ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2022 18:25
* ΤΗΝ ευκαιρία να τα πει διά ζώσης με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο γραφείο του, είχε ο Ελληνοαμερικανός (καταγόμενος από Νίκαια) Αχιλλέας Λυγγέρας, ο οποίος έλαβε και μια αναμνηστική πλακέτα και μια παραμάνα του δικέφαλου αετού, με αφορμή τα 100 χρόνια υπάρξεως της Αρχιεπισκοπής. Όπως αναφέρει ο ομογενής «αυτό που μ’ εξέπληξε ευχάριστα από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η ευθύτητα του λόγου του και το ορθόδοξο χριστιανικό του ήθος, που τον ορίζουν ως έναν χαρισματικό θρησκευτικό ηγέτη υψηλού ειδικού βάρους. Ο Σεβασμιότατος Ελπιδοφόρος είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, που με την ατόφια καλοσύνη του αγγίζει θετικά τις ψυχές των συνανθρώπων του. Όπως άγγιξε και τη δική μου ψυχή». Γ.Ρ. * ΤΗΝ ευκαιρία να τα πει διά ζώσης με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο γραφείο του, είχε ο Ελληνοαμερικανός (καταγόμενος από Νίκαια) Αχιλλέας Λυγγέρας, ο οποίος έλαβε και μια αναμνηστική πλακέτα και μια παραμάνα του δικέφαλου αετού, με αφορμή τα 100 χρόνια υπάρξεως της Αρχιεπισκοπής. Όπως αναφέρει ο ομογενής «αυτό που μ’ εξέπληξε ευχάριστα από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η ευθύτητα του λόγου του και το ορθόδοξο χριστιανικό του ήθος, που τον ορίζουν ως έναν χαρισματικό θρησκευτικό ηγέτη υψηλού ειδικού βάρους. Ο Σεβασμιότατος Ελπιδοφόρος είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, που με την ατόφια καλοσύνη του αγγίζει θετικά τις ψυχές των συνανθρώπων του. Όπως άγγιξε και τη δική μου ψυχή». Γ.Ρ.

Πρόβα
* ΓΙΑ τις 9 Αυγούστου ήθελαν τα περισσότερα δημοσιεύματα χθες του Αθηναϊκού Τύπου να βγαίνει στο Αιγαίο το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, αλλά από το Σάββατο κάνει τις πρώτες δοκιμές εξόδου.


Είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο το Σάββατο βγήκε από το λιμάνι Τασούκου και βρίσκεται βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια.
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα, οι Τούρκοι κάνουν δοκιμές εξόδου και για την ακρίβεια κάνουν πρόβες νέων …προκλήσεων στο Αιγαίο.
Β.Κ.

Ακούνε
* «ΟΙ παρακολουθήσεις τηλεφώνων και οι υποκλοπές δεν είναι κανονικότητα» λέει το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση που, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγεται -από κάποιους- ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση.
Αναφερόμενοι προφανώς στα σενάρια για την επομένη των εκλογών. Αλλά ως τότε αργούμε. Επί της ουσίας όμως τα όσα ειπώθηκαν ή …εννοήθηκαν στην προχθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιβεβαιώνουν πως οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων στη χώρα μας (σ.σ. και όχι μόνο) αποτελούν …κανονικότητα. Από εγχώριες και ξένες υπηρεσίες, δεν είναι η πρώτη φορά…
Β.Κ.

Προειδοποίηση
* ΠΟΛΥ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε τρεις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα για τις Σποράδες. Η χώρα, όπως κάθε καλοκαίρι καίγεται, με τον δασικό πλούτο να χάνεται και μαζί να χάνονται περιουσίες και ζωές. Χωρίς προηγούμενο είναι η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, ανυπολόγιστη η καταστροφή σε έναν σπάνιο τόπο, τον οποίο όσοι έχετε επισκεφθεί, μάλλον θα συμφωνείτε.
Β.Κ.

Ευκολία
* ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ λέει τις 300.000 οι Ελληνες που επέλεξαν να μεταφορτώσουν στο κινητό τους ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακές άδειες οδήγησης. Όλοι αυτοί από την περασμένη Τετάρτη που εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα wallet.gov.gr
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, απέδειξε πως όταν το ελληνικό κράτος θελήσει να εκσυγχρονιστεί, μπορεί να τα καταφέρει και μάλιστα προς όφελος των πολιτών. Τα θέματα της ασφάλειας κ.λπ. είναι προς συζήτηση και απαιτείται προσοχή με δεδομένο ότι οι ψηφιακές απάτες βρίσκονται σε έξαρση.
Ωστόσο, το έργο του κ. Πιερρακάκη διευκολύνει τον πολίτη. Να φύγεις από τη δουλειά σου για να πας στο ΚΕΠ, να κάνει αίτηση να ξαναπεράσεις να παραλάβεις το έγγραφο κ.λπ. Σπατάλη χρόνου και χρήματος. Δική μας επινόηση και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, που δεν διευκολύνονταν από τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Ο κ. Πιερρακάκης, αθόρυβα, άλλαξε εποχή…
Β.Κ.

Πρώτη
* ΞΗΜΕΡΩΣΕ Πρωταυγουστιά, πολλά τα ήθη και έθιμα στον τόπο, οδεύουμε ολοταχώς για το Πάσχα του καλοκαιριού.
Γ.Γ.

Ικαριώτικος…
* ΣΤΗΝ Ικαρία βραβεύτηκε με έπαινο και συμβολικό χρηματικό ποσό, η Φαρσαλινή μαθήτρια Βασιλική Σταφύλη στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης από τον δήμαρχο Νικ. Καλαμπόγια, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ μαθητών των σχολείων του νησιού. Η νεαρή Φαρσαλινή, μετακόμισε την τελευταία χρονιά με την οικογένειά της από τα Φάρσαλα λόγω του πατέρα της Θεόδωρου που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν πτοήθηκε για αυτήν την αλλαγή και τελικά πέτυχε την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Γ.Γ.

Κτηματολόγιο
* ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μπορεί να υποβάλει κάποιος την ένστασή του επί των αιτήσεων κτηματογράφησης για την επαρχία Αγιάς στο Κτηματολόγιο, καθώς τα ραντεβού με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας έχουν εξαντληθεί!
Αυτό προκύπτει με βάση το παράπονο αναγνώστη ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί διά ζώσης και ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 4 Αυγούστου. «Καλή είναι η ψηφιακή επανάσταση, καλύτερη όμως η προσωπική επαφή, όταν μάλιστα υπάρχουν εκκρεμότητες και ερωτήσεις που πρέπει να διευθετηθούν» τονίζει χαρακτηριστικά.
Γ.Ρ.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Μετά τη ρήτρα, οι εισπρακτικές για... ενημέρωση

Ενός κακού, μύρια έπονται για τους καταναλωτές ενέργειας που πλέον αντιμετωπίζουν ένα πρόσθετο πρόβλημα αφού μετά τις φουσκωμένους, λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής, λογαριασμούς ρεύματος τώρα δέχονται τηλεφωνήματα από …εταιρεία ενημέρωσης, όπως αυτοσυστήνεται, εδρεύουσα στην Αθήνα, εταιρεία που «εξειδικεύεται στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις».
Χωρίς την ενημέρωση και φυσικά χωρίς την έγκριση των καταναλωτών, ιδιώτες πάροχοι ενέργειας διέθεσαν στοιχεία οφειλών στην εισπρακτική εταιρεία, υπάλληλοι της οποίας επικοινωνούν μεσημβρινές ώρες με τους οφειλέτες, ασκώντας μια …ενημερωτικού χαρακτήρα να την πούμε, πίεση για την εξόφληση της οφειλής. Άντε …ώθηση για να μην παρεξηγηθούμε μιλώντας για πίεση. ‘Η μάλλον ούτε ώθηση γιατί κι αυτή παρεξηγήσιμη είναι.
Όπως θα γνωρίζετε, το ποσό της προηγούμενης οφειλής αναγράφεται (περιλαμβάνεται) στους λογαριασμούς, είναι δηλαδή σε γνώση του καταναλωτή που προφανώς και δεν τυγχάνει κακοπληρωτής από πεποίθηση. Αλλά καλείται να αποπληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς με τις ιδιωτικές εταιρείες να αποθρασύνονται και να ακολουθούν πρακτικές τραπεζών προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους καταναλωτές.
Έχουμε την εντύπωση πως οι εταιρείες αποθρασύνονται με την ανοχή της κυβέρνησης, με αφορμή και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που τους δίνει τη δυνατότητα. Αφενός να λαμβάνουν ατομικά στοιχεία πελατών (εν αγνοία τους) από εταιρείες (τράπεζες, ενέργειας κλπ) και αφετέρου να τηλεφωνούν στους οφειλέτες για λογαριασμό τρίτων. Σημειώνεται πως ιδιώτες πάροχοι έχουν αποστείλει νωρίτερα γραπτό μηνύματα στον καταναλωτή σημειώνοντας πως για την οικιακή παροχή «το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των λογαριασμών σας βρίσκεται σε εκκρεμότητα έως και σήμερα και για τον λόγο αυτό παρακαλείσθε όπως προχωρήσετε άμεσα στην εξόφλησή του. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ενεργοποιηθούν όροι του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι μεταξύ άλλων προβλέπουν και διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αν έχετε ήδη εξοφλήσει τις εν λόγω οφειλές παρακαλούμε αγνοείστε το μήνυμα» καταλήγει η εταιρεία.
Η οποία εταιρεία εξέδωσε τον νέο λογαριασμό που περιλαμβάνει την προηγούμενη οφειλή, άρα ο καταναλωτής είναι ενήμερος των υποχρεώσεών του. Ο τελευταίος λογαριασμός, ας πούμε ένα αληθινό παράδειγμα εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου με ημερομηνία λήξης τις 8 Αυγούστου αλλά αυτό φαίνεται δεν εμπόδισε την εισπρακτική εταιρεία να επικοινωνήσει με τον καταναλωτή λίγο πριν τις 15.30 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 26 Ιουλίου (σ.σ. η συνομιλία έχει καταγραφεί στο αρχείο της Εταιρίας) ζητώντας από τον καταναλωτή να επιβεβαιώσει τα τρία πρώτα ψηφία του ΑΦΜ και να τον ρωτήσει στη συνέχεια για το υπόλοιπο της οφειλής. Προφανώς για το πότε αυτό θα εξοφληθεί, αν φανταζόμαστε σωστά.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως 14 ημέρες πριν τη λήξη του λογαριασμού, η τηλεφωνική επικοινωνία της ιδιωτικής εταιρείας δεν αφορά στην … ενημέρωση του καταναλωτή αλλά στην άσκηση πίεσης να εξοφλήσει τον λογαριασμό που παραφούσκωσε με αφορμή τη ρήτρα.
Την οποία μετά τις μαζικές αντιδράσεις πολιτών έσπευσε να καταργήσει η κυβέρνηση, όταν με την εφαρμογή της την επέβαλλαν ως μέτρο υγιούς ανταγωνισμού και προς όφελος του καταναλωτή, ξέρετε πώς τα λένε οι νεοφιλελεύθεροι όταν θέλουν να περάσουν μέτρα προς όφελος των εταιρειών που κερδίζουν σε βάρος των πολιτών.
Θα θυμόσαστε επίσης ότι προκειμένου η κυβέρνηση να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα του πλήθους (σ.σ. για τη ρήτρα) υποσχέθηκε μέτρα στήριξης έως 600 ευρώ όπως διατυμπάνιζαν υπουργοί. Δυστυχώς και δημοσιογράφοι (φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) που αντί να αναδείξουν το άδικο του μέτρου της ρήτρας, πιπίλιζαν την καραμέλα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Κάποιο έλεγαν μάλιστα πως ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη ρήτρα. Λες και για τον πολίτη που οικονομικά βρίσκεται σε απόγνωση, έχει διαφορά ποιος ψήφισε ή ποιος ψήφισε το μέτρο ή τον νοιάζει η μικροπολιτικού χαρακτήρα (ψευδο) αντιπαράθεση.
Τέλος πάντων το 600άρι αποδείχθηκε κυβερνητική προπαγάνδα, αφού μεταξύ μας τουλάχιστον δεν βρέθηκε κάποιος γνωστός να το έλαβε. Το ενεργειακό παιχνίδι συνεχίζεται, οι εταιρείες φούσκωσαν ξανά τα πάγια με τη ρήτρα που δήθεν καταργήθηκε, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει ξανά στήριξη αλλά και πλαφόν (5 ευρώ) στα πάγια.
Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για τον Ελληνα μισθωτό και συνταξιούχο που μετά τα μνημόνια, «δεν μπορεί» να μπει στο σούπερ μάρκετ . Θα έχετε διαβάσει τις νεότερες έρευνες, για τον έλληνα καταναλωτή που «κόβει από όπου μπορεί». «Ακρίβεια, ανεργία πληθωρισμός τι νύφη θα πληρώσει ο λαός», θα το θυμόσαστε το σύνθημα. Αλλού το ακούσατε ή όχι το σύνθημα αυτή είναι η αλήθεια.
Ακρίβεια για την οποία, από την περυσινή ΔΕΘ ακόμη (σ.σ. πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας) ακούσαμε διάφορα παραμύθια. Πού είναι εκείνος ο κορυφαίος υπουργός που συνιστούσε στους καταναλωτές να ψάξουν καλύτερες τιμές στα παρατηρητήρια; Πόση διαφορά να έχουν δηλαδή τα βασικά είδη διατροφής, από αλυσίδα (σούπερ μάρκετ) σε αλυσίδα; Θα κατηγορηθούμε για λαϊκισμό αλλά πήγαν καμιά φορά, με τρεις και εξήντα στην τσέπη να ψωνίσουν;
Αντίθετα κουνάνε το δάκτυλο, υπουργοί, βουλευτές και κόμματα που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στις τράπεζες. Δάνεια εκατομμυρίων και φυσικά αγύριστα, όταν οι τράπεζες βγάζουν την ψυχή του δανειολήπτη. Την ψυχή.
Όλα αυτά ενώ φαίνεται να έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπου προβληματίζει η στάση της Ε.Ε. με την απόφαση για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Η αδυναμία της Ε.Ε. να λάβει αποφάσεις που πραγματικά θα προστατεύσουν τον πολίτη δίνει τη θέση της, σε αποφάσεις που μεταφέρουν στον πολίτη την (ατομική) ευθύνη του περιορισμού της κατανάλωσης.
Μια απόφαση που υποτίθεται έλαβε η Ε.Ε. για να «στριμώξει» υποτίθεται ενεργειακά τη Ρωσία προωθώντας το υγροποιημένο αέριο, που θα το πληρώσει ο καταναλωτής, ακριβότερα, πανάκριβα. Ένας πόλεμος οικονομικών συμφερόντων που για μήνες τώρα εξελίσσεται και με στρατιωτικά μέσα, όχι κάπου στο υπερπέραν αλλά στην Ευρώπη αυτή τη φορά. Αλλά τα περί σωστής πλευράς της ιστορίας, δεν είναι της παρούσης. Προς το παρόν έχουμε αλήθεια την περιέργεια να δούμε πώς, με το σημερινό επίπεδο ευημερίας θα καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά μας να κάνουν μπάνιο για παράδειγμα, τις ώρες που θα έχουμε ρεύμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

* ΔΡΟΣΕΡΗ η πλατεία της Ραψάνης, ακόμα πιο ευχάριστη
η κουβεντούλα μεταξύ των νυν και πρώην αυτοδιοικητικών
-Δημ. Ζήλου και Ν. Γαγάρα- με τον συγχωριανό τους Γ. Σδούγκα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass