ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2022 18:00
* ΠΡΟΣΦOΡA στον Κ. Αγοραστό με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της ΕΣΤΕΘ στο Στρατιωτικό Πρατήριο. Ξυλόγλυπτη  δημιουργία του επιλοχία Άγγελου Κουτσομπίνα.  Πόρτες και πλακωτό θα παίζει  ο Περιφερειάρχης, μέχρι εκεί, φεύγα όχι, αυτήν την τετραετία. Ζ. * ΠΡΟΣΦOΡA στον Κ. Αγοραστό με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της ΕΣΤΕΘ στο Στρατιωτικό Πρατήριο. Ξυλόγλυπτη δημιουργία του επιλοχία Άγγελου Κουτσομπίνα. Πόρτες και πλακωτό θα παίζει ο Περιφερειάρχης, μέχρι εκεί, φεύγα όχι, αυτήν την τετραετία. Ζ.

Τριαντάρισε
* ΝΑΤΑ τα πρώτα τριαντάρια της άνοιξης, που άρχισε να μετουσιώνεται σε καλοκαίρι. Πού αλλού, στον κάμπο της Λάρισας θα εντοπίζονταν. Τριαντάρισε ο Κέλσιος κι έχει σκοπό να μεγαλώσει κι άλλο από σήμερα. Ε, με τόση εξάτμιση ξαφνικά, λογικό να ρίξει και καμιά μπόρα ανάμεσα.
Ζ.

Μετά βεβαιότητος
* ΚΑΘΟΛΟΥ κέφια χθες στην παρέα των Λαρισαίων. Η κοινωνικοπολιτική συζήτηση εξελισσόταν στις παρυφές του γκρίζου.
- Να μην ανησυχείτε ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα. Να είστε σίγουροι.
***
* - ΣΤΟ 1,10 σήμερα η βενζίνη. Το μισό λίτρο.
***
* - ΚΑΤΑ τα φαινόμενα, βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της υστερίας.
***
* - Α, Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών σήμερα, κερνάω... Ποιος θέλει χάπια, ποιος θέλει πάπια;
Ζ.


Σε συνεννόηση;
* ΚΑΙ να που έφτασε η σπουδαία ποδοσφαιρικά ημέρα, Αγγλία γίναμε, όπου ο Άρης κερδίζει τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα μάλιστα κι ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη. Αδιάφοροι οι ηττηθέντες;
Ή μήπως ζωηρά ενδιαφερόμενοι, Μαρινάκης και Ιβάν, να πετάξουν έξω απ’ τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το χρήμα την ΑΕΚ με το νέο γήπεδο, να φρενάρουν τον Μελισσανίδη; Όσο για την πραγματική ισχύ των ομάδων, θα φανεί σε λίγες μέρες στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΠΑΟ...
Ζ.

Ο μέντοράς του
* ΠΡΩΤΟΣ σε σταυρούς ο Άγης Μπουμαρσόπουλος, εκλέχθηκε στο συντονιστικό της Τ.Ο. Λάρισας, το παλιό Γραφείο Πόλης του ΠΑΣΟΚ. Κι εκείνος που πανηγυρίζει περισσότερο απ’ όλους για την επικράτηση του γνωστού διαιτητή είναι ο πολιτικός και ποδοσφαιρικός του πατέρας, ο Όκο, του ομώνυμου καφενείου.
Ζ.


Όλοι μαζί, αλλά...
* ΔΕΝ είναι ακριβώς εμφύλιος μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και «γλυκό δεν το τρώνε». Και δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ γενικά που έχει και πρόσφατη την εσωκομματική αναμέτρηση με τόσους υποψήφιους προέδρους, ούτε εξάμηνο δεν πέρασε απ’ τον Δεκέμβριο για να επουλωθούν οι πληγές. Αν και στο ΠΑΣΟΚ πάντα συνηθιζόταν να είναι όλοι με τον εκάστοτε πρόεδρο, ασχέτως αν τον είχαν υποστηρίξει για να εκλεγεί.
***
* ΤΩΡΑ, η εσωκομματική διαμάχη, οι κακές σχέσεις μεταξύ τους στο ΠΑΣΟΚ της Λάρισας εντοπίζονται στην ομάδα των νικητών, των «ανδρουλακικών». Τι ομάδα, που είναι πεντέξι οι ομάδες, οι παρέες, τάσεις, επιτελεία, που βρέθηκαν να είναι πλέον στα μαχαίρια. Από τη μια το γραφείο της βουλευτή Λίτσας Λιακούλη, από την άλλη Κώστας Σάββας και λοιποί στην παλιά Περιφέρεια, νυν Αποκεντρωμένη, μάλλον έχει λήξει η συμμαχία τους, ήταν πρόσκαιρη, να και η επίδοξη βουλευτής Μαρία Γαλλιού κι οι δικοί της, συν ορισμένοι αυτόφωτοι παράγοντες που κινούνται κατά μόνας, αλλά επίσης «ανδρουλακικά». Η επιδίωξη της πρωτοκαθεδρίας στο νέο κομματικό καθεστώς δεν είναι αναίμακτη.
Ζ.

Αμφίρροπη
* - ΠΟΙΟΣ θα εκλεγεί την Κυριακή;
- Πού;
- Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος λες να βγει πρόεδρος;
- Τι να σου πω είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση. (Λαρισαίοι χθες σε συνοικιακό καφέ με περιπαικτική διάθεση).
Ζ.

Τα σαλιγκάρια
* Οι συνήθεις προστριβές απασχολούσαν τη συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων
- Με τη γυναίκα μου μαλώσαμε γιατί δεν διπλώνω καλά τα ρούχα.
- Διπλωματικό επεισόδιο.
***
* - ΚΑΤΙ ξέρουν τα σαλιγκάρια που παντρεύονται, αλλά ο καθένας έχει το σπίτι του.
***
* - ΑΝ σε βάλει η γυναίκα σου να πλύνεις τα πιάτα, να τα πλύνεις αντρικά. Να φτάσουν τα νερά μέχρι τη βεράντα.
Ζ.

Ταχύτης
* ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας θα γινόταν μέσω ΣΔΙΤ, με Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Ωστόσο ο Κ. Αγοραστός το έτρεξε και σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κατάφεραν να υπερβούν τα συνήθη εμπόδια και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την ωρίμανση της μελέτης που οδηγεί τώρα στη δημοπράτηση του έργου και τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Είμαστε πιο γρήγοροι κι από ΣΔΙΤ, καμάρωνε ο Περιφερειάρχης. Ποιο σδιτ, Αγοραστός σβινγκ...
Ζ.

Ας πρόσεχες...
* Ο συριζαίος δίδασκε Μαθηματικά στη συντροφιά των Λαρισαίων: Θεωρία του Χάους είναι να πας για μπάνιο ένα σαββατοκύριακο τον Ιούλιο του 2019 και να σου έρθει ΔΕΗ 1.400 ευρώ τον Μάιο του 2022. (Εννοώντας ότι άμα δεν πήγες να ψηφίσεις τότε, τα λούζεσαι τώρα).
Ζ.

Ταξική δράση
* ΑΚΟΜΗ και το καθάρισμα του ελαιοπερίβολου, από τα χόρτα που είχαν θεριέψει, μπορεί να θεωρηθεί με ματιά κομμουνιστική. Ήταν και ζεστή η μέρα, οπότε σημειώνει ο Λαρισαίος συνταξιούχος Α.Κ. για το αποτέλεσμα της εφόρμησης: Για τα Λιόδεντρα απελευθέρωση από την κατοχή των αγριόχορτων... Για τα αγριόχορτα σφαγή άδικη, γιατί εκεί φύτρωσαν, δεν είναι αποικιοκράτες εισβολείς... Για τα λουλούδια που κόπηκαν διάψευση της υπόσχεσης των αγριόχορτων περί ‘’Ειρηνικής Συνύπαρξης’’, καθώς αφού λεηλάτησαν τους κοινούς πόρους, τα χρησιμοποίησαν ως αμάχους-ομήρους... Για τις χελώνες, σαύρες, φίδια και ποντίκια, προσφυγιά μετά την καταστροφή του βιοτόπου τους και των κρυψώνων τους... Για τα χλοοκοπτικά, περηφάνια που ανταποκρίθηκαν σε δύσκολες ‘’επιχειρησιακές συνθήκες’’, αλλά και αυτοκριτική για αστοχίες μισινέζας που τραυμάτισαν κορμούς και ‘’άμαχες παπαρούνες’’ που θα μπορούσαν να περισώσουν...
***
* ΚΑΙ για μένα; Εκτός από τεράστια κούραση που οδήγησε στο συγκεκριμένο μεταμοντερνίζον παραλήρημα, αφού δεν υπάρχει καλύτερο παραισθησιογόνο από το να κόβεις χορτάρια μεσημεριάτικα.
α] Κράτησα την υπόσχεση στον πατέρα και στις ελιές πως όσο αντέχω θα τις περιποιούμαι και δεν θα τις πουλήσω.
β] Δεν υπέκυψα στις ευκολίες της «Μοσάντο» και του «Ράουνταπ’’.
γ] Γρασάρισα το ταξικό ένστικτο, στη συνείδηση δεν ξέρω αν έφτασε.
δ] ‘’Κλώσησα’’ την αυταπάτη πως και τα εγγόνια θα ασχοληθούν με τη Γεωργία, υιοθετώντας μια ηθική στάση απέναντί της. (Εν κατακλείδι, βρήκε θέμα να επικοινωνήσει με όσους τον διάβασαν).
Ζ.

Τα μονόβολα
* ΜΕ την εφαρμοσθείσα μονοσταυρία στην εκλογή συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε καμία αξία ποιος ήταν ευρύτερα γνωστός, καμία απολύτως ποιος προώθησε την υποψηφιότητά του με δημοσιότητα, αν είχε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στο κόμμα ή στην κοινωνία. Μόνο πόσους δικούς του, πόσους έμπιστους θα έφερνε στην κάλπη εξεπιτούτου για να τον ψηφίσουν.
***
* ΟΥΤΩΣ εχόντων των πραγμάτων ήταν πολύ παράξενο που κάποιοι Λαρισαίοι πράσινοι παράγοντες καμάρωναν ότι «βοήθησα και τον τάδε να βγει αφού εμένα μου περίσσευαν σταυροί» ή «στήριξα κι άλλους τρεις να εκλεγούν», μία κιόλας ισχυρίστηκε πως «εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι κι άλλοι έξι» με την υποστήριξή της. Κι όλα αυτά με τα μονόβολα ψηφοδέλτια, μάλιστα. Μα τόσο μεγάλο σόι και παρέα είχαν; Μα πόσα πρόβατα έφεραν στο μαντρί; Να του λες του άλλου έχεις μία ψήφο και θα τη δώσεις όχι σε μένα που σε κουβάλησα στην κάλπη, αλλά σ’ αυτόν που θέλω εγώ... Πόσους τόσο κοντινούς μπορεί να έχει κάποιος, δυο, τρεις; Όχι και 40 και 80 και 100 όμως...
Ζ.

Στη ζυγαριά
* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι σε κλασικούς προβληματισμούς και συμπεράσματα.
* - ΧΤΙΖΑΜΕ κορμί για το καλοκαίρι και μείναμε στα μπετά.
***
* - ΤΟ ξέρετε, ρε σεις, ότι μπορείτε να χάσετε 3 με 4 κιλά απλώς ακουμπώντας κάπου όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά;
***
* - ΑΠΟ καλοκαιρινά σπορ πάντως, είμαι πολύ καλός στην ξαπλώστρα.
Ζ.

Η διευθύντρια
* Η Ελένη Αναστασοπούλου, που διετέλεσε περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τότε που δεν ήταν ακόμη μέλος του κόμματος, η οποία τόσα τράβηξε, ιδίως από την πλευρά των συριζαίων συνδικαλιστών, είναι τώρα υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμπιπτόντως, η Ερμίνα Μαγαλιού της διοίκησης της ΕΛΜΕ είναι επίσης υποψήφια και θα έχει ενδιαφέρον τι θα προτιμήσει ο κόσμος μεταξύ των δύο κυριών που είχαν σκληρές κόντρες επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ε. Αναστασοπούλου, σύζυγος του γνωστού μηχανικού Κώστα Μίχη, ήταν επίσης στο παρελθόν υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Τυρνάβου, με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στο μετερίζι του αγώνα και ταυτόχρονα με επιπλέον σημαντικές σπουδές και πλούσια επιστημονική και εκπαιδευτική εργασία, αλλά και ενδιαφέρουσα λογοτεχνική δραστηριότητα.
Ζ.

Στο χαλαρό
* ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ σύνεδρος στο χαλαρό, με 45 σταυρούς ο Λαρισαίος πασοκτζής.
- Μέχρι το 45 ξέρει να μετράει, δεν είχε πάει σχολείο μικρός ο άνθρωπος...
Τη δικιά του ερμηνεία έδινε ο επιστήμονας στην παρέα, χιουμορίζοντας μάλλον. Ωστόσο, ο αγράμματος πασοκτζής αποδείχθηκε πιο γάτος πολιτικά, από κάτι άλλους ματαιόδοξους ή και ανασφαλείς μορφωμένους. Αφού μάζεψε τόσους δικούς του, όσους ακριβώς χρειαζόταν για να εκλεγεί στα σίγουρα και μόνο τόσους.
Ζ.

Δρόμος αδιάβατος
* ΥΠΑΡΧΕΙ ένας αγροτικός δρόμος στη Λυγαριά Τυρνάβου, τον οποίο ο Δήμος, ξέρουν περί τίνος πρόκειται, για κάποιον λόγο δεν θέλει να τον φτιάξει. Όσοι εμποδίζονται να φτάσουν στις περιουσίες τους υποθέτουν πολλά και διάφορα για την εμπλοκή. Ο δρόμος οδηγεί σε χωράφια 500 στρεμμάτων, στα οποία δίνουν μάχη για να φτάσουν οι ιδιοκτήτες τους. Δεν περνά από εκεί ούτε τανκς. Έφτασαν οι άνθρωποι στην εφημερίδα μήπως και τυχόν τους πιάσει το φιλότιμο στη Δημαρχία και ενδιαφερθούν για τόσες οικογένειες. (Ή έστω να τους απαντήσει ο δήμαρχος Γ. Κόκουρας για το τι συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει).
Ζ.

Ζέστα
* ΖΕΣΤΑ που λέμε και στη Λάρισα. Ή ακόμα πιο λαρισινά ζιέστα. Πήρε τον ανήφορο ο υδράργυρος κι άρχισαν εκείνοι οι ωραίοι οικογενειακοί διάλογοι «Αγάπη μου μήπως να βγάλουμε τα καλοκαιρινά από την ντουλάπα;» - «Χεράκια έχεις αγάπη μου, βγάλτα που είσαι και ψηλός». Και κάπως έτσι μπαίνουμε σ’ ένα ακόμα γλυκό καλοκαίρι...
Κ.Γ.

Οικία Γερολυμάτου
* ΑΝΤΕΧΕΙ στον χρόνο η οικία Γερολυμάτου, από τα τελευταία διατηρητέα αυτής της πόλης, εκεί στη Σεφέρη των Αγίων Σαράντα. Μπορεί οι καιρικές συνθήκες στο πέρασμα των εποχών να έφθειραν το διώροφο κτίσμα και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, να το «τραυμάτισαν», αλλά το κίτρινο σπίτι, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, στέκει όρθιο.
Από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό, μιας Λάρισας που έκοψε κάθε δεσμό με την αστική της ιστορία, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν άλλα δείγματα ηλικίας άνω των 100 χρόνων. Θυσιάστηκαν όλα στον βωμό της αντιπαροχής και της ευμάρειας που διαδέχτηκε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και του Εμφυλίου, κυρίως όμως της μεταπολίτευσης.
Αντέχει μεν, αλλά όχι χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Και δεν είναι μόνο η στατική του ενίσχυση, αλλά και η περιποίησή του: καθαριότητα και αποψίλωση στην οργιώδη βλάστηση που «πνίγει» την αυλή του, κρίνονται απαραίτητα, αυτήν την περίοδο.
Είπαμε: διατηρητέο σημαίνει πάνω απ’ όλα υποχρεώσεις.
Δ.Χ.

Μόνο τα αχλάδια
* «AYTHΝ τη στιγμή ο προβληματισμός μας σχετίζεται αποκλειστικά με την καρπόπτωση στα αχλάδια. Τα ροδάκινα που έχουν καεί από τον παγετό δεν σχετίζονται με το πρόβλημα που προέκυψε στην επαρχία με τα αχλάδια». Απαραίτητη η διευκρίνιση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιο Τσικριτζή, ο οποίος αποσυνδέει τα δύο προβλήματα, επιδιώκοντας προφανώς μία πιο στοχευμένη προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος που απασχολεί τους αχλαδοπαραγωγούς.
Γ.Ρ.

Καβουροπόδαρα
* ΚΑΒΟΥΡΟ...ΔΑΓΚΩΘΗΚΕ η τουρίστρια που βρέθηκε στη Μύκονο για διακοπές και κλήθηκε να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για δύο κοκτέιλ και ισάριθμα καβουροπόδαρα με λίγα ντοματίνια στην άκρη. 600 ευρώ δεν τα λες και λίγα. Αλλά η ίδια δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Πέρασε στην αντεπίθεση και κατέθεσε μηνύσεις. Μα ακούς εκεί να της χρεώσουν και φιλοδώρημα 58 ευρώ. «Εμείς τόσα πληρώνουμε για όλο το τραπέζι» σχολίαζε αναγνώστης από τσιπουράδικο της πόλης. Καλά είναι και στη Λάρισα τελικά.
Κ.Γ.

Βέλος
* ΕΡΧΕΤΑΙ και το «λευκό βέλος» από την Κυριακή. Αρχίζει τα δρομολόγιά του, το νέο τρένο που φιλοδοξεί να φτάσει από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Μακάρι να το κάνει εδώ που τα λέμε, γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις καθυστερήσεις των τρένων. Η μοναδική στάση που κάνει ενδιάμεσα είναι στη Λάρισα κι αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή.
Κ.Γ.

 

PLATEIA_CIU.jpg

* ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ απροκάλυπτα στην πλατεία Ταχυδρομείου, λέει ο Θ.Τ. Άλλωστε τι να φοβηθεί ο οδηγός, ο έλεγχος έχει εκλείψει παντελώς. Ανάλογες εικόνες και στην Κεντρική πλατεία.
Ζ.

 

KROKODEILIA_CIU.jpg

* ΚΛΑΙΝΕ μαζί με τους αγρότες στον κάμπο, οι κυβερνητικοί παράγοντες, για τους λογαριασμούς ρεύματος στις πομώνες. (Δάκρυα κροκοδείλια).
Ζ.

 

AGORAST_SOMATOFYLAKES.jpg

* ΠΑΝΤΑ χρειάζονται έμπειροι και έμπιστοι σωματοφύλακες...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass