ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 18:00
 *- ΚΙ εμείς, κυρία Υπουργέ, αρχαίοι είμαστε στο κόμμα, γι’ αυτό και έχουμε αξία, εξηγεί μάλλον ο πρόεδρος Ηλίας Σουφλιάς στη Λίνα Μενδώνη. Ζ. *- ΚΙ εμείς, κυρία Υπουργέ, αρχαίοι είμαστε στο κόμμα, γι’ αυτό και έχουμε αξία, εξηγεί μάλλον ο πρόεδρος Ηλίας Σουφλιάς στη Λίνα Μενδώνη. Ζ.

Απύρετη
* ΜΕ το που άνοιξε την πόρτα να μπει ο Αύγουστος, ξαμόλυσε αμέσως μέσα

και τους αέρηδες. Λες κι έφτασε επί τούτου.
Αγκαζέ με τον Αίολο, που κρατούσε με τ’ άλλο χέρι τον ασκό του, τον άνοιξαν μαζί πάνω απ’ τη Λάρισα μέσα στη νύχτα.
Κι η πόλη ξύπνησε αλλιώς, θερμοκρασιακά απύρετη, ένα τι πιο δροσερή, πήρε ανάσες.
* * *
* - ΖΕΣΤΗ λέει αύριο. Έτσι είναι ο Αύγουστος καλέ, γεμάτος εκπλήξεις.
Ζ.

Και 2 και 3 φορές
* ΑΥΓΟΥΣΤΕ καλέ μου μήνα... Γιατί άραγε θεωρείται τόσο καλός ο όγδοος μήνας του χρόνου; Ερευνώντας όλο και κάποια αποδεικτικά στοιχεία προκύπτουν.
Να, για παράδειγμα, ο κόσμος κάνει παύση τον Αύγουστο. Η κοινωνία ρίχνει τους ρυθμούς της. Ακόμη και αν ξεμείνεις πίσω να δουλεύεις, δεν έχεις ιδιαίτερα πολλή δουλειά. Για την ακρίβεια, είναι ωραιότατη ιδέα να ξεμείνεις πίσω να «δουλεύεις» και να φύγεις τον Σεπτέμβριο, γλιτώνοντας λίγο από κανονικό ρυθμό δουλειάς. Επιπλέον το αφεντικό λείπει συνήθως από τη δουλειά. (Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Ότι καλός μήνας ο Αύγουστος είναι μόνο αν γυρίζεις 1η Σεπτεμβρίου).
* * *
* ΣΥΝ τοις άλλοις, τον Αύγουστο όλα μοιάζουν να κινούνται σε σλόου μόσιον, κι αυτό επιδρά χαλαρωτικά. Τίποτα δεν είναι μακριά. Το να πας οπουδήποτε στην πόλη είναι λίγα λεπτάκια υπόθεση. Το ντελίβερι φτάνει στην πόρτα σου σε 10 λεπτά μάξιμουμ.
Και βέβαια, η θάλασσα έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία και δεν χρειάζεσαι δέκα λεπτά ψυχολογικής προετοιμασίας και διατάσεις α λα Κωνσταντάρα για να βουτήξεις.
* * *
* ΑΚΟΜΗ, τότε έχει τα καλύτερα πανηγύρια. Και τις καλύτερες παραστάσεις και συναυλίες. Το facebook είναι γεμάτο από αναρτήσεις με παραλίες, ηλιοβασιλέματα κι ανατολές. Επίσης έχει το ωραιότερο φεγγάρι του χρόνου. Ο Αύγουστος έχει καρπούζια με γεύση καρπουζιού. Και πεπόνια όλο γλύκα.
Μα κυρίως και εν τέλει επειδή το λέει η λαϊκή θυμοσοφία. «Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές τον χρόνο». Μπορείς να τα βάλεις με τον λαό; Δεν μπορείς...
* * *
* ΚΙ έχει γράψει κι ο Ελύτης για χάρη του το τόσο ρομαντικό...
Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά. Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.
Ζ.

Καίσαρες
* ΚΙ ένα παλιό, αρχαίο για την ακρίβεια.
- Κλεοπάτρα με απατάς;
- Κοίτα Ιούλιε, να σου πω. Η αλήθεια είναι ότι ήρθε ο Αύγουστος.
Ζ.

Σταθερής τροχιάς
* ΤΩΡΑ, τα τρένα στην Ελλάδα συγκρούονται και με αγελάδες και εκτροχιάζονται. Όπως συνέβη χθες. Καλύτερα ήταν πριν δηλαδή, πολλές δεκαετίες πριν που καθυστερούσε η «Πόστα», επειδή, έλεγαν, περίμενε να περάσει το κοπάδι με τα πρόβατα που είχαν προτεραιότητα. (Κάθε μέρα και μια κασκαρίκα ο σιδηρόδρομος).
* * *
* ΕΦΤΑΣΕ κι η «Καθημερινή» να παρέμβει με αιχμηρό πρωτοσέλιδο:
«Οι πρόσφατες βλάβες και οι ακινητοποιήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο έρχονται για μία ακόμα φορά να δείξουν ότι το τρένο εξακολουθεί να είναι το χαμένο στοίχημα στην Ελλάδα. Το μέσο σταθερής τροχιάς, που σε όλη την Ευρώπη είναι η πρώτη επιλογή για ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές, εδώ παραμένει μέσο ταλαιπωρίας και τεκμήριο υστέρησης.
Πρόκειται όμως για υποδομή που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει με σύγχρονους όρους. Και αυτό είναι ευθύνη και της Πολιτείας». Δεν τους χαρίστηκε των κυβερνώντων. (Μα να συμβαίνουν αυτά με κυβέρνηση αρίστων της ΝΔ και επιτελικό κράτος κιόλας; Και με αρμόδιο υπουργό Καραμανλή;).
Ζ.

Πλατφόρμες
* ΝΕΕΣ ιδέες από Λαρισαίους στο κλίμα των ημερών.
- Τώρα και Επίδομα Παρακολούθησης: Πού pass.
* * *
* - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ για όλους. Αναρτήθηκε η λίστα με τους δικαιούχους που κληρώθηκαν.
* * *
* - ΣΤΟ gov.gr άνοιξε πλατφόρμα Λουκουμάς_για_ όλους. Με τον ειδικό κωδικό, pass στον λουκουματζή στην παραλία.
Z.
Και καλές...
* ΑΝΑΛΟΓΟ με το ερώτημα «Εχει η Λάρισα θάλασσα;», είναι και το αντίστοιχο «Εχει η Καρίτσα παραλίες;». Πλήρης άγνοια μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, μόνο οι ντόπιοι τις γνώριζαν. Τώρα, προσελκύουν κόσμο από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλεπάλληλοι πανέμορφοι όρμοι κάτω απ’ το παλιό καστανοχώρι, ο καθείς με τον δικό του χαρακτήρα. Η πυκνή βλάστηση του Κισσάβου να κατρακυλάει ως την αμμουδιά της θαλάσσης. Με κορυφαία την Πλατιά Άμμο. Για την οποία υπάρχει μέχρι και Ευριπίδης εκεί για να την υμνήσει.
Ζ.

Καμένο
* ΕΙΧΑΝ τα προβλήματά τους οι ορεξάτοι Λαρισαίοι, ίσως επειδή ήταν ορεξάτοι.
- Πάλι ξύπνησα με πονοκέφαλο. Καημό το ‘χω ρε παιδιά να ξυπνήσω μια μέρα πέντε κιλά λιγότερο.
* * *
* - ΣΗΜΕΡΑ θα φάμε λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και μαύρη σως ενεργού άνθρακα.
- Πάλι το έκαψες, ε αγάπη μου;
* * *
* - ΕΧΩ κόψει τη ζάχαρη στον καφέ. Βάζω πλέον ηρεμιστικά.
Ζ.

Φρουρός Λαρίσης
* «ΚΑΘΕ πόλη έχει τους φρουρούς της, εκείνους που με αφοσίωση περισώζουν την ιστορική μνήμη, τη διαφυλάττουν, τη μελετούν και την παραδίδουν στους νεότερους», έγραψε στην «Καθημερινή» ο φιλολαρισαίος Νίκος Βατόπουλος, προλογίζοντας την κυριακάτικη συνέντευξη του Νίκου Παπαθεοδώρου.
* * *
* ΟΠΟΥ, μεταξύ άλλων, ο γιατρός προαναγγέλλει: Για τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με αντικείμενα της προσωπικής μου συλλογής, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη Λάρισα.
Μάλιστα υπάρχει σαν σκέψη να δοθεί τίτλος το «Mea dulcissima Larissa», ήτοι «Η γλυκυτάτη μου Λάρισα». Ο τίτλος είναι δάνειο από κείμενο του λόγιου Αλέξανδρου Ελλάδιου του Λαρισαίου, που γεννήθηκε εδώ το 1686, ο οποίος εκτός από την αναφορά της Λάρισας μετά το όνομά του, εκφράζει θαυμασμό για τη γενέθλια πόλη του και στο συγγραφικό του έργο.
Πρόκειται για μια πολυθεματική έκθεση αντικειμένων, εξηγεί ο Ν. Παπαθεοδώρου, με επιμέρους αναφορές αποκλειστικά για τη Λάρισα: λόγιοι, κλήρος, περιηγητές, εκκλησιαστικά κειμήλια, παλαιά έγγραφα, χειρόγραφα βιβλία, παλαίτυπα, χαρακτικά, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, κειμήλια της Τουρκοκρατίας και άλλα. Τη συλλογή αυτή θέλω να τη μοιραστώ με τους συμπολίτες μου, για να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας της, τεκμήρια του βίου των προγόνων μας, τον τρόπο και το επίπεδο εκπαίδευσής τους, τον τύπο λατρείας, τη μορφή της πόλης σε διάφορες χρονικές περιόδους, τους θριάμβους και τις συμφορές της. (Με έναν λόγο, στην έκθεση αυτήν έχει συγκεντρώσει όλο το περίσσευμα της αγάπης για την πόλη του).
Ζ.
Πολλά παράσιτα
* ΕΠΑΙΖΑΝ με τον λόγο και τον νου οι Λαρισαίες φοιτήτριες.
- Η δικιά μου τύχη όχι μόνο κοιμάται, αλλά όταν εγώ δουλεύω ροχαλίζει κιόλας.
* * *
* - Η εξυπνάδα είναι σαν το εσώρουχο. Είναι απαραίτητο να την έχεις, αλλά δεν χρειάζεται να τη δείχνεις.
* * *
* ΚΑΙ συμπλήρωσε η Ρ.Α.
- Στην εξεταστική στην Ιατρική Σχολή ο άλλος κόπηκε διότι στην ερώτηση «Σε ποια όργανα υπάρχουν τα πιο πολλά παράσιτα» απάντησε «στα κρατικά όργανα».
Ζ.

Πρωτοκαθεδρία
* ΑΠΟ τα τέσσερα εκ Λαρίσης προσφάτως εκλεγέντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εξ αυτών λειτουργεί με αναβαθμισμένο ρόλο. Ατύπως μεν, πλην όμως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. Γιώργο Βασιλειάδη. Του ζητείται, λέει, η γνώμη για τα πάντα, αλλά και από το περιβάλλον του προέδρου Αλ. Τσίπρα ερωτάται για όλα και για όλους, για τα τοπικά εννοείται. Καλείται δε και τακτικά Αθήνα.
Ζ.

Επηρεασμένος
* - ΠΟΙΑ βιβλία που διαβάσατε στα παιδικά και στα εφηβικά σας χρόνια αισθάνεστε να σας έχουν καθορίσει;
Μια διαφορετική συνέντευξη του Φίλιππου Σαχινίδη από τον Θανάση Νιάρχο στα «Νέα».
- Ξεκίνησα διαβάζοντας κυρίως επιστημονική φαντασία. Ίσως το γεγονός ότι έμεινα ορφανός σε ηλικία εννέα χρόνων και οι πολύ σκληρές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τον θάνατο του πατέρα μου, είχαν ως αποτέλεσμα να αναζητώ διέξοδο, διαβάζοντας κυρίως βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Με μεγάλη προτίμηση στον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Άρθουρ Κλαρκ. Η «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία» μαζί με την «Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι τα βιβλία που με επηρέασαν πάρα πολύ...
* * *
* - ΣΙΓΟΥΡΑ η απώλεια του πατέρα σας σε ηλικία εννέα χρόνων ήταν το σκληρότερο βίωμα. Τι επιπτώσεις είχε η απώλεια στη διαμόρφωσή σας;
Κι ο Λαρισαίος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απαντά:
- Είχα να αντιμετωπίσω τις πρόσθετες δυσκολίες μιας μητέρας που δεν δούλευε και δεν μπορούσε να δουλέψει, γιατί έπρεπε να μεγαλώσει τρία παιδιά - ο αδελφός μου και η αδελφή μου ήταν πολύ μικρότεροι από μένα. Αυτή η πολύ δύσκολη οικογενειακή κατάσταση μας υποχρέωνε κάθε καλοκαίρι, που τέλειωναν τα σχολεία, να πηγαίνω στο χωριό και να δουλεύω μαζί με την οικογένεια του αδελφού της μητέρας μου στα καπνά - κάτι που μας επέτρεπε να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην για να μπορώ να τελειώσω το Λύκειο και να συνεχίσω μετά τις σπουδές μου. Αυτή η περίοδος με επηρέασε βιωματικά οσοδήποτε άλλο... Οι δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε ως οικογένεια υπήρξαν η αφετηρία για τη διαμόρφωση αργότερα των απόψεών μου γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, γύρω από την ανάγκη και τη σημασία του κράτους πρόνοιας...
Ζ.
ΕΛΤΑ
* ΤΗΝ «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην 23ης Οκτωβρίου στη Λάρισα καταγγέλλει αναγνώστρια, με αφορμή την ταλαιπωρία που υπέστησαν δεκάδες συμπολίτες μας χθες, οι οποίοι ανέμεναν για ώρες έξω από το υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν. Τελικά σε διάστημα δύο ωρών, η μοναδική υπάλληλος της υπηρεσίας εξυπηρέτησε μόλις τρεις πολίτες».
Η ίδια καταγγέλλει ότι «τα ΕΛΤΑ δεν τις παρέδωσαν το συστημένο δέμα στην οικία της, παρά μόνο το σχετικό χαρτί με το οποίο την καλούσαν να επισκεφθεί το υποκατάστημα για να το παραλάβει.
Τον κόπο που έκαναν να φέρουν την επιστολή στο σπίτι μου, θα μπορούσα να φέρουν το ίδιο το δέμα και να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία» αναφέρει και προσθέτει ότι: «Στην προσπάθειά μου μάλιστα να ενημερωθώ τηλεφωνικά περί τίνος πρόκειται, δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθώ. Δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η απαξίωση προς το συναλλασσόμενο κοινό, αλλά και την ίδια την Υπηρεσία» καταλήγει...

Έχει διαφορά
* ΣΕ τι διαφέρουν το άγχος, η πίεση και ο πανικός; Ο νεαρός Λαρισαίος εξηγούσε:
- Άγχος έχεις όταν μάθεις πως η φιλενάδα σου είναι έγκυος.
- Πίεση έχεις όταν μάθεις πως η γυναίκα σου είναι έγκυος.
- Πανικό έχεις όταν μάθεις πως είναι και οι δυο τους.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass