ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2022 18:00
* ΕΚΛΟΓΕΣ δίχως εθελοντές στις εφορευτικές δεν γίνονται. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζ. * ΕΚΛΟΓΕΣ δίχως εθελοντές στις εφορευτικές δεν γίνονται. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζ.

Θα βρέξει;
*ΑΣΤΑΘΕΙΑ στα καιρικά, λοιπόν, λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο

σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες τις ώρες μετά το μεσημέρι συννεφιάζει και το απογευματάκι εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. Ύστερα επανέρχεται η καλοκαιρία. Αυτό ίσχυσε χθες, στα ορεινά και ημιορεινά οι βροχές όμως, στον κάμπο σταγόνα, απλώς απείλησε κάποια στιγμή. Σημειωτέον ότι τέτοιες αστάθειες οδηγούν καμιά φορά και σε χαλάζι. Και στον κάμπο κανείς δεν θέλει να ρισκάρει.
(Το ίδιο θα συνεχιστεί λέει ολόκληρο τον Μάιο. Ζέστα με πιθανές καταιγίδες).
Ζ.

Εκτόξευση
*ΤΟΤΕ που κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε στη Λάρισα καμιά 200αριά μέλη. Το αστείο που λεγόταν για τον υποψήφιο τότε πρωθυπουργό ήταν πως ο δεσπότης έχει στη Λάρισα περισσότερους παπάδες απ’ όσα μέλη ο Τσίπρας στο κόμμα του.
Ύστερα, όταν έχασε θα είχε και 400, μπορεί και 500. Μετά το 2019 και το άνοιγμα του κόμματος που επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας, μέχρι πρόσφατα είχαν ξεπεράσει κατά τι τα 1.000 μέλη.
***
*ΠΡΟ μηνός είχαν ψηφίσει εξ αυτών για την εκλογή συνέδρων σχεδόν 700. Τώρα για την Κεντρική Επιτροπή ψήφισαν πάνω από 800.
Και υπέρ Τσίπρα περισσότεροι από 2.100, ήτοι πάνω από 1.300 νέα μέλη, άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και γράφτηκαν στο κόμμα την Κυριακή πριν ψηφίσουν.
(Ένα το κρατούμενο: ότι πάνω από 200 παλιά μέλη δεν ψήφισαν για διάφορους λόγους, όχι κάποιον συγκεκριμένο. Για συριζαίους πρόκειται, το ‘’ολίγον χύμα’’ είναι στο DNA τους).
***
*ΟΥΤΕ οι πιο αισιόδοξοι στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας δεν περίμεναν τέτοια νούμερα. Με καταγεγραμμένη ισχύ 2.300 μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο κόμμα πια. Γράφτηκαν μεν την Κυριακή, πριν ψηφίσουν, αλλά είναι πλέον κανονικά μέλη.
Με υπογεγραμμένη αίτηση εγγραφής, με πλήρη στοιχεία, αριθμό ταυτότητας, τηλέφωνο, διεύθυνση, μέιλ, τα πάντα. (Και θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν ψήφιζαν για Κ. Ε. και τα νέα μέλη. Προφανώς και θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα).
***
*ΔΕΥΤΕΡΟ το κρατούμενο; Εκφράζει η νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή το νέο κόμμα; Η Νομαρχιακή της Λάρισας;
Αποδείχθηκε πάντως άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλ. Τσίπρας. Χωρίς αυτόν το κόμμα παίζει σε άλλη κατηγορία, μικρότερη.
Εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι οι αντιδρώντες, που στην προηγούμενη ζωή τους ως προερχόμενοι από το ΚΚΕ θα λάτρευαν τον Νίκο Ζαχαριάδη, τώρα φοβούνται μην καπελώσει το κόμμα ο Τσίπρας, χωρίς αυτόν δεν πάνε πουθενά.
Ζ.

Ανατροπή
*ΣΤΗ Λάρισα ήταν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.
Πρώτος με διαφορά ο Β. Ζωγράφος, λογικό καθώς ήταν και γραμματέας της Νομαρχιακής, τον ψήφισε πάνω από το 50% των μελών. Ακολούθησε η Ζωή Ακριβούλη της διεύρυνσης που τη σταύρωσαν περισσότεροι από 1 στους 3 κοκ. (Σ’ αυτή την κάλπη ψήφιζαν μόνο τα παλιά μέλη, οι 810 που προσήλθαν).
***
*ΚΙ ύστερα ήρθαν οι σταυροί από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Περίπου φυσιολογική κατανομή για τους Λαρισαίους. Άντε κάποιος να είχε μια καταγωγή ή ορισμένους φίλους κάπου. Κι όμως προέκυψε ανατροπή. Ο Άρης Αγραφιώτης από πέμπτος στη Λάρισα, πρώτος πανθεσσαλικά. Αφού θριάμβευσε στην Καρδίτσα, είναι και οι αγρότες ίσως εκεί, αλλά έκανε πάταγο στον Βόλο. Όπου ο Λαρισαίος πήρε περισσότερα από τους Βολιώτες, μόνο τρεις τον πέρασαν, κόντεψε να πάρει εκεί όσους σταυρούς πήρε και στη Λάρισα, ειδικά δε στη Ν. Ιωνία σάρωσε.
(Ανεξήγητο, εκτός κι αν δούλεψε το σύστημα των λεγόμενων προεδρικών, Χρ. Σπίρτζης, Γ, Τσίπρας κλπ.)
Ζ.

Πρωτιά
*ΜΕΤΑ το αποτέλεσμα στη Γιουροβίζιον οι Λαρισαίοι έβγαλαν εύκολα τα συμπεράσματά τους.
- Αν συνεχιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία θα πάρει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το Euro Cup και την Ολυμπιάδα. Σίγουρα επίσης θα εκλεγεί Ουκρανή ως Μις Υφήλιος.
***
*- ΑΝ δεχτώ την πρότασή σας για συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, εμείς τι θα κερδίσουμε;
Και απάντησε ο Μπάιντεν στον Μητσοτάκη.
- Την πρώτη θέση στην επόμενη Γιουροβίζιον.
Ζ.

Βγάλτα πέρα
*ΣΤΑ ζόρια των καιρών οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λένε ‘’μισθοδοσία’’ κι όχι ‘’πάρε να πιεις δυο μπύρες’’.
***
*- ΕΙΜΑΣΤΕ η γενιά που θα ζήσει ό, τι κρίση υπάρχει και δεν υπάρχει...
***
*- ΔΕΝ μας φτάνει που δεν τα βγάζαμε πέρα, από τώρα δεν θα τα βγάζουμε και δώθε...
Ζ.

Γυναικοκρατία
*ΣΤΟΥΣ 6 πρώτους σε σταυρούς στη Λάρισα οι 4 ήταν γυναίκες. Καλά που υπήρχε δηλαδή και η ποσόστωση 50% . Για τους άνδρες. Και στις πρώτες 13 θέσεις πανθεσσαλικά οι 7 γυναίκες.
Οι 6 άνδρες εκλέχθηκαν κανονικά, με το σπαθί τους, δίχως να χρειαστεί η ποσόστωση. Επιτέλους ισοτιμία.
Ζ.

Γυναικομαχία
*Η αναμέτρηση Αναστασοπούλου-Μαγαλιού, που υπήρξε στο παρασκήνιο και που στο προσκήνιο ξέσπασε ξαφνικά ως άγριος εμφύλιος, από τη μια τουλάχιστον πλευρά, έληξε ξεκάθαρα υπέρ της καθηγήτριας, η οποία θριάμβευσε εκλεγόμενη τρίτη.
Η διευθύντρια δεν τα κατάφερε, έβαλε τελευταία στιγμή το χέρι του κι ο Γ. Τσακνάκης, τουλάχιστον αυτός.
Ζ.

Πώς να βγεις;
* ΣΤΑ 90 βαδίζει εκείνος, κοντά στα 85 η γυναίκα του, ζουν στους Αμπελόκηπους της Λάρισας με μια σύνταξη 500 ευρώ. Πρώην αυτοκινητιστής και παλιός συνδικαλιστής ο κ. Γιώργος, πήρε να πει τον πόνο του: «Είμαι εγώ και η κυρά. Μια τηλεόραση έχουμε ανοιχτή κι ένα φωτάκι το βράδυ, μην μπει κανένας... Είμαστε στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και μας ήρθε ρεύμα 335 ευρώ.
Το αέριο θέλει 530, ο προηγούμενος λογαριασμός ήταν κοντά στα 800. Αι, πες μου εσύ, πώς να βγεις;»
Τι απάντηση να του δώσεις του κυρ-Γιώργου;

Λαρισοκινέζικα
*ΣΤΑ κινέζικα το ‘’εγώ’’ είναι ‘’wo’’, αποτυπώνεται σε ιδεόγραμμα βέβαια, το οποίο προφέρεται ‘’γουό’’. Και είναι αρκούντως σημαντικό που και στα χωριά του κάμπου το ‘’εγώ’’ προφέρεται ‘’ιγουό’’, που μοιάζει περισσότερο με κινεζικά παρά με ελληνικά.
Ζ.

Ποιοι προσήλθαν
*ΚΑΛΟΣ, χρυσός ο Τσίπρας, τον εκτιμάμε, τον αγαπάμε αλλά όχι και να πάμε να του το πούμε και δημοσίως. Άλλο που θέλουμε να μας υποστηρίξει πάλι εκείνος, όπως είχε ξανακάνει δηλαδή. Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης δεν πήγε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Προσήλθε ωστόσο και ψήφισε η σύζυγός του Βάσω Καλογιάννη. Δεν πήγε επίσης ο Αντ. Γκουντάρας της Αγιάς. Ούτε ο πρώην Τεμπών Κ. Κολλάτος. Πήγε ωστόσο ο πρώην Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, κι ας μην είναι να ξαναβάλει για δήμαρχος.
***
*ΟΙ Μιχ. Αναστασίου, Γιαν. Αλεξούλης, Δημ. Μαβίδης και Παν. Νταής, ήταν οι αντιδήμαρχοι Λάρισας που πήγαν και ψήφισαν υπέρ Τσίπρα. Ο τελευταίος και για Κεντρική Επιτροπή. Τέσσερις από τους δέκα αξιωματούχους της Δημαρχίας. Και σου λέει μετά τον Δήμο της Λάρισας τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. (Επίσης ψήφισαν ο πατέρας Διαμαντής Αδαμόπουλος, η μητέρα Ελένη Μητρουλιά, τα αδέλφια του επίσης, όχι όμως ο αντιδήμαρχος Θάνος Αδαμόπουλος).
Ζ.

Κάνει;
*ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ με δημοσιογράφο, όταν αποκαλυφθεί το ζευγάρι θα γίνει πάταγος. Κουίζ έβαλαν σε μεσημεριανάδικο μεγάλου καναλιού. Κι άρχισαν οι αθώες ερωτήσεις. Καλέ, δεν κάνει, κάνει; Αφού ο δημοσιογράφος θα μεροληπτεί υπέρ της δικιάς του... Μήπως είναι σε ψυχαγωγική κι όχι ενημερωτική εκπομπή; Αλλά και πάλι, δεν επιτρέπεται νομίζω...
Είχαν ξεχάσει εντελώς τη Σία με τον Κ. Μπακογιάννη; Και τη Μάρα με τον Θ. Ρουσόπουλο; Τόσα χρόνια, βασικές παρουσιάστριες μάλιστα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στα κανάλια τους.
Ζ.

Ούτε...
*ΑΡΧΙΣΕ να έχει αμφιβολίες ο ευτραφής Λαρισαίος για το γνωστό στιχάκι «Η θεωρία καταρρέει οι χοντροί είν’ οι ωραίοι...». Διότι άμα δεν μπορεί να βρει γραβάτα στα μέτρα του ούτε ο Βαγγ. Μαρινάκης, όπως είδε στη φιέστα του Ολυμπιακού, τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Στυλιστικός ρατσισμός.
Ζ.

Με θεσμικό τρόπο
*ΑΡΧΗΓΙΚΗ εμφάνιση για τον Κυριάκο Κουρούτσαλη, στην ευχαριστήρια μετεκλογική δήλωση, μετά τις 610 ψήφους που πήρε για τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε «στο δύσκολο έργο που εν γνώσει μας καλούμαστε να αναλάβουμε. Ένα σύνολο νέων στελεχών, νέων και ηλικιακά αλλά κυρίως αξιακά, που στόχο έχει να ανταποκριθεί στα δύσκολα του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο».
***
*ΚΑΙ συνεχίζει με νόημα: «Στόχος μας, στόχος του ΠΑΣΟΚ να αφουγκραστεί τα προβλήματα της κοινωνίας και η κοινωνία να εμπιστευτεί και πάλι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Στόχος μας το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει θεσμικό τρόπο λειτουργίας. Η πολιτική να αποτυπώνεται από τις συλλογικές μας συναντήσεις, όχι σε ιδιωτικούς κλειστούς κύκλους και βουλευτικά γραφεία».
Για να καταλήξει: «Προχωράμε με Πολιτική αυτονομία, δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό στις διαδικασίες, τις αποφάσεις και τις επιλογές των μελών προς το πρόσωπο όλων μας.
Από εδώ και πέρα όλα τα βλέμματα πέφτουν στο συνέδριο στις 20-22 Μαΐου. Ελπίζουμε λοιπόν σε ένα συνέδριο «νέας εποχής», ένα συνέδριο γιορτή της Δημοκρατίας». (Πολλοί το διάβασαν, περισσότεροι κατάλαβαν).
Ζ.
Διευκρίνιση
* ΑΝΑΓΚΑΙΑ διευκρίνιση για φωτογραφία που συνόδευε είδηση αφορούσα δικαστική απόφαση για παράνομη υλοτομία (φύλλο Σαββάτου 14 Μαϊου, σελ.5). Η φωτογραφία (αρχείου) του έμφορτου ξυλείας φορτηγού αυτοκινήτου, ανήκει σε συγγενή του καταδικασθέντα και ουχί στον ίδιο.

Βέλος/Σφεντόνα
*Η συζήτηση ξανά για τρένα, με αφορμή το ‘’Βέλος’’, που παρεμπιπτόντως μόνο το όνομά του δεν υποστηρίζει προς το παρόν με τις επιδόσεις του, καθώς κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Λάρισα και χωρίς ενδιάμεση στάση αυτό σε μόλις 10 λεπτά λιγότερο απ’ το intercity, το οποίο κάνει και στάσεις και με εισιτήριο 20% ακριβότερο μόλις εκλείψει η έκπτωση τον άλλο μήνα. Πολύ ωραίο τρόπο βρήκαν οι Ιταλοί για να ανεβάσουν τις τιμές.
***
*ΤΡΕΝΑ λοιπόν, τότε που δεν πήγαιναν σφεντόνα και ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας από τον Μάιο του 1950: Το τρένο σταμάτησε σ’ έναν ενδιάμεσο σταθμό κι η μια γυναίκα ρώτησε τη χωριανή που καθόταν δίπλα της, για το όνομα του χωριού που ήταν ο σταθμός. Εκείνη έσκυψε απ’ το παράθυρο του βαγονιού, και συλλάβισε τα γράμματα μιας ταμπέλας που φαινόταν απ’ έξω..
«Ετούτο, Μαριγώ μου, είναι το χωριό των ανδρών. Και φαίνεται πως καμιά γυναίκα δεν πατάει εδώ». Άνοιξε η άλλη διάπλατα τα μάτια της από κατάπληξη. Εν τω μεταξύ, το βαγόνι είχε σταθεί μπροστά στις τουαλέτες του σταθμού και η ταμπέλα που διακρινόταν ήταν εκείνη που έγραφε ‘’ΑΝΔΡΩΝ’’.
Ζ.

Τι καφέ...
*ΤΗΝ έκανε την γκάφα ο νεαρός Λαρισαίος, που τηλεφώνησε να παραγγείλει με την τσίμπλα στο μάτι.
- Καλημέρα, καφέ θα ήθελα...
- Σε πλαστικό ή λαδομπογιά;
- Ναι σε πλαστικό... Ε; Πού πήρα;
- Σε χρωματοπωλείο.
Ζ.

 

 

EGGRAFES SYRIZA

* ΤΟ πρωτόκολλο στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Στους ίσκιους του σχολείου, απ’ έξω, γνωστά στελέχη έκαναν τις εγγραφές των νέων μελών. Τα στυλό πήραν φωτιά.
Ζ.

 

EKKLHSIA FLORAL

*ΟΙ κυρίες του Κοινοβουλίου με τα φλοράλ στον Άγιο Αχίλλιο δεν ήταν συνεννοημένες, η εποχή είναι. Υπήρξε και μικρό παρατράγουδο, που όμως δεν εξελίχθηκε. Αρχικά στην εκκλησία ήταν η Άννα Βαγενά, όταν έφτασε η Στέλλα Μπίζιου πήγε και στάθηκε ακριβώς μπροστά της, όμως δεν έχουν πλεονέκτημα οι κυβερνητικοί, ισότιμοι είναι οι βουλευτές. Της έκανε η συριζαία παρατήρηση, η νεοδημοκράτισσα δεν συγκινήθηκε. Ευτυχώς κάποιος πρόσφερε καρέκλα στην Α. Βαγενά, που έχει το γνωστό πρόβλημα με το πονεμένο πόδι, κι έτσι βρέθηκαν όλες μπροστά στην ίδια ευθεία.
Ζ.

 

SYRIZA KOKKALHS SYNTROFOI

* Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Να, εδώ με τους συντρόφους, στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass