κι αυτό ένα επιπλέον κίνητρο να τρέξουν να φέρουν οι υποψήφιοι τον κόσμο τους στην κάλπη. Το «μεγάλο κόλπο» ήταν η μονοσταυρία, αύξησε τον αριθμό των ψηφισάντων. Αγχωμένοι όλοι οι υποψήφιοι κουβάλησαν συγγενείς και φίλους στην πασοκική κάλπη, πώς αλλιώς θα εκλέγονταν σύνεδροι. Με «μία σφαίρα» μόνο ο κάθε ψηφοφόρος πήγαινε καρφωτός να ψηφίσει, δεν είχε να επιλέξει κάποιον άλλο, μόνο τον δικό του. Κι οι υποψήφιοι ήξεραν καλά στο τέλος ποιοι ακριβώς τους είχαν ψηφίσει.
***
* ΟΛΟΙ ήξεραν ότι με 30-40 σταυρούς εκλέγονταν άνετα σύνεδροι καθώς θα έβγαιναν οι δύο στους τρεις. Κάποιοι αγχωμένοι είπαν να μαζέψουν 50 και 60 δικούς τους, για σιγουριά. Κάποιοι γνωστοί παράγοντες έλεγαν έδωσα τόσα στον τάδε και τόσα στον τάδε από τα μονόσταυρά τους για να εκλεγούν κι εκείνοι. Άλλοι πάλι εμφανίστηκαν πιο ματαιόδοξοι ή περισσότερο ανήσυχοι.
***
* ΠΡΩΤΗ η Μαρία Γαλλιού που σταμάτησε ακριβώς στους 200. Εντάξει υποψήφια βουλευτής, έκανε επίδειξη ισχύος. Άλλοι είπαν ότι διεμήνυσε στα κεντρικά ότι λειτούργησε ως «απλός στρατιώτης» και έφερε όσους περισσότερους μπορούσε στην κάλπη, για να ενισχύσει την προσπάθεια Ανδρουλάκη. Πάντως από το επιτελείο του μέντορά της Α. Λοβέρδου, θα ήθελαν περισσότερους συνέδρους από Λάρισα αντί μίας με 200 σταυρούς, με στοιχειώδη κατανομή δυνάμεων θα εκλέγονταν άλλοι 5-6 με 40.
***
* ΠΙΟ πίσω στις πρώτες θέσεις, με λίγο πάνω από 100 σταυρούς, ο αντιδήμαρχος Σωτ. Βούλγαρης και οι ισοψηφίσαντες Βαγγ. Γιαννούλας και Αιμ. Νταγιάννης, ενώ αμέσως λίγο κάτω από 100 ο Βαγγ. Μάτος. Ο οποίος σημειωτέον έχει αποστασιοποιηθεί από τον Εκτ. Νασιώκα. (Αυτό κι αν είναι εξέλιξη).
Ζ.

Πεσμένος
*- ΝΕΑΡΕ, κάτι σου έπεσε...
Γεγονός, συνέβη. Ο ηλικιωμένος Λαρισαίος πλησίασε χθες το πρωί τον μεσήλικο, που αγόρευε εκεί στο μανάβικο. Κολακεύτηκε εκείνος με το νεαρέ, εντάξει παππούς ήταν ο άλλος, αλλά κι αυτός ώριμος πια, είχε κι εγγόνια. Ανησύχησε και λίγο μη χάσει τίποτε, κοίταξε κάτω.
- Πού, τι;
- Να, εκεί μπροστά σου, κάτι σου έπεσε;
- Πού; Δεν βλέπω...
- Μπροστά σου και πάνω σου, έδειχνε με το χέρι. Εκεί κάτω από τη μέση, κάτι σου έχει πέσει...
Έβαλε τα γέλια ο άλλος με τον χιουμορίστα παππού.
- Ξέρω, διότι εμένα μου είχε πέσει πριν χρόνια.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass