ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2022 18:00
* ΤΟ νου τους όλοι στους αη πυροσβέστες, τους προστάτες αγίους των ημερών. Ζ. * ΤΟ νου τους όλοι στους αη πυροσβέστες, τους προστάτες αγίους των ημερών. Ζ.

Φούρνος
* ΕΤΣΙ θα το πάει όλος ο Ιούλιος, φούρνος. Υπομονή κι όλες οι ελπίδες στην αλλαγή

του μήνα. Ψυχολογικό είναι αλλά ίσως αλλάξει κι ο καιρός, είναι και τα μελτέμια που φέρνει μαζί του πάντα ο Αύγουστος, κάτι θα γίνει.
***
* ΚΑΠΟΙΑ στιγμή χθες φύσηξε ένα ωραίο αεράκι. Σαν αυτό, λέει, που ανοίγεις απότομα τον φούρνο να δεις τα γεμιστά.
***
* - ΦΕΥΓΩ τώρα, πάω να φτιάξω μια κρέπα στο καπό του αυτοκινήτου.
Ζ.

Των Αντικυθήρων
* ΜΕ σαρκασμό προσέγγιζαν την επικαιρότητα στην παρέα των Λαρισαίων.
- Θα αφήσουν να καούν όλα τα δέντρα και δεν θα μπορούμε μετά να φτιάξουμε χάρτινα καλαμάκια για να σώσουμε τον πλανήτη.
***
* - Ο κρατικός μηχανισμός είναι σαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Όλοι λένε τα καλύτερα γι’ αυτόν, τον βλέπουμε σε φωτογραφίες, κανείς δεν τον έχει δει να δουλεύει και κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργεί.
***
* -ΚΑΠΟΙΑ στιγμή πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στη θάλασσα για τις τόσες φωτιές που έχει σβήσει.
Ζ.

Πτώση
* ΦΑΝΗΚΕ να παίρνει ανάποδες ο πρώην δήμαρχος Φαρσάλων. Ασκώντας αυστηρή κριτική εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς ονόματα. Για να καταλήξει ο Άρης Καραχάλιος: «Η μοίρα κάθε «μαριονέττας» και παντός «αχυράνθρωπου» είναι να πέφτει με ταχύτητα φωτός». (Τι να θέλει άραγε να πει ο ποιητής;)
Ζ.
Υπερυψωμένες
* ΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΕ πως ο Δήμος Βόλου θα δημιουργήσει υπερυψωμένες διαβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, στα οποία εντοπίζεται δυσκολία στην ασφαλή διέλευση πεζών και ΑμεΑ. Νέες τεχνικές. Έχει ΣΒΑΚ ο Βόλος; Οι υπερυψωμένες διαβάσεις δεν είναι τίποτα άλλο από πεζοδρόμια που τέμνουν κάθετα την άσφαλτο. Δίνοντας την εναλλακτική απάντηση στο γιατί να τέμνεται η κίνηση των πεζών από την άσφαλτο και να μην τέμνεται η κίνηση των αυτοκινήτων από τα πεζοδρόμια;
***
* ΟΙ υπερυψωμένες διαβάσεις φέρνουν τους οδηγούς των αυτοκινήτων αντιμέτωπους με ένα βατό φυσικό εμπόδιο που πρέπει να υπερβούν, το οποίο λειτουργεί ως μειωτήρας ταχύτητας. Αυτό που τις διαφοροποιεί από τα παλαιού τύπου «σαμαράκια» είναι ότι χωροθετούνται σε σημεία που αποκαθιστούν την παραβιασμένη από την άσφαλτο του οδοστρώματος απρόσκοπτη πορεία του πεζού. Επιπλέον, τα διαφοροποιημένα από την άσφαλτο υλικά της επίστρωσης και το ύψος τους παραπέμπουν σε πεζοδρόμιο. (Το εξετάζουν άραγε αυτό και στην προχωρημένη κυκλοφοριακά Λάρισα;)
Ζ.

Μην κοπεί
* ΕΙΧΑΝ τις στενοχώριες τους οι ελαφρώς εύσωμες Λαρισαίες.
- Αφού το τζιν φθείρεται με την τριβή στα μπούτια, τότε γιατί δεν μειώνονται και τα μπούτια με το συνεχές τρίψιμο μεταξύ τους.
***
* - ΑΤΙΜΟΙ υδατάνθρακες, τα καλύτερα μαγιό μου έχετε στερήσει.
***
* - Ν’ ΑΡΧΙΣΩ διατροφή και βλακείες. Να κοπώ από μια κονσέρβα με τόνο και να έχουμε άλλα μετά...
Ζ.

Συμφερόντων
* ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ το ρεπορτάζ για το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ευρώπης που κατασκευάζεται στην Πορτογαλία, ένας κάποιος Λαρισαίος «αιρετικός» παρεμβαίνει από την ιστοσελίδα για τα νερά και τη γεωργία στον κάμπο, το «Thesswater» : Μα τι είδους «Ευρωπαίοι» είναι αυτοί οι Πορτογάλοι που κατασκευάζουν υδροηλεκτρικά έργα χωρίς να σέβονται τη φύση; Πόσο ανόητοι μπορεί να είναι και δεν επιλέγουν να χρησιμοποιούν το φυσικό, υποτίθεται, ορυκτό αέριο, όπως επέλεξαν εδώ στην Ελλάδα οι διάφορες κυβερνήσεις και ειδικά οι δυο τελευταίες, που «μεταβατικά» υποκατέστησαν τον εγχώριο λιγνίτη.
Και εάν δεν είχαν το «φυσικό», ας το χρησιμοποιούσαν βρε αδελφέ έστω στην υγροποιημένη του μορφή, το LNG, το οποίο σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις των υποκριτών στις Βρυξέλλες, που και αυτό, όπως και την πυρηνική ενέργεια, τα βάφτισαν «πράσινα», θα τους έδινε οικολογική ενέργεια και που θα έδινε και δουλίτσα στους ναυτικούς μας, εφόσον με τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών θα το μεταφέρουν από την άκρη του κόσμου.
***
* ΑΝΤΕ καλέ, αφήστε αυτές τις χαζομάρες, εμείς σαν γνήσιοι οικολόγοι απορρίπτουμε τα υδροηλεκτρικά και όλα αυτά τα παλαβά. Με τα όμορφα σχέδια μας θα φουλάρουμε με αιολικά και φωτοβολταϊκά τον θεσσαλικό κάμπο, για τα οποία όλως τυχαίως, υφίσταται πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από 5-6 ολιγοπώλια ενεργειακών συμφερόντων και κάποιες μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής τους στο εξωτερικό.
Ναι καλέ, αυτούς που είχαν, και πριν τον πόλεμο, τεράστια κέρδη, που όμως, μην ανησυχείτε, θα τα φορολογήσει η κυβέρνηση και θα μας δώσει πίσω τα λεφτά που ξοδέψαμε και δεν μας έμεινε μια.
***
* ΟΣΟ για τους Πορτογάλους, αφήστε τους εκεί στην καρακοσμάρα τους να πιστεύουν ότι με τέτοια έργα άντλησης – ταμίευσης, άκου εκεί αποθήκευση ενέργειας, οι αφελείς, θα έχουν πιο φθηνή ενέργεια από εμάς. Εμείς επιμένουμε: LNG από το εξωτερικό, αέριο από Αζερμπαϊτζάν ή όπου αλλού χρειαστεί, πυρηνική ενέργεια από Βουλγαρία, για την ώρα και γιατί όχι σε λίγο, με «υπερηφάνεια», από Ελληνικά εργοστάσια, όλα φθηνά και καταπράσινα, φουλ Παναθηναϊκός και άστους να λένε. Και επιτέλους λίγος λιγνίτης τώρα που τον έχουμε ανάγκη δεν θα χαλάσει ρε παιδιά την υπέροχη πράσινη εικόνα μας. Μόνο να μην είναι τα υδροηλεκτρικά. (Αιρετικός ή απολύτως λογικός; Αποκαλυπτικός...)
Ζ.

Τα Ξεκάθαρα
* ΕΚΑΝΑΝ τις επισημάνσεις τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Να αγαπάτε τον δικηγόρο σας. Είναι ο δεύτερος στον κόσμο μετά τη μάνα σας που θα σας υπερασπιστεί χωρίς να σας πιστέψει.
***
* - Η πιο δύσκολη γλώσσα είναι τα Ξεκάθαρα, γι’ αυτό τα μιλούν τόσο λίγοι.
***
* - ΑΝΕΒΑΖΕΙ η ξανθιά, φωτογραφία με τη φίλη της και γράφει από κάτω «Καμένα Βούρλα». Ποιος φταίει μετά;
Ζ.
Και Water Pass
* ΠΑΡΟΤΙ Κουλούρι βάζει Δέκα στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για Water Pass. Πλατφόρμα για παροχή μπουκαλιών νερού δημιουργεί η κυβέρνηση ως απάντηση στον καύσωνα. Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η χώρα μας αυτές τις ημέρες, με τον υδράργυρο να αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να ανακουφιστούν από την υπερβολική ζέστη.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία της πλατφόρμας Water Pass, η οποία πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Μέσω αυτής, ο κάθε πολίτης θα μπορεί, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και αφού συνδεθεί με τους κωδικούς του TaxisNet, να προμηθευτεί voucher για την αγορά 6 μικρών μπουκαλιών νερού της επιλογής του. «Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Να το πιείτε στην υγειά μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ζ.

Το ανακοίνωσε
* ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ πια αν και είχε εμπλακεί και στην προσπάθεια επανεκλογής του ΓΑΠ, ο επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος είχε γίνει πανελληνίως γνωστός όταν είχε αποκαλέσει «πολιτικό νάνο» τον Κ. Σημίτη προ εικοσιπενταετίας, έκανε σύμφωνα με το «trikalavoice.gr» το μεγάλο βήμα. Δηλώνοντας ότι προτίθεται να επανέλθει στην ενεργό δράση, ανακοίνωσε σε ομήγυρη φίλων του τοπικών πολιτικών παραγόντων, εκεί στην Καλαμπάκα, όπου είναι βαρύς ο ίσκιος των Μετεώρων: “Κατεβαίνω για περιφερειάρχης Θεσσαλίας”. Κι αυτοί λέει χάρηκαν πολύ. (Κάποιος άλλος θα χαρεί περισσότερο εάν τελικά συμβεί).
Ζ.

Τα πετροδόλαρα
* Η σημερινή επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, προκάλεσε πλήθος διεθνών αναλύσεων, όσες και οι ελπίδες της Ελληνικής πλευράς για αραβικές επενδύσεις. Να παίξουν άραγε τα κανάλια και καμιά από τις παλιές ταινίες με σεΐχηδες, ρολόγια, πετροδόλαρα κλπ;
Είναι πάντως η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που ο Μπιν Σαλμάν πατάει το πόδι του σε ένα κράτος-μέλος της Ε. Ε. μετά από μια περίοδο διπλωματικού εξοστρακισμού για τον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Βέβαια, τον πάγο έσπασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σ. Αραβία. Η όλη διαδικασία δείχνει για άλλη μια φορά ότι στον κόσμο που ζούμε, η Realpolitik υπερισχύει τελικά των εκτιμήσεων που βασίζονται σε αξίες. Στον κόσμο της πραγματικής πολιτικής, η Σαουδική Αραβία είναι το απόλυτο πολιτικό βαρύ πυροβολικό ως κυρίαρχος των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και η ηγετική δύναμη στον αραβικό κόσμο.
***
* ΔΕΝ είναι τυχαίο, λένε, που το πρώτο ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου γίνεται στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπαιξαν «ιδιαίτερο ρόλο» στον τερματισμό της πολιτικοδιπλωματικής απομόνωσης του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου.
Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκεται στην κορυφή της ημερησίας διάταξης της επίσκεψης. Πέραν αυτού όμως, οι διμερείς διαβουλεύσεις στην Αθήνα προβλέπεται να επικεντρωθούν και στην επέκταση της οικονομικής συνεργασίας. «Ο ουρανός είναι το όριο», είχε δηλώσει ενθουσιασμένος ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου, αναφερόμενος στην προνομιακή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Τέτοιες αναφορές βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Αθήνα, για την ακρίβεια τρελαίνουν τους κυβερνητικούς παράγοντες.
Ζ.

Σε αντιδιαστολή
* ΔΥΟ ηλικιωμένοι Λαρισαίοι κάθονταν σε ένα πάρκο και μιλούσαν για τα γηρατειά.
- Οι γυναίκες είναι πολύ τυχερές όταν γερνάνε...
- Τι εννοείς ;
- Να, σπάνια πλέον έχω στύση, αλλά η γυναίκα μου είναι πιο υγιής από ποτέ.
- Πιο υγιής; Μα πώς;
- Παλιότερα, όταν ήμασταν νέοι, σχεδόν κάθε βράδυ είχε φοβερούς πονοκεφάλους, ενώ τώρα που γεράσαμε δεν έχει πια καθόλου εδώ και κάμποσα χρόνια.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass